Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ e-books ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Οι μοίρες της αστροφεγγιάς, Οικογένεια Πελτιέ, Η κατάρα, Ροζ, Ανθοπωλείον ο Έρως * Σε είδα * Μέθεξη * Άννα * Ο καπετάνιος τση Ζάκυθος * Το κορίτσι της Σελήνης * Οι τρεις πίνακες * Η φυγή των τεσσάρων ** Αληθινή ιστορία: Το ανυπεράσπιστο αγόρι * Από τις στάχτες της Καντάνου * Σαν μαργαριτάρι από σ' αγαπώ * 4ος όροφος ** Ποίηση: Δεύτερη φωνή Ι * Εν αρχή ην ο έρως ** Διηγήματα: Ένα πιο σκοτεινό φως * Η οργή του Θεού και άλλες ιστορίες ** Νουβέλες: Αγόρια και κορίτσια * Pelota ** Διάφορα άλλα: Πέντε βιβλία από τις εκδόσεις Ελκυστής * Έξι τίτλοι από τις εκδόσεις Ελκυστής * Βιβλιοδώρα από τις εκδόσεις Ελκυστής ** Για παιδιά: Η περιπετειώδης εξαφάνιση του Καλτσάκη * Ρόνι ο Σαλιγκαρόνης

Γκέλυ Μαυροπούλου

Η Γκέλυ Μαυροπούλου σε δημοσίευμα του περιοδικού Θησαυρός (25/6/1971)

Γεννήθηκε στις 21 Οκτωβρίου 1932 στη Θεσσαλονίκη και σπούδασε στη Δραματική Σχολή Θεάτρου Τέχνης του Καρόλου Κουν, από όπου αποφοίτησε το 1955, και στη Γαλλική Ακαδημία Αθηνών. Στη φωτογραφία, δημοσίευμα του περιοδικού Θησαυρός (25/6/1971).

Η Γκέλυ Μαυροπούλου σε δημοσίευμα του περιοδικού Θησαυρός (8/2/1960)

Ήταν κόρη των ηθοποιών Άγγελου Μαυρόπουλου και Μαρίκας Κρεβατά και υπήρξε σύζυγος του επίσης ηθοποιού Στέφανου Στρατηγού. Στη φωτογραφία, δημοσίευμα του περιοδικού Θησαυρός (8/2/1960).

Η Γκέλυ Μαυροπούλου με τη μητέρα τηςΗ Γκέλυ Μαυροπούλου με τη μητέρα της

Πέθανε στις 19 Ιουλίου 2021. Στις φωτογραφίες απεικονίζεται με τη μητέρα της, Μαρίκα Κρεβατά «πριν» και «μετά».

Η Γκέλυ Μαυροπούλου στο πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Το σκοτάδι είναι αρκετά φωτερό» (του Κρίστοφερ Φράυ, Εθνικό Θέατρο, 1957-1958, η πρώτη της εμφάνιση στο σανίδι)

Την περίοδο 1957-1960 συμμετείχε σε παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου (στο οποίο επέστρεψε από το 1984 έως το 1991) και τη δεκαετία του 1960 υπήρξε θιασάρχις. Η φωτογραφία είναι από το πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Το σκοτάδι είναι αρκετά φωτερό» (του Κρίστοφερ Φράυ, Εθνικό Θέατρο, 1957-1958, η πρώτη της εμφάνιση στο σανίδι).

Η Γκέλυ Μαυροπούλου σε δημοσίευμα του περιοδικού Θησαυρός (28/9/1961), όπου απεικονίζεται με τους συνθιασάρχες της, Διονύση Παπαγιαννόπουλο και Χρήστο Ευθυμίου

Έπαιξε σε σημαντικά έργα της παγκόσμιας δραματουργίας, κωμωδίες και δράματα.
Στη φωτογραφία, δημοσίευμα του περιοδικού Θησαυρός (28/9/1961), όπου απεικονίζεται με τους συνθιασάρχες της, Διονύση Παπαγιαννόπουλο και Χρήστο Ευθυμίου.

Η Γκέλυ Μαυροπούλου σε δημοσίευμα του περιοδικού Θησαυρός (18/10/1953) για την πρώτη της κινηματογραφική εμφάνιση

Στον κινηματογράφο εμφανίστηκε σε 42 ταινίες, με πρώτη την «Ο μπαμπάς εκπαιδεύεται» (1953) και τελευταία την «17 σφαίρες για έναν άγγελο» (1981). Στη
φωτογραφία, δημοσίευμα του περιοδικού Θησαυρός (18/10/1953) για την πρώτη της κινηματογραφική εμφάνιση.

Η Γκέλυ Μαυροπούλου σε δημοσίευμα του περιοδικού Ντομινό (16/1/1965)

Επίσης έπαιξε στην καναδική «Mother goes Greek» (1968). Στη φωτογραφία, δημοσίευμα του περιοδικού Ντομινό (16/1/1965).

