Παρασκευή Μπακέλλα: Εντελώς ξαφνικά, χωρίς να έχω αποφασίσει να γράψω άλλο ένα μυθιστόρημα. Πίνοντας τον πρωινό μου καφέ στο κέντρο της πόλης, παρατήρησα μια κυρία με μακριά μαλλιά να μπαίνει στο κομμωτήριο που βρισκόταν απέναντι από την καφετέρια και μετά από ώρα να βγαίνει με κοντά μαλλιά. Αυτή η μεγάλη αλλαγή στην κόμμωσή της με έκανε να γράψω εκείνη τη στιγμή μία σκηνή κι έπειτα άλλη μία, έπειτα άλλη μία, ώσπου η σκέψη δε σταματούσε και οι σκηνές διαδεχόταν η μία την άλλη. Έτσι γεννήθηκε η Γιαννέσα, που έχει τα χαρακτηριστικά εκείνης της όμορφης κυρίας.
Πού γράψατε το βιβλίο σας;
Π.Μ.: Η έναρξη της συγγραφής έγινε στην καφετέρια. Συνεχίστηκε σε ένα χωριό της Ηπείρου, εκεί που έζησε για λίγο η Γιαννέσα. Η ιστορία της γράφτηκε… στο σπίτι της.
Πόσο χρόνο σας πήρε η συγγραφή;
Π.Μ.: Η Γιαννέσα έμεινε μαζί μου δύο χρόνια. Η ιστορία γράφτηκε πολλές φορές, διορθώθηκε εξίσου πολλές φορές. Μέχρι τη στιγμή που η Γιαννέσα ήταν έτοιμη να φύγει από κοντά μου.
Πώς θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας με δυο λόγια;
Π.Μ.: Είναι μια σύγχρονη ιστορία, που θα μπορούσε να έχει συμβεί σε όλους μας. Άλλωστε, η ζωή μας έχει εκπλήξει και σοκάρει πολλές φορές, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια.
Θέλετε να μας δώσετε μια περιγραφή;
Π.Μ.: Τρεις άνδρες, ένας βιβλιοπώλης, ένας οικονομολόγος κι ένας γιατρός ενώνονται με το νήμα της φιλίας, με αφορμή την ασθένεια του πρώτου. Χρόνια αργότερα, τα παιδιά τους συμμετέχουν στο ίδιο σενάριο ζωής. Πόσο τυχαίο μπορεί να είναι; Παίζει η ζωή κάποιο άσχημο παιχνίδι σε όλους; Θα έχουν –άραγε– αυτές οι δύο ιστορίες το ίδιο τέλος;
Τι αγαπήσατε περισσότερο σε αυτό το βιβλίο;
Π.Μ.: Αγάπησα τη διαδικασία της συγγραφής, τις μοναχικές ώρες μπροστά στις άδειες σελίδες, την κατάθεση της δικής μου ψυχής, που αναπόφευκτα υπάρχει σε κάθε βιβλίο μου, τα δάκρυα που κύλησαν όταν διάβαζα το βιβλίο.
Ποιος είναι ο πιο αγαπημένος σας ήρωας και γιατί;
Π.Μ.: Εκείνο που παρατηρώ καθώς γράφω, είναι ότι δεν έχω αγαπημένους ήρωες. Για μένα, έχουν όλοι την ίδια αξία μέσα στην ιστορία. Αποστασιοποιούμαι από τους ήρωες για να μπορώ να γράψω μια ιστορία.
Τι προσφέρει αυτό το βιβλίο στον αναγνώστη, βιβλιόφιλο ή βιβλιοφάγο;
Π.Μ.: Ο αναγνώστης θα ταυτιστεί με κάποιον ήρωα, όχι απαραίτητα με τη Γιαννέσα, και μαζί του θα πονέσει και θα λυτρωθεί. Ίσως, ο αναγνώστης αναγνωρίσει κάποια δική του ιστορία που μοιάζει με εκείνη της Γιαννέσας.
Ποια είναι η μεγαλύτερη αγωνία σας;
Π.Μ.: Αν θα είναι υγιείς και ευτυχισμένοι οι άνθρωποι που αγαπώ.
Φοβάστε...
Π.Μ.: Φοβάμαι, μήπως έρθει κάποια στιγμή που δε θα ορίζω τη ζωή μου.
Αγαπάτε...
Π.Μ.: Αγαπώ καθετί που με κάνει να γελώ, να ονειρεύομαι, να δημιουργώ, να ξοδεύω τον χρόνο μου ποιοτικά.
Ελπίζετε...
Π.Μ.: Δεν ελπίζω σε κάτι. Όλα γίνονται με σκληρή δουλειά. Δε χαρίζεται η ζωή. Κι αν κάποια στιγμή χαριστεί, θα σου ζητήσει να το πληρώσεις αργότερα.
Θέλετε...
Π.Μ.: Θέλω να έχουν τροφή και στέγη όλοι οι άνθρωποι, γιατί η φτώχεια είναι η μεγαλύτερη μορφή βίας.
Ποιοι αναγνώστες θα λατρέψουν αυτό το βιβλίο;
Π.Μ.: Η Γιαννέσα θα αγαπηθεί από εκείνους που θα βιώσουν έντονα συναισθήματα καθώς διαβάζουν την ιστορία της. Από εκείνους που θα ταυτιστούν με κάποιον ήρωα της ιστορίας. Από εκείνους που θα βουτήξουν στην ιστορία χωρίς άμυνες.
Γιατί πρέπει να το διαβάσουμε;
Π.Μ.: Δυστυχώς, δεν μπορώ να απαντήσω σε αυτή την ερώτηση. Το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να προσκαλέσω τους αναγνώστες να ενδυθούν την καλή τους διάθεση και να συμπορευθούν με τη Γιαννέσα.
Γιατί δεν πρέπει;
Π.Μ.: Δεν υπάρχει «δεν πρέπει» για εκείνους που θέλουν να συνταξιδέψουν με τη Γιαννέσα.
Πού/πώς μπορούμε να βρούμε το βιβλίο σας;
Π.Μ.: Μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο από όλα τα βιβλιοπωλεία της Ελλάδας. Για την Κύπρο, μπορείτε να το παραγγείλετε καλώντας στο τηλέφωνο 99326813 (D.E.S. bookword) Επίσης, είναι διαθέσιμο και στο ηλεκτρονικό κατάστημα του εκδοτικού οίκου Ελκυστής.
Πού μπορούμε να βρούμε εσάς;
Π.Μ.: Θα με βρείτε μέσα σε κάθε σελίδα, κάθε λέξη του βιβλίου μου. Πρακτικά, θα σας δώσω τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις των σελίδων μου, όπου κάποιος μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μου. Facebook Instagram Twitter
Ποιο χρώμα του ταιριάζει;
Π.Μ.: Τα χρώματα του εξωφύλλου της Γιαννέσας αποτυπώνουν απόλυτα την ιστορία της.
Ποια μουσική;
Π.Μ.: Η Γιαννέσα είναι μια σύγχρονη, ανεξάρτητη γυναίκα που καταφέρνει να επιβιώνει και να δημιουργεί. Μαθαίνει τι σημαίνει «ελευθερία» αντιμετωπίζοντας έναν γολγοθά. Η μελωδία στην αρχή της ιστορίας είναι αργή, γίνεται γρηγορότερη καθώς γυρνούν οι σελίδες και κορυφώνεται εκεί που γυρισμός δεν υπάρχει…
Ποιο άρωμα;
Π.Μ.: Τι θα λέγατε για το μεθυστικό άρωμα ενός μπουκέτου από παιώνιες;
Ποιο συναίσθημα;
Π.Μ.: «Ευτυχώς είμαι ένα μικρό ψίχουλο, δεν υπάρχει ο κίνδυνος να με φάνε για ψωμί.» Αυτός ο στίχος, του Παύλου Βρέλλη, που ταιριάζει απόλυτα στη Γιαννέσα, ας γεννήσει σε κάθε αναγνώστη το συναίσθημα που θα αντέξει.
Αν δεν ήταν βιβλίο, τι θα μπορούσε να είναι;
Π.Μ.: Ένα πληγωμένο πουλί, που παρά τον πόνο συνεχίζει να πετά. Αν σταματήσει να πετάει, θα γίνει θήραμα…
Αν δεν ήσασταν συγγραφέας τι θα μπορούσατε να είστε;
Π.Μ.: Κάθε άνθρωπος ζει τη ζωή που επιλέγει. Ακόμη κι αν δεν την έχει επιλέξει, τη διαμορφώνει με τον τρόπο που επιθυμεί. Έτσι κι εγώ, απολαμβάνω τη ζωή που θέλησα. Είμαι τυχερή, γιατί μέσα από τη συγγραφή ζω κι άλλες ζωές, εκείνες των ηρώων μου.
Ποιον συγγραφέα διαβάζετε ανελλιπώς;
Π.Μ.: Διαβάζω διαρκώς, σχεδόν όλα τα είδη της λογοτεχνίας. Από κάθε σελίδα, από κάθε βιβλίο, από κάθε είδος λογοτεχνίας κερδίζω γνώση, συναίσθημα, ηρεμία. Απολαμβάνω κάθε βιβλίο που θα βρεθεί στα χέρια μου, σαν να μην υπάρχει άλλο που θα μπορούσα να διαβάσω. Έτσι, δεν θα σας πω ποιον συγγραφέα διαβάζω ανελλιπώς, αλλά ότι… διαβάζω ανελλιπώς.
Σας έχει επηρεάσει άλλος συγγραφέας στον τρόπο που γράφετε ή σκέφτεστε ή ζείτε; Ποιος/ποιο βιβλίο;
Π.Μ.: Φαντάζομαι ότι έχω επηρεαστεί από πολλούς συγγραφείς, γιατί όπως σας είπα διαβάζω ασταμάτητα. Ο προσωπικός μου συγγραφικός χαρακτήρας εμπλουτίζεται μέσα από κάθε ανάγνωση.
Οι ήρωές σας μπορούν να σας κατευθύνουν ή εσείς και μόνο ορίζετε την συνέχεια και τις τύχες τους;
Π.Μ.: Υπάρχουν στιγμές που η σύγκρουσή μου με τους ήρωες των βιβλίων μου είναι μεγάλη. Άλλο έχω σχεδιάσει κι άλλο θέλουν να κάνουν. Άλλοτε κερδίζω εγώ κι άλλοτε εκείνοι. Εκείνο όμως που με ευχαριστεί είναι ότι στο τελικό αποτέλεσμα κερδίζει ο αναγνώστης.
Τι χρειάζεται κάποιος για να γράψει; Φαντασία ή εμπειρία;
Π.Μ.: Φαντασία και εμπειρία. Θέληση και υπομονή. Ενσυναίσθηση και συμπόνια. Ελεύθερο χρόνο. Πολύ μελάνι ή πολλά τικ στο πληκτρολόγιο. Μα πάνω απ' όλα, να σε ευχαριστεί η συγγραφή.
Τι καθορίζει την επιτυχία σε ένα βιβλίο;
Π.Μ.: Ιδέα δεν έχω…
Τι την αποτυχία;
Π.Μ.: Επίσης, δεν έχω ιδέα. Η επιτυχία και η αποτυχία είναι έννοιες ρευστές και υποκειμενικές, όταν αναφερόμαστε στη συγγραφή.
Η βιβλιοφαγία είναι/μπορεί να γίνει κατάχρηση;
Π.Μ.: Ο αναγνώστης ποτέ δεν είναι ο ίδιος μετά την ολοκλήρωση της ανάγνωσης ενός βιβλίου. Κέρδος, μόνο κέρδος, προσφέρει η ανάγνωση. Κι αν είναι να κάνουμε μια κατάχρηση στη ζωή μας, ας είναι η βιβλιοφαγία.
Ποιον τίτλο βάζετε στο βιβλίο της ζωής σας;
Π.Μ.: «Εκ των υστέρων».
Αυτά είπε η Παρασκευή Μπακέλλα απαντώντας το ερωτηματολόγιο Ριντ Φερστ για το μυθιστόρημά της Γιαννέσα, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ελκυστής. Παρακάτω, η ίδια, αποδεχόμενη την πρό(σ)κληση της στήλης Ακρότιτλο, περιγράφει μονολεκτικά το βιβλίο.
Γενναιότητα
Ίαση
Αναμονή
Νοθεία
Νίκη
Έρωτας
Σιωπή
Αγάπη
Η Παρασκευή Μπακέλλα κατάγεται από το Αγρίνιο, αλλά έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στα Ιωάννινα, όπου ζει και εργάζεται. Είναι κλινική νοσηλεύτρια με πολύχρονη ακαδημαϊκή καριέρα. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Ψυχιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, καθώς και εξειδικεύσεις στον τομέα της Ιατρικής Ψυχολογίας και της Ψυχοθεραπείας. Έχει αρθρογραφήσει σε τοπική εφημερίδα και σε νοσηλευτικά έντυπα. Έχει βραβευθεί για το επιστημονικό και ερευνητικό έργο της. Είναι αρχισυντάκτρια στο περιοδικό MAXMAG, στη στήλη της Ψυχολογίας. «Μέσα από τη Νοσηλευτική –όπως η ίδια λέει– έμαθα να χαϊδεύω το παιδί, που κάποτε στάθηκε δυνατό και δεν έκλαψε. Η φροντίδα, εκείνου του παιδιού, έγινε λέξεις, που πήραν τη σειρά τους στο χαρτί κι έπλασαν ιστορίες. Έτσι, η γραφή μεταλλάχθηκε σε καθημερινή ασχολία και ανάγκη». Η καθημερινότητά της περιλαμβάνει, επίσης, τον εθελοντισμό (είναι βραβευμένη για το εθελοντικό έργο της, από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό), τη ζωγραφική και το διάβασμα. Είναι παντρεμένη και έχει δύο γιους. Επίσης, έχει γράψει το μυθιστόρημα Πέντε μέρες και ένας μήνας.