Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ e-books ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο –παρακολουθείτε όλα τα είδη– ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθoπλασίες: Από τις στάχτες της Καντάνου * Σαν μαργαριτάρι από σ' αγαπώ * 4ος όροφος * Τα σπασμένα κομμάτια μιας αγάπης * Ιόντα θανάτου * Ο βυθός αλλιώς ** Διηγήματα: Pelota * Backpack: Ιστορίες χίμαιρες * Πέτα μακριά, Πέπε ** Διάφορα άλλα: Βιβλιοδώρα από τις εκδόσεις Ελκυστής ** Ποίηση: Δεύτερη φωνή Ι * Το ξενοδοχείο της αυτοπραγμάτωσης * λοιπόν, * Ναι, αρνούμαι * Η άλλη πλευρά ** Για παιδιά: Η περιπετειώδης εξαφάνιση του Καλτσάκη * Ρόνι ο Σαλιγκαρόνης

Ο Κώστας Λίχνος και το www.Dialogos.gr

Από το εξώφυλλο του μυθιστορήματος του Κώστα Λίχνου, www.Dialogos.gr, και φωτογραφία του ίδιου

Τι σας ώθησε να γράψετε αυτό το βιβλίο;
Κώστας Λίχνος: Με ώθησαν οι πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις των τελευταίων ετών, καθώς και οι προβληματισμοί που μου γέννησαν.

Αν θα έπρεπε να το περιγράψετε με μία μόνο λέξη, ποια θα ήταν αυτή;
Κ.Λ.: Διάλογος (Ως μέσο επικοινωνίας).

Τι θα συμβουλεύατε εκείνον που επρόκειτο να το διαβάσει;
Κ.Λ.: Επειδή στο βιβλίο γίνεται αναφορά σε πάρα πολλά ζητήματα (πολιτική, κοινωνία, τέχνες, φιλοσοφία, ανθρώπινες σχέσεις), ο καθένας θα πρέπει να επιλέξει πού θα σταθεί περισσότερο και ποια σημεία θα τα αντιμετωπίσει με «χαλαρότητα». Το πού θα σταθεί και τι θα προσπεράσει ο κάθε αναγνώστης, εξαρτάται από τους προσωπικούς του προβληματισμούς και ενδιαφέροντα. Βέβαια, θέλω να πιστεύω πως θα τον αγγίξουν όλα τα θέματα που ανοίγονται μέσα στο βιβλίο, και συνεπώς θα τον συμβούλευα να το διαβάσει με προαίρεση να προβληματιστεί.

Αν το βιβλίο σας ήταν/γινόταν ένα κανονικό ταξίδι κάπου στον κόσμο, πού θα πηγαίναμε και πόσες μέρες θα κρατούσε;
Κ.Λ.: Εφόσον τα γεγονότα που εξιστορούνται στο βιβλίο μου τοποθετούνται στο έτος 2015, δηλαδή στην Ελλάδα της κρίσης, την εποχή της «Αριστερής» διακυβέρνησης του Σύριζα, την περίοδο της διενέργειας του δημοψηφίσματος και της ψήφισης του 3ου μνημονίου, μάλλον θα έπρεπε να ταξιδέψουμε πίσω στο χρόνο.
Παρ' όλ' αυτά, ενώ πρόκειται για ένα επίκαιρο πολιτικό μυθιστόρημα βασισμένο σε αληθινά γεγονότα, πραγματεύεται και γενικότερα ζητήματα που είναι διαχρονικά. Το κυριότερο από αυτά είναι το ζητούμενο της ανθρώπινης επικοινωνίας, σε όλα της τα επίπεδα. Δηλαδή η επικοινωνία του κάθε ατόμου με τους άλλους ανθρώπους, η επικοινωνία καθενός από εμάς με τον εαυτόν του, η επικοινωνία του κοινωνικού υποκείμενου με την συλλογικότητα που το περιβάλλει.
Ειδικά στην εποχή μας –με τις νέες μορφές επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων που μας έχει προσφέρει η τεχνολογία, αλλά και εξαιτίας των δύσκολων κοινωνικών, πολιτικών και πολιτιστικών συνθηκών που επικρατούν–, το πρόβλημα της επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων αναδεικνύεται σε μείζον ζήτημα.

Κλείστε τη μίνι συνέντευξη με μία φράση/παράγραφο από το βιβλίο
Κ.Λ.: 
— Η απλή και θλιβερή αλήθεια για μένα, είναι ότι ο κόσμος δεν ανοίγει εύκολα την πόρτα του πλέον. Μπορεί να έχουμε χιλιάδες διαδικτυακούς φίλους αυτή την εποχή, αλλά τις πόρτες των σπιτιών μας τις περνάνε ελάχιστοι.

www.Dialogos.gr, Κώστας Λίχνος

Ο Κώστας Λίχνος απαντά σε μια μικρή συνέντευξη μεγάλων βιβλιοταξιδιών για το μυθιστόρημά του, www.Dialogos.gr, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέφαλος. Στην περίληψη διαβάζουμε:
Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα που πραγματεύεται την αποξένωση του σύγχρονου ανθρώπου και την απελπισμένη του προσπάθεια να επικοινωνήσει με τον εαυτό του και τους άλλους. Ένας σπαραχτικός διάλογος πέντε χαρακτήρων, μέσα από τον οποίο αναπλάθεται η τοιχογραφία της σύγχρονης ελληνικής πραγματικότητας. Μια ιστορία γνωριμίας, ανθρώπων που ήρθαν σε επαφή μέσω του διαδικτύου και που η δια ζώσης συνάντησή τους, θα αλλάξει άρδην την εικόνα που είχαν σχηματίσει ο ένας για τον άλλο, καταλήγοντας σε μια συγκλονιστική ανατροπή.
«Μέσα από το αριστοτεχνικό παζλ των διαλόγων, της πλοκής και της εκφραστικής οντότητας του βιβλίου, ο Κων/νος Λίχνος αναδεικνύεται σε σημαντικό ανιχνευτή της ζώσας πραγματικότητας. Όλο το κοινωνικό δημιούργημα της εποχής, μπαίνει στο λογοτεχνικό πρίσμα της μυθιστορηματικής του ζωντάνιας αυτούσιο, χειμαρρώδη, ψυχογραφικό, διαπιστωτικό και συγκροτημένο, παρά και ενάντια στην αμετροέπεια της κοινωνικής δικτύωσης και της μοναχικότητας του ατόμου.»
Από τον πρόλογο του βιβλίου
Το βιβλίο απέσπασε το Α' βραβείο στην κατηγορία του μυθιστορήματος, στον 2ο πανελλαδικό διαγωνισμό πεζογραφίας Κέφαλος.

Ο Κωνσταντίνος Λίχνος γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας. Σπούδασε στις Σέρρες και αποφοίτησε ως Πτυχιούχος Μηχανικός Πληροφορικής & Επικοινωνιών. Με την λογοτεχνία ασχολήθηκε από την εφηβεία του και τα τελευταία χρόνια διακρίθηκε σε πολυάριθμους πανελλαδικούς λογοτεχνικούς διαγωνισμούς, ενώ πολλά δοκίμιά και διηγήματά του δημοσιεύτηκαν σε λογοτεχνικά περιοδικά καθώς και σε λογοτεχνικά ιστολόγια. Διηγήματά του έχουν εκδοθεί σε συλλογικά έργα από τον εκδοτικό οίκο Κέφαλος, Σύγχρονη εποχή και Άπαρσις. Κέρδισε το 1ο βραβείο για το δοκίμιο του Περί λογοτεχνικής κριτικής και δοκιμιογραφίας στον 20ο πανελλαδικό λογοτεχνικό διαγωνισμό της Ε.Τ.Ε.Π.Κ, ενώ για το ίδιο έργο του απέσπασε το δεύτερο βραβείο στον πανελλαδικό διαγωνισμό του λογοτεχνικού περιοδικού Κέφαλος. Το 2ο βραβείο κέρδισε και στον 20ο Πανελλαδικό διαγωνισμό της Ε.Τ.Ε.Π.Κ για το παραμύθι του Ο μικρός Κάστορας. Το 2018 απέσπασε για το διήγημα του Οι πορτοκαλιές Γ' βραβείο διηγήματος στον 8ο Πανελλήνιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό που διεξήγαγε η Πνευματική Συντροφιά Λεμεσού 2018 καθώς και το Γ' βραβείο διηγήματος στο Διαγωνισμό Λογοτεχνικού Έργου που προκήρυξε η ΚΕ του ΚΚΕ το 2018, με αφορμή τα 100 χρόνια του ΚΚΕ. Το 2019 πέτυχε συνολικά 10 πανελλαδικές διακρίσεις στις κατηγορίες του Δοκιμίου και του Διηγήματος. Το Δοκίμιο του Ο ρεαλισμός του εξωπραγματικού κέρδισε το Α' βραβείο Δοκιμίου στον Παγκόσμιο λογοτεχνικό διαγωνισμό του ΕΠΟΚ, Α' βραβείο Δοκιμίου στον 19ο λογοτεχνικό διαγωνισμό της Εταιρείας Τεχνών Επιστήμης και Πολιτισμού Κερατσινίου (Ε.Τ.Ε.Π.Κ.) καθώς και έπαινο στον ΛΕ' Λογοτεχνικό Διαγωνισμό από το Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός και έπαινο στον 38ο Πανελλήνιο λογοτεχνικό διαγωνισμό της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών. Το διήγημα του Νόστος απέσπασε Έπαινο στην κατηγορία του Διηγήματος στον Παγκόσμιο λογοτεχνικό διαγωνισμό του ΕΠΟΚ καθώς και στον 9ο πανελλαδικό διαγωνισμό που προκηρύχτηκε από την Πνευματική Συντροφιά Λεμεσού. Για το σύνολο των διακρίσεων, το έργο και την ενεργή του παρουσία στα γράμματα, στη διανόηση και στη σύγχρονη πνευματική δραστηριότητα, το Λογοτεχνικό Περιοδικό της Κεφαλλονιάς του απένειμε το ειδικό «Βραβείο Πεζογραφίας Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης».

Περισσότερα:

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
Η άλλη πλευρά, Γιώργου Λύπα4ος όροφος, Μάριου Λιβάνιουλοιπόν, Ευτυχίας ΚατελανάκηΤο ξενοδοχείο της αυτοπραγμάτωσης, Άνθιας Χριστοδούλου-ΘεοφίλουΣαν μαργαριτάρι από σ' αγαπώ, Αντώνη ΠαπαδόπουλουBackpack: Ιστορίες χίμαιρεςΑπό τις στάχτες της Καντάνου, Χριστίνας Σουλελέ
Πέτα μακριά, Πέπε, Δαμιανός ΑγραβαράςΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη ΣμίχεληΟ βυθός αλλιώς, Μαρίας ΒουζουνεράκηΤα σπασμένα κομμάτια μιας αγάπης, Πόπης ΚλειδαράΙόντα θανάτου, Σοφίας ΕλευθεριάδουΝαι, αρνούμαι, Χάρη ΒαρούτηΗ περιπετειώδης εξαφάνιση του Καλτσάκη, Ευαγγελίας Τσαπατώρα