Η Γκέλυ Μαυροπούλου εμφανίστηκε σε ελάχιστες σειρές, με μεγαλύτερή της επιτυχία τον «Άγνωστο πόλεμο» (ΥΕΝΕΔ, 1971-1974). Μάλιστα, μια σκηνή της παίχτηκε στην ταινία «Είκοσι γυναίκες κι εγώ» (1973), όπου οι πρωταγωνιστές έβλεπαν τηλεόραση!

Στην τηλεόραση εμφανίστηκε σε ελάχιστες σειρές, με μεγαλύτερή της επιτυχία τον «Άγνωστο πόλεμο» (ΥΕΝΕΔ, 1971-1974). Μάλιστα, μια σκηνή της παίχτηκε στην ταινία «Είκοσι γυναίκες κι εγώ» (1973), όπου οι πρωταγωνιστές έβλεπαν τηλεόραση!

Η Γκέλυ Μαυροπούλου στο «Ταύρος με τοξότη» (ΑΝΤ1, 1994-1995)

Έπαιξε επίσης στο «Εν τούτω νίκα» (ΥΕΝΕΔ 1973-1974), στα «Αρραβωνιάσματα» (ΕΡΤ1, καλοκαίρι 1983) κ.ά. με τελευταία της εμφάνιση στο «Ταύρος με τοξότη» (ΑΝΤ1, 1994-1995).

Η Γκέλυ Μαυροπούλου έγραψε το αυτοβιογραφικό βιβλίο «Όσα δεν είπαμε τότε…»

Έγραψε το αυτοβιογραφικό βιβλίο «Όσα δεν είπαμε τότε…»

Η Γκέλυ Μαυροπούλου σε συνέντευξή της στο περιοδικό Θησαυρός (10/11/1960)Η Γκέλυ Μαυροπούλου σε συνέντευξή της στο περιοδικό Θησαυρός (10/11/1960)
Η Γκέλυ Μαυροπούλου σε συνέντευξή της στο περιοδικό Θησαυρός (10/11/1960)

Φωτογραφίες από συνέντευξή της στο περιοδικό Θησαυρός (10/11/1960).

Εξώφυλλο με την Γκέλυ ΜαυροπούλουΕξώφυλλο με την Γκέλυ Μαυροπούλου
Εξώφυλλο με την Γκέλυ Μαυροπούλου
Εξώφυλλο με την Γκέλυ ΜαυροπούλουΕξώφυλλο με την Γκέλυ Μαυροπούλου
Εξώφυλλο με την Γκέλυ ΜαυροπούλουΕξώφυλλο με την Γκέλυ Μαυροπούλου

Η σημαντική αυτή καριέρα αποτυπώθηκε σε τουλάχιστον 20 εξώφυλλα (η έρευνα
συνεχίζεται).



Πηγές:
Τα εξώφυλλα προέρχονται από τη Βιβλιοθήκη του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (Ε.Λ.Ι.Α.-Μ.Ι.Ε.Τ.), το site greekcomics.gr και τη Βιβλιοθήκη της Βουλής. Τα δημοσιεύματα είναι όλα από το Ε.Λ.Ι.Α.-Μ.Ι.Ε.Τ.).
Τα screenshots είναι από την προσωπική μου συλλογή.
Η εικόνα 4 είναι από το ψηφιοποιημένο Αρχείο του Εθνικού Θεάτρου.
Οι υπόλοιπες φωτογραφίες βρέθηκαν στο διαδίκτυο.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
Νόστος, Εν ονόματι της μούσας Ερατώς, Διόρθωση Ημαρτημένων, Η χρυσή κληρονόμος και Φρουτίνο4ος όροφος, Μάριου ΛιβάνιουΗ φυγή των τεσσάρων, Χάρη ΜπαλόγλουΑγόρια και κορίτσια, Δημήτρη ΣιάτηΈνα πιο σκοτεινό φως, Μαρίας ΣυλαϊδήΟ καπετάνιος τση ΖάκυθοςΗ οργή του Θεού και άλλες ιστορίες, Ιωάννας Σερίφη
Βιβλιοδώρα από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΟι τρεις πίνακες, Βαΐας ΠαπουτσήΈξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΤο κορίτσι της Σελήνης, Μαργαρίτας ΔρόσουΤο ανυπεράσπιστο αγόρι, Αλέξανδρου ΠιστοφίδηΡόνι ο Σαλιγκαρόνης, Χριστίνας ΔιονυσοπούλουΗ περιπετειώδης εξαφάνιση του Καλτσάκη, Ευαγγελίας Τσαπατώρα
Μέθεξη, Μαρίας ΠορταράκηΣαν μαργαριτάρι από σ' αγαπώ, Αντώνη ΠαπαδόπουλουPelota, Σταμάτη ΓιακουμήΕν αρχή ην ο έρως, Ευαγγελίας ΤσακίρογλουΑπό τις στάχτες της Καντάνου, Χριστίνας Σουλελέ
Άννα, Μαρίας ΚέιτζΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη