Το φεστιβάλ Δελφών «Το Λάλον Ύδωρ», συμπληρώνοντας φέτος τα τέσσερα του χρόνια, αποτελεί πια πολιτιστικό θεσμό. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μεγάλα και καταξιωμένα ονόματα Ελλήνων καλλιτεχνών και μουσικά σχήματα ενώ φέτος είναι αφιερωμένο στα εκατό χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή και φέρει τον θεματικό τίτλο «Η στάχτη που ταξίδευε».
Έτσι λοιπόν, θα έχουμε τη χαρά να απολαύσουμε την Ελευθερία Αρβανιτάκη, τον Γιάννη Χαρούλη, την Ελένη Τσαλιγοπούλου, όπως και άλλους νεότερους καλλιτέχνες, αλλά και την πρώτη μεγάλη διεθνή συνεργασία κλασικής μουσικής, δηλαδή τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Βοστώνης με τον θρυλικό μαέστρο της Benjamin Zander.
Ο πρώτος κύκλος των εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθεί από τις 18 Ιουνίου ως τις 10 Ιουλίου και θα περιλαμβάνει κυρίως μουσικές εκδηλώσεις και παράλληλες δράσεις σε επιλεγμένους φυσικούς χώρους της Φωκίδας: Δελφούς, Άμφισσα, Ιτέα, Γαλαξίδι. Μάλιστα η Άμφισσα και η Ιτέα έχουν επιλεχθεί και για έναν ακόμη λόγο, ως πόλεις στις οποίες εγκαταστάθηκαν Μικρασιάτες πρόσφυγες.
Ο δεύτερος κύκλος στη Δωρίδα θα φιλοξενήσει σημαντικούς έντεχνους καλλιτέχνες. Την Ελευθερία Αρβανιτάκη στις 4 Αυγούστου στην Ερατεινή, τη Γλυκερία στις 12 Αυγούστου στο Λιδωρίκι και τον Σταύρο Σιόλα στις 13 του ίδιου μήνα στους Πενταγιούς.
«Το Λάλον Ύδωρ» αποτελεί πρωτοβουλία του Δήμου Δελφών και του Δήμου Δωρίδας και πραγματοποιείται με τη στήριξη της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του συνθέτη Δημήτρη Μαραμή.
«Πολιτισμός είναι η δημιουργία νέων έργων, η συνεχής προσπάθεια για εξέλιξη, για ανατροπή, για ελεύθερη έκφραση, για μια νέα οπτική. Πολιτισμός δεν είναι αυτές καθαυτές οι εκδηλώσεις, αλλά το αποτύπωμα που αφήνουν. Πολιτισμός είναι η εκπαίδευση, η καλλιέργεια, η συνέχεια. Ένας θεσμός εδραιώνεται με το έργο του, με συνεχή αυτοκριτική και με παράλληλο άνοιγμα στην τοπική κοινωνία, χωρίς ποτέ να καταφεύγει σε εκπτώσεις.»Σημείωμα Δημήτρη Μαραμή
Αξίζει να μιλήσουμε για τα σημεία εκείνα που κάνουν το συγκεκριμένο φεστιβάλ άξιο λόγου. Τα δρώμενα πραγματοποιούνται σε διαφορετικές πόλεις αλλά με πυρήνα τους Δελφούς. Οι εκδηλώσεις επιλέγονται θεματικά ώστε να συνδέονται με την ιστορία –και το κάλλος– του εκάστοτε χώρου. Στις παράλληλες δράσεις του, το φεστιβάλ συνδέει την αγροτική παραγωγή της δελφικής γης με τον πολιτισμό, μέσω εκδηλώσεων αγροτουρισμού, εκθέσεων και γευσιγνωσίας τοπικών προϊόντων κ.λπ. Το φεστιβάλ φιλοδοξεί πάντα να αποτελεί πηγή πολιτισμού και να αντανακλά την ιστορία και τη φυσική ομορφιά των Δελφών και της ευρύτερης περιοχής της Φωκίδας, ενός τόπου που υπήρξε το κέντρο του αρχαίου κόσμου και κομβικό σημείο εξέλιξης της ελληνικής ιστορίας. Προσκαλούνται πάντα σημαντικά ονόματα πολυαγαπημένων καλλιτεχνών ενώ τα εισιτήρια παραμένουν χαμηλά και προσιτά για όλους.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Α' ΚΥΚΛΟΥ
Σάββατο 18 Ιουνίου, ώρα 21:15 στο Θέατρο Φρύνιχος, Δελφοί
Ο Γιάννης Χαρούλης και η εξαιρετική ομάδα μουσικών του έρχονται στο Φεστιβάλ Δελφών «Το Λάλον Ύδωρ» για να μοιραστούν τραγούδια και μουσικές. Παλιά και νέα τραγούδια θα γίνουν ένα σε μία συναυλία γεμάτη πάθος, που δεν κοιτά ηλικίες, διακρίσεις και χρώματα. Ο Γιάννης Χαρούλης υπόσχεται να μας παρασύρει με όσα τραγούδια του έχουμε αγαπήσει, αλλά και να μας συστήσει τα καινούργια τραγούδια του από το νέο του δίσκο «ΚΟΛΙΜΠΡΙ». Ένα άλμπουμ γεμάτο σκέψεις και συναισθήματα που μας θυμίζουν ότι όσες δυσκολίες και αν βιώνουμε, όταν «μοιραζόμαστε» «εκφραζόμαστε» και «επικοινωνούμε», τότε η δύναμή μας πολλαπλασιάζεται. Μία μοναδική συνάντηση στον «ομφαλό της γης», για να δώσουμε και να πάρουμε τη δύναμη που δημιουργείται όταν οι καρδιές των ανθρώπων χτυπούν με τον ίδιο παλμό!
Ερμηνεύει ο Γιάννης Χαρούλης
Μαζί του οι μουσικοί: Λευτέρης Ανδριώτης (λύρα), Βασίλης Μπαχαρίδης (κρουστά), Θανάσης Dzingovic (ηλεκτρική κιθάρα), Ορέστης Μπενέκας (πλήκτρα)
Σχεδιασμός Ήχου: Παναγιώτης Ριζόπουλος, Νίκος Κωνσταντάκης
Σχεδιασμός Φωτισμού: Περικλής Μαθιέλλης
Boston Philharmonic Youth Orchestra - BPYO Benjamin Zander conductor
Παρασκευή 24 Ιουνίου, ώρα 21:15, Θέατρο Φρύνιχος, Δελφοί
Tο Φεστιβάλ Δελφών «Το Λάλον Ύδωρ» θα φιλοξενήσει τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Βοστώνης (Boston Philharmonic Youth Orchestra - BPYO), με τον θρυλικό μαέστρο Benjamin Zander μαζί με τους κορυφαίους σολίστ Zlatomir Fung (τσέλο) και Sofia Fomina (σοπράνο). Οι ακροατές θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν εκατό νέους μουσικούς να ερμηνεύουν Τσαϊκόφσκι, Σοστακόβιτς και Μάλερ υπό την διεύθυνση του διεθνώς αναγνωρισμένου αρχιμουσικού Benjamin Zander. Η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Βοστώνης αποτελείται από 100 νέους, ταλαντούχους μουσικούς και έχει πραγματοποιήσει περιοδείες σε Αμερική και Ευρώπη αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές, ενώ οι δύο διακεκριμένοι σολίστ έχουν αποσπάσει διεθνή βραβεία. (Με την υποστήριξη του Συλλόγου Φίλων του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών)
Programme:
Dmitri Shostakovich: Festive Overture
Pyotr Ilyich Tchaikovsky: Rococo Variations
Gustav Mahler: Symphony No.4
Ελένη Τσαλιγοπούλου
Κυριακή 26 Ιουνίου, ώρα 21:15, Πλατεία Μάκρης (οδός Υλαίθου), Άμφισσα
Εκατό χρόνια μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, η Ελένη Τσαλιγοπούλου μαζί με έξι σπουδαίους μουσικούς παρουσιάζουν ένα πρόγραμμα αφιερωμένο αποκλειστικά στη Σμύρνη και στις μουσικές της. Μια μουσική διαδρομή της καταξιωμένης ερμηνεύτριας στις ρίζες της καταγωγής της, στα ακούσματα που μελέτησε και θαύμασε, στους ήχους με τους οποίους μεγάλωσε. Διαχρονικά τραγούδια του «σμυρναίικου ύφους», εμβληματικές δημιουργίες ανώνυμων και επώνυμων συνθετών, όπως ο Τούντας, ο Παπάζογλου, ο Δραγάτσης κ.ά. μας μεταφέρουν ανάγλυφα την ατμόσφαιρα και τις εικόνες της εποχής. Τραγούδια για τον πόνο και τον καημό, για το γλέντι και τη χαρά της ζωής, συνθέτουν μια συναυλία γεμάτη μνήμες και αναφορές στον σπουδαίο πολιτισμό της Σμύρνης, έναν πολιτισμό που παραμένει αναλλοίωτος και εξακολουθεί να μας συγκινεί, να μας γοητεύει, να μας εκφράζει. Η Σμύρνη με την τεράστια παράδοση, την πολυπολιτισμική κουλτούρα, τις μουσικές που ταξίδεψαν από τη μία άκρη του κόσμου στην άλλη, τη θρυλική ομορφιά και –κυρίως– την τραγική της κατάληξη, έχει αφήσει ανεξίτηλο το σημάδι της στις ψυχές όλων των Ελλήνων και θα είναι για πάντα η αγαπημένη μας «χαμένη πατρίδα».
Ερμηνεύει η Ελένη Τσαλιγοπούλου
Μαζί της οι μουσικοί: Ταξιάρχης Γεωργούλης (ούτι), Βαγγέλης Καρίπης (κρουστά), Άγης Παπαπαναγιώτου (κοντραμπάσο), Γιάννης Πούλιος (βιολί), Απόστολος Τσαρδάκας (κανονάκι), Σπύρος Χατζηκωνσταντίνου (κιθάρα)
Επιμέλεια προγράμματος: Απόστολος Τσαρδάκας
Greek Retro Band - The Swingin' Cats - Γιώργος Ζερβός
Κυριακή 3 Ιουλίου, ώρα 21:15, Κεντρί, Γαλαξίδι
Οι Swingin' Cats με καπετάνιο τον Γιώργο Ζερβό θα σας ταξιδέψουν σε μέρη μαγικά! Ένα μουσικό σχήμα με έντονη σκηνική παρουσία που ξεσηκώνει το κοινό με τον κομψό jazzy ήχο του, το κέφι και την αστείρευτα δημιουργική του φύση. Ένα ευρύ ρεπερτόριο με ελληνικά και ξένα τραγούδια όλων των εποχών που αναμειγνύονται με τρόπο ευρηματικό. Μια συναυλία γεμάτη ενέργεια που υπόσχεται να σας χαρίσει μια μοναδική καλοκαιρινή νύχτα δίπλα στη θάλασσα! Βίρα τις άγκυρες...
Το μουσικό σχήμα «Swingin' Cats» αποτελείται από τους μουσικούς: Γιώργος Ζερβός (ηλεκτρική κιθάρα, φωνή), Ορέστης Πετράκης (πλήκτρα), Στάθης Παρασκευόπουλος (κοντραμπάσο), Δημήτρης Καλονάρος (τύμπανα), Βαγγέλης Κατσαρέλης (τρομπέτα)
Ηχοληψία: Στέφανος Χατζόπουλος
«100 χρόνια πριν...»
Μουσικό σχήμα Οι Λούστροι
Κυριακή 10 Ιουλίου, ώρα 21:15, Προβλήτα, Ιτέα
Το μουσικό σχήμα «Οι Λούστροι» παρουσιάζει τη μουσική παράσταση με τίτλο «100 χρόνια πριν...». Μια παράσταση-υμνωδία στη μνήμη όλων όσων χάθηκαν στην διάρκεια της Μικρασιατικής Καταστροφής και υπέφεραν από τον ξεριζωμό και τις δυσκολίες κατά την εγκατάστασή τους στις νέες πατρίδες. Παραδοσιακά δίγλωσσα τραγούδια σε αυθεντική διάλεκτο με θέμα τον έρωτα και την καθημερινή ζωή, μουσικές, κείμενα και αυθεντικές συνεντεύξεις Μικρασιατών, καθώς και μουσικές, τραγούδια και κείμενα σύγχρονων καλλιτεχνών που επηρεάστηκαν και εμπνεύστηκαν από το γεγονός της καταστροφής, συνθέτουν μία ευρεία θεματολογία για τη ζωή πριν και μετά την καταστροφή, τις συνέπειες και τις κοινωνικές και πολιτιστικές της προεκτάσεις στον ελλαδικό χώρο και στη διασπορά του ελληνισμού.
Το μουσικό σχήμα «Οι Λούστροι» αποτελείται από τους μουσικούς: Αραμπατζής Δημήτρης (ακορντεόν), Βαρτσάκης Γιώργος (φωνητικά, κιθάρες), Κουνατίδης Γιώργος (φωνητικά, ούτι, νέυ), Κυρίδης Λεωνίδας (κοντραμπάσσο), Γιώργος Καραμφίλης (φωνητικά, μπουζούκι), Saoulis Görkem (φωνητικά, κανονάκι), Σαούλη Ασημούλα-Αζιζέ (φωνητικά, κρουστά, μπαγλαμά), Σαούλης Γιάννης (φωνητικά, μπουζούκι), Στεφανίδης Αλέξης (ποντιακή λύρα, κεμανές, φωνητικά), Τσίτσαρης Θανάσης (φωνητικά, τσέλο, μαντολίνο), Τσώνης Τάσος (κρουστά, drums)
Αφήγηση κειμένων: Ξένια Τσέλιγκα
Επιμέλεια ρεπερτορίου, κειμένων και ενορχηστρώσεων: Γιάννης Σαούλης
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Β' ΚΥΚΛΟΥ
Acoustic
Πέμπτη 4 Αυγούστου, Ερατεινή
Η διαχρονική ερμηνεύτρια Ελευθερία Αρβανιτάκη έχει ταξιδέψει τη μουσική της και τη μουσική της χώρας μας σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη, έχει ένα ευρύ ρεπερτόριο γεμάτο από όλα τα χρώματα και τα ιδιώματα, πότε pop και πότε λαϊκή, πότε τζαζ και πότε παραδοσιακή, με τραγούδια που έχουν μπει στα στόματα όλων μας κι έχουν νικήσει τοn χρόνο. Η παράσταση Acoustic μετά την επιτυχημένη της πορεία στην Ελλάδα και την Κύπρο με soldout παραστάσεις και μετά από την απόλυτα επιτυχημένη περιοδεία στην Ισπανία (Μάλαγα, Μαδρίτη, Βαρκελώνη), στο Τελ Αβίβ και Ντόρτμουντ, έρχεται για μία μοναδική βραδιά στην Ερατεινή στο πλαίσιο του Β' κύκλου του Φεστιβάλ Δελφών Το Λάλον Ύδωρ. Συμμετέχουν τρεις σπουδαίοι σολίστες οι Θωμάς Κωνσταντίνου στο ούτι, το λαούτο, το μαντολίνο και το τσουμπούς, ο Γιάννης Κυριμκυρίδης στο πιάνο και ο Γιάννης Πλαγιανάκος στο κοντραμπάσο.
Τραγούδια λαϊκά - έντεχνα - παραδοσιακά
Παρασκευή 12 Αυγούστου, Λιδωρίκι
Η χαρισματική ερμηνεύτρια Γλυκερία, που διακρίνεται για τη γνησιότητα, τη ζεστασιά και την αυθεντική ψυχαγωγία που χαρίζει στο κοινό της, παρουσιάζει ένα πρόγραμμα που επιμελείται ο Στέλιος Φωτιάδης, με γνωστά τραγούδια λαïκά, έντεχνα, παραδοσιακά, και όλες τις επιτυχίες της («Μέχρι να βρούμε ουρανό», «Δεν έχω πολλά», «Ό,τι αγαπώ είναι δικό σου», «Πάρε με απόψε πάρε με», «Η νύχτα μυρίζει γιασεμί», κ.ά.), πλαισιωμένη από τον Χάρη Μακρή και τη Χριστίνα Γαλιάτσου.
Τραγούδια για βουνά, νερά και δάση
Σάββατο 13 Αυγούστου, Πενταγιοί
Ο Σταύρος Σιόλας συνθέτει μια παράσταση που αντλεί την έμπνευσή της από την παράδοση, το λυρισμό και τη σύγχρονη ελληνική τραγουδοποιία. Παρουσιάζει επί σκηνής γνωστά του τραγούδια όπως Της άρνης το νερό, τα Διόδια, το Κάθε φορά, την Προσμονή, το Χωρίς εσένα, τον Γεροπλάτανο αλλά και τραγούδια από την πρόσφατη δισκογραφική του δουλειά «Φωνές θιάσου» όπως το Σαν Χουάν κ.α. Μια παράσταση-οδοιπορικό σε ένα ευρύ φάσμα του ελληνικού τραγουδιού με όλη τη μαγεία και την περιπέτεια ενός αναπάντεχου ταξιδιού. Συμμετέχουν οι μουσικοί: Ευαγγελία Μαυρίδου πιάνο, Γιώργος Παππάς λαούτο, ούτι, μαντολίνο.
Υπεύθυνος επικοινωνίας Φεστιβάλ Δελφών: Αντώνης Κοκολάκης
Η ανάρτηση θα ανανεώνεται με ό,τι νεότερο σχετικό με Το Λάλον Ύδωρ...