Τι σας ώθησε να γράψετε αυτό το βιβλίο;
Χρήστος Θ. Παπαδημητρίου: Το βιβλίο αυτό είναι μια έμμεση αλλά σαφής εικασία και τοποθέτησή μου γύρω από τον πραγματικό τόπο ταφής του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Αν θα έπρεπε να το περιγράψετε με μία μόνο λέξη, ποια θα ήταν αυτή;
Χ.Θ.Π.: Περιπέτεια.
Τι θα συμβουλεύατε εκείνον που επρόκειτο να το διαβάσει;
Χ.Θ.Π.: Να προσπαθήσει να διαβάσει πίσω από τις γραμμές την κοσμοθεωρία τού επιθεωρητή Ζακέ!
Αν το βιβλίο σας ήταν/γινόταν ένα κανονικό ταξίδι κάπου στον κόσμο, πού θα πηγαίναμε και πόσες μέρες θα κρατούσε;
Χ.Θ.Π.: Θα πηγαίναμε στο Παρίσι το 1978 και στη Βεργίνα τις μαγικές ημέρες της ανακάλυψης του τάφου του Φιλίππου από τον Ανδρόνικο!
Κλείστε τη μίνι συνέντευξη με μία φράση/παράγραφο από το βιβλίο.
Χ.Θ.Π.:
Καθώς προετοιμαζόταν για το μεγάλο ταξίδι στο πουθενά, θυμήθηκε ολάκερη τη ζωή του. Τις ελάχιστες νίκες. Τις περισσότερες ήττες. Την προδοσία. Τα πρόσωπα των γυναικών που αγάπησε. Την ιεροτελεστία του έρωτα. Ήθελε να ζήσει κι άλλο. Δεν ήταν έτοιμος να πεθάνει. Αλλά παρηγορήθηκε στη σκέψη πως δεν θα ήταν αλήθεια ποτέ έτοιμος για κάτι τέτοιο. Και πάντοτε έλεγε πως ήθελε να φύγει νέος. Έτρεμε τον θάνατο αλλά πολύ περισσότερο απεχθανόταν τα γηρατειά. Η ζωή του τελείωνε μαζί με τη νεότητα του. Πριν γεράσει...
Ο Χρήστος Θ. Παπαδημητρίου απάντησε μια μικρή συνέντευξη μεγάλων βιβλιοταξιδιών για το μυθιστόρημά του, Ο ήχος των ορίων, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ελκυστής. Στην περίληψη διαβάζουμε:
Βεργίνα 1977. Λίγες ώρες πριν ο Μανόλης Ανδρόνικος εισέλθει σε έναν μέχρι τότε ασύλητο ταφικό θάλαμο ένας αρχαιοκάπηλος υπάλληλος της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας τον προφταίνει και παίρνει στα χέρια του τον μεγαλύτερο θησαυρό της ιστορίας καλύπτοντας ταυτόχρονα επιδέξια τα ίχνη του.
Μια αδυσώπητη καταδίωξη ξεκινά, καθώς ο θησαυρός γίνεται παγίδα θανάτου για τον κάτοχό του και ένα δαιδαλώδες δίκτυο εγκληματιών προσπαθεί να αποκτήσει το πολυπόθητο εύρημα που εξαφανίζεται για μια ακόμη φορά.
Ο επιθεωρητής Ζακέ καλείται από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, για να βοηθήσει στις προσπάθειες ανίχνευσης του θησαυρού και αναζήτησης των χαμένων μυστικών του ταφικού μνημείου.
Ο φιλέλληνας αστυνομικός θα βρεθεί μπροστά στο μεγαλύτερο αίνιγμα της ιστορίας. Καλούμενος να κάνει το καθήκον του και προσπαθώντας να αντισταθεί σε πρωτόγνωρες προκλήσεις, ο Πολ Ζακέ θα κληθεί για μια ακόμη φορά να πάρει γενναίες αποφάσεις, στην προσπάθειά του να φέρει πανάρχαια μυστικά στο φως…
Ο Χρήστος Θ. Παπαδημητρίου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1974. Είναι δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, νομικός σύμβουλος της ΡΑΣ, απόφοιτος της Νομικής Σχολής Αθηνών και του Ινστιτούτου Ευρωπαϊκών Σπουδών του πανεπιστημίου των Βρυξελλών, στο οποίο πραγματοποίησε τις μεταπτυχιακές του σπουδές, και διδάκτορας δημοσίου δικαίου. Έχει δημοσιεύσει δύο νομικά συγγράμματα –για το κοινοτικό και το ευρωπαϊκό δίκαιο– και πενήντα επιστημονικές μελέτες σε έγκριτα νομικά περιοδικά. Στον κόσμο της λογοτεχνίας μυήθηκε το 2008, με το μυθιστόρημα Το τέλος του Γ.Σ. Μπαχ. Έπειτα από μια μακρόχρονη πορεία στον χώρο των εκδόσεων και συνεργασία με σημαντικούς εκδοτικούς οίκους, πλέον το συγγραφικό έργο του απαρτίζεται από επτά μυθιστορήματα και δύο ποιητικές συλλογές. Το τελευταίο του μυθιστόρημα, Ο ήχος των ορίων, κυκλοφόρησε το 2021 από τις εκδόσεις Ελκυστής.
Εργογραφία: Η επιρροή του κοινοτικού δικαίου στη δικαστική προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων, Εκδόσεις Σάκκουλα, Αθήνα 2002. Το τέλος του Γ.Σ. Μπαχ, μυθιστόρημα, Ιωλκός, 2008. Ημιτελής εκτέλεση, μυθιστόρημα, Λιβάνης, 2009. Θανάσιμος Έρωτας, ποιητική συλλογή, Ιωλκός, 2011. Αντεστραμμένη κλεψύδρα, ποιητική συλλογή, Ιωλκός, 2012. Τρόποι διείσδυσης του ευρωπαϊκού δικαίου στην εθνική έννομη τάξη, Π. Ν. Σάκκουλας, 2013. Αρχική θεωρία, Ιωλκός, 2014. Έγκλημα χωρίς δολοφόνο, Μεταίχμιο, 2016. Αντίστροφη μέτρηση, Διάπλαση, 2019. Παγίδα θανάτου για τον επιθεωρητή Ζακέ, Νεφέλη, 2020. Ο ήχος των ορίων, Ελκυστής, 2021