Χμ… Σας έχει τύχει να διαβάζετε ένα βιβλίο και να μην σας αρέσει ο τρόπος που εξελίσσεται, μα παρ' όλ' αυτά να συνεχίζετε την ανάγνωση μέχρι να δείτε που θέλει επιτέλους να καταλήξει ο συγγραφέας; Κι αν ναι, πόσες φορές δικαιωθήκατε για την επιμονή σας με ένα ανάγνωσμα το οποίο εξελισσόταν τελικώς όμορφα από ένα σημείο και μετά;
Όλες αυτές τις ερωτήσεις έκανα και ο ίδιος στον εαυτό μου όσο ταξίδευα με το βιβλίο «Η τέχνη της φυγής» της συγγραφέως Evan Harris (Ήβαν Χάρρις), το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Τερζόπουλος Βιβλία.
Λίγο το γεγονός πως στο εξώφυλλο και στις μέσα σελίδες φιλοξενούνται σκίτσα, λίγο το ότι όπως αναφέρεται και στο «αφτάκι» του βιβλίου, απευθύνεται σε όλους με χιούμορ και σοβαρότητα… Ε, το πήρα απόφαση και είπα να το βάλω στη τσάντα μου, θεωρώντας πως θα ήταν μια όμορφη παρέα κατά την παραμονή μου στη θάλασσα.
Ξεκινώντας, στον πρόλογό του γίνεται ουσιαστικά μία εποικοδομητική ανάλυση στο κυρίως θέμα του έργου: Στο τι τελικά είναι η φυγή. Στη συνέχεια μάλιστα παρατίθενται 20 τεχνικές της φυγής, οι οποίες ενδεχομένως και να σας φανούν χρήσιμες σε διάφορες καταστάσεις της ζωής σας.
Μάλιστα, κάθε κεφάλαιο συνοδεύεται από τις αντίστοιχες χιουμοριστικές ζωγραφιές, οι οποίες θεωρώ πως καταφέρνουν να περνούν εξίσου γλαφυρά και άμεσα τα σχετικά νοήματα που επιχειρεί να μας μεταφέρει η συγγραφέας με τα κείμενά της. (Παρεμπιπτόντως, η εικονογράφηση έγινε από την Μέρεντιθ Χάμιλτον.)
Συνεχίζοντας με τη θεωρία της φυγής, η συγγραφέας σημειώνει στη σελίδα 10 ότι «Ο φυγάς τολμά και ριψοκινδυνεύει όταν ο κόπος φτάσει στο χτένι» αλλά και κάπως ανάλαφρα πως «Η υπομονή μπορεί να είναι αρετή, αλλά η παραίτηση είναι τέχνη».
Παρακάτω θα σας αναφέρω τα είδη φυγής που παραθέτει η συγγραφέας και αποφασίστε εσείς αν ανήκετε στους μελλοντικούς φυγάδες.
Με βάση την Ήβαν Χάρρις λοιπόν, τα είδη φυγής διακρίνονται σε 6:
1) Την παραίτηση από την εργασία σας,
2) Ο χωρισμός σας από κάποιο άτομο (δεσμός ή φιλία),
3) Όταν θέλετε ν' απαλλαγείτε από κάποια αντικείμενα,
4) Όταν θέλετε να εγκαταλείψετε το μέρος που μένετε,
5) Όταν αποκηρύσσετε κάποιες ιδέες σας,
6) Όταν θέλετε να αλλάξετε κάποιες συνήθειές σας.
Προχωρώντας στο επόμενο βήμα –στις τεχνικές της φυγής δηλαδή– εκείνα που μας συμβουλεύει αρχικά η συγγραφέας είναι τα εξής: Να βρεις τους σωστούς τρόπους ώστε να εκπληρώσεις τους στόχους σου και να εξασκείσαι ώστε να πετύχεις το καλύτερο αποτέλεσμα. Δυο πολύ σημαντικά στοιχεία τα οποία στέκουν μοιραία και για το τελικό αποτέλεσμα. Κι αυτό, γιατί όπως σημειώνεται και στη σελίδα 132 «Δεν έχουν όλα καλό τέλος. Δεν είναι όλα για το καλύτερο».
Και σ' αυτό το σημείο αναφέρονται τα εξής παραδείγματα: Πως μπορεί κάποιος να εγκαταλείψει την αγαπημένη του, αλλά τελικώς να μη βρει ποτέ ξανά την αληθινή αγάπη που τόσο ποθούσε. Ή πως ένα άτομο παύει να γιορτάζει κι από τότε νιώθει ένα τεράστιο κενό μέσα του το οποίο του καταστρέφει κάθε άλλη χαρά.
Ολοκληρώνοντας την ανάγνωση του βιβλίου, οφείλω να παραδεχτώ πως μου άφησε ανάμεικτα συναισθήματα. Δεν με έκανε να γελάσω, μα ούτε και να ακολουθήσω κατά γράμμα τις συμβουλές του. Ούτε όμως προσπέρασα αδιάφορα τις σελίδες του. Η αλήθεια είναι πως στάθηκα ιδιαίτερα σε κάποιες από τις συμβουλές που συνάντησα, οι οποίες εν τέλει με γέμισαν με γόνιμα ερωτήματα και τελικώς μου φάνηκαν αρκετά χρήσιμες.
Εάν έπεσε και στα δικά σας χέρια το βιβλίο «Η τέχνη της φυγής» της συγγραφέως Ήβαν Χάρρις και περιπλανηθήκατε στις σελίδες του, θα χαρώ να μάθω τις εντυπώσεις σας γράφοντας παρακάτω το δικό σας σχόλιο.
Σας εύχομαι να έχετε μια όμορφη ανάγνωση και αυτό το βιβλίο να σας φανεί ιδανικό και χρήσιμο για τις αποφάσεις σας!
Επιμέλεια - διορθώσεις: Τζένη Κουκίδου
Έχει διατηρηθεί η μεταγραφή του ονόματος κατά την προτίμηση του εκδότη και του συντάκτη.