Η Βάσω Βεκρή, ένα μικρό βιογραφικό της οποίας θα βρείτε στο τέλος του άρθρου, δημιούργησε ένα δυνατό μυθιστόρημα με αστυνομικό υπόβαθρο, που φανερώνει κάτι από τον άδυτο στο ευρύ κοινό κόσμο των φυλακών, ο οποίος είναι γεμάτος πόνο, μελαγχολία, βάναυσες συμπεριφορές, μίση και πολλές φορές αντικρουόμενα συμφέροντα.
Η Πολίνα, μια εργασιομανής ψυχολόγος, μέσω της υλοποίησης ενός πανεπιστημιακού προγράμματος θα εισβάλει στις φυλακές, συνδράμοντας όπως θεωρούσε η ίδια στην άμβλυνση των ψυχικών προβλημάτων των φυλακισμένων. Χωρίς να το επιδιώξει, θα συνδεθεί ερωτικά με τον Νικόλα Πολίτη, έναν ασυμβίβαστο, άκαμπτο, μαχητή, έναν εξεγερμένο επαναστάτη, έναν πολιτικό κρατούμενο ο οποίος ενοχλεί και γνωρίζει πολλά για τα όσα παράνομα λαμβάνουν χώρα στον μικρόκοσμο των φυλακών.
Απροσδόκητα σε μια του έξοδο, θα τον δολοφονήσουν μέσα στο δρόμο για να του
κλείσουν μια και καλή το στόμα, φοβούμενοι τη δημοσίευση από πλευράς του «απαγορευμένων στοιχείων».
Είναι η Πολίνα το δόλωμα για να βγει από τη μέση ο Νικόλας;
Ποια στάση θα κρατήσει ο διευθυντής των φυλακών Σκιαδόπουλος και τι σχέση έχει με το αντικαταθλιπτικό φάρμακο με βάση την κεταμίνη που οι φυλακισμένοι-πειραματόζωα, δοκιμάζουν;
Ποιος είναι πίσω από το ψευδώνυμο Malatesta και φέρεται ως συντάκτης των αναρτήσεων στο forum των φυλακισμένων;
Έχει εμπλοκή σε όλα τα παραπάνω η Κατερίνα, μια ψευτο-κυριλέ αλήτισσα;
Ποιο ρόλο έχουν στην ιστορία ο Μαύρος, ο Δαρμής, ο Χρήστος, ο Κωστάκης, ο Κουζίμ, ο Νίκος Ζαχαρίας και ο Στέλιος Μάνεσης;
Ποιος βοηθά και ποιος δημιουργεί εμπόδια στη διασάφηση της αλήθειας;
Όλα τα παραπάνω ερωτήματα, μπορούν να αποσαφηνιστούν μέσα στις σελίδες του καθηλωτικού βιβλίου της Βάσως Βεκρή όπου, άλλοτε με τις λυρικές περιγραφές της και άλλοτε με τον βαρύγδουπο λόγο της, μας καλεί να γίνουμε μέρος του.
Σταφ, πρέζα, τα πολιτικά στρατόπεδα, οι διώξεις ναρκωτικών, οι γρονθοκοπήσεις, η απομόνωση, μια κόκκινη virago και το ιερό ενός ναού είναι αναπόσπαστα κομμάτια του παζλ της ιστορίας, όπου η Πολίνα και οι αγαπημένοι της σύμμαχοι, καλούνται να τοποθετήσουν στη σωστή θέση και να λύσουν τον γρίφο της δολοφονίας του Νικόλα Πολίτη, που η εξουσία φοβόταν να τον έχει στους κόλπους της.
Δε σας αποκαλύψω το τέλος του βιβλίου. Θα σας πω μονάχα ότι η κάθαρση θα επέλθει στις τελευταίες σελίδες και θα είναι διαφορετική για τους λίγους πρωταγωνιστές της ιστορίας, αλλά καταλυτική σε μεγάλο βαθμό για όλους.
Ζωές μισερές, ζωές χαμένες, ζωές άδικες, ζωές καλοθρεμμένες, ζωές δανεικές, ζωές στερημένες, ζωές που δεν ανήκουν πουθενά, ζωές καταδικασμένες, ζωές ανυπολόγιστες θα έρθουν στο φως και θα προβληματίσουν τους αναγνώστες για την πορεία, την εξέλιξη και την κατάληξή τους.
Από κάθε βιβλίο που διαβάζω, επιλέγω μια φράση για να την μοιραστώ μαζί σας. Από το βιβλίο «Πάροδος», επέλεξα την παρακάτω:
...Καλό είναι να υπενθυμίζουμε πότε πότε αυτά που για κάποιους θεωρούνται αυτονόητα. Τα αυτονόητα είναι και αυτά που πιο συχνά αμφισβητούνται…
Η Βάσω Βεκρή γεννήθηκε το 1976 και μεγάλωσε στην Αθήνα. Στην καθημερινότητά της κυνηγάει σκιές, προσπαθώντας να αποφασίσει την ενοχή ή την αθωότητά τους. Είναι ακτινολόγος. Πέρα από αυτό αισθάνεται και λίγο ηθοποιός, νιώθει πως η ζωή είναι μια θεατρική παράσταση και γι' αυτό κλαίει κάθε φορά που πέφτει η αυλαία. Εκτός από το θέατρο, τη μαγεύουν η μουσική και ο χορός. Το βιβλίο Πάροδος, είναι το πρώτο της μυθιστόρημα και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν.
Επιμέλεια - διορθώσεις: Τζένη Κουκίδου