Γεύση από μέλι

Γεύση από μέλι

Βρισκόμαστε την 17η Καλλιτεχνική Περίοδο (2021-2022) του θεάτρου Αγγέλων Βήμα και στη θεματική ενότητα Η εποχή της αθωότητας. Ενταγμένες σε αυτό το κόνσεπτ, από τα μέσα του Μάρτη, ξεκίνησαν οι παραστάσεις του έργου, Γεύση από μέλι, της Shelagh Delaney, σε σκηνοθεσία Ανδρονίκης Αβδελιώτη.
Το έργο αφηγείται την ιστορία της Τζο. Η Τζο και η μητέρα της Έλεν κάνουν μια νέα αρχή σε ένα νέο σπίτι, σε μια νέα γειτονιά, όταν η Έλεν αφήνει μόνη της την Τζο καθώς παντρεύεται με τον Πίτερ, έναν νεότερό της άνδρα. Παράλληλα, θα ξεκινήσει μια ρομαντική σχέση για το κορίτσι της εργατικής τάξης με τον Τζίμι, έναν ναύτη. Εκείνος θα της προτείνει γάμο αλλά θα φύγει αφήνοντάς την μόνη και έγκυο. Περιμένοντας το παιδί της βρίσκει παρηγοριά στον ώμο του Τζεφ, που είναι φοιτητής στην Σχολή Καλών Τεχνών. Η σχέση τους οδηγείται σε μια όμορφη συγκατοίκηση με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά όμως η μητέρα της επιστρέφει, αφού ο γάμος της ναυάγησε, και τώρα το μέλλον (ξανα-)μπαίνει σε νέο πλαίσιο.

Γεύση από μέλι

Χρονικά βρισκόμαστε στα τέλη της δεκαετίας του '50. Ο κόσμος έχει τελειώσει με τους πολέμους, μπαίνει σε μια κεφάτη περίοδο και ξεφαντώνει με πολλή μουσική και χορό προσπαθώντας να αποτινάξει τα ζοφερά γεγονότα των προηγούμενων δεκαετιών. Οι δύο γυναίκες επιχειρούν την αλλαγή σελίδας σε ένα νέο σπίτι ενώ έχουν να διαχειριστούν την ελευθερία, τον έρωτα, τις μεταξύ τους σχέσεις... φυσικά και τη διαφορετικότητά τους· με κατακλείδα, την ανατροφή ενός παιδιού χωρίς τον πατέρα του σε μια κοινωνία γεμάτη από ταμπού, συμβάσεις και κριτική.
Το κοινωνικό ψυχογράφημα είναι υψίστης σημασίας εδώ και ό,τι συμβαίνει παραβάλλεται σε αυτό το πλαίσιο. Οι χαρακτήρες προσπαθούν να «επιβιώσουν» (το ίδιο και κυριολεκτικά), να βρουν την άκρη τους, να ξεφύγουν από το περιθώριο, να έχουν σχέσεις ανθρώπινες, ερωτικές, ουσιαστικές κι αμοιβαίες... στο τέλος της ημέρας, να διορθώσουν τις επιλογές τους.

Γεύση από μέλιΓεύση από μέλι

Στην παράσταση μην περιμένετε κάτι βαρύ, δραματικό. Αντιθέτως, υπάρχει ζωντάνια, κέφι και μπρίο ακόμα και στα πιο δύσκολα, υπάρχει πολλή μουσική, χορός, αισιοδοξία, όρεξη για ζωή. Αυτό θα δείτε, και την ίδια ώρα, θα δείτε μια πολύ συγκινητική ιστορία με ανάγλυφους τους χαρακτήρες, τους συσχετισμούς (των ηρώων μεταξύ τους και σε σχέση με τον τόπο και χρόνο) και την εποχή.
Θα δείτε μια καλοστημένη παράσταση γεμάτη από ενέργεια και συναίσθημα. Διάφορα συναισθήματα βέβαια αναλόγως στιγμής, όμως όλα διάφανα. Θα δείτε μια άξια σκηνοθέτη, την κυρία Αβδελιώτη, που πάντα αντιμετωπίζει τις προκλήσεις με ενσυναίσθηση, αξιοσύνη, ευφάνταστα και ευρηματικά, με όλη της την αγάπη γι' αυτό που καλείται να κάνει (φαίνεται) αγκαλιάζοντας το κάθε έργο όπως του αναλογεί. Θα δείτε έναν θίασο να ανταποκρίνεται άψογα στο ζητούμενο, να προσφέρει απλόχερα –όχι απλά αυτό που οφείλει να φέρει εις πέρας αλλά το καλύτερο– και να γοητεύει το κοινό. Θα δείτε μια υπερ-επιτυχημένη διανομή που, ενταγμένη μέσα στο όλον, θα σας ταξιδέψει στον χρόνο και θα σας δημιουργήσει ζωντανές αποχρώσεις χαράς, λύπης, συγκίνησης κ.π.ά. Στο τέλος τέλος, θα δείτε το πραγματικό νόημα της ζωής, τη σωστή θεώρηση και στάση, που δεν σχετίζεται με τα χρήματα ή άλλα υλικά αγαθά, που δεν δεσμεύεται από στενομυαλιά και κοινωνικές συμβάσεις... τον μόνο τρόπο να βρει κανείς την ευτυχία –τελικά. Και την αγάπη, τη φιλία, την συντροφικότητα...

Βγήκα από την αίθουσα με μια βαθιά συμπάθεια για την Τζο, την κεντρική ηρωίδα, απόδειξη της διαπεραστικότητας των δρώμενων και της πολύ καλής δουλειάς που κάνουν εκεί όλοι οι συντελεστές. Πέρα τούτου και όλων των παραπάνω, εκείνο που κράτησα πιο έντονα από την εμπειρία είναι το ταξίδι στον τόπο και τον χρόνο, δηλαδή την απεικόνιση της εποχής, που κράτησε από το πρώτο ως το τελευταίο λεπτό χωρίς να χάνεις ούτε μια στιγμή την ψευδαίσθηση.

Να πάτε!



Ανδρονίκη Αβδελιώτη, Ηλίας Βογιατζηδάκης, Θάνος Παπαθανάσης, Ποπέτα Σούκου, Άρης-Ηλίας Τοπάλογλου

Συντελεστές:
Επιλογή δραματολογίου - Μετάφραση: Μαργαρίτα Δαλαμάγκα-Καλογήρου
Σκηνοθεσία: Ανδρονίκη Αβδελιώτη
Βοηθός σκηνοθέτη: Μάιρα Ξύδη
Μουσική σύνθεση και επιμέλεια: Αργυρώ Καπαρού
Ηχοληψία και Programming: Νίκος Πιτλόγλου, StudioArion
Σχεδιασμός Φωτισμού: Βασίλης Κλωτσοτήρας
Σκηνικά - Κοστούμια: Ανδρονίκη Αβδελιώτη, Νικόλαος Μαρμαροτούρης
Φωτογραφίες: Ναταλία Β.
Παίζουν οι ηθοποιοί: Ανδρονίκη Αβδελιώτη, Ηλίας Βογιατζηδάκης, Θάνος Παπαθανάσης, Ποπέτα Σούκου, Άρης-Ηλίας Τοπάλογλου

Ευχαριστούμε τον Ανδρέα Ζάκα για την κατασκευή μέρους του σκηνικού.

Κάθε Σάββατο στις 21:00 και Κυριακή στις 18:30 στο Αγγέλων Βήμα - Τόπος Συνάντησης Ανατολής-Δύσης Α.Μ.Κ.Ε, Σατωβριάνδου 36, Ομόνοια (πίσω από το Εθνικό Θέατρο Τσίλλερ), 2105242211.