Τι σας ώθησε να γράψετε αυτό το βιβλίο;
Σπύρος Κακατσάκης: Η συγγραφή είναι μια διέξοδος από την πίεση και τη ρουτίνα. Λειτουργεί ως μέσο αποσυμπίεσης για μένα. Αυτός είναι ένας από τους κυρίαρχους λόγους που γράφω. Το συγκεκριμένο βιβλίο βέβαια είχε ως πηγή έμπνευσης την τιμωρία που κρύβεται μέσα μας.
Αν θα έπρεπε να το περιγράψετε με μία μόνο λέξη, ποια θα ήταν αυτή;
Σ.Κ.: Μία μόνο; Έξαψη.
Τι θα συμβουλεύατε εκείνον που επρόκειτο να το διαβάσει;
Αν το βιβλίο σας ήταν/γινόταν ένα κανονικό ταξίδι κάπου στον κόσμο, πού θα πηγαίναμε και πόσες μέρες θα κρατούσε;
Σ.Κ.: Θα κρατούσε πολύ, σχεδόν 30 χρόνια, όσα και η ηλικία του Μάριου, του ήρωα του βιβλίου. Και το ταξίδι θα ήταν στην Ελλάδα, σε όσα μέρη ο Μάριος κινήθηκε. Είναι το ταξίδι της ζωής του μέχρι σήμερα.
Κλείστε τη μίνι συνέντευξη με μία φράση/παράγραφο από το βιβλίο.
Σ.Κ.: «Για να ξέρεις, πρέπει να κοιτάζεις πίσω, όταν φεύγεις…»
Ο Σπύρος Κακατσάκης απαντά σε μία μικρή συνέντευξη μεγάλων βιβλιοταξιδιών για το μυθιστόρημά του, Δέκα και δέκα, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο. Στο δελτίο τύπου διαβάζουμε:
Καθημερινά, κάθε νύχτα, την ίδια ώρα, δέχεται ένα τηλεφώνημα από άγνωστη γυναικεία φωνή, που του λέει απλώς «δέκα και δέκα» και το κλείνει... Κάθε νύχτα. Φαινομενικά ακίνδυνο, αλλά παράλληλα διεστραμμένο.
Την εμπειρία αυτή βιώνει ο γοητευτικός μαθηματικός Μάριος Μαθιόπουλος. Στην αρχή αντιμετωπίζει την ιστορία επιπόλαια, σαν μια κακόγουστη φάρσα. Τα γεγονότα όμως θα τον διαψεύσουν. Στα τριάντα του χρόνια θα αναγκαστεί να ανατρέξει στο πρώτο κεφάλαιο της ενήλικης ζωής του, για να αντιμετωπίσει τα λάθη και τις επιλογές του, προσπαθώντας έτσι να λύσει την εξίσωση που οδηγεί στην άγνωστη. Μέσα από αυτή την αναδρομή όμως, θα ανακαλύψει ότι η πιο σκληρή τιμωρία δεν είναι αυτή της ανθρώπινης δικαιοσύνης. Η τιμωρία κρύβεται μέσα μας, ικανή να λυτρώσει ή να οδηγήσει στην τρέλα.
Το Δέκα και δέκα είναι ένα βιβλίο μυστηρίου που καταπιάνεται με τη νεανική φύση, ανδρική και γυναικεία, με κατανόηση και κριτική ματιά, θίγοντας μια από τις πιο συνηθισμένες ανθρώπινες αδυναμίες ή επιλογές.
Ο αντι-ήρωας βιώνοντας τον εφιάλτη του, θα διαβάσει ανάποδα τη μέχρι τώρα πορεία του για να διορθώσει όσα μπορεί, μήπως κι έτσι καταφέρει να εξασφαλίσει τη συνέχειά του. Θα βρεθεί αντιμέτωπος με τις αδυναμίες και τις επιλογές του, με τα τραγικά γεγονότα που προκάλεσε με τη συμπεριφορά του, χωρίς να το ξέρει. Για να ξέρεις όμως, όταν φεύγεις, πρέπει να κοιτάζεις πίσω...
«Ο εσωτερικός διάλογος είναι πιο μαλακός και δεν αποκαλύπτει τις κοφτερές γωνίες των απόψεων. Λες κι όταν οι σκέψεις ντύνονται με λόγια, είναι σαν να απογυμνώνονται. Ακούγονται πιο ταπεινές.»
Ο Σπύρος Κακατσάκης είναι δικηγόρος Αθηνών και διδάκτορας νομικής του Πανεπιστημίου Tübingen Γερμανίας με εξειδίκευση στο Αστικό Δίκαιο. Παράλληλα με τη δικηγορία διδάσκει νομικά σε υποψήφιους για την ΕΣΔΙ. Στον ελεύθερο χρόνο του ασχολείται με συγγραφή λογοτεχνικών έργων και σεναρίων. Λατρεύει τα σκυλιά, του αρέσει η μουσική και τα ταξίδια.