Επιλογές και προτάσεις πολιτισμού για τον Οκτώβριο του 2021. Κρατήστε την ανάρτηση στη λίστα ανάγνωσης καθώς ενημερώνεται διαρκώς. Ισχύουν πρωτόκολλα ασφάλειας για την Covid-19.
Το Athens Art Festival, υπό την Αιγίδα Δ. Αθηναίων, έρχεται για πρώτη φορά στην Αθήνα τον Οκτώβριο 2021 στις 22, 23 και 24 του μήνα, στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, στην αίθουσα Μηχανουργείου, σε έναν χώρο που έχει συνδεθεί στη συνείδηση του κόσμου με μεγάλες εκδηλώσεις. Το Athens Art Festival έχει ως σκοπό να δημιουργήσει έναν πόλο έλξης, μία φυσική πλατφόρμα άμεσης επαφής και διάδρασης με θέματα όλων των τεχνών. Είναι ένα φεστιβάλ με κεντρικό στόχο να προάγουμε Πολιτισμό, να ενώσουμε και να αναδείξουμε την Τέχνη! Ελάτε να μας βρείτε, για μια τριήμερη γιορτή όπου θα μπορείτε να περιπλανηθείτε ανάμεσα σε εκθέσεις ζωγραφικής - φωτογραφίας - εικαστικών και περίπτερα πωλήσεων των καλλιτεχνών, μικρών & μεσαίων επιχειρήσεων, μια γιορτή γεμάτη συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις και dj’s sets. Καλλιτέχνες και σχήματα φέρνουν κοντά μας ιδέες, και κάθε είδους ενδιαφέροντα και καλλιτεχνικά projects που αξίζει πραγματικά να δούμε. Το ιδανικό φεστιβάλ σε πείσμα των δύσκολων καιρών που βιώνουμε, σηματοδοτώντας μία ελπιδοφόρα κίνηση για τα καλλιτεχνικά δρώμενα στη χώρα μας. Προπώληση Πλήρες πρόγραμμα
Η μηχανή του Τούρινγκ, του Benoit Soles, το έργο που παίζεται με μεγάλη επιτυχία στη Γαλλία από το 2018 και έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ της Αβινιόν αποσπώντας 4 βραβεία Μολιέρ, ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα με τον Ορφέα Αυγουστίδη στον ομώνυμο ρόλο, σε σκηνοθεσία και διασκευή Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλου, στο Νέο Θέατρο Κατερίνας Βασιλάκου [Προφήτου Δανιήλ 3 και Πλαταιών, Κεραμεικός, 2121042777], από τις 21 Οκτωβρίου 2021 κάθε Τετάρτη & Κυριακή στις 20:00 και κάθε Πέμπτη, Παρασκευή & Σάββατο στις 21:00. Ο Τιούρινγκ είναι μόνος του πια. Όλα όσα βλέπουμε συμβαίνουν στο μυαλό του. Είναι κομμάτια της μνήμης του. Είναι η ύστατη προσπάθεια μιας ιδιοφυούς προσωπικότητας να επικοινωνήσει με όλους αυτούς που δεν τον κατάλαβαν τότε και όλους εμάς που προσπαθούμε να τον κατανοήσουμε τώρα, λίγο πριν το αινιγματικό τέλος που ο ίδιος θα δώσει στην ζωή του. Ο Άλαν Τιούρινγκ είναι ο άνθρωπος που έσπασε τον κωδικό των ναζί και άλλαξε την πορεία του δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου, συμβάλλοντας καθοριστικά στην λήξη του το 1945. Οι ιστορικοί υπολογίζουν πως η συνεισφορά του βοήθησε να αποτραπούν εκατομμύρια θάνατοι. Ο ρόλος του στην Ιστορία αλλά και η συμβολή του στην επιστήμη των υπολογιστών και της τεχνητής νοημοσύνης έμεινε κρυφός λόγω της ομοφυλοφιλίας του, της διαπόμπευσης και της αυτοκτονίας του μέχρι το 2013 που η βασίλισσα Ελισάβετ αναγνώρισε επίσημα τις υπηρεσίες του. Πάνω από όλα όμως ο Τιούρινγκ είναι ο υπερασπιστής της ανθρώπινης φαντασίας και μοναδικότητας. Η απόδειξη πως η ανθρώπινη ψυχή είναι ικανή να ξεπερνάει κάθε όριο, κάθε κοινωνικό παρεμβατισμό, κάθε στερεότυπο, κάθε αναστολή.
Σκηνοθεσία - Διασκευή: Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος | Μετάφραση αρχικού κειμένου: Αντώνης Γαλέος | Σκηνικά - Κοστούμια: Όλγα Μπρούμα | Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος | Μουσική: Μαρίζα Ρίζου | Μεταφραστική Επιμέλεια: Ο. Παπασπηλιόπουλος, Ο. Αυγουστίδης, Θ. Γρίβα | Βοηθός Σκηνοθέτη: Θάλεια Γρίβα | Φωτογραφίες: Ελίνα Γιουνανλή | Trailers: Άκης Πολύζος | Στον ρόλο του Άλαν Τούρινγκ ο Ορφέας Αυγουστίδης
Μετά τους επιτυχημένους μονολόγους «Φροσύνη» και «Πασού», έρχεται το νέο πολυπρόσωπο έργο του Στέφανου Παπατρέχα, Ονόριο, τα ανομήματα ενός εγκληματία, στο θέατρο Βαφείο - Λάκης Καραλής [Αγ. Όρους 16 και Κωνσταντινουπόλεως 115, Βοτανικός, 6981135820]. Πρεμιέρα: Δευτέρα 25 Οκτωβρίου στις 20.15 και κάθε Δευτέρα & Τρίτη. Μεσαίωνας. Οι ισορροπίες ενός μοναστηριού διαταράσσονται από μια μοναχή, που φέρνει την αμαρτία. Μια δούκισσα βασανίζεται από τις ενοχές της και τιμωρείται μέσα από δαίμονες του ύπνου. Τσιγγάνοι στήνουν γλέντι και ξεγελούν ανυποψίαστους διαβάτες. Και ένας μυστηριώδης άνθρωπος –παρών σε όλα– εξαπατάει τους πάντες, γλιστρώντας ανάμεσά τους και καταργώντας κάθε νόμο. Μια σκοτεινή μεσαιωνική ιστορία γεμάτη αγωνία, μυστήριο και ανατροπές. Μια παράσταση που κινείται ανάμεσα στη θεατρική μαγεία και τον σκληρό ρεαλισμό. Ένα έργο για την αλήθεια, το νόμο, την ηθική και την εξαπάτηση. Ακατάλληλο για ανηλίκους Περισσότερα για την παράσταση
Κείμενο: Στέφανος Παπατρέχας | Σκηνοθεσία: Λάζαρος Βαρτάνης - Στέφανος Παπατρέχας | Σκηνικά - Κοστούμια: Ηλένια Δουλαδίρη | Μουσική: Σίσσυ Βλαχογιάννη | Σχεδιασμός φωτισμών: Τάκης Λυκοτραφίτης | Επιμέλεια κίνησης: Μαρίνα Μαυρογένη | Βοηθός σκηνοθέτης - Φωτογραφίες - Trailer - Γραφιστικά: Λιλή Νταλανίκα, Ελπίδα Μουμουλίδου | Βοηθός σκηνογράφου & ενδυματολόγου - Φροντιστής: Ιωάννα Καλαβρού | Μακιγιάζ φωτογράφησης & trailer: Έλενα Κοκκίνη | Επικοινωνία παράστασης: Μαριάννα Παπάκη - Νώντας Δουζίνας | Παραγωγή: ONORIO ΑΜΚΕ | Ερμηνεύουν: Λάζαρος Βαρτάνης, Αλέξανδρος Καναβός, Σύνθια Μπατσή, Μαίρη Ξένου, Στέφανος Παπατρέχας, Γεωργία Πιερρουτσάκου.
Το «Θέατρο της Ημέρας» συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Εθνική παλιγγενεσία, παρουσιάζει για το καλοκαίρι του 2021 μια πρωτότυπη θεατρική πρόταση, με ιδιαίτερο καλλιτεχνικό, ιστορικό και παιδαγωγικό ενδιαφέρον και σας παρακαλούμε να την δείτε με ιδιαίτερη προσοχή. Πρόκειται για τον Διάλογο του Εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού (1824), ένα σπουδαίο έργο του πεζού λόγου, γραμμένο από το σημαντικότερο Έλληνα ποιητή, που αναδεικνύει θεματικά και φιλοσοφικά το υψηλό επίπεδο της σκέψης του σε ένα μαχητικό, υποδειγματικό κείμενο για την ελεύθερη Ελλάδα όπως την ονειρεύτηκε και την παρουσίασε με κάθε αφορμή. Τονίζοντας το ενδιαφέρον μιας σύγχρονης ανάγνωσης αυτών των αριστουργημάτων που πηγάζει από τη διαχρονικότητα και την θεμελιακή αξία τους για τον νεοελληνικό κόσμο αναδεικνύεται μια εποχή είναι ιδιαίτερα σημαντική για πολλούς λόγους: οικονομική και πολιτισμική επανεξέταση, πνεύμα ελευθερίας και εθνικής συνείδησης. Η παιδεία και η μόρφωση που έλαβε στην Ευρώπη ο Δ. Σολωμός, δεν μείωσε διόλου την εθνική διάσταση της τέχνης του και τη σημασία της για την ελληνική γλώσσα. Ειδικά στην προσέγγιση του "Διαλόγου" του, φαίνεται καθαρά η οικουμενική διάσταση και οι αξίες της ελληνικότητας και της ελευθερίας χωρίς προκαταλήψεις. Η παράσταση πλαισιώνεται από παράλληλη εκδήλωση-συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων με τους θεατές. Από τις 17 Οκτωβρίου, κάθε Κυριακή στις 18.00.
Σκηνοθεσία - Δραματουργική επεξεργασία: Μαρία Φραγκή | Σκηνικά - κοστούμια:
Ανδρομάχη Μοντζολή | Μουσική: Άννα Μουζάκη | Φωτισμοί: Παναγιώτης Μανούσης | Ηθοποιοί: Τάσος Μπλάτζιος, Γιώργος Ρουστέμης, Τάσσος Ζιάκκας.
Η HashArt theater group μετά από την επιτυχημένη παρουσίαση του έργου Αντιγόνη/αυτό τουλάχιστον το μπορώ, επανέρχεται με το οριακό έργο του βραβευμένου Σουηδού συγγραφέα LARS NORÉN Δαίμονες. Η παράσταση θα παρουσιάζεται, από τις 2 Οκτωβρίου, κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 21.00, στο θέατρο 104 [Ευμολπιδών 41, Αθήνα]. Ένα σαλόνι ως πεδίο μάχης. Μια νύχτα που θα φτάσει ως το ξημέρωμα. Δυο ζευγάρια ξενυχτούν και παίζουν τα πιο επικίνδυνα παιχνίδια. Κατά τη διάρκεια μιας αποκαλυπτικής νύχτας, ενώ το αλκοόλ ρέει άφθονο και οι προσβολές αναδεικνύονται σε κύριο μέσο επικοινωνίας, οι τέσσερίς τους, θα δώσουν τη σκληρότερη μάχη που καλούμαστε να δώσουμε, θα συνυπάρξουν. Ο Φρανκ κι η Καταρίνα –των οποίων η σχέση χαρακτηρίζεται από την απόλυτη εξάρτηση που έχει ο ένας από τον άλλο– είναι οι παίκτες: στήνουν παιχνίδια αλληλοεξόντωσης, εμπλέκουν τον Τόμας και την Γκένα, ξεσκίζουν και ξεσκίζονται. Και μόνον έτσι επιβιώνουν. Δεν μπορούν να εκφραστούν παρά μόνο με το συναίσθημα που γνωρίζουν: πληγώνοντας το άλλο τους «μισό». Απόψε θα ξεσκεπαστούν οι αλήθειες που χρόνια τώρα κρύβουν μέσα τους. Θα παλέψουν με την θλίψη τους, τους φόβους τους, τις ανασφάλειες και τα απωθημένα τους. Απόψε δεν θα αντιμετωπίσουν ο ένας τον άλλο αλλά τους ίδιους τους εαυτούς τους. Απόψε θα συνειδητοποιήσουν με τον πιο δύσκολο τρόπο, ότι H κόλαση είμαστε εμείς. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Κώστας Μπάρας. Παίζουν οι ηθοποιοί: Ηλέκτρα Κομνηνίδου, Τάσος Κονταράτος, Ελένη Κουταλώνη, Τρύφων Μπάρκας.
Αγώνας Νέγρου και Σκύλων του Μπερνάρ Μαρί Κολτές | Μετάφραση: Σύλβια Κιούση | Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Σωτηρίου | Σκηνικά: Τζίνα Ηλιοπούλου | Κοστούμια: Λίνα Σταυροπούλου | Φωτισμοί: Νίκος Σωτηρόπουλος | Βοηθός σκηνοθέτη: Νατάσα Πετροπούλου | Μουσικό-Ηχητικό περιβάλλον: Νικόλας Χάλαρης | Παίζουν: Δημήτρης Ραφαήλος, Σαμουήλ Ακίνολα, Ντόρα Μακρυγιάννη, Μάρκος Παπαδοκωνσταντάκης. Κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21.00 από τις 15 Οκτωβρίου έως τις 18 Δεκεμβρίου στο θέατρο Τζένη Καρέζη. Το έργο «Αγώνας Νέγρου και Σκύλων», γραμμένο το 1979, αποτελεί ένα άκρως ζωντανό και επίκαιρο κείμενο που θίγει δεξιοτεχνικά τους φόβους, τις ψευδαισθήσεις, τις ελπίδες αλλά και την απληστία του ανθρώπου, πάθη ικανά να τον θέσουν εκτός ορίων, ηθικής αλλά και εκτός ευτυχίας. Σε μία χώρα στις Δυτικής Αφρικής, ο Άλμπουρυ ένας μαύρος άνδρας, εισβάλει σε ένα περίκλειστο και καλά φρουρούμενο Γαλλικό εργοτάξιο, για να παραλάβει το νεκρό σώμα του αδελφού του, που σκοτώθηκε σε εργατικό ατύχημα. Εκεί θα συναντηθεί με τρεις λευκούς που κατοικούν εντός του εργοταξίου, τον Ορν τον υπεύθυνο του εργοταξίου, τον Καλ έναν νεαρό Γάλλο μηχανικό και την Λεονή μία γυναίκα με εύθραυστη υγεία, που έφερε ο Ορν μαζί του απ’ το Παρίσι με σκοπό να την παντρευτεί. Οι δύο λευκοί άνδρες με διάφορες προφάσεις, αρνούνται να παραδώσουν το νεκρό στον αδελφό του. Τότε ο Άλμπουρυ τους δηλώνει ότι δεν πρόκειται να φύγει από τον χώρο τους μέχρι να του δώσουν τον νεκρό για να τον θάψει. Η στάση του Άλμπουρυ θα οδηγήσει την αντιπαράθεση του με τον Ορν και τον Καλ στα άκρα και θα φέρει στην επιφάνεια τη συγκάλυψη της δολοφονίας, του Νουόφια του αδελφού του Άλμπουρυ καθώς και ένα σκάνδαλο διαφθοράς, εις βάρος των κατοίκων του χωριού που βρίσκεται κοντά στο εργοτάξιο, το οποίο η Γαλλική κατασκευαστική εταιρεία θέλει να κρατήσει καλά κρυμμένο. Στον αγώνα του για δικαιοσύνη ο Άλμπουρυ θα βρει έναν απρόσμενο σύμμαχο, την Λεονή. Τα γεγονότα του έργου διαδραματίζονται εντός μιας νύχτας, από το σούρουπο ως την αυγή στις επόμενης μέρας. Διαβάστε τι είπαν οι συντελεστές
Το θέατρο «Τζένη Καρέζη» παρουσιάζει το Autumn Jazz Fest ένα φεστιβάλ με μουσικές από Αμερική, Αφρική και Ελλάδα, διάρκειας δύο εβδομάδων, με έναρξη την Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου. Το φεστιβάλ φιλοξενεί καλλιτέχνες από την ελληνική τζαζ σκηνή και όχι μόνο. Κορυφαία ονόματα, όπως ο Τάκης Πατερέλης, ο Γιώργος Κοντραφούρης και πολλοί εκπρόσωποι της νεότερης γενιάς, όπως οι Soul peanuts και Jeepers Creepers θα παρουσιάσουν τις διάφορες εκφράσεις της τζαζ μουσικής. Ακόμη, καλλιτέχνες όπως η Idra Kayne, ο MC Yinka και o Jerome Kaluta με επιρροές από τη funk, soul, hip hop και reggae θα αναδείξουν το ελληνο-αφροαμερικάνικο στοιχείο στην ανανεωμένη ατμόσφαιρα του θεάτρου. Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή 30/9 - 3/10 και 7/10 - 10/10, στις 21.00.
Η ομάδα GAFF μετά τον επιτυχημένο «Παίκτη» του Φ. Ντοστογιέφσκι σε σκηνοθεσία Σοφίας Καραγιάννη, επανέρχεται με ένα ακόμη λογοτεχνικό έργο στη σκηνή του θεάτρου 104 [Ευμολπιδών 41, Γκάζι (σταθμός Μετρό: Κεραμεικός), 6947409435, 2103455020]. Η Πανούκλα, το αριστουργηματικό αφήγημα του Αλμπέρ Καμύ πιο επίκαιρο από ποτέ, για λίγες παραστάσεις: στις 4, 5, 11 και 12 Οκτωβρίου στις 21.00. Ο γιατρός Ριέ, η Πόλη και η Πανούκλα ξετυλίγουν ένα παράλογο χρονικό τρόμου, επιβίωσης κι ανθεκτικότητας. Όλα ξεκινούν σε μια συνηθισμένη πόλη, όπου οι αρουραίοι αρχίζουν να βγαίνουν από τους υπονόμους και να πεθαίνουν στους δρόμους. Η ζωή των ανθρώπων της αλλάζει από τη μια στιγμή στην άλλη, καθώς ο ιός μεταδίδεται ανεξέλεγκτα από τα ζώα στους ανθρώπους και έρχονται αντιμέτωποι με την αρρώστια, τη μοναξιά, τον φόβο, την τρέλα και τον θάνατο. Ο γιατρός Ριέ βάζει στο μικροσκόπιό του το χάος που προκαλεί μια τέτοια κρίση, παλεύει ακατάπαυστα για την υγεία των συμπολιτών του και δίνει όλες του τις δυνάμεις για να πολεμήσει, όχι μόνο την αρρώστια, αλλά κυρίως την απελπισία. Περισσότερα για την παράσταση
Σκηνοθεσία:Σοφία Καραγιάννη | Μετάφραση - Δραματουργική επεξεργασία: Σοφία Καραγιάννη, Μιχάλης Βραζιτούλης | Σκηνικά - Κοστούμια: Κωνσταντίνα Κρίγκου | Μουσική: Στάθης Δρογώσης | Επιμέλεια κίνησης: Μαργαρίτα Τρίκκα | Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος | Βοηθός σκηνοθέτη: Βασιλική Διαλυνά | Φωτογραφίες: Χριστίνα Φυλακτοπούλου | Trailer: Στέφανος Κοσμίδης | Επικοινωνία: Χρύσα Ματσαγκάνη | Παραγωγή: GAFF | Ερμηνεία: Ιωσήφ Ιωσηφίδης, Κωνσταντίνος Πασσάς, Δημήτρης Μαμιός και η μουσικός Ευσταθία Λαγιόκαπα.
Η Εταιρία Θεάτρου «Νεάπολις» επαναλαμβάνει λόγω επιτυχίας και για πέντε μόνο παραστάσεις το κλασσικό αριστούργημα τού Mιγκέλ Ντε Θερβάντες Δον Κιχώτης στο θέατρο Φούρνος την Παρασκευή 1, 8, 15, 22 και 29 Οκτωβρίου στις 21:15. Ταξιδεύουμε στα μαγικά τοπία του Θερβάντες, ανιχνεύοντας μέσα από την αριστουργηματική, ποιητική, ρηξικέλευθη και απελευθερωτική του πένα, τι σημαίνει για μας σήμερα αυτή η «άλλη», «παράξενη», «περιπλανώμενη» ιπποτική ζωή των κωμικοτραγικών ηρώων του. Τους αθάνατους έρωτές τους, τις μάχες τους, τις συντριβές τους, την ιλαρότητά τους και τη γοητεία του να βγαίνεις από το κάδρο της «λογικής» και να συγκρούεσαι με την κατεστημένη τάξη πραγμάτων.
Διασκευή - σκηνοθεσία: Άγγελος Χατζάς | Σκηνικά - Κοστούμια - Φωτισμοί: Αλέξανδρος Κομπόγιωργας | Μουσική - Ηχητικό περιβάλλον: Βασίλης Χρηστακέας | Καλλιτεχνικός συνεργάτης: Σωτήρης Τσακομίδης | Φωτογραφίες: Αναστασία Λουκρέζη | Βοηθός σκηνοθέτη: Αλμπίνα Κούκα | Υπεύθυνος επικοινωνίας: Αντώνης Κοκολάκης | ΠΑΙΖΟΥΝ: Αργυρώ Λογαρά, Γιάννης Νικολάου, Διονύσης Ποταμίτης, Άγγελος Χατζάς
Ο Θεατρικός Οργανισμός «Νέος Λόγος» και το studio Μαυρομιχάλη [Μαυρομιχάλη 134, Εξάρχεια, 2106453330] θα παρουσιάσουν από τις 2 Οκτωβρίου 2021 κάθε Σάββατο στις 21:00 και Κυριακή στις 19:00, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το έργο της Ελέιν Μέρφυ Τζεμ σε μετάφραση Χριστίνας Μπάμπου-Παγκουρέλη και σκηνοθεσία Φώτη Μακρή. Τρεις γενιές γυναικών κάπου στο Δουβλίνο… κάπου στην Ευρώπη… κάπου δίπλα μας… Η Κέι, η κόρη της η Λορέιν και η εγγονή της, η Άμπερ. Μέσα από διαδοχικούς μονολόγους μας αφηγούνται τα γεγονότα μιας χρονιάς που θα αλλάξει άρδην τις ζωές τους και θα επαναπροσδιορίσει τις προτεραιότητες τους. Το πάρτι της αποφοίτησης. Ποτά, μεθύσι, κοκαΐνη στις τουαλέτες. Μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Μια βραδιά σάλσα και μια αποτυχημένη ερωτική συνεύρεση με προοπτική… Επίσκεψη σε sex shop: «Ποιον δονητή θέλετε; Τον κλασικό λαγό ή τον Deluxe;». Ένας ναρκομανής και άστεγος πρώην σύζυγος. Συμβουλές της ψυχιάτρου: «Κάνε κάτι καλό για τον εαυτό σου!». Και κάπου στο παρασκήνιο, ο παππούς Τζεμ. Απών στο έργο, αλλά παρών στις ζωές των τριών γυναικών. Περισσότερα για την παράσταση
Μετάφραση: Χριστίνα Μπάμπου - Παγκουρέλη | Σκηνοθεσία - Μουσική Επιμέλεια: Φώτης Μακρής | Σκηνικά - Κοστούμια: Μαρία Μπενάκη | Μουσική Σύνθεση: Φοίβος Σαμαρτζής | Φωτογραφίες: Νίκος Νικόπουλος | Παίζουν: Μαρία Κανελλοπούλου, Στέλλα Κρούσκα, Βασιλίνα Κατερίνη
Η θεατρική ομάδα Νοκ-Άουτ, επιστρέφει στο θέατρο Eliart [Κωνσταντινουπόλεως 127, Γκάζι (πλησίον μετρό Κεραμεικός)] μετά τη «Ληστεία» (2019) με τη σύγχρονη και φρέσκια κωμωδία, Τα λουλούδια στην κυρία, ενός από τους σημαντικότερους νέους Έλληνες συγγραφείς, του Άκη Δήμου. Χρόνος: Σήμερα. Μάλλον. Μπορεί και λίγο πριν , ή λίγο μετά. Δεν αλλάζουν και πολύ τα πράγματα. Τόπος: Ένα διαμέρισμα . Όχι πολύ μεγάλο. Στο κέντρο. Το όποιο κέντρο. Μπορεί και της ύπαρξης. Καλά, μπορεί και όχι. Πρόσωπα: Ο Νικήτας , ο Γρηγόρης και ο Ανέστης. Ένας ψευτόμαγκας, ένας μίζερος, ένας αφελής. Ή και όλοι, όλα. Βιδωμένοι ο ένας πάνω στον άλλο, σε ένα σαλόνι, κάπου στο κέντρο. Τρεις άντρες με όλες τις παθογένειες που κουβαλάνε, προσκολλημένοι μεταξύ τους, σε μια εκούσια καραντίνα με ευτράπελα, συγκρούσεις, συγκίνηση και πολύ χιούμορ. Α! Και η κοπέλα απέναντι. Στο απέναντι μπαλκόνι. Το κορίτσι στο απέναντι μπαλκόνι. Πάντα υπάρχει το κορίτσι, έστω και στο απέναντι μπαλκόνι. Η απέναντι. Πάντα υπάρχει μια «απέναντι». Από 4 Οκτωβρίου κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.15.
Κείμενο: Άκης Δήμου | Σκηνοθεσία: Θοδωρής Τούμπανος | Παίζουν (αλφαβητικά): Γρηγόρης Γιαννόπουλος, Γιάννης Ντάσιος, Ηλίας Τσατσαρώνης | Αφίσα: Μαρί Κεφαλλωνίτη | Παραγωγή: Θεατρική ομάδα Νοκ-Άουτ | Μουσική επιμέλεια, σκηνικά, κοστούμια: Η ομάδα.
Η Aude Sapere productions και η ARTemis productions παρουσιάζουν για 2η χρονιά στον Πολυχώρο Vault το έργο του Άκη Δήμου, Η Σαμάνθα και ο Μαξ στο βυθό της ασφάλτου σε σκηνοθεσία του Θοδωρή Αντωνιάδη, από το Σάββατο 02 Οκτωβρίου έως την Κυριακή 31 Οκτωβρίου, κάθε Σάββατο στις 21:15 και Κυριακή στις 18:15. Δύο φίλοι αποφασίζουν ένα βράδυ να δραπετεύσουν. Στο εγκαταλελειμμένο από χρόνια λούνα παρκ της πόλης, αρχίζουν το παιχνίδι. Σαν δύο ακροβάτες στο σκοινί του χρόνου, θυμούνται, εξομολογούνται και συγκρούονται! Ένα εφιαλτικό γαϊτανάκι εξουσίας ξεκινά,όπου η βία,ο ερωτισμός,το σεξ,τα τραύματα,η μοναξιά,η επιθυμία, η ελπίδα και η ανάγκη για αγάπη, παίρνουν σάρκα και οστά! Τα δικά τους... Τι θα απομείνει ως το ξημέρωμα; Διαβάστε περισσότερα στη συνέντευξη των ηθοποιών. Η παράσταση είναι ακατάλληλη για ανηλίκους κάτω των 16 ετών. Περισσότερα για την παράσταση
Κείμενο: Άκης Δήμου | Σκηνοθεσία: Θοδωρής Αντωνιάδης | Σκηνικά: Ανδρομάχη Αρβανίτη | Κοστούμια: Μαρία Μαγγίρα | Μουσική: Μάριος Τσικνής | Σχεδιασμός Φωτισμού: Γιώργος Παπανδρικόπουλος | Επιμέλεια Κίνησης: Φρόσω Κορρού | Βοηθός Σκηνοθέτη: Αλέξανδρος Πέρρος | Σκηνοθεσία Τρέιλερ: Γιάννης Λαπατάς | Μοντάζ Τρέιλερ: Στέλλα Φιλιπποπούλου | Φωτογραφίες Παράστασης / Αφίσα : Κωνσταντίνος Λέπουρης | Μακιγιάζ: Παρή Καλουδά | Κατασκευή Σκηνικού: Γιάννης Δαμίγος | Διεύθυνση Παραγωγής: Αλέξανδρος Πέρρος - Φωτεινή Σάιντερς | Παραγωγή: Aude Sapere productions - ARTemis productions | Γραφείο Τύπου & Επικοινωνίας: Χρύσα Ματσαγκάνη | Διανομή: ΜΑΞ: Πάρις Σκαρτσολιάς, ΣΑΜΑΝΘΑ: Έυη Τσάφου
Το Citylab παρουσιάζει στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, ως τις 24 Οκτωβρίου, την έκθεση SYMBOLS & Iconic Ruins· διαφορετικές εκδοχές της έννοιας του συμβόλου μέσα από το έργο 137 καλλιτεχνών, αρχιτεκτόνων και θεωρητικών των τεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Το μεγαλύτερο τμήμα της έκθεσης αποτελείται από έργα που έχουν πραγματοποιηθεί αποκλειστικά για τη θεματική της έκθεσης ή έργα που εκτίθενται για πρώτη φορά. Στην έκθεση συμμετέχουν επίσης δημιουργοί που χαίρουν διεθνούς αναγνώρισης και δεν έχουν εκθέσει μέχρι σήμερα στην Ελλάδα. Ανάμεσά τους εμφανίζονται πολλοί νέοι και ανερχόμενοι δημιουργοί, στους οποίους δόθηκε η δυνατότητα να διατυπώσουν τις σκέψεις τους εντός αυτής της συλλογικής ενέργειας. Στόχος του επιμελητή Παναγιώτη Πάγκαλου ήταν να συνθέσει ένα εννοιολογικό σώμα μέσω μιας δυναμικής διαδρομής στον χώρο της έκθεσης, με τα έργα να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, προτρέποντας τον επισκέπτη να πλοηγηθεί ελεύθερα σε προσωπικές αναγνώσεις του εκάστοτε έργου και σε πολλαπλές ερμηνείες της συνολικής δομημένης αφήγησης. Η ίδια η έκθεση συνιστά ένα νέο έργο που διαμορφώνει διαλεκτικές γέφυρες μεταξύ των δημιουργών δίχως να τους διαχωρίζει με βάση τα αυστηρά όρια των πεδίων εντός των οποίων γεννήθηκαν τα έργα τους. Οι συμμετέχοντες δεν ταξινομούνται σε τομείς. Αρχιτέκτονες, ζωγράφοι, γλύπτες, video-artists, εικαστικοί όλων των ειδών συνυπάρχουν ισότιμα ως δημιουργοί, υπερβαίνοντας τις τυπολογικές διακρίσεις που επέβαλαν οι αξίες του Διαφωτισμού. Τα έργα χαρακτηρίζονται από έντονη κριτική διάθεση και ισχυρή υλική παρουσία. Ο κατάλογος της έκθεσης, εκτός από τα έργα, περιλαμβάνει πρωτότυπα κείμενα σημαντικών εκπροσώπων της σύγχρονης διανόησης.
Στο Rabbithole [Γερμανικού 20, Μεταξουργείο] από τις 4 Οκτωβρίου, κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.30, δείτε την παράσταση Οι δολοφόνοι του Έρνεστ Χεμινγουέι. Μια απόμερη μεριά της Αμερικής, κατάλοιπο της Άγριας Δύσης, γίνεται ο τόπος επίσκεψης δύο πληρωμένων δολοφόνων. Σκοπός τους η συνάντηση του υποψήφιου θύματος στο τοπικό diner της μικρής πόλης και η εκτέλεσή του. Ο χρόνος επανατοποθετεί το ζήτημα της ανατροπής και ο Χεμινγουέι πλάθει ένα αντιηρωικό νουάρ στις παρυφές του γουέστερν, το οποίο οι θεατές θα παρακολουθήσουν σε μια θεατρική εκδοχή με στοιχεία live κινηματογράφησης.
Σκηνοθεσία - διασκευή: Γιώργος Σίμωνας | Θίασος ηθοποιών: Στέλιος Δημόπουλος, Μαρία-Νεφέλη Δούκα, Δημήτρης Παπαλάμπρος, Γιώργος Σαββίδης, Συμεων Τσακίρης, Μιχάλης Φραγκιαδάκης | Βοηθός σκηνοθέτη: Αντριάνα Ανδρέοβιτς | Σκηνογραφία - Κοστούμια: Τώνια Ράλλη | Μουσική σύνθεση: Μανταλένα Κρικελλή | Φωτογραφία: Μαρία Τούλτσα | Μάσκες - ειδικά εφέ: Αλέξανδρος Λόγγος, Δημήτρης Φίλιος
Η κωμωδία, Δεν ακούω, δεν βλέπω, δεν μιλάω, που αγαπήθηκε όσο λίγες και απέκτησε φανατικό κοινό, η παράσταση που δεν χρειάζεται συστάσεις. Μετά την επιτυχημένη καλοκαιρινή περιοδεία, συνεχίζει, από 6 Οκτωβρίου κάθε Τετάρτη στις 19.00, Πέμπτη και Παρασκευή στις 21.15, Σάββατο 18.30 και 21.15 και Κυριακή στις 19.00, στο θέατρο ΑΛΜΑ [Αγίου Κωνταντίνου και Ακομινάτου 15-17, Αθήνα, 2105220100], για όσους ξέρουν... και για όσους θέλουν να μάθουν. Ένας κουφός. Ένας τυφλός. Ένας μουγκός. Είναι φίλοι, ζουν μαζί κι αντιμετωπίζουν από κοινού τις αντιξοότητες που δημιουργεί η καθημερινότητα και οι ειδικές τους δυνατότητες. Σ' αυτή την μικρή Βαβέλ, σ' αυτήν την εντελώς ασυνήθιστη συνύπαρξη, ο κάθε ήρωας έχει αναπτύξει τον δικό του κώδικα για να επικοινωνεί με τους άλλους. Και τα καταφέρνουν τόσο... όσο... Κάποια στιγμή μπαίνει στην ζωή τους μια κοπέλα γεμάτη δύναμη και αισιοδοξία, ένας άγγελος της αγάπης. Και όλα αλλάζουν ξαφνικά. Την διεκδικούν και οι τρεις. Ποιος και με τι τρόπο θα την κερδίσει; Προπώληση
Παίζουν: Σπύρος Πούλης, Σπύρος Σπαντίδας, Σταύρος Νικολαΐδης και η Ευγενία Τσαούση | Κείμενο: Γιώργος Θεοδοσιάδης | Σκηνοθεσία: Σπύρος Σπαντίδας | Βοηθός σκηνοθέτη: Γιώργος Ζώης | Σκηνογράφος : Νατάσσα Παπαστεργίου | Ενδυματολόγος: Κατερίνα Ανδρικοπούλου | Φωτισμοί: Βλάσης Θεοδωρίδης | Φωτογραφίες: Γιώργος Καλφαμανώλης
Το Μοναστήρι είναι διασκευή του θεατρικού έργου «Το σπίτι της Mπερνάρντα Άλμπα», του Federico Garcia Lorca, με επιρροές από τις «Αμαρτωλές Καλόγριες», του Pedro Almodovar, καθώς και γεγονότα τα οποία έχουν συμβεί ανά τον κόσμο στο παρελθόν. Σε ένα μοναστήρι που βρίσκεται στο Τρασμόζ της Ισπανίας, το χωριό θεωρείται καταραμένο από τον 13ο αιώνα και αφορισμένο από την καθολική εκκλησία, μια αυταρχική ηγουμένη θα κάνει τα πάντα για να διαφυλάξει τη θέση της και την οικονομική της ευημερία, με κάθε τρόπο, αψηφώντας τα θέλω και τα πιστεύω των υπολοίπων. Η αδελφή Κατάρα, ικανή για όλα, γίνεται ηγουμένη στη θέση της αδελφής Γαλήνης και περισυλλέγει στο πλάι της κορίτσια, που κρίνει αυτή ότι έχουν θέση στη μονή που θέλει να δημιουργήσει. Μαζί της η αδελφή Νυφίτσα και η αδελφή Κοπριά γίνονται υποχείρια στα χέρια της. Τα πάντα όμως ανατρέπονται όταν ξυπνά η «γυναικεία φύση» των μοναχών. Ερωτικά μπερδέματα, ζήλια, πάθη, συμβιβασμοί και ίντριγκες περιπλέκουν την ιστορία και το μόνο που τους απασχολεί είναι, «τι θα πει ο κόσμος». Το έργο επικεντρώνεται στα ζητήματα της καταπίεσης, της σωματικής και ψυχικής βίας, του συμβιβασμού και του ερωτικού πάθους. Οι ηθικοί κανόνες περιορίζουν τη γυναίκα σε τέτοιο βαθμό, που της στερούν το δικαίωμα να ορίζει η ίδια το σώμα της. Ο ακραίος αυτός περιορισμός μεταβιβάζεται από γενιά σε γενιά και οποιαδήποτε προσπάθεια ανατροπής του οδηγείται σε αποτυχία. Παρακολουθήστε το στο Θέατρο Βαφείο - Λάκης Καραλής [Αγίου Όρους 16 & Λ. Κωνσταντινουπόλεως 115, Κεραμεικός (πλησίον Μετρό Κεραμεικός), 2103425637, 6974262708] από τις 21 Οκτωβρίου κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στις 21.15. Περισσότερα για την παράσταση και συνεντεύξεις.
Απόδοση - Σκηνοθεσία - Δραματουργική επεξεργασία: Βαλεντίνος Τσίλογλου | Ενδυματολογία - Κατασκευή κοστουμιών: Αντρέας Λιναρδάτος, Devi Dharma | Κατασκευή σταυρών: Μαρία Ι. Ζαΐρη | Μουσική επιμέλεια: Γιώργος Κουστιμπής | Σκηνικά: Σάββας Σουρμελίδης | Eπιμέλεια Κίνησης: Ιουλία Αγαλίδου | Βοηθός Σκηνοθέτη: Σοφία Μελισσουργού | Φωτογραφία - Promo Video: Γιάννης Βολιώτης - Volition | Σχεδιασμός αφίσας: Γιάννης Βολιώτης | Επιμέλεια μακιγιάζ: Βίνα Ευστρατιάδου | Εκτέλεση μακιγιάζ: Απόφοιτοι των ΙΕΚ ΑΚΜΗ | Παραγωγή: LIMINAL SPACE - VOLITION | Παίζουν με αλφαβητική σειρά: Ιουλία Αγαλίδου | Αναστασία Γκουγκούμη, Έλενα Εσκενάζη, Ελένη Καραδάκη, Σοφία Μελισσουργού, Μαρία Πανοπούλου, Κατερίνα Παπαθανασιάδη, Χαρά Στάθη, Λούλα Τριανταφύλλου, Βαλεντίνος Τσίλγολου
Δείτε τις Μικρές ζωές του Χρήστου Άνθη, από την ομάδα Outsider στο Θέατρο Βαφείο - Λάκης Καραλής [Αγ. Όρους 16 & Κων/πόλεως 115, 2103425637] από την Παρασκευή 22 Οκτωβρίου και κάθε Παρασκευή στις 21.00, για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων. Εσύ τι σκέφτεσαι στο μετρό; Τη δουλειά; Την οικογένεια; Την απαίτηση του κόσμου να γίνεις ήρωας; Τον έρωτα; Την απώλεια; Όλα τα παραπάνω; Στις «Μικρές ζωές» θα σκεφτούμε μαζί με τέσσερις απλούς ανθρώπους και θα παρακολουθήσουμε την περιπέτεια των καθημερινών ζωών τους –μέχρι αυτές ξαφνικά να ενωθούν και να προκύψει ένα νέο «αύριο»… Περισσότερα για την παράσταση και συνεντεύξεις
Κείμενο: Χρήστος Άνθης | Σκηνοθεσία: Άννα Ετιαρίδου | Ερμηνεύουν: Σοφία Ιωακειμίδη, Χρήστος Άνθης, Μανώλης Μακρυγιάννης, Ανδριάνα Νταή | Φωτισμοί - Ηχοληψία: Σάββας Σουρμελίδης | Μουσική: Μανώλης Μπονιάτης | Φωτογραφίες: Γρηγόρης Ξένος | Video Trailer: Γιώργος Τσίπος | Επικοινωνία: Νατάσα Παππά
Η κραυγή της Δύσης, είναι μια ομαδική εικαστική έκθεση στην Pocket Star Gallery Neo Faliro [Κατσουλάκου 19, Νέο Φάληρο, Πειραιάς], που μπορείτε να δείτε ως τις 8 Οκτωβρίου, Τρίτη εώς Σάββατο 17.00-20.00. Ο (εξιδανικευμένος) Δυτικός κόσμος έχει χώρο για όλα. Από τις ψυχικές νόσους μέχρι τις περιβαλλοντικές καταστροφές τα αγκαλιάζει όλα και τα προκαλεί όλα. Κάθε υποκείμενο που λογίζεται ως λιγότερο ισχυρό ή περισσότερο περιθωριοποιημένο μάχεται για τη θέση του. Κάθε άνθρωπος που παλεύει και κάθε απόφαση που του εναντιώνεται χρωματίζουν την κατάσταση στον δυτικό κόσμο αλλά και τη δύση της κοινωνικής μέριμνας στην Ελλάδα. Η κοινωνία προσπαθεί να διατηρήσει την αυτονομία της επιτιθέμενη με ό,τι μέσο της έχει απομείνει και η τέχνη πρωταγωνιστεί σε αυτή την προσπάθεια. Οι καλλιτέχνες αρνούμενοι να ακολουθήσουν μια στείρα πραγματικότητα προσφέρουν μέρος των εμπειριών τους ως συμπληρωματικές αναγνώσεις μιας προφανούς κατάστασης. Οι ατομικότητες, που χάνονται μέσα στα πλήθη, και γίνονται ένα με τη λήθη. Η προσπάθεια αντίστασης σε έναν τρισδιάστατο χώρο οριοθετημένη από το πλαίσιο του πίνακα. Τα πύρινα χρώματα, που σηματοδοτούν την περιβαλλοντική καταστροφή.
Κείμενο: Λίνα Τσιώλη | Στην έκθεση συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Mike Vira, Νίκη Ζαχαρή, Γιώργος Λιάκος | Εικαστική επιμέλεια: Λίνα Τσιώλη | Οργάνωση: Culture365
Η ομάδα Νοσταλγία επιλέγει το σαιξπηρικό αριστούργημα Μακμπέθ και την εμπνευσμένη μετάφραση του Δημήτρη Δημητριάδη για να φωτίσει θεμελιώδη, ανά τους αιώνες, θέματα της ιδιωτικής και δημόσιας σφαίρας. Με έρευνα χρόνων, η Τώνια Ράλλη επιστρέφει στο σύμπαν του Σαίξπηρ. Η σκηνοθέτης καταδύεται στο δραματουργικό βάθος του έργου για να αναδυθεί ανάμεσα στο διαχρονικό και το επίκαιρο, θέτοντας προβληματισμούς πάνω σε μια ιστορία χωρίς αίσιο τέλος. Πρόκειται για την ιστορία της δίψας του ανθρώπου για εξουσία, και της πορείας του μέσα στον σκοτεινό λαβύρινθο που αυτή τον οδηγεί. Στις ατραπούς αυτού του λαβύρινθου, το πραγματικό μπλέκεται με το φανταστικό και το "αύριο" γίνεται "χθες" μέσα σε μια στιγμή. Κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 21:00 στο RABBITHOLE [Γερμανικού 20, Μεταξουργείο, 2105249903] ως 21 Νοεμβρίου.
Σκηνοθεσία: Τώνια Ράλλη | Μετάφραση: Δημήτρης Δημητριάδης | Θίασος ηθοποιών: Αχιλλέας Βατρικάς (Ντάνκαν), Γιώργος Κισσανδράκης / Hλίας Καρακωνσταντάκης (Μάλκολμ), Ίριδα Μάρα (Πρώτη Μάγισσα), Νάντια Μαργαρίτη (Δεύτερη Μάγισσα), Έλενα Μεγγρέλη (Τρίτη Μάγισσα), Τατιάνα-Άννα Πίττα (Λαίδη Μακμπέθ), Γιώργος Σίμωνας (Μπάνκο), Συμεών Τσακίρης (Μακμπέθ), Γιώργος Φριντζήλας (Μακντάφ) | Σκηνογραφία: Μαγιού Τρικεριώτη | Κοστούμια: Grace Gely | Κίνηση: Κική Μπάκα | Μουσική σύνθεση: Θέμος Σκανδάμης | Μουσική παραγωγή: Κώστας Στεργίου | Φωτισμοί: Μάριος Κουτσουρέλης | Φωτογραφία - βίντεο: Παναγιώτης Λαμπής | Μάσκες - ειδικά εφέ: Αλέξανδρος Λόγγος, Κωνσταντίνα Τσιάκα | Βοηθός σκηνογράφου: Δήμητρα Χίου | Graphic Design: Ηλίας Πανταλέων
Χορεύετε;, βασισμένο στο αυτοβιογραφικό βιβλίο της Ολυμπίας Παπαδούκα «Γυναικείες φυλακές Αβέρωφ» από τον θίασο Αντάμα, από 8 Οκτωβρίου κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21.15, στο θέατρο Αλκμήνη [Αλκμήνης 8-12, Κάτω Πετράλωνα, 2103428650]. Ένα νεαρό κορίτσι μπαίνει σ' ένα –εδώ και χρόνια– αφημένο σπίτι. Εξερευνώντας το, ανακαλύπτει ένα βιβλίο γεμάτο μαρτυρίες γυναικών, πολιτικών κρατουμένων στις φυλακές Αβέρωφ. Η ιστορία υψώνεται μπροστά της και οι μορφές εκείνων των γυναικών που... «όσο κι αν τις σκοτώναν, υπήρχαν ακόμα πιο δυνατά», ζωντανεύουν ξανά δείχνοντάς της τον δρόμο. Με αφορμή το αυτοβιογραφικό βιβλίο της Ολυμπίας Παπαδούκα «Γυναικείες φυλακές Αβέρωφ» το παρόν αρχίζει να συνομιλεί με το παρελθόν για να χαράξει το δρόμο του αύριο. Συνεντεύξεις ηθοποιών και περισσότερα
Σκηνοθεσία: Δανάη Κατσαμένη | Δραματουργική επεξεργασία: Δανάη Κατσαμένη, Γεωργία Καούκη | Πρωτότυπη μουσική σύνθεση και εκτέλεση / προγραμματισμός synthesizer: Δημήτρης Ανδρονιάδης | Σκηνικά: Μάρτιν Γαβρίλης | Σχεδιασμός κοστουμιών: Δανάη Κατσαμένη | Κατασκευή κοστουμιών: Μαριλίζα Λούντζη, Κλαίρη Γερανίου | Βοηθός σκηνοθέτη: Σταύρος Πολάκης | Σχεδιασμός φώτων: Μανώλης Μπράτσης | Ερμηνεύουν: Δανάη Αλυσανδράτου, Κατερίνα Καϊμά, Γεωργία Καούκη, Ειρήνη Λιγάτου, Βιβή Τάγαρη | Επιμέλεια κίνησης: Δανάη Κατσαμένη, Κατερίνα Καϊμά | Φωτογραφία/βίντεο: Άκης Βαλεργάκης | Graphic Design: Αριάδνη Μιχαηλάρη | Επικοινωνία: Νατάσα Παππά
Η σπείρα του Έρωτα της Ανδρομάχης Δαυλού και του Άρη Γραικούση, στο θέατρο Αλκμήνη [2107234567] από την Κυριακή 17 Οκτωβρίου και κάθε Κυριακή στις 21.00. Η διαχρονική γυναίκα που έζησε, ζει και υπάρχει στο δρόμο της ιστορίας, η γυναίκα που κινείται τόσο στο χθες όσο και στο σήμερα, γίνεται ο καμβάς μίας μελοποιημένης συρραφής θεατρικών κειμένων μεγάλων συγγραφέων, που μιλούν για τον έρωτα και ενώνουν το χθες με το σήμερα. Δύο καταξιωμένοι καλλιτέχνες, ένωσαν τις δυνάμεις τους και δημιούργησαν μια παράσταση σπάνιας έμπνευσης και απόδοσης. Τα συνδετικά κείμενα, η σκηνοθεσία και η θεατρική ερμηνεία ανήκουν στην Ανδρομάχη Δαυλού, ενώ στις μουσικές επιλογές και στην ερμηνεία πιάνου και φωνητικών είναι ο Άρης Γραικούσης. Η παράσταση είναι ένας τρυφερός περίπατος που κοιτάζει τον έρωτα μέσα σε «Σπείρα», ένα σύμβολο ζωτικής δύναμης, αναγέννησης και ανανέωσης της ύπαρξής μας. Το Βυζάντιο, ο Μεσαίωνας, η Αναγέννηση περνούν μπροστά από τα μάτια μας με τη βοήθεια της μουσικής, της ποίησης και των επιλεγμένων θεατρικών κειμένων. Οι σκέψεις, τα γραπτά και η μουσική διάσημων δημιουργών, συνθέτουν την προβολή της ιδέα του έρωτα μέσα στο χρόνο.
Στο διαχρονικό αυτό ταξίδι του έρωτα έχουν συμβάλει: Ο Θεοδόσης Δαυλός στα σκηνικά – κοστούμια | Η Χρυσηίδα Λιατζιβίρη στην κίνηση | Ο Αντώνης Παναγιωτόπουλος στους φωτισμούς | Η Ακτή Δρίνη στη φωνητική διδασκαλία | Η Ανθή Αγγελοπούλου ως βοηθός σκηνοθέτη
Η διακίνηση και εμπορία ανθρώπων, Human Trafficking, είναι ένα είδος βίας, το οποίο λαμβάνει χώρα τόσο σε κρατικό, αλλά και σε διακρατικό επίπεδο. Σε αυτήν την αλυσίδα του αίσχους και της ντροπής, ο πιο κρίσιμος κρίκος δεν είναι ούτε το θύμα, ούτε ο έμπορος. Είναι ο πελάτης. Τρία χρόνια μετά από τις συγκλονιστικές «Γυναίκες από Χώμα» με τις μαρτυρίες των οροθετικών γυναικών και το «Κατανόησέ με ή σε Καταβροχθίζω» που πραγματεύτηκε την κακοποίηση παιδιών από όλο τον κόσμο, η Θεατρική Ομάδα Ανδρομέδα και ο Κοραής Δαμάτης καταπιάνονται με την Εμπορία Ανθρώπων και δημιουργούν μια παράσταση, με τίτλο ΕΜΠΟΡΙΟ που θα παρουσιαστεί στο Θέατρο Radar [πλ. Αγ. Ιωάννη & Πυθέου 93, Ν. Κόσμος, 2109769294] από τις 13 Οκτωβρίου κάθε Τετάρτη και Κυριακή στις 19.00 και Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο στις 21.00, η οποία διαβάζει το παρελθόν, αφουγκράζεται το παρόν και προβλέπει (ερμηνεύει) το μέλλον. Ιστορίες ανυπεράσπιστων ανθρώπων-θυμάτων ενός «αόρατου εγκλήματος» γίνονται αφορμή για τη δημιουργία ενός πρωτότυπου έργου που σκοπεύει στην ενημέρωση, τον προβληματισμό και τελικά, στη δράση απέναντι σε ένα παγκόσμιο έγκλημα που φέρεται να χαρακτηρίζεται ως «σπάνιο», αλλά δεν είναι.
Συγγραφή έργου/σύνθεση κειμένων: Κοραής Δαμάτης & Θεατρική Ομάδα Ανδρομέδα | Σκηνοθεσία - Σχεδιασμός φωτισμών: Κοραής Δαμάτης | Σκηνικά - κοστούμια: Παύλος Ιωάννου | Παίρνουν μέρος αλφαβητικά: Φανή Γρύλλη, Ντίνα Κούκου, Απόστολος Μπαχαρίδης, Σοφία Ρούβα, Αναστασία Τσούτση, Νεκτάριος Φαρμάκης | Ακούγονται οι φωνές (αλφαβητικά): Κοραή Δαμάτη, Μιχάλη Καλαμπόκη, Περικλή Μοσχολιδάκη, Τζίνη Παπαδοπούλου, Μαίρη Σταυρακέλλη, Μαρία Φιλίππου | Φωτογραφίες παράστασης: Χρήστος Κοτσιρέας | Trailer παράστασης: Θωμάς Παλυβός | Παραγωγή - Έρευνα για την επιμέλεια κειμένων: Θεατρική Ομάδα Ανδρομέδα | Τυπογραφείο για την καλλιτεχνική επιμέλεια και έκδοση του προγράμματος και της αφίσας: Εκδόσεις ΚΨΜ
Απ' την Αρχή μέχρι το Τέλος… του Ευάγγελου Σαμιώτη κάνει πρεμιέρα στις 17 Οκτωβρίου. Οι σημαντικότερες στιγμές του ανθρώπου από την ημέρα της γέννησής του μέχρι τον θάνατο του… θάνατος; Υπάρχει; Κάθε άνθρωπος γεννιέται διαφορετικός, όλοι όμως ή σχεδόν όλοι έχουμε κοινούς σταθμούς στην διαδρομή που λέγεται ζωή, όπως η βρεφική, παιδική ηλικία, σχολείο, η σχέση με τους γονείς, φιλία, στρατός, εργασία, έρωτας, γάμος, πατρότητα, υγεία, γυμναστική, σύνταξη εγγόνια και πόσα ακόμα… Όλα αυτά έρχεται η γραφή του Ευάγγελου Σαμιώτη να τα καυτηριάσει με τον δικό του ξεχωριστό κωμικοτραγικό τρόπο στο Μικρό Θέατρο Κεραμεικού [Ευμολπιδών 13, Γκάζι, 2103410251, 2103637201], κάθε Τετάρτη στις 20.00 και κάθε Κυριακή στις 19.30.
Κείμενο - Σκηνοθεσία: Ευάγγελος Σαμιώτης | Φωτισμοί: Έλτον Μπίφσα | Μουσική Επιμέλεια: Ευάγγελος Σαμιώτης | Ηχοληψία: Σάκης Θεοδωρόπουλος | Σκηνικά - Κοστούμια: Topper Groups | Φωτογραφίες: Ελευθερία Ταμβακοπούλου | Σχεδιασμός Αφίσας: Ευαγγελία Σούλη | Παραγωγή: Olympia Culture | Ερμηνεύουν: Δημήτρης Νικολόπουλος, Ευάγγελος Σαμιώτης, Κωνσταντίνα Σιλέβρη, Λία Δημητριάδου
Δείτε στο θέατρο Δρόμος [Αγ. Μελετίου 25, Αθήνα, 2108818906] το βραβευμένο έργο της Σαμ Πότερ, Άννα (Hanna), για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Ένας συγκλονιστικός μονόλογος γεμάτος χιούμορ, αγωνία και ανατροπές. Το να είσαι νεαρή μητέρα μεγαλώνοντας μόνη σου το παιδί σου, υποτίθεται ότι είναι κάτι πολύ δύσκολο, όμως για την Άννα το να μεγαλώσει την κόρη της είναι ό,τι καλύτερο της έχει συμβεί. Ένα απρόσμενο τεστ DNA όμως, αποκαλύπτει ότι η Έλλη δεν είναι παιδί της Άννας και οι "πραγματικοί" γονείς θέλουν να συναντηθούν. Αναζητώντας απαντήσεις στο πως να είσαι "σωστός" γονιός η Άννα καταφεύγει σε επιλογές που αλλάζει τις ζωές όλων. Το αστείο, εγκάρδιο και συναρπαστικό ταξίδι μιας γυναίκας που αναρωτιέται τι σημαίνει οικογένεια σε μια σύγχρονη κοινωνία που υφαίνει τον ιστό της γύρω από ζητήματα φυλετικής ταυτότητας, οικονομικών προνομίων και κοινωνικά στερεότυπα. Από την Τρίτη 12 Οκτωβρίου και κάθε Τρίτη στις 20.30.
Σκηνοθεσία: Εμμανουήλ Γ. Μαύρος | Μετάφραση: Παναγιώτα Αβραμοπούλου | Σκηνικά - Κοστούμια: Ρένα Σαντανούρη | Μουσική: Μάκης Μπορλόκας | Φωτισμοί: Πάνος Μπέσης | Φωτογραφίες: EarthView | Trailer: Εμμανουήλ Γ. Μαύρος | Video Post Production: Μανώλης Πετρής | Γραφικά & Σχεδιασμός Ηχητικών Εφέ: RS Architecture + Design Studio | Ψιμυθιολόγος: Γιώτα Κουτσάφτη | Επικοινωνία: Χρύσα Ματσαγκάνη | Παραγωγή: Medea Pictures | Στον ρόλο της Άννας (Hanna) η Παναγιώτα Αβραμοπούλου
O Πολυχώρος Vault [Μελενίκου 26 Βοτανικός, Αθήνα, 2130356472] και η ProvaT.O. Athens παρουσιάζουν για 1η φορά στην Ελλάδα την κωμωδία The Prudes του Anthony Neilson aπό 18 Οκτωβρίου 2021 κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00. Το The Prudes γράφτηκε το 2018 από τον Anthony Neilson για το Royal Court Theatre –το θέατρο των συγγραφέων όπως είναι γνωστό στο Λονδίνο– με αφορμή το κίνημα #ΜeΤoo κι ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 2021 λίγο μετά το ξέσπασμα του δικού μας #MeToo. Οι «Prudes» ή στα ελληνικά «Οι Σεμνότυφοι», είναι ένα ζευγάρι, ο Τζίμμυ και η Τζες, που μέχρι πρόσφατα είχε μια ικανοποιητική σεξουαλική ζωή, τολμηρή μεν αλλά «δίχως τρέλες». Δεν είναι σεμνότυφοι, παρά το όνομά τους, απλά τυχαίνει να μην συμπαθούν το dogging, τα golden showers κ.λπ. Και ποιο είναι το πρόβλημά τους; Έχουν να κάνουν σεξ εδώ και 14 μήνες και 4 ημέρες. Αποφάσισαν, λοιπόν, να δώσουν ένα τέλος σε αυτό το αδιέξοδο και να «αναζωπυρώσουν» τη σχέση. Πώς; Θα κάνουν σεξ μπροστά στο κοινό, εδώ και τώρα! Ξεκινά, λοιπόν, μια διαδικασία γεμάτη αμηχανία, χιούμορ, εξομολογήσεις φαντασιώσεων και τραυμάτων, σαν μια ύστατη, απεγνωσμένη προσπάθεια του ζευγαριού να διασώσει η σχέση του. Ο Neilson, έχοντας καταβολές από το in yer face theater, καταφέρνει να πάει τη διαδικασία σε σκοτεινές και άβολες περιοχές, δημιουργώντας σουρεαλιστικά κωμικές καταστάσεις. Μας αποκαλύπτει πολύ προσωπικά μυστικά σχετικά με την εθελοντική αγαμία του ζευγαριού, την διάχυτη αίσθηση ντροπής που τη συνοδεύει, τις ενοχικές κρίσεις που προκαλούν οι μοναχικοί αυνανισμοί, η χωρίς χαρά κατάδυση στον κόσμο της πορνογραφίας, καθώς και τραύματα που κουβαλούν οι ήρωες και διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην «προβληματική» σεξουαλική ζωή τους. Πώς διαχειρίζεσαι ένα τραύμα; Πώς ο σύντροφός σου διαχειρίζεται το τραύμα σου; Πώς η αποκάλυψη του τραύματος μπορεί να επηρεάσει τη σεξουαλική ζωή σου; Πώς γίνεται αυτά που άρεσαν στο παρελθόν στον σύντροφό σου τώρα να μην του αρέσουν; Ή μήπως του αρέσουν, απλά εσύ νιώθεις ενοχικά; Τι θεωρείται «επιτρεπτό» πια στο σεξ; Πότε ξεπερνιούνται τα όρια του αθώου ερωτικού παιχνιδιού και γίνεται πια λόγος για βία; Πόσο μπορείς να υπεκφεύγεις και να μην αντιμετωπίζεις το πρόβλημα κατάματα; Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που βασανίζουν τους δύο ήρωες, τα θέτουν ενώπιον του κοινού, βγάζουν τα εσώψυχά τους –όλα τους– και ελπίζουν πως το «πείραμα» αυτό θα πετύχει. Αλλιώς η αυλαία θα πέσει οριστικά. Η παράσταση είναι ακατάλληλη για ανηλίκους.
Συγγραφέας: Anthony Neilson | Μετάφραση: Δημήτρης Κιούσης | Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Λάσκαρης | Πρωτότυπη μουσική σύνθεση και ενορχήστρωση: Πάνος Πανάκος | Σκηνικός χώρος και ενδυματολογική επιμέλεια: Ντιάνα Σκιαδά | Κίνηση και χορογραφίες: Φώτης Νικολάου | Φωτογραφίες: Ίρις Κατσούλα | Αφίσα παράστασης: Γιάννης Κεντρωτάς | Επιμέλεια προγράμματος: Εκδόσεις Αιγόκερως | Δημόσιες σχέσεις: Biri Biri Communication | Παραγωγή: ProvaT.O. Athens (Prova Theatre Organization) A.M.K.E. | Παίζουν (αλφαβητικά): Αγγελική Γρηγοροπούλου, Θανάσης Ισιδώρου
Όταν κρεμάσουν τις όμορφες. Η Βενετία είναι γυναίκα· δεν είναι πόλη. Μια θεατρίνα που ξεκίνησε πριν από χρόνια το ταξίδι της στο καμιόνι ενός μπουλουκιού. Τώρα ζει μακριά απ' τους θεατές, αλλά απόψε είναι μια παράξενη νύχτα –η νύχτα που αποφάσισε να πρωταγωνιστήσει σε μια διαφορετική παράσταση, χτυπώντας η ίδια το κουδούνι της έναρξης. Βγήκε λοιπόν στη σκηνή, σήκωσε το ακουστικό και τηλεφώνησε. Στην άλλη άκρη της γραμμής ο Ξένος γινόταν ο τυχερός ακροατής της ιστορίας της. Πιο τυχερός κι από εκείνη που την έζησε ή από εκείνους που ευτύχησαν να τη διαβάσουν. Στο θέατρο Αλκμήνη [Αλκμήνης 8-12, Κάτω Πετράλωνα, 2103428650 ] Παρασκευή 18 & 25 Οκτωβρίου στις 18:30. Περισσότερα για την παράσταση
Κείμενο: Μάνος Τσιλιμίδης | Σκηνοθεσία: Γιάννης Διαμαντόπουλος | Μουσική: Διονύσης Τσακνής | Σκηνικά - Κοστούμια: Νίκος Κασσαπάκης | Φωτισμοί: Μανώλης Μπράτσης | Coaching: Έλενα Αγγελοπούλου | Βοηθός Σκηνοθέτη: Μαίρη Μαμάκου | Επιμέλεια μαλλιών: ΙOANNIS hair & beauty team | Video - Μοντάζ: Αυγερινός Σουλόπουλος | Φωτογραφίες: Απόστολος Δελάλης | Επικοινωνία: Άντζυ Νομικού | Παίζει: Μανώλης Ιωνάς
Οι εκτελεστές στο θέατρο Αλκμήνη [Αλκμήνης 8-12, Κάτω Πετράλωνα, 2103428650] κάθε Τετάρτη στις 21:00. Τρία αδέλφια, εγκλωβισμένα σε πρότυπα και ιδέες…σε μια κοινωνία που όλο φθίνει, σε ένα σύστημα φτιαγμένο για τους λίγους. Μια ληστεία το σωσίβιο προς την απελευθέρωση τους. Τρεις άνθρωποι μπερδεμένοι, κουρασμένοι από το συνεχές κυνηγητό για επιβίωση. Άλλος «μαχητής», άλλος σε παραίτηση και άλλος παρατηρητής. Τρεις ζωές που διαπραγματεύονται το δικό τους τέλος… καθώς δεν έχει απομείνει αρκετός χρόνος. Δικαίωση ή ένα μεγάλο λάθος; Οι εκτελεστές… ήρθαν για να «μείνουν». Συνέντευξη Βασίλη Τριανταφύλλου
Συγγραφέας: Γιώργος Σκούρτης | Σκηνοθεσία: Τριαντάφυλλος Δελής | Καλλιτεχνική επιμέλεια: Κωνσταντίνος Παυλίδης | Φωτιστής: Δημήτρης Κοκολινάκης | Κινησιολογία: Πασχαλιά Ακριτίδου | Βοηθός Σκηνοθέτη: Λυδία Σγουράκη | Δημ. σχέσεις: Άντζυ Νομικού | Στίχοι - Μουσική: Στέλιος Σαλβαδόρ | Ραδιοφωνικές φωνές: Ιωάννης Απέργης, Λυδία Σγουράκη | Ηθοποιοί: Λυκούργος Μπάδρας, Αλέξανδρος Παπατριανταφύλλου, Βασίλης Τριανταφύλλου
Η Μαρίκα Κοτοπούλη, η μεγάλη ιέρεια του θεάτρου, η παθιασμένη, η ασυμβίβαστη, η ελεύθερη γυναίκα, το γεννημένο «αγοροκόριτσο», το Αγρίμι, ανεβαίνει στη σκηνή του θεάτρου Αλκμήνη Αλκμήνης 8-12, Κάτω Πετράλωνα] κάθε Σάββατο στις 19.00 και τα λέει όλα έξω από τα δόντια. Μιλάει για τον μεγάλο και παθιασμένο της έρωτα με το Ίωνα Δραγούμη, τις αδυναμίες της, τα πάθη της, αυτοσαρκάζεται, καταριέται, βρίζει, πάσχει. Πιστός της συνεργάτης ο Μητσάκος, (Δημήτρης Μυράτ) που δεν την αφήνει από το μάτι του παρά τα δώδεκα, μόλις, χρόνια του. Η Μαρίκα μένει… γυμνή μπροστά στον ταραχώδη, αταίριαστο, ερωτά της για τον αριστοκράτη Ίωνα Δραγούμη. Εξαρτημένη για χρόνια από εκείνον και τη μορφίνη, αφήνεται σε μια παραζάλη από όργια και ουσίες, για να σωθεί από μια κοινωνία που την αμφισβητεί, αλλά κυρίως για να δραπετεύσει από τον εαυτό της. Το καλοκαίρι του 1920, σε ηλικία 33 χρόνων περιμένει για είκοσι τρεις μέρες στο καμαρίνι της τον Ίωνα Δραγούμη. Όταν αυτός δεν έρχεται τον ψάχνει στο κοινό, κρατάει κενή τη θέση του στο κέντρο της πλατείας, αλλά και τη διπλανή για… το καπέλο του. Η άδεια θέση, για είκοσι τρεις ολόκληρες μέρες, την φτάνει στο σημείο να ξεπερνάει ακόμα περισσότερο τα όρια της. Παίζει τους ρόλους της με απίστευτη δύναμη, σαν θηρίο στο κλουβί που σπάει τις σιδεριές του κατεστημένου και ελευθερώνεται.Και όταν, σε μία παράσταση, διακρίνει ανάμεσα στους θεατές την Πηνελόπη Δέλτα, την αντίζηλη, αρπάζει την ευκαιρία να την αντιμετωπίσει όπως ανέκαθεν το λαχταρούσε η ψυχή της και την αναγκάζει να αποχωρήσει ντροπιασμένη από την αίθουσα. Όταν έμαθε για το θάνατο του αγαπημένου της Ίωνα –23 μέρες της το κρατούσαν κρυφό– γαντζωμένη στο σανίδι του θεάτρου ουρλιάζει: «Μήτσο την αλήθεια, όταν παίζω στην Ορέστεια βγάζω τέτοιο σπαραγμό…;». Αυτή είναι η θεατρίνα. Της απομένει ακόμα μια «παράσταση». Το Αγρίμι, η Μαρίκα Κοτοπούλη, αψηφά τα προσχήματα και μας… ανοίγει τα μάτια! Τίποτα και κανείς δεν μπορεί να σταματήσει την πορεία της στα άγνωστα μονοπάτια της ζωής… Όμως, κάπου ανάμεσα στο κοινό, που δεν την αφήνει από τα μάτια του, βρίσκεται ένας άντρας για να ακουμπήσει πάνω του τη μοναξιά της. Ο Γιώργος Χέλμης, ο επίσημος εραστής όλων αυτών των χρόνων. Τον προειδοποιεί πως καίει σαν φλόγα και ξεκαρδίζεται στα γέλια… Το γέλιο είναι ό,τι απόμεινε μέσα στις στάχτες! Περισσότερα για την παράσταση
Κείμενο: Δήμητρα Παπαδήμα | Σκηνοθεσία: Δήμητρα Παπαδήμα, Γιάννης Μποσταντζόγλου | Σκηνικά - Κοστούμια: Χριστίνα Οικονόμου | Μουσική επένδυση: Χρήστος Στεργίου | Φωτογράφος: Κωνσταντίνος Σκούρτης | Ερμηνεύει η Δήμητρα Παπαδήμα. Μαζί της ο Γιάννης Μποσταντζόγλου
ΠΑΛΕΡΜΟ - Ποιος Σκότωσε τον Αντρέα Τερζίδη; της Παναγιώτας Αβραμοπούλου, από 22 Οκτωβρίου, κάθε Παρασκευή & Σάββατο στις 20:30 στο θέατρο Δρόμος. Ο εφοπλιστής Αντρέας Τερζίδης εξαφανίζεται μυστηριωδώς και οι τέσσερις πιο κοντινοί του φίλοι, λαμβάνουν ισάριθμες προσκλήσεις να παρευρεθούν στην ορεινή του βίλα. Ο φίλος τους έχει όντως εξαφανιστεί ή τους κάνει μια από τις πολλές φάρσες του; Τα πράγματα δείχνουν να είναι σοβαρά, όταν ξαφνικά εμφανίζεται ο αδερφός του Αντρέα, ο Χάρης Τερζίδης, αναζητώντας τον αδερφό του λαμβάνοντας κι εκείνος μια ίδια πρόσκληση. Ζωντανός, εξαφανισμένος ή νεκρός; Ή όλα αποτελούν μια στημένη κωμωδία; Πέντε άνθρωποι καλούνται να παίξουν ένα παιχνίδι μυστηρίου, δολοπλοκίας, γέλιου, συμπόνιας, ψέματος και αλήθειας για να ανακαλύψουν τη λύση της μυστήριας εξαφάνισης του Αντρέα Τερζίδη ή και ποιος ξέρει, της δολοφονίας του. Όταν μια δολοφονία όμως γίνεται παιχνίδι τότε κανείς δεν είναι αθώος. Βοήθησε κι εσύ να ανακαλυφθεί η αλήθεια…
Συγγραφέας: Παναγιώτα Αβραμοπούλου | Σκηνοθεσία: Εμμανουήλ Γ. Μαύρος | Σκηνικά: Ρένα Σαντανούρη | Κοστούμια: Σλιαφούκα Στεφανία | Μουσική: Ρεβάνς | Φωτισμοί: Πάνος Μπέσης | Διανομή (αλφαβητικά): Παναγιώτα Αβραμοπούλου, Γιάννης Αποστολίδης, Ηρα Δαμίγου, Νεκτάριος Καλαητζάκης, Λίλη Τέγου
Το κουδούνι του Δημήτρη Αλεξίου, από 18 Οκτωβρίου κάθε Δευτέρα στις 20:00 και Τρίτη στις 21:00 στο Θέατρο Μεταξουργείο [Ακαδήμου 14, πλ. Αυδή, 2105234382]. Μια εφηβική παρέα αγοριών που άντεξε στο πέρασμα του χρόνου. Σαραντάρηδες πια καλούνται να έρθουν αντιμέτωποι με όσα δεν ήξεραν αλλά και όσα ήξεραν και επέλεγαν επιμελώς να καταχωνιάζουν. Μια μάνα κατάκοιτη με αδυναμία ομιλίας επικοινωνεί τις ανάγκες αλλά και όλες τις επιθυμίες της με ένα ηλεκτρικό κουδούνι κρεμασμένο στο λαιμό. Πόση δύναμη μπορεί να κρύβεται στην αδυναμία; Πόση εξουσία στην ανημπόρια; Πόσο μας επηρεάζουν οι άνθρωποι γύρω μας; Πόσο μας αλλοιώνουν, μας διαμορφώνουν, μας συνθλίβουν; Πόσο ελεύθεροι είμαστε πραγματικά στις επιλογές μας; Το νέο έργο του Δημήτρη Αλεξίου είναι ένα δυνατό ψυχογράφημα χαρακτήρων που είναι φίλοι μας, κοιμούνται δίπλα μας ή τους αντικρίζουμε κάθε μέρα στον καθρέφτη.
Κείμενο - σκηνοθεσία: Δημήτρης Αλεξίου | Βοηθός σκηνοθέτη: Άντα Ανδρούτσου
Σκηνικά: Σταμάτης Ζέρβας | Κατασκευή σκηνικών: Γιώργος Χάιντας, Δημήτρης Μαμάι, Αλέξανδρος Πέτοβας | Φωτισμοί: Δημήτρης Αλεξίου | Φωτογραφίες: Γιώργος Νίκογλου | Βίντεο: Νεκτάριος Θεοδώρου | Graphic design: Δήμητρα Καραγιάννη | Πρωτότυπη μουσική επένδυση: Βαγγέλης Σερίφης | Εκτέλεση παραγωγής: Κωνσταντίνος Πλατής | Το ομώνυμο τραγούδι της παράστασης ερμηνεύει η Αθηνά Πανταζή σε στίχους Κατερίνας Ξαναλάτου, μελωδία του Δημήτρη Αλεξίου και παραγωγή - ενορχήστρωση Βαγγέλη Σερίφη | Παίζουν: Απόστολος Βαρναβέλιας, Κατερίνα Ξαναλάτου, Βασίλης Λαδικός, Γιώργος Χάιντας, Βαρβάρα Ραμπαούνη, Γεωργία Προκοπίου | Φιλική συμμετοχή: Βασίλης Μουτσόπουλος
Η Αμαξοστοιχία-Θέατρο το Τρένο στο Ρουφ [Σιδηροδρομικός & Προαστιακός Σταθμός Ρουφ, επί της Λεωφ. Κωνσταντινουπόλεως, 6937604988 καθημερινά (εκτός Δευτέρας) από τις 18.00] σας υποδέχεται και φέτος στο Μουσικό Βαγόνι Orient Express με τη μουσική παράσταση Χθες το βράδυ, από την Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2021 και κάθε Κυριακή στις 20.00. «Χθες το βράδυ», μια τζαζ ματιά στο χθες της ελληνικής μουσικής με αξέχαστα μουσικά κοµµάτια σε mainstream jazz διασκευές, µεταξύ άλλων των Γιαννίδη, Καπνίση, Σπάρτακου, Μουζάκη, Μωράκη, στον ατμοσφαιρικό χώρο του Orient Express µε την πατίνα του χρόνου και το άρωµα της jazz. Μουσική εµβληµατικών συνθετών του παρελθόντος, από την κλασσική µουσική ως τον κινηµατογράφο και φυσικά τραγούδια, με εμφανή επιρροή από την jazz της εποχής τους. Τραγουδά η Αθηνά Ρούτση, στο µπάσο ο Γιώργος Γεωργιάδης, στο πιάνο και τις ενορχηστρώσεις ο ∆ηµήτρης Καλαντζής. Η παράσταση, όπως και ο οµότιτλος δίσκος που έχει κυκλοφορήσει, είναι αφιερωµένα στον µεγάλο πιανίστα της ελληνικής jazz Μανώλη Μικέλη.
Ο Δράκος των χρωμάτων Μια παράσταση παιχνίδι για μικρά παιