Ο Ζήσης Παπαϊωάννου και η Βασιλική: Η μαγική ηχώ της Επιδαύρου

Από το εξώφυλλο του βιβλίου του Ζήση Παπαϊωάννου, Βασιλική: Η μαγική ηχώ της Επιδαύρου, και φωτογραφία του ίδιου

Από πού εμπνευστήκατε τον τίτλο του βιβλίου σας;
Ζήσης Παπαϊωάννου: Ως εισηγητής διαλέξεων στις Ακαδημίες της χώρας συναναστράφηκα με εκατοντάδες ανθρώπους μιλώντας για τέχνη, πολιτισμό και κοινωνία. Έτσι ανακάλυψα πως στη νεαρή ηλικία υπάρχει έλλειψη γνώσης πάνω στην αρχαία Ελλάδα. Ως καθηγητής θεάτρου λοιπόν σκέφτηκα να εγκλωβίσω τις αρχαιοελληνικές λέξεις μέσα σε παιδικό βιβλίο. Κι έτσι έγινε πραγματικότητα. Τα πρώτα δύο μου παιδικά βιβλία έχουν θέμα την αρχαία Ελλάδα, το τρίτο που ετοιμάζω είναι καθαρό παραμύθι για ηλικίες 4+.

Ποια είναι κατά τη γνώμη σας η επίδραση των παραμυθιών στις παιδικές ηλικίες;
Ζ.Π.: Η επίδραση των παραμυθιών στις παιδικές ηλικίες είναι μεγάλη. Τεράστια μπορώ να πω. Βοηθάει στην αντίληψη, στην επικοινωνία, στη γνώση, στην σκέψη, στα πάντα. Το παιδί διαβάζοντας τα βιβλία μας ταυτίζεται με τους ήρωες των παραμυθιών μας. Αυτό, το κάνει μαγικό! Είναι μια κατάσταση δυνατή, όπου τα παραμύθια μας παρέχουν στους αναγνώστες μας πολλαπλά ερεθίσματα. Διαβάζοντας ένα παραμύθι, το παιδί μαθαίνει να παρατηρεί αλλά κυρίως να μπαίνει στη θέση του ήρωα και να κατανοεί. Είναι σημαντικό.

Τι σημαίνει η φράση στο παραμύθι σας «Το όνειρο της ανακάλυψης…»;
Ζ.Π.: Το όνειρο της ανακάλυψης του ίδιου του βιβλίου. Την ηχώ. Αυτή η υπέροχη λέξη, αυτό το ακουστικό φαινόμενο εντός του χώρου της Επιδαύρου. Το βιβλίο μου είναι ανακάλυψη γνώσεων, που συναντά η Βασιλική.

Ποιο ακριβώς είναι το ταξίδι της Βασιλικής «…Σε κόσμους μαγικούς»;
Ζ.Π.: Σε αυτό το σημείο της ερώτησής σας θα σας πω, σε δύο σημεία: αυτό της Επιδαύρου και του ονείρου  της. Γιατί το ταξίδι της είναι στην ουσία ένα όνειρο αλλά αρκετά εποικοδομητικό, διδακτικό  πάνω στην αρχαία Ελλάδα και το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου.

Γιατί «Βασιλική, η μαγική ηχώ της Επιδαύρου» και όχι του θεάτρου Πέτρας ή Βράχων;
Ζ.Π.: Ως ηθοποιός στο επάγγελμα δεν μπορούσα να μην γράψω για την Επίδαυρο. Για το τι σημαίνει αυτή η λέξη, αυτός ο τόπος.

Από πού εμπνέεστε όταν γράφετε;
Ζ.Π.: Από διάφορες καταστάσεις της ίδιας της ζωής. Ό,τι μου κεντρίζει το ενδιαφέρον. Θα καταπιαστώ από αυτό, θα το αναλύσω, θα το μελετήσω και θα το δουλέψω πρώτα στο μυαλό μου και μετά με τη βοήθεια της σκέψης του νου και τέλος στη γραφή. Αυτή είναι η διαδικασία.

Στ' αλήθεια πιστεύετε ότι «ο κόσμος ο ποιητικός, ο μουσικός…» είναι ένας κόσμος «μιας άλλης εποχής»; Γιατί;
Ζ.Π.: Ο κάθε ένας μας έχει τα δικά του ερεθίσματα. Η τέχνη είναι για όλους αλλά κάποιους τους αγγίζει περισσότερο, κάποιους άλλους όχι και τόσο· κάποιους άλλους σχεδόν καθόλου. Οι τέχνες του θεάτρου και της μουσικής ανακαλύφθηκαν σε μια άλλη εποχή και όχι στις μέρες μας οπότε, ναι, μιας άλλης εποχής. Ο 5ος αιώνας ως χρυσός αιώνας, για εμένα είναι ο κυριότερος και πάνω σε αυτόν τον αιώνα εμπνέομαι συγγραφικά.

Ποια η δική σας σχέση με τη μουσική;
Ζ.Π.: Η μουσική σε ταξιδεύει. Στην καθημερινότητά μου όταν έχω έντονο στρες βάζω μουσική. Είναι κάπως σαν το γιατρικό μου κι έτσι επανέρχομαι στα καθήκοντά μου. Η μουσική βοηθάει στη σκέψη, βλέπουμε τα πράγματα με καλύτερη ματιά. Άλλωστε οι περισσότεροι φίλοι μου στον κλάδο της μουσικής είναι.

Εσείς έχετε ανακαλύψει τα δικά σας όνειρα, όπως η ηρωίδα του παραμυθιού σας;
Ζ.Π.: Εγώ, επειδή είμαι ένα άτομο αρκετά δραστήριο και έχω ανοίξει πολλά μέτωπα, αυτό σημαίνει ότι έχω υλοποιήσει τα όνειρα μου. Είμαι γεμάτος μέσα μου. Τώρα θέλω να απολαύσω το όμορφο ταξίδι που έχω φτιάξει.

Θέλετε να μας αποκαλύψετε τα μελλοντικά σας σχέδια;
Ζ.Π.: Αυτό το διάστημα βρίσκομαι σε δύο κινηματογραφικές παραγωγές Και ετοιμάζω δύο νέα βιβλία (ηλικίας 4+) το ένα παραμύθι και το άλλο πάλι με θέμα την αρχαία Ελλάδα.

Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας!



Επιμέλεια - διορθώσεις: Τζένη Κουκίδου

Βασιλική: Η μαγική ηχώ της Επιδαύρου, Ζήση Παπαϊωάννου

Το βιβλίο του Ζήση Παπαϊωάννου, Βασιλική: Η μαγική ηχώ της Επιδαύρου, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη. Στο οπισθόφυλλο διαβάζουμε:
Η μικρή Βασιλική, στα όνειρά της, ανακαλύπτει την... ηχώ, που ξεδιπλώνεται και γιγαντώνεται, αποκαλύπτοντάς της έναν άλλο κόσμο! Αναρωτιέται ποιος θα μπορούσε να ακούσει τη δική της ηχώ...
Αντικρίζοντας με υπερηφάνεια και ελπίδα την επιβλητική Επίδαυρο καθώς την περιλούζει ο ήλιος, αγναντεύει ένα τοπίο που μοιάζει σαν σκηνικό παλαιάς εποχής. Με τη δύναμη της φωνής της ανακαλύπτει έναν δικό της ηχητικό κόσμο, τον κόσμο με ηχώ. Το όνειρό της πραγματοποιείται. Όμως, κάπου εκεί, μεταπηδά στο σπίτι του θεού Ιατρού της αρχαιότητας, στο Ασκληπιείο.
Τα επιφωνήματά της κατακλύζουν όλο το αρχαίο θέατρο και, ευτυχισμένη πλέον, βρίσκει την απάντηση: αυτές οι σωστά δομημένες πέτρινες, φαρδιές θέσεις, που στέκονται αγέρωχες στον χρόνο, είναι η αιτία της εξαίσιας ακουστικής που κάνει δυο λέξεις να ακούγονται παντού!
Τα μεσάνυχτα, στο δωμάτιό της, αντικρίζοντας τα αστέρια, απορημένη σιγοψιθυρίζει: «μα, πώς;». Δυο λέξεις στο δωμάτιο, δίχως αποτέλεσμα. Εντούτοις, αυτό είναι το αίσθημα της ηχούς και το ταξίδι της Βασιλικής που Δρα επί της Αύρας = Επίδαυρος.

Ο Ζήσης Παπαϊωάννου είναι ηθοποιός. Γεννήθηκε στη Καλαμπάκα το 1984.  Από μικρός στις παραστάσεις των Αθηνών του κίνησε το ενδιαφέρον για τον χώρο της υποκριτικής κι έτσι αποφάσισε να ασχοληθεί επαγγελματικά με αυτό. Εισακτέος στη σχολή του Θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κουν παίρνει Δίπλωμα το 2007 Ηθοποιός - Καθηγητής Θεάτρου. Παρακολούθησε μετεκπαιδεύσεις στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Αρχαία Φιλοσοφία στο University of Edinburgh & University of Penn αλλά και Μοντέρνα Τέχνη στη σχολή της Μοma κ.α. Στη συνέχεια: Recovering the Humankind’s Past and Saving the Universal Heritage Ανακτώντας το παρελθόν της ανθρωπότητας και αποθήκευση της Παγκόσμιας Κληρονομιάς Sapienza (ITAΛΙΑ) Πιστοποίηση σεμιναρίου - Μετεκπαιδευτικό Συνέδριο σε συνεργασία ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ (ΙΩΑΝΝΙΝΑ) με θέμα τις Σύγχρονες Προσεγγίσεις στην Προσχολική Αγωγή και Πρακτική κινηματογράφου του Χολιγουντιανού σκηνοθέτη Jeremiah Comey το 2007. Απόφοιτος της Σχολής Μαριονέτας, Κατασκευής και Εμψύχωσης Κούκλας - Μαιρηβή το 2013. Πραγματοποιεί ως εισηγητής διαλέξεις στα Ανοικτά Λαϊκά Πανεπιστήμια της Ακαδημίας των Πολιτών με θέμα «Βιωματικό και Σωματικό Θέατρο μέσω θεατρικού παιχνιδιού και η εμψύχωση χαρακτήρων». Τακτικό μέλος στο Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ - Μέλος: Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και στο ΣΕΗ.