Πώς προέκυψε η νουβέλα «Κατάρες»; Τι πυροδότησε την έμπνευση ή την ανάγκη για συγγραφή;
Δαμιανός Λαουνάρος: Συλλογιζόμουν καιρό αυτή την υπόθεση. Πάραυτα, για πολλά χρόνια δεν μου είχε περάσει η σκέψη να την αποτυπώσω στο χαρτί. Η καραντίνα και ο εγκλεισμός, ήταν η αφορμή να ασχοληθώ μαζί της και να ξεκινήσω να τη γράφω.
Πώς θα χαρακτηρίζατε το πεζογράφημα με μια φράση;
Θα λέγατε ότι πρόκειται για ένα κοινωνικό μυθογράφημα, αληθινή ιστορία ή κάτι άλλο;
Δ.Λ.: Είναι μια ιστορία βασισμένη σε αληθινά γεγονότα και τα όποια στοιχεία μυθοπλασίας χρησιμοποίησα είναι περιορισμένα στο ελάχιστο.
Ποιος θα ήταν, κατά τη γνώμη σας, ο ιδανικός αναγνώστης;
Δ.Λ.: Η ιδέα του ιδανικού αναγνώστη θεωρώ πως είναι ουτοπική. Έχει να κάνει με τις εμπειρίες του καθενός, τις αναγνωστικές του συνήθειες καθώς και τη ψυχική κατάσταση στην οποία βρίσκεται τη δεδομένη στιγμή που διαβάζει ένα βιβλίο. Υπάρχουν αναγνώστες με «παρωπίδες» που ό,τι και να διαβάσουν, στο τέλος θα καταλάβουν αυτό που οι ίδιοι έχουν ανάγκη να καταλάβουν. Υπάρχουν και αναγνώστες όμως, που έχουν τη διαύγεια να καταλάβουν το βαθύτερο νόημα από ένα βιβλίο ακόμα και αν το είδος γραφής του δεν βρίσκεται στις συνήθεις επιλογές τους. Όσο για το δικό μου βιβλίο, υποθέτω πως ιδανικός αναγνώστης θα ήταν κάποιος που αρέσκεται να διαβάζει ιστορίες βγαλμένες από τη ζωή, που δεν θέλει να τα βλέπει όλα ρόδινα αλλά όπως πραγματικά είναι... Κάποιος που η ιστορία αυτή θα τον κάνει να θυμηθεί κάτι που έχει ζήσει ή έχει ακούσει από κάποιον γνωστό του και που θα του λύσει τυχών απορίες για τα πώς και τα γιατί... Κάποιος που ψάχνει να βρει ισορροπίες στα άκρα και που είναι στα πρόθυρα να καταλάβει το κόστος αυτής της επιλογής...
Πόσα στοιχεία μας ή των ανθρώπων γύρω μας θα συναντήσουμε στον ήρωα; Πόσο και πόσοι από εμάς θα ταυτιστούμε;
Δ.Λ.: Ο ήρωας του βιβλίου είναι «ανθρώπινος», με όλα τα πάθη που μπορεί να συνοδεύουν την ύπαρξη μας. Ένας ήρωας επιπόλαιος, καλοπερασάκιας με άγνοια κινδύνου αλλά και αυτοσαρκαστικός, με αυτογνωσία και χωρίς να φοβάται τη βιοπάλη. Απέφυγα ηθελημένα να τον ονοματίσω καθ' όλη τη διάρκεια της αφήγησής μου, γιατί πιστεύω πως μπορεί να ταυτιστεί με εκείνον και με την ιστορία του ο οποιοσδήποτε, ανεξαρτήτως φύλου. Άλλωστε, όλοι έχουμε κάνει λάθη στην προσπάθεια να βρούμε την ταυτότητά μας και τις ισορροπίες στη ζωή μας.
Ο Δαμιανός Λαουνάρος –πρωτοεμφανιζόμενος στα ελληνικά γράμματα– μιλάει για τη νουβέλα του, Κατάρες, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν. Στο οπισθόφυλλο διαβάζουμε:
Έχουν όντως τα πάντα στη ζωή ένα τίμημα;
Ό,τι λάμπει τελικά είναι χρυσός ή κρύβει σκοτάδια;
Οι Κατάρες είναι μια νουβέλα βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα, και αναφέρεται στην ιστορία ενός νεαρού άνδρα, ο οποίος με τη ζωή που έκανε ήρθε αντιμέτωπος με τα παραπάνω ερωτήματα. Στην προσπάθειά του να βοηθήσει έναν καλό του φίλο που θαυμάζει και ζηλεύει τον τρόπο ζωής του, αφηγείται την εμπειρία του από την ψυχωτική Φιλιώ, καθώς και άλλες παράπλευρες κωμικοτραγικές ιστορίες εκείνης της χρονικής περιόδου. Σεξ, γέλιο, ξενύχτια, διασκέδαση αλλά και φλερτ με τον θάνατο και την τρέλα, είναι μερικά μόνο από τα στοιχεία που διαδραματίζονται στο βιβλίο αυτό, βρίσκοντας τον ήρωα να ακροβατεί σε ένα τεντωμένο σχοινί, προσπαθώντας να βρει τις ισορροπίες του.
Θα καταφέρει ύστερα από τόσα χρόνια να λυτρωθεί από αυτή την ιστορία που τον βαραίνει;
Ο Δαμιανός Λαουνάρος γεννήθηκε το 1987 στο Μαρούσι και μεγάλωσε στον Πειραιά. Σπούδασε Ηλεκτρολόγος Μηχανικός στο Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας και ύστερα παρακολούθησε σεμινάρια επιμόρφωσης πάνω στις γλώσσες προγραμματισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Δεν εργάστηκε ποτέ ως Μηχανικός, κι ύστερα από παρακολούθηση σεμιναρίων bartending στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, βιοπορίζεται στον κλάδο της διασκέδασης και της εστίασης, δουλεύοντας ως μπάρμαν. Από το 2011 εργάζεται ως Bar Manager σε γνωστά κέντρα διασκέδασης. Παράλληλα, από το 2018 διατηρεί τη δική του επιχείρηση μαζικής εστίασης στην Ίο. Η πρώτη του επαφή με τη συγγραφή έγινε στην παιδική του ηλικία, όταν, μαθητής Δημοτικού ακόμα, ήταν αρθρογράφος στη σχολική εφημερίδα. Κατά τη διάρκεια των εφηβικών και φοιτητικών του χρόνων συνέχισε να γράφει μικρές ιστορίες, και, ύστερα από μια παύση μερικών ετών, καταπιάστηκε εκ νέου με τη συγγραφή διηγημάτων, με μερικά από τα πρόσφατα έργα του να έχουν δημοσιευθεί στο ηλεκτρονικό περιοδικό Cartel. Είναι δηλωμένος λάτρης της λογοτεχνίας και της μυθολογίας, καθώς και μανιώδης αναγνώστης βιβλίων, με αγαπημένους του συγγραφείς τον Bukowski, τον Camus, τον Hemingway, αλλά και αρκετούς Έλληνες ποιητές, όπως τον Καββαδία και τον Καβάφη.