Γιατί γράφετε;
Νίκος Τσιπόκας: Γράφω μόνο όταν δεν ζω, όταν δεν βουλιάζω στις υπέροχες στιγμές της κάθε ημέρας, η ζωή δεν περιγράφεται και δεν σε περιμένει. Όλα τα άλλα είναι απλά ιδιότητες.
Πώς ξεκίνησε το «ταξίδι» για τη συλλογή αυτή; Ποια αιτία ή αφορμή μετουσιώθηκε σε αυτό το βιβλίο;
Ν.Τ.: Αφορμές μου δίνονται συνέχεια όσο υπάρχουν άνθρωποι που αγκαλιάζονται αυθόρμητα σε μια στάση αστικού, όταν στοργικές μητέρες θηλάζουν τα μωρά τους σε ένα παγκάκι αναζητώντας το άγγιγμα του χειμωνιάτικου ήλιου...
Κατά πόσο είναι βιωματική η συγγραφή και σε ποιο βαθμό καθαρή φαντασία;
Ν.Τ.: Βιωματική, με όλες αυτές τις ατέλειωτες βόλτες στον πλανήτη, σε αυτές τις γειτονιές, με όλες αυτές τις σκέψεις που 'γίναν ψίθυροι τελικά, αποτυπώματα σε σώματα, τατουάζ, ιστορίες φίλων αλλά και τυχαίων, που δεν τους μίλησα αλλά τους ένιωσα περιμένοντας σε μια ουρά, σ' ένα στενό γεμάτο με γκράφιτι.
Το βιβλίο έφτασε στη δεύτερη ανατύπωση. Ποια τα συναισθήματα του δημιουργού και κατά πόσο η εμπορικότητα μπορεί να επηρεάσει τη συγγραφή;
Ν.Τ.: Είναι ωραίο να συναντιέσαι με κόσμο μέσω ενός βιβλίου, να νιώθεις ότι αγκάλιασες με συναισθήματα κάποιες ψυχές χωρίς να σε γνωρίζουν, έστω σε μια παροδική αίσθηση ευτυχίας. Η εμπορικότητα των διηγημάτων στην Ελλάδα είναι μια λέξη σπάνια έως άγνωστη. Στην συγγραφή εξάλλου επηρεάζομαι μόνο από τις λάμψεις των χρωμάτων και τα ανώφελα αγγίγματα.
Τι θέλετε να κρατήσει ο φιλαναγνώστης από τη συλλογή «Τα αχνά φώτα της Μάρφα»;
Ν.Τ.: Την ομορφιά της ζωής.
Αν έπρεπε να περιγράψετε το βιβλίο με μια λέξη ή με μια φράση, ποια θα ήταν αυτή;
Ν.Τ.: Αναπάντεχη τρυφερότητα.
Ο Νίκος Τσιπόκας απάντησε σε λίγες ερωτήσεις για τη συλλογή διηγημάτων του, Τα αχνά φώτα της Μάρφα, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος. Στο οπισθόφυλλο διαβάζουμε:
Πώς να περιγράψεις το αλλόκοτο, τις συμπτώσεις, τη σημασία των αντικειμένων στις πιο κρίσιμες στιγμές;Σκηνές σινεμά, είκοσι μία μικρού μήκους ταινίες, ένα αφηγηματικό installation με καταιγιστική δράση, με μια γλώσσα που σε κάνει να θες να ρισκάρεις, να σταματήσεις να μετράς, να κατεβάζεις app, να προσπαθήσεις να της μιλήσεις τελικά.Οι στιγμές αλλάζουν όταν βουτάμε μέσα τους.
Ο Νίκος Τσιπόκας γεννήθηκε στο Ναύπλιο. Φοίτησε στο τμήμα Νομικής του Δ.Π.Θ. Από τις εκδόσεις Απόπειρα κυκλοφορούν τα βιβλία του Αυτή η πανσέληνος κράτησε οκτώ ολόκληρα χρόνια (διηγήματα, 1997), Fαvelαs (διηγήματα, 2018) και Αυτό το αόρατο χρώμα (ποιήματα, 2018). Ιδρυτικό μέλος των ΑΝΙΜΑ (φωνή, στίχοι). Το 2000 κυκλοφόρησε το cd Παράξενες μέρες από την Αnokato records. Κείμενά του έχουν μεταφερθεί στο θέατρο. Ασχολείται με τον κινηματογράφο, art installations, σκηνικά, και έχει συμμετάσχει σε διεθνή φεστιβάλ, εκθέσεις και biennale.