Η συγγραφή του έμμετρου παραμυθιού «Γήινοι και εξωγήινοι και το σβηστό φεγγάρι» ήταν μια ευκαιρία για τα παιδιά μου και για μένα να μπούμε στον γοητευτικό χώρο της δημιουργίας ενός βιβλίου καθώς και μια διέξοδος στην δύσκολη περίοδο της καραντίνας.
Το όνειρό μας λοιπόν είναι, το βιβλίο μας, να ταξιδέψει, να μοιράσει χαρά, να δώσει ελπίδα μέσα από την λύση του προβλήματος για το ποιος και πώς θα σώσει το φεγγάρι και να προκαλέσει την φαντασία των παιδιών.
Σκοπός μας είναι να μπει στα σπίτια και στα σχολεία ώστε να βοηθήσει την ψυχοσύνθεση των παιδιών, των γονέων και των εκπαιδευτικών στις περίεργες συνθήκες που βιώνουμε. Θεωρώ ότι το παραμύθι με τα μηνύματα που περνάει οδηγεί την ψυχή μας σε ένα ταξίδι εσωτερικού προβληματισμού σχετικά με την ύπαρξή μας στον κόσμο αυτό και κατά πόσο θα πρέπει να μείνουμε ενωμένοι μεταξύ μας, να μάθουμε να συνεργαζόμαστε και να λειτουργούμε με καθαρή ψυχή και οπτική όπως αυτή των παιδιών. Να κινούμαστε με γνώμονα το καλό όλων μας και όχι την τελειότητα και το προσωπικό συμφέρον.
Ευαγγελία Τσαπατώρα
Τι σας ώθησε να γράψετε αυτό το βιβλίο;
Ευαγγελία Τσαπατώρα: Το παραμύθι αυτό βγήκε από τα ίδια μου τα παιδιά ενώ έπαιζαν με τα τουβλάκια τους και μου επέτρεψαν να γίνω κομμάτι της ιστορίας τους, oπότε η ώθηση ήρθε από τον ενθουσιασμό που είδα στα μάτια τους την ώρα που έπαιζαν.
Αν θα έπρεπε να το περιγράψετε με μία μόνο λέξη, ποια θα ήταν αυτή;
Ε.Τ.: Θα το περιέγραφα αισιόδοξο, καθώς δίνει το μήνυμα ότι όλα τα προβλήματα όσο μεγάλα και αν φαίνονται μπορούν να λυθούν, με την καλή θέληση και τη συνεργασία.
Τι θα συμβουλεύατε εκείνον που επρόκειτο να το διαβάσει;
Ε.Τ.: Τους μικρούς αναγνώστες του παραμυθιού θα τους συμβούλευα να αφήσουν τη φαντασία τους ελεύθερη και να απολαύσουν το ταξίδι και στους ενήλικες να αποδεσμευτούν από τα καλούπια της καθημερινότητας και να γίνουν για λίγο παιδιά.
Αν το βιβλίο σας ήταν/γινόταν ένα κανονικό ταξίδι κάπου στον κόσμο, πού θα πηγαίναμε και πόσες μέρες θα κρατούσε;
Ε.Τ.: Θα ήθελα να ταξιδεύαμε στην Ιρλανδία, εκεί όπου παντρεύεται το ρομαντικό με το σύγχρονο. Από τη μια όλα είναι καταπράσινα, οι ρυθμοί χαλαροί, τα αξιοθέατα μαγευτικά, θυμίζοντας μια άλλη εποχή βλέποντας τους καλοδιατηρημένους πύργους και από την άλλη η γνωστή σύγχρονη σε όλους καθημερινότητα με τα μαγαζιά και την κίνηση στους δρόμους. Το ταξίδι μας αυτό θα ήθελα να κρατήσει 30 μέρες, τόσες όσες οι μέρες που μένω εκεί όταν την επισκέπτομαι.
Κλείστε τη μίνι συνέντευξη με μία φράση/παράγραφο από το βιβλίο.
Ε.Τ.:
Ομόφωνη η απόφαση αυτή
πως μόνο τα παιδιά
θα έβγαζαν πέρα τη δουλειά!
Αυτή είναι η αγαπημένη μου φράση από το έμμετρο παραμύθι μου. Πιστεύω ακράδαντα ότι τα παιδιά με την καθαρή ψυχή και σκέψη τους είναι η ελπίδα του μέλλοντος και είναι ικανά να αλλάξουν τον κόσμο.
Η Ευαγγελία Τσαπατώρα γράφει για το παιδικό βιβλίο της, Γήινοι και εξωγήινοι και το σβηστό φεγγάρι, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ελκυστής, αποδεχόμενη την πρόκληση του Πλοκόλεξου, βάσει της οποίας πρέπει να χρησιμοποιήσει δέκα προκαθορισμένες λέξεις. Επίσης, η ίδια απαντά και σε μια μικρή συνέντευξη για αυτό. Στην περίληψη διαβάζουμε:
Ένας αστροναύτης, ένα ιπτάμενο αυτοκίνητο και δυο εξωγήινοι συναντιούνται τυχαία στο διάστημα. Ο καθένας τους βρίσκεται εκεί για τον δικό του λόγο. Όλοι μαζί όμως πρέπει να σώσουν το φεγγάρι. Γήινοι και εξωγήινοι πρέπει να συνεργαστούν. Άραγε θα τα καταφέρουν;
Η Ευαγγελία Τσαπατώρα γεννήθηκε και ζει στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στο Παιδαγωγικό τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Εργάστηκε ως νηπιαγωγός στο Δήμο Θεσσαλονίκης και σε Ιδιωτικά Νηπιαγωγεία. Αυτή είναι η πρώτη της προσπάθεια να γράψει και να εικονογραφήσει παραμύθι. Στόχος της είναι να διασκεδάσει και να προκαλέσει την φαντασία των παιδιών, καθώς την ιστορία του παραμυθιού εμπνεύστηκε παίζοντας παιχνίδι φαντασίας και ρόλων με τα παιδιά της.
Η Ευαγγελία Τσαπατώρα σημειώνει για το Πλοκόλεξο: Αλλάζω τη λέξη τελειότητα με τη λέξη οπτική.