Οι Έρωτες στα χρόνια της λογοτεχνίας, της Νίκης Ταγκάλου (Το κορμί της λύπης, Έρωτες εν τάφω, Η γυναίκα του κόσμου), που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πηγή, είναι μια συλλογή ερώτων μεταξύ λογοτεχνών, ποιητών, ανθρώπων που άφησαν το στίγμα τους συγγραφικά. Είναι μια μελέτη όπου παρουσιάζονται εν συντομία τα βιογραφικά τους σημειώματα και ένα δοκίμιο όπου παρουσιάζονται οι μεταξύ τους σχέσεις και ιστορίες αγάπης κι έρωτα, που «άνθισαν» (και) συγγραφικά. Εννοείται πως θα περιμένετε και καταραμένους έρωτες ή μοιραίους ενώ όλες οι προσωπικότητες είναι εξαιρετικά δημοφιλείς, ακόμα και σε μη φιλαναγνώστες και όλοι οι έρωτες έχουν ενδιαφέρον, τόσο κοινωνικό όσο και λογοτεχνικό.
Πριν διαβάσετε τι λέει η συγγραφέας για το βιβλίο και προκειμένου να σας προϊδεάσω, αφήνω εδώ μερικά σχόλια περιεχομένου: ένα ολόκληρο βιβλίο-συλλογή προέκυψε από την ανάγκη του ενός να γράφει στον άλλο, κάποιους τους χώρισε ο θάνατος –ή τους ένωσε για πάντα– ενώ σε έναν τάφο χαράχτηκε η λέξη «σιωπή»...
Πώς προέκυψε η ιδέα αυτής της μελέτης-συλλογής ερώτων;
Νίκη Ταγκάλου: Στη διάρκεια της συγγραφικής μου πορείας έχω ασχοληθεί κι άλλες φορές με γνωστούς συγγραφείς/ποιητές Έλληνες αλλά και Ευρωπαίους. Μου αρέσει ιδιαίτερα να μπορώ να μεταφέρω στον κόσμο στοιχεία για τη ζωή τους. Από την άλλη, σαν γραφιάς πάντα του έρωτα, με είχε συναρπάσει η ιδέα ενός τέτοιου βιβλίου. Ιδιαίτερα όταν κάποιες σχέσεις –μεταξύ αυτών των ανθρώπων– είναι πραγματικά πολύ ενδιαφέρουσες και θεωρώ πως ο κόσμος θα έπρεπε να τις μάθει.
Τελικά, ως φιλαναγνώστες, οφείλουμε να γνωρίζουμε πολυεπίπεδα έναν αγαπημένο μας λογοτέχνη;
Ν.Τ.: Για μένα σαφώς ναι! Όταν διαβάζω ποίηση, γιατί μην ξεχνάμε, αυτό είναι το κατεξοχήν δικό μου αντικείμενο, θέλω να προσπαθώ να ανακαλύπτω τον ποιητή πίσω από τους στίχους του. Να προσπαθώ να αποκωδικοποιώ τα γραφόμενά του και να καταλάβω την ψυχοσύνθεση του την ώρα που γράφει ένα συγκεκριμένο κείμενο.
Πολλές φορές διαβάζουμε κείμενα λίγο αλλοπρόσαλλα, λίγο διαφορετικά και μας κάνουν εντύπωση. Εάν ψάξουμε όμως τους συγγραφείς πίσω από αυτά ανακαλύπτουμε ανθρώπους με μεγάλα προβλήματα, κατάθλιψη, κακουχίες και χίλια δυο πράγματα που μας βάζουν στη διαδικασία να κατανοήσουμε καλύτερα αυτά που στην αρχή μας φάνηκαν διαφορετικά.
Ποιος είναι ο δικός σας πιο αγαπημένος έρωτας; Το ζευγάρι εκείνο που ξεχωρίζετε;
Ν.Τ.: Λατρεύω, αλλά και με θλίβει συγχρόνως η ιστορία Π. Γιαννόπουλου - Σ. Λασκαρίδου. Ένας έρωτας πολύ μεγάλος αλλά και συγχρόνως πολύ τραγικός. Δεν σας κρύβω, κατά τη διάρκεια της έρευνάς μου, κάθε φορά που διάβαζα στοιχεία για αυτή την ιστορία, ένιωθα την ίδια συγκίνηση και ταραχή, σαν να την παρακολουθούσα μπροστά στα μάτια μου.
Ποιες οι δυσκολίες που είχατε να αντιμετωπίσετε;
Ν.Τ.: Δυσκολίες δεν θα τις έλεγα, απλά ένα τέτοιο βιβλίο, ασχέτως της έκτασής του, είναι πάντα χρονοβόρο λόγω της έρευνας. Ψάχνεις στοιχεία, βιβλιογραφίες και προσπαθείς να διασταυρώσεις τα στοιχεία που βρίσκεις ώστε να είναι όσο το δυνατόν τα σωστότερα.
Πώς θα περιγράφατε το βιβλίο με μία λέξη;
Ν.Τ.: Συναρπαστικό!!
Τι θα θέλατε να πείτε στους αναγνώστες που επρόκειτο να το διαβάσουν;
Ν.Τ.: Σαν λάτρης της βιογραφίας θα τους έλεγα να ανακαλύπτουν τους ανθρώπους πίσω από τις λέξεις. Εάν αυτό γινόταν, ίσως τις περισσότερες φορές να μη χρειαζόταν να χρησιμοποιηθεί η φράση «Τι θέλει να πει ο ποιητής;».
Όλα τα κείμενα κρύβουν από πίσω προσωπικότητες, καμία λέξη δεν γράφεται μόνη της και πιστέψτε με, είναι πολύ συναρπαστικό να τα ανακαλύπτουμε όλα με τη σειρά τους.