Από τη Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου –για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων– και κάθε Δευτέρα στις 21.15 μπορούμε να δούμε τον μονόλογο που έγραψε, σκηνοθέτησε και ερμηνεύει ο Βασίλης Θεοδώρου, Ένα απόγευμα με την Έμιλι Ντίκινσον. Πρόκειται για το πρώτο θεατρικό του έργο, που βασίζεται στη ζωή της ξεχωριστής και φημισμένης Αμερικανίδας ποιήτριας του 19ου αιώνα, Έμιλι Ντίκινσον.
Η Έμιλι Ντίκινσον έζησε απομονωμένη στο δωμάτιό της ως τον θάνατό της. Κατάφερε να εμπνεύσει και να επηρεάσει τους σύγχρονούς της, την ίδια την τέχνη, το φεμινιστικό κίνημα... τελικά όλη τη δυτική ποίηση όσο καμία άλλη ποιήτρια της εποχής της.
«Ένα απόγευμα με την Έμιλι Ντίκινσον»: ένας μονόλογος γεμάτος ποίηση, τρυφερότητα, ονειροπόληση και νοσταλγία...
Ο Βασίλης Θεοδώρου απάντησε σχετικά με το εγχείρημα και το θέατρο εν τω συνόλω...
Πώς σας ήρθε η ιδέα;
Βασίλης Θεοδώρου: Στην ψυχολογική αγριότητα των καιρών μας, ήθελα να ασχοληθώ με ένα έργο ποιητικό, που θα φέρει πιο κοντά τον θεατή και την ψυχή μου με την υπέρτατη μορφή τέχνης. Έτσι μου ήρθε η ιδέα να ασχοληθώ με τα ποιήματα και τη ζωή τής Έμιλι Ντίκινσον.
Τι πραγματεύεται το έργο και τι θέλετε να κρατήσει ο θεατής/αναγνώστης στο τέλος;
Β.Θ.: Το έργο πραγματεύεται την ζωή της διασημότερης Αμερικανίδας ποιήτριας, Έμιλι Ντίκινσον, από την ηλικία των 15 χρόνων μέχρι και τον θάνατό της και ποια βιώματά της την οδήγησαν να γράψει τα αντίστοιχα ποιήματα. Ο θεατής θα ήθελα να φύγει με τη γλύκα και το όνειρο και να νιώσει ο καθένας ένα μικρό ποίημα.
Αν έπρεπε να το περιγράψετε με μία λέξη ή φράση, ποια θα ήταν αυτή και γιατί;
Β.Θ.: Με μια φράση θα το περιέγραφα: ταξίδι στο όνειρο. Ακριβώς γιατί όλο το έργο είναι αγώνας για την πραγματοποίηση ενός ονείρου, της επιτυχίας, της αναγνώρισης μέσα από την τέχνη.
Ποια είναι η άποψή σας για τη σύγχρονη δραματουργία;
Β.Θ.: Η σύγχρονη δραματουργία, μετά από μια μεγάλη κρίση, που πέρασε τα τελευταία χρόνια, αρχίζει και ξανανθίζει και το κοινό έχει στραφεί και πάλι στο ελληνικό έργο.
Ποιες ήταν οι προκλήσεις και πώς τις αντιμετωπίσατε;
Β.Θ.: Οι προκλήσεις για το έργο ήταν πολλές. Η μεγαλύτερη πρόκληση σκηνοθετικά και ερμηνευτικά ήταν να υποδυθεί την Ντίκινσον άντρας ηθοποιός. Δεύτερη πρόκληση ήταν ότι, ενώ είναι ένα έργο για έναν ηθοποιό, οι χαρακτήρες είναι περίπου 15 και τρίτη μεγάλη πρόκληση είναι ότι η Έμιλι δεν αφηγείται απλώς τη ζωή της αλλά την ξαναζεί μπροστά στους θεατές.
Ταυτότητα:
Κείμενο - σκηνοθεσία - ερμηνεία: Βασίλης Θεοδώρου
Σκηνικά - κοστούμια: Replica
Επιμέλεια παραγωγής: Αντρέας Αριστοτέλους, Γιάννης Κλειδέρης
Επικοινωνία: Νατάσα Παππά
Υπό την αιγίδα του Emily Dickinson Museum
Στο ProjectR - café - stage, Αλέξανδρου Πάντου 10 & Λαγουμιτζή 32, Καλλιθέα (πίσω από το Πάντειο Πανεπιστήμιο), 2111110055