Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ e-books ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Οι μοίρες της αστροφεγγιάς, Οικογένεια Πελτιέ, Η κατάρα, Ροζ, Ανθοπωλείον ο Έρως * Σε είδα * Μέθεξη * Άννα * Ο καπετάνιος τση Ζάκυθος * Το κορίτσι της Σελήνης * Οι τρεις πίνακες * Η φυγή των τεσσάρων ** Αληθινή ιστορία: Το ανυπεράσπιστο αγόρι * Από τις στάχτες της Καντάνου * Σαν μαργαριτάρι από σ' αγαπώ * 4ος όροφος ** Ποίηση: Δεύτερη φωνή Ι * Εν αρχή ην ο έρως ** Διηγήματα: Ένα πιο σκοτεινό φως * Η οργή του Θεού και άλλες ιστορίες ** Νουβέλες: Αγόρια και κορίτσια * Pelota ** Διάφορα άλλα: Πέντε βιβλία από τις εκδόσεις Ελκυστής * Έξι τίτλοι από τις εκδόσεις Ελκυστής * Βιβλιοδώρα από τις εκδόσεις Ελκυστής ** Για παιδιά: Η περιπετειώδης εξαφάνιση του Καλτσάκη * Ρόνι ο Σαλιγκαρόνης

Ανέστης Βλάχος

Ανέστης Βλάχος

Γεννήθηκε στις 7 Φεβρουαρίου 1934 στην Προσοτσάνη Δράμας και σπούδασε στην Ανώτερη Σχολή Θεάτρου-Κινηματογράφου του Λυκούργου Σταυράκου, από όπου αποφοίτησε το 1954. Πέθανε στις 24 Αυγούστου 2021. Η φωτογραφία είναι από συνέντευξη του ηθοποιού στο περιοδικό People (30/3/2014).

Ο Ανέστης Βλάχος σε δημοσίευμα του περιοδικού «Μανίνα» (26/11/1985)

Ασχολήθηκε με την πολιτική και ήταν υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στη Β' περιφέρεια Αθηνών στις εκλογές του 1977. Το 1978 εξελέγη πρώτος σύμβουλος του δήμου Αθηναίων, όπου προσέφερε τις υπηρεσίες του επί σειρά ετών. Διετέλεσε και αντιδήμαρχος επί μια τριετία. Καταγράφεται επίσης η προσωπική του συμβολή σε πολιτιστικές εκδηλώσεις των νομών Αττικής και Δράμας. Μεταξύ άλλων ήταν ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος για έξι χρόνια του Συνδέσμου Φιλάθλων Αθηνών της ποδοσφαιρικής ομάδας τής ΑΕΚ. Στη φωτογραφία, δημοσίευμα του περιοδικού «Μανίνα» (26/11/1985).

Ο Ανέστης Βλάχος στο πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Τα παιδιά της πιάτσας» (του Νίκου Τσιφόρου, θέατρο Ρεξ, 1976-1977)Ο Ανέστης Βλάχος στον «Οίκο ευγηρίας» στο θέατρο Μπροντγουέι

Στο θέατρο εμφανίστηκε σε πολλές παραστάσεις, υπηρετώντας όλα τα είδη, με τελευταία τον «Οίκο ευγηρίας» στο θέατρο Μπροντγουέι (2013-2014 & 2014-2015, απ' όπου και η δεξιά φωτογραφία). Η αριστερή φωτογραφία είναι από το πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Τα παιδιά της πιάτσας» (του Νίκου Τσιφόρου, θέατρο Ρεξ, 1976-1977).

Ο Ανέστης Βλάχος σε δημοσίευμα περιοδικούΟ Ανέστης Βλάχος σε δημοσίευμα περιοδικού

Την περίοδο 1968-1969 το περιοδικό «Ντομινό» σε δημοσιεύματά του αναφερόταν στο ταλέντο του ως τραγουδιστή, μια καριέρα που δεν ακολούθησε τελικά (9/2/1968 και 3/10/1969 αντίστοιχα).

Ο Ανέστης Βλάχος σε δημοσιεύματα του περιοδικού «Ντομινό»Ο Ανέστης Βλάχος σε δημοσιεύματα του περιοδικού «Ντομινό»

Στον κινηματογράφο εμφανίστηκε σε 85 ταινίες, με πρώτη τη «Μαγική πόλη» (1954) και τελευταία τη «Μοιραία σχέση» (2009). Διέπρεψε σε ρόλους εγκληματία και κακού ανθρώπου, αποσπώντας σημαντικά βραβεία: ειδική μνεία στο φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για την ερμηνεία του στην ταινία «Με τη λάμψη στα μάτια» (1966), τιμητική διάκριση στα φεστιβάλ Τυνησίας και Βερολίνου για την ταινία «Ο φόβος» (1966), ειδική μνεία στο φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για την ερμηνεία του στην ταινία «Κιέριον» (1974) κ.ά. Στις φωτογραφίες, δημοσιεύματα του περιοδικού «Ντομινό» (25/7/1964 και 5/11/1966 αντίστοιχα).

Ο Ανέστης Βλάχος στην βιντεοταινία «Ο κοντός, ο χοντρός και τα μανούλια» το 1986

Επίσης εμφανίστηκε σε τρεις συμπαραγωγές («Το ποτάμι» το 1960, «Κατάσκοποι στο Σαρωνικό» ή «Επιχείρησις Σκάιμπολτ» το (1968) και «Οι διαβολάνθρωποι» το 1975), στην ιταλική «Passi di morte perduti nel buio» (1977) και σε τουλάχιστον δύο βιντεοταινίες («Ο κοντός, ο χοντρός και τα μανούλια» το 1986 και «Ο βιολιστής της φάπας» το 1989) –η έρευνα συνεχίζεται).

Ο Ανέστης Βλάχος «Στα βήματα της ελπίδας» (ΥΕΝΕΔ, άνοιξη 1976, αχνοφαίνεται στα αριστερά)

Ο Ανέστης Βλάχος στην σειρά «Η κραυγή των λύκων» (ΕΡΤ1, άνοιξη 1981)Ο Ανέστης Βλάχος στην σειρά «Το μυστικό του άσπρου βράχου» (ΥΕΝΕΔ, άνοιξη 1982)

Στην τηλεόραση εμφανίστηκε σε πολλές σειρές παίζοντας πρωταγωνιστικούς ρόλους ή κάνοντας γκεστ εμφανίσεις: «Στα βήματα της ελπίδας» (ΥΕΝΕΔ, άνοιξη 1976, αχνοφαίνεται στα αριστερά της πρώτης φωτογραφίας), «Η κραυγή των λύκων» (ΕΡΤ1, άνοιξη 1981, απ' όπου και η δεύτερη φωτογραφία), «Το μυστικό του άσπρου βράχου» (ΥΕΝΕΔ, άνοιξη 1982, απ' όπου και η τρίτη φωτογραφία, δημοσίευμα του περιοδικού «Επίκαιρα»), «Όταν ήμουν δάσκαλος» (ΕΤ1, άνοιξη 1993), «Ταύρος με Τοξότη» (ΑΝΤ1, 1994-1995), ακόμη και στη «Λάμψη» (ΑΝΤ1, Οκτώβριος 1994), με τελευταία τον «Καρυωτάκη» (ΕΤ1, άνοιξη 2009). Με τον γιο του, Ηρακλή, ίδρυσαν την εταιρεία «Ηρακλής TV», που έχει αναλάβει την παραγωγή τηλεοπτικών σειρών και εκπομπών καθώς και εκπαιδευτικών ντοκιμαντέρ και λειτουργεί ως σήμερα. Η πιο χαρακτηριστική του εμφάνιση είναι στον «Ζητιάνο» (ΥΕΝΕΔ, 1982-1983, της οποίας ανέλαβε και την παραγωγή). Συμμετείχε επίσης σε πέντε παραστάσεις του Θεάτρου της Δευτέρας (1976-1986).

Ο Ανέστης Βλάχος στο εξώφυλλο του περιοδικού «Σύγχρονος κινηματογράφος», Νοέμβριος 1969 (φωτογραφία από την ταινία «Ληστεία στην Αθήνα» μαζί με τον Γιώργο Καλατζή)Εξώφυλλα περιοδικών με τον Ανέστη Βλάχο

Η λαμπρή αυτή καριέρα αποτυπώθηκε σε τουλάχιστον τέσσερα εξώφυλλα, τα περισσότερα εκ των οποίων αφορούν τις τηλεοπτικές του εμφανίσεις μεταξύ 1980-
1982 (η έρευνα συνεχίζεται). Το πρώτο του εξώφυλλο είναι στον «Σύγχρονο κινηματογράφο» που κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 1969 (φωτογραφία από την ταινία «Ληστεία στην Αθήνα», μαζί με τον Γιώργο Καλατζή).



Πηγές:
Η φωτογραφία του θεατρικού προγράμματος, τα δημοσιεύματα των περιοδικών «Επίκαιρα» και «Ντομινό» και τα δύο από τα εξώφυλλα είναι από το Τμήμα Παραστατικών Τεχνών και τη Βιβλιοθήκη αντίστοιχα του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τραπέζης (Ε.Λ.Ι.Α.-Μ.Ι.Ε.Τ.). Τα άλλα δύο δημοσιεύματα είναι από το προσωπικό μου αρχείο.
Δύο από τα εξώφυλλα της «Ραδιοτηλεόρασης» είναι από το retromaniax.gr.
Τα άλλα βρέθηκαν στο διαδίκτυο.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
Νόστος, Εν ονόματι της μούσας Ερατώς, Διόρθωση Ημαρτημένων, Η χρυσή κληρονόμος και Φρουτίνο4ος όροφος, Μάριου ΛιβάνιουΗ φυγή των τεσσάρων, Χάρη ΜπαλόγλουΑγόρια και κορίτσια, Δημήτρη ΣιάτηΈνα πιο σκοτεινό φως, Μαρίας ΣυλαϊδήΟ καπετάνιος τση ΖάκυθοςΗ οργή του Θεού και άλλες ιστορίες, Ιωάννας Σερίφη
Βιβλιοδώρα από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΟι τρεις πίνακες, Βαΐας ΠαπουτσήΈξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΤο κορίτσι της Σελήνης, Μαργαρίτας ΔρόσουΤο ανυπεράσπιστο αγόρι, Αλέξανδρου ΠιστοφίδηΡόνι ο Σαλιγκαρόνης, Χριστίνας ΔιονυσοπούλουΗ περιπετειώδης εξαφάνιση του Καλτσάκη, Ευαγγελίας Τσαπατώρα
Μέθεξη, Μαρίας ΠορταράκηΣαν μαργαριτάρι από σ' αγαπώ, Αντώνη ΠαπαδόπουλουPelota, Σταμάτη ΓιακουμήΕν αρχή ην ο έρως, Ευαγγελίας ΤσακίρογλουΑπό τις στάχτες της Καντάνου, Χριστίνας Σουλελέ
Άννα, Μαρίας ΚέιτζΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη