Είστε έτοιμοι να περιηγηθούμε στα κατορθώματα του πατρός Μπράουν, δια χειρός του συγγραφέα G.K. Chesterton;
Πρόκειται για μια συλλογή αστυνομικών διηγημάτων στην οποία κοινό γνώρισμα των διηγημάτων του εν λόγω βιβλίου είναι πως η λύση του προβλήματος αποδεικνύεται τελείως διαφορετική από την υποφαινόμενη.
Κι αυτό, γιατί όλα τους ανατρέπονται πάντα από την μεθοδική σκέψη του ιερέα Μπράουν, ο οποίος βάζει πάντα σιωπηλός στη σειρά όλα εκείνα τα σημαίνοντα αλλά και δευτερεύοντα στοιχεία, που έχει μπρος του. Κατόπιν τα συνδυάζει με τις υποψίες και το ένστικτό του, προσφέροντας έπειτα από τις απαραίτητες διασταυρωμένες διαπιστώσεις, τα κίνητρα και τους σκοπούς των θυτών.
Αναλυτικότερα, το μοτίβο των ιστοριών του βιβλίου περιέχει συνήθως τις παρακάτω συνιστώσες:
- Φυσικά, πρώτα απ' όλα, τον κληρικό ονόματι Μπράουν,
- Κατόπιν έναν χαρακτήρα (κάποιον ντετέκτιβ ή γιατρό ή δημοσιογράφο κτλ.) που
δίνει πρόσβαση στον ήρωά μας, στην άλυτη υπόθεση που καταπιάνεται η εκάστοτε ιστορία,
- Και τέλος, τους εμπλεκόμενους και άμεσα ενδιαφερόμενους των γεγονότων, είτε
αφορά θύματα και θύτες, είτε οποιονδήποτε άλλον που παρουσιάζεται να έχει σχέση με τα παραπάνω.
Όσο για τον πρωταγωνιστή μας, τον πατέρα Μπράουν, τα χαρακτηριστικά του είναι όμοια με ενός καθημερινού ανθρώπου, μα τούτο είναι κάτι τελείως παραπλανητικό με σχέση το αστυνομικό δαιμόνιο που κρύβει μέσα του. (Όσο αδόκιμη κι αν φαντάζει μια τέτοια φράση για έναν ιερέα!)
Δυστυχώς η έκδοση που διάβασα δεν περιείχε κάποια εισαγωγή ή βιογραφικό του συγγραφέα. Ξεκινά αμέσως με την πρώτη ιστορία που έχει τον τίτλο του βιβλίου. Αυτό που μπορώ ωστόσο να σας μεταφέρω με σιγουριά, είναι πως, όπως αναγράφεται στις πρώτες σελίδες, η έκδοση του πρωτοτύπου έγινε το 1929 με τον τίτλο G.K. Chesterton, The Scandal of Father Brown. Μια χρονολογία ωστόσο που δεν διασταυρώνεται με τα βιογραφικά στοιχεία που αναζήτησα και βρήκα στο διαδίκτυο, μιας και εκεί υπάρχει σχετική αναφορά για το έτος 1935.
Στα άλλα στοιχεία που αλίευσα, πληροφορήθηκα ότι ο συγγραφέας μας G.K. Chesterton γεννήθηκε το 1874 στο Λονδίνο και πέθανε στο Beaconsfield του Μπακινχαμσάιρ το 1936. Είναι γεγονός πως διακρίθηκε από αρκετά μικρή ηλικία για τις συγγραφικές του επιδόσεις. Όσον αφορά μάλιστα για τις αστυνομικές ιστορίες που έγραψε με ήρωα τον πατέρα Μπράουν, φτάνουν τους πέντε τόμους και έχουν τους εξής τίτλους: The Innocence of Father Brown (1911), The Wisdom of Father Brown (1914), The Incredulity of Father Brown (1926), The Secret of Father Brown (1927) και The Scandal of Father Brown (1935).[1]
Κι αν η έκδοση του πρωτότυπου βιβλίου με τίτλο The Scandal of Father Brown φέρεται να κυκλοφόρησε το 1935, εντούτοις θεωρώ πως το πνεύμα και η ροή των ιστοριών, που περιέχει, μπορούν κάλλιστα να θεωρηθούν διαχρονικές, διατυπωμένες με ένα ξεχωριστό τρόπο που καταφέρνουν να συμπαρασύρουν αυθόρμητα το ενδιαφέρον του αναγνώστη.
Στις γραμμές του βιβλίου θα συναντήσετε τόσο το χιούμορ, την ευρηματικότητα, τη διορατικότητα και την απαραίτητη εξυπνάδα που διαθέτει ο ήρωάς μας, απέναντι σε όλες εκείνες τις ανεξιχνίαστες καταστάσεις με τις οποίες βρίσκεται συχνά αντιμέτωπος.
Κι αν έπρεπε να σας δώσω ένα μικρό στίγμα από το ύφος του βιβλίου, θα χρησιμοποιήσω το κάτωθι απόσπασμα του διηγήματος με τίτλο «Το τσίμπημα της καρφίτσας», στο οποίο θεωρώ πως περιέχεται ένα ενδεικτικό παράδειγμα του τρόπου σκέψης του πρωταγωνιστή μας.
Εν ολίγοις, κάποιος πλούσιος γίνεται δέκτης μιας απειλητικής επιστολής για τη ζωή του, την οποία ωστόσο στην αρχή, δεν δίνει τόσο σημασία. Παρ' όλ' αυτά, σύντομα ειδοποιούν τον ήρωάς μας να σπεύσει στο σπίτι του πλουσίου, καθώς αυτός εξαφανίστηκε τελείως ξαφνικά, αφήνοντας σκαλισμένο σ' ένα δέντρο το αποχαιρετιστήριο μήνυμά του, όπου γνωστοποιεί τις προθέσεις του ν' αυτοκτονήσει. Πάνω σ' αυτό, ο ιερέας-ντετέκτιβ μας διατηρεί τις αντιρρήσεις του, λέγοντας πως είναι σίγουρος πως το μήνυμα αυτό δεν είναι γραμμένο τελικά από εκείνον τον άνθρωπο. Συγκεκριμένα σημειώνει πως: «Ποτέ δε θα μου περνούσε απ' το μυαλό ότι θα ήταν τόσο παράλογος ώστε ν' αυτοκτονήσει για ν' αποφύγει το θάνατο.».[2]
Σας εύχομαι καλή ανάγνωση!
Επιμέλεια - διορθώσεις: Τζένη Κουκίδου
[1] Στοιχεία από protoporia.gr
[2] Τζ.Κ. Τσέστερτον, Το σκάνδαλο του πατρός Μπράουν, εκδ. Ψιλά γράμματα, σ. 141