Η Μαρία Ιατρίδη και Η μαγική χαρά

Η Μαγική Χαρά, Μαρίας Ιατρίδη

Πώς σας ήρθε η ιδέα; Ποιο ήταν το έναυσμα που οδήγησε στη συγγραφή της «Μαγικής χαράς»;
Μαρία Ιατρίδη: Ένα βράδυ πέρυσι ήμουνα πολύ προβληματισμένη με τους μαθητές της τάξης μου καθώς τσακώνονταν συνέχεια. Ό,τι μέθοδο και να είχα δοκιμάσει, δε λειτουργούσε. Πάντα ένιωθα ότι μέσα από τη γραφή εκφράζω καλύτερα αυτά που θέλω να πω σε κάποιον, οπότε μου ήρθε μια ιδέα! Να γράψω μια ιστοριούλα για τους μαθητές μου με σκοπό να τους περάσω μέσα από αυτή τα μηνύματα που θέλω. Δεν είχα σκεφτεί τότε να γίνει βιβλίο, ήταν απλά κάτι ανάμεσα σε μένα και τα παιδάκια μου. Έτσι λοιπόν μέσα σε ένα βράδυ –κυριολεκτικά– γεννήθηκε η Μαγική Χαρά!

Πώς δημιουργήθηκαν οι ήρωες της ιστορίας, δηλαδή τα μέλη της παιδικής χαράς;
Μ.Ι.: Όποτε γράφω, νιώθω σαν να ανοίγει ένα κουτάκι στο μυαλό μου που τα ξέρει όλα από πριν. Ή σαν να ανοίγει ένας φανταστικός προβολέας μπροστά μου και μου δείχνει την ιστορία που θέλω να γράψω. Δεν μπορώ να το εξηγήσω. Όλοι οι ήρωες της παιδικής χαράς εμφανίζονταν ένας ένας με το που ξεκίνησα να γράφω το παραμύθι. Για τον μόνο που μπορώ με σιγουριά να σας πω από πού τον εμπνεύστηκα είναι η Τσουλήθρα. Θα σας γυρίσω χρόνια πίσω, όταν πήγαινα παιδικό σταθμό στο Σουφλί! Ναι, στο Σουφλί! Μπαμπάς στρατιωτικός, καταλαβαίνετε… Εκεί λοιπόν, στην αυλή του παιδικού σταθμού, υπήρχε μια κίτρινη στριφογυριστή τσουλήθρα. Όπως αυτή του παραμυθιού. Έτσι τη θυμάμαι τουλάχιστον. Είναι από τις πολύ λίγες εικόνες που έχει συγκρατήσει το μυαλό μου από αυτή την ηλικία. Και να μην ήταν έτσι όμως η τσουλήθρα, δεν πειράζει. Τώρα υπάρχει μέσα από το βιβλίο μου και μιλάει κιόλας!

Διαβάζοντας την ιστορία εντοπίζω πολλά διδακτικά σημεία όπως για τον εγωισμό, τη συγχώρεση, την τόλμη, το θάρρος, την ομαδικότητα κ.ο.κ. Άλλες διδαχές είναι πιο εμφανείς, όπως ο ρόλος του αρχηγού, κι άλλες λιγότερο όπως για παράδειγμα το τι πετυχαίνει μια ομάδα με τη συνεργασία κ.λπ. Το κείμενο βρίθει αποσταγμάτων και συμβουλών προς τα παιδιά χωρίς να γίνεται δασκαλίστικο κι επιδεικτικό. Θα ήθελα το σχόλιό σας...
Μ.Ι.: Χαίρομαι που το κατάφερα αυτό! Πράγματι αυτός ήταν ο στόχος μου. Να δώσω συμβουλές καλής συμπεριφοράς στα παιδιά και να τους υπενθυμίσω πολύ σημαντικές αξίες της ζωής με έναν πιο ευχάριστο και βιωματικό τρόπο. Τα παιδιά έχουν κουραστεί να τους λέμε τι πρέπει να κάνουν. Καλό είναι να αρχίσουμε να τους το δείχνουμε...

Τα μέλη μιας παιδικής χαράς, καθένα μοναδικό και όλα ετερόκλιτα μεταξύ τους, συνεργάζονται για να πετύχουν έναν σκοπό. Τελικά, το μήνυμα εδώ αφορά και τη διαφορετικότητα;
Μ.Ι.: Σωστά! Ένα από τα μηνύματα που ήθελα να περάσω είναι και αυτό της διαφορετικότητας. Χωρίς ωστόσο να το υπερτονίσω. Γι' αυτό και το αφήνω να υποβόσκει. Γιατί όσο το υπερτονίζεις, όπως συμβαίνει πολύ στις μέρες μας, τόσο εντείνεις κατά τη γνώμη μου το πρόβλημα.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Να περιμένουμε πάλι ένα παιδικό;
Μ.Ι.: Η αλήθεια είναι ότι εδώ και πολλά χρόνια θέλω να εκδώσω ένα μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας για ενήλικες! Έχω γράψει όλη τη ραχοκοκαλιά αλλά και αναλυτικά σχεδόν όλα τα κεφάλαια, έχω βρει τίτλο, σχεδόν τα πάντα! Κι όμως αντ' αυτού, όλο εκδίδω άλλα! Την ποιητική συλλογή (Χαράζοντας τα σύννεφα, εκδ. Πνοή) και τώρα το παιδικό βιβλίο «Η Μαγική Χαρά» εκδ. Flippress. Αποτελεί ένα μυστήριο γιατί δεν έχω ολοκληρώσει αυτή την ιστορία την οποία υπεραγαπώ. Να πω ότι θα είναι αυτό το επόμενο βιβλίο μου; Θα το πω!

Ποιο είναι το βασικότερο στοιχείο που οφείλει να διαθέτει ένα βιβλίο που απευθύνεται σε παιδιά;
Μ.Ι.: Δύσκολη ερώτηση! Δύσκολο να ξεχωρίσω ένα μόνο. Μου έρχονται πολλά στο μυαλό. Όπως η εικονογράφηση και θα ήθελα σε αυτό το σημείο να ευχαριστήσω για ακόμη μια φορά την Κλεοπάτρα Δροσοπούλου που πραγματικά έδωσε ζωή στις σκέψεις μου. Με ξυλομπογιές και όχι με υπολογιστή έδωσε σάρκα και οστά στο «παιδί» μου... Από κει και πέρα πάρα πολύ σημαντικό είναι το παιδικό βιβλίο να είναι γραμμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να ταξιδεύει τα παιδιά σε μαγικούς κόσμους. Να τους μαθαίνει ότι το αδύνατο είναι απλά μια λέξη και τίποτα παραπάνω...

Θέλετε να μας αφιερώσετε ένα μικρό απόσπασμα;
Μ.Ι.:
«Μαμά, η τσουλήθρα μιλάει!» ακούστηκε ξαφνικά η φωνή ενός παιδιού.
«Τι λες βρε αγάπη μου; Δε μιλάνε οι τσουλήθρες!» απάντησε η μητέρα του γελώντας. [...] Τόσο διαφορετικοί κόσμοι. Αυτός των παιδιών με αυτόν των μεγάλων. Τα παιδιά καμιά φορά βλέπουν και ακούνε πράγματα, τα οποία εκείνοι αδυνατούν...
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τον χρόνο που αφιερώσατε αλλά και για τις απίστευτα εύστοχες ερωτήσεις. Όλες με έβαλαν σε σκέψεις. Αυτή είναι και η επιτυχία μιας συνέντευξης. Να προβληματίσει και τον ίδιο τον συνεντευξιαζόμενο. Και σας ευχαριστώ για ακόμη έναν λόγο. Διότι μοιράστηκα σκέψεις μου που δεν είχα πει σε κάποιον μέχρι στιγμής. Καλή συνέχεια στο έργο σας!

Από το εξώφυλλο του παραμυθιού της Μαρίας Ιατρίδη, Η μαγική χαρά, και φωτογραφία της ίδιας

Αυτά μου απάντησε η Μαρία Ιατρίδη αναφερόμενη στο παιδικό της βιβλίο, Η Μαγική Χαρά, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Flippress. Στο οπισθόφυλλο διαβάζουμε μεταξύ άλλων: Ποιος είπε ότι μια παιδική χαρά δεν μπορεί να μιλήσει; Ετοιμάσου να γνωρίσεις μια μαγική ομάδα!
Πρόκειται για ένα πανέμορφο, καλαίσθητο βιβλίο για μια ιστορία που θα κερδίσει εύκολα τις καρδιές των παιδιών. Το βασικότερο φυσικά είναι το απόσταγμα αυτής της ιστορίας κι εδώ το όφελος είναι πολύ μεγάλο. Όπως θα καταλάβατε κι από τη συνέντευξη, θέτονται και προτάσσονται μεγάλης σημασίας αξίες ζωής (ευγένεια, ειλικρίνεια, υπομονή, συγχώρεση κ.ο.κ.) υπό το πρίσμα της ομαδικότητας και της συνεργασίας. Και όλο αυτό έχει δομηθεί πάνω σε ένα μυστήριο που καλούνται να ερευνήσουν τα μέλη μιας παιδικής χαράς.
Αυτό που κάνει τη διαφορά στο βιβλίο είναι ο τρόπος με τον οποίο ενσωματώνονται οι διδαχές στο κείμενο. Η συγγραφέας, ένεκα και της καθημερινής της τριβής με παιδιά, έχει καταφέρει να μιλήσει διάφανα για ποικίλα ζητήματα και να δώσει τις σωστές κατευθύνσεις χωρίς δασκαλισμούς κι επιδεικτικότητα. Δεν κουνά το δάχτυλο σε κανέναν, ούτε επιβάλλει. Πολλές φορές λειτουργεί τόσο υποδόρια που δεν το σκέφτεσαι καν, τη στιγμή της ανάγνωσης, ότι σου δείχνει ποιος είναι ο σωστός δρόμος αντιμετώπισης των καταστάσεων ή συμπεριφοράς. Αρκεί να αφεθεί κανείς, να παρασυρθεί από τις κουβέντες αυτής της Μαγικής χαράς (μια εξίσου πετυχημένη παράφραση του όρου «παιδική χαρά» όπως τον χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας) και να απολαύσει το ταξίδι.
Φυσικά, μια παρουσίαση (ίσως) θα ήταν ελλιπής αν δεν αναφερόμασταν στην έννοια της καλής πράξης... Αλλά αυτό θα σας αφήσω να το ανακαλύψετε μόνοι σας στις σελίδες.
Επιπλέον, μπορείτε και να ακούσετε την ιστορία, σε αφήγηση Μαρίας Ιατρίδη, στο ηχοβιβλίο που περιλαμβάνεται. Μια ολοκληρωμένη εμπειρία που διασκεδάζει και ψυχαγωγεί ενώ αφήνει ξεκάθαρο γόνιμο καταστάλαγμα.