Λεωνίδας Γαλάνης: Πριν χρόνια, ήρθα σε επαφή με το τρίπτυχο «Ήθος - Πάθος - Λόγος» χάρη σε έναν καθηγητή μου, τον Γιώργο Κυριακίδη. Γοητεύτηκα από το υπέροχο μήνυμα που κρύβει μέσα του. Ξεκίνησα να μελετάω και αργότερα το περιέλαβα στις εισηγήσεις προς τους μαθητές μου. Κάπου εκεί γεννήθηκε η ιδέα να γράψω κάτι σχετικό, ένα άρθρο ίσως ή μία ομιλία. Αλλά, όπως το είπατε εσείς, υπήρξε κάτι που πραγματικά το πυροδότησε όλο αυτό. Ένα βράδυ σερφάροντας στο ίντερνετ, έπεσα πάνω σε μια ιστορία που είχα γνωρίσει μικρός: την ιστορία του απλού στρατιώτη. Ένιωσα πως εκείνη η στιγμή ήταν το δικό μου «εύρηκα»!
Πόσο χρόνο σάς πήρε η έρευνα-μελέτη και η συγκέντρωση των απαραίτητων στοιχείων;
Λ.Γ.: Χρόνια συγκεντρώνω πληροφορίες που θεωρώ ότι είναι χρήσιμες για εμένα και τους μαθητές μου. Επομένως ένα μεγάλο μέρος του υλικού προϋπήρχε. Ήταν, βέβαια, αρκετά χρονοβόρα η διαδικασία να ελεγχθεί το υλικό αυτό και οι πηγές του, ότι όντως είναι αξιόπιστο και όχι αυτό που λέμε σήμερα, fake.
Διαβάζοντάς το, διακρίνω τον πληροφοριακό πλούτο και τη συμβουλευτική αξία μέσα από λιτές αφηγήσεις, με επάρκεια νοημάτων και χιούμορ στα σημεία. Αποφεύγετε τις εκτενείς περιγραφές ή αναλύσεις, τις περίτεχνες δομές ή τις λεπτομερείς (σε επίπεδο διατριβής) ιστορήσεις, όπως και τις εξειδικευμένες φόρμες ή το σπάνιο λεξιλόγιο... δηλαδή ό,τι θα έκανε έναν αναγνώστη να «ταλαιπωρηθεί» και να χρονοτριβήσει. Ήταν μια προσωπική σας επιλογή, προέκυψε ή ακολουθήσατε κάποιον κανόνα για να δομήσετε τα κείμενα;
Λ.Γ.: Αυτό τον τρόπο γραφής τον χρωστάω εξ ολοκλήρου στον πατέρα μου. Βοηθώντας με στην έκθεση, στο Λύκειο, επέμενε να χρησιμοποιώ σύντομες φράσεις και απλές λέξεις. Ό,τι έγραφα μου το χώριζε, μπορεί και σε τρεις ή τέσσερις προτάσεις! Τότε, βέβαια, ήταν λίγο εκνευριστικό για έναν έφηβο μαθητή, δεν μπορούσα να κατανοήσω τον πλούτο των συμβουλών εκείνων.
Επέμενε, λοιπόν, ότι οι μεγάλες προτάσεις, καθώς και το πιο επιτηδευμένο λεξιλόγιο και οι λεπτομερείς αναλύσεις, μπορεί να εντυπωσιάζουν αλλά ενέχουν τον κίνδυνο να μη γίνεις κατανοητός. Είναι χρήσιμες σε ένα επιστημονικό κείμενο ή στο οπλοστάσιο ενός εμπνευσμένου λογοτέχνη. Όμως απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή, ώστε να χρησιμοποιηθούν εκεί που είναι απαραίτητο.
Χρησιμοποίησα μόνο μια πολύ μεγάλη πρόταση στο βιβλίο. Εκεί που ήταν πραγματικά απαραίτητο.
Πώς θα οδηγηθεί ένας επιχειρηματίας, μέσω του βιβλίου σας, σε καλύτερα αποτελέσματα και σε βελτίωση της δουλειάς του; Ποιοι άλλοι θα βοηθηθούν διαβάζοντάς το;
Λ.Γ.: Το βιβλίο γράφτηκε για να μας βοηθήσει όλους στην αναζήτηση της επιτυχίας, της ευτυχίας και της ευδαιμονίας. Οι συμβουλές του μας μεταφέρουν τη σοφία των αρχαίων αλλά τη δένουν με σύγχρονα παραδείγματα. Είναι ένας οδηγός που θα μας οδηγήσει να είμαστε λίγο πιο υποψιασμένοι σε ορισμένες καταστάσεις και συγχρόνως θα αναδείξει το δυναμικό μας. Το «Ήθος - Πάθος - Λόγος» είναι απαραίτητο για τον καθένα. Σκεφτείτε το σαν ένα ψυγείο γεμάτο με φρέσκα υλικά και καλούδια. Κάποιος θα το ανοίξει να πάρει κάτι για να χορτάσει την πείνα του. Ο πιο έμπειρος θα τα συνδυάσει και θα μαγειρέψει με αυτά ένα υπέροχο γεύμα για να καλέσει τους φίλους του. Και οι δύο θα ωφεληθούν.
Διαβάζουμε και διάφορα περιστατικά ανάμεσα στα κεφάλαια. Πόσο βιωματικό είναι το σύνολο και κατά πόσο φανταστικό;
Λ.Γ.: Οι περισσότερες ιστορίες του βιβλίου είναι αληθινές. Κυρίως από τις πηγές αλλά και από δικές μου εμπειρίες ή από εμπειρίες άλλων που μου τις εκμυστηρεύτηκαν. Όπου υπάρχει κάτι φανταστικό, μια συμβολική ιστορία που άκουσα ή διάβασα, το καταλαβαίνει αυτό εύκολα ο αναγνώστης.
Πώς θα περιγράφατε το βιβλίο σας με μια φράση και πώς με μια λέξη;
Λ.Γ.: Με μια φράση: Το αρχαίο μυστικό της επιτυχίας ήρθε η ώρα να αποκαλυφθεί.
Με μια λέξη: Απαραίτητο.
Τι θα λέγατε σε εκείνον που επρόκειτο να το διαβάσει;
Λ.Γ.: Πιστεύω ότι ο αναγνώστης θα το διαβάσει περισσότερες από μία φορές. Μία για να ψυχαγωγηθεί και να περάσει όμορφα τον χρόνο του και τις υπόλοιπες για να ανατρέξει στις συμβουλές.
Επομένως θα του έλεγα, καλή διασκέδαση στην πρώτη ανάγνωση και καλή μελέτη στις επόμενες.
Να περιμένουμε κάποιο άλλο –το επόμενο– δικό σας βιβλίο; Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια σε σχέση με τη συγγραφή;
Λ.Γ.: Από την στιγμή που είχα την πρώτη εμπειρία με τη Μούσα, θεωρώ ότι θα με επισκεφτεί ξανά. Τουλάχιστον αυτό λέω σε όσους μου ζητάνε και δεύτερο βιβλίο, γιατί τους άρεσε το «Ήθος - Πάθος - Λόγος: Το αρχαίο μυστικό της επιτυχίας». Λίγη υπομονή και θα έρθουν και τα επόμενα!
Ο Λεωνίδας Ι. Γαλάνης μιλάει για/με αφορμή το βιβλίο του, Ήθος - Πάθος - Λόγος: Το αρχαίο μυστικό της επιτυχίας. Στο οπισθόφυλλο διαβάζουμε:
Από την αρχαιότητα μέχρι το διάστημα.Από τον Σοπενάουερ μέχρι τον Μπρους Λι.Από τη μουσική βιομηχανίας μέχρι την άγρια ζούγκλα.Από τον Μέγα Αλέξανδρο... μέχρι τον Μπάμπη.Το μυστικό, που ήταν κρυμμένο σε ένα εγχειρίδιο ρητορικής, ήρθε η ώρα να αποκαλυφθεί!