Οι κάτοικοι στην Μήδεια της Ανατολικής Θράκης, τον Οκτώβριο του 1922, είχαν θορυβηθεί από τις πολεμικές ιαχές για τις οποίες όλοι μιλούσαν αλλά κανένας δεν ήθελε πιστέψει. Κι όταν βίωσαν τις συνέπειες των γεγονότων αναγκάστηκαν να αλλάξουν για πάντα τις ζωές τους εμπλεκόμενοι στην ιστορική δίνη που τους υποχρέωνε να τραπούν σε φυγή και να ξεκινήσουν από το μηδέν σε έναν άλλο, νέο και ξένο τόπο.
Το μυθιστόρημα της Γεωργίας Χιόνη, Του ανέμου οι σιωπές, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Έξη, μας ταξιδεύει εκεί, ακριβώς εκατό χρόνια πριν, για να μας μιλήσει για την ιστορία δύο κοριτσιών, της Ερμιόνης και της Νίκης, οι οποίες σχεδίαζαν κι ονειρεύονταν το μέλλον τους στη γη που γνώριζαν αλλά έμελλε να βιώσουν τον ξεριζωμό και την προσφυγιά... και μαζί τη φτώχεια και όλες τις δυσκολίες. Η Ερμιόνη θα παλέψει να κρατηθεί στη ζωή ευρισκόμενη στο νοσοκομείο σε τραγική κατάσταση –να βρει και τους λόγους να θελήσει την ίασή της, παράλληλα– και η Νίκη θα προσφέρει το κορμί της ώστε να κρατήσει την αξιοπρέπειά της. Φυσικά και ο έρωτας θα μπει αναπόφευκτα στο πλάνο και θα ορίσει με τον δικό του τρόπο το μέλλον τους.
Η αγάπη είναι χάος.
Πρόκειται για κοινωνικό και αισθηματικό δράμα γεμάτο από γεγονότα. Μια πλούσια σε περιστατικά αφήγηση στο πλαίσιο της οποίας γίνονται πολλά, αν και πρόκειται ουσιαστικά για μια δεκαετία πάνω κάτω από τις ζωές των προσώπων. Μια δεκαετία όμως πολύ ταραχώδης, με πολύ σκληρές συνθήκες και καταστάσεις ικανές να ωθήσουν τον άνθρωπο στην απόλυτη εξαθλίωση· σωματική, κοινωνική και πνευματική.
Μονάχα οι πεθαμένοι δεν βασανίζονται.
Η τόσο ενδιαφέρουσα ιστορία της κυρίας Χιόνη θα μπορούσε να απλωθεί περισσότερο ώστε να μας προσφέρει όλο το βάθος των «αποχρώσεών» της. Κι αν σκέφτεστε να αντιλογίσετε σε αυτό επειδή το μυθιστόρημα πιάνει περίπου τις 430 σελίδες, δεν πάει έτσι. Οι συνθήκες από τον ξεριζωμό τους και έκτοτε, όλα τα γεγονότα της ζωής στον νέο τόπο που αναγκάζονται να μετοικήσουν, θα μπορούσαν να παρουσιαστούν πιο αναλυτικά ώστε να εμβαθύνει περισσότερο ο αναγνώστης στην εκάστοτε κατάσταση ή συνθήκη: κοινωνία, ψυχολογία κ.ο.κ. Παρ' όλη την έκταση λοιπόν, θεωρώ ότι εδώ έπαιρνε μεγαλύτερη ανάλυση (στα σημεία), περισσότερη πληροφορία (σε άλλα) και περαιτέρω ανάπτυξη. Φυσικά ο πιο σύντομος δρόμος προσφέρει τη ζητούμενη οικονομία κατά πολλούς και την πολυπόθητη συμπύκνωση κατά άλλους. Όμως όλα είναι σχετικά και στο προκείμενο, κατά τη δική μου οπτική, υπήρχε υπόβαθρο και άξιος λόγος ώστε να αναπτυχθούν οι επιμέρους εικόνες ή σκηνές ή περιγραφές.
Όπως κι αν το βλέπετε εσείς, το βιβλίο θα σας χαρίσει ένα όμορφο ταξίδι εποχής, μέσα από τα μάτια της Ερμιόνης και της Νίκης, που θα συμπαθήσετε από την πρώτη στιγμή και θα τους συμπαρασταθείτε ως το τέλος, αλλά και των άλλων χαρακτήρων ενώ οι εμβόλιμες μικρές ιστορίες που περιέχονται εμπλουτίζουν το σύνολο με παραμυθένια αύρα, αλληγορία, παραβολή και διδαχές. Μια επιπλέον λογοτεχνική ομορφιά και γόνιμη νότα, που πάντα σημειώνω καθώς μου αρέσει όταν τη συναντώ.
Μια όμορφη επιλογή που διαβάζεται αβίαστα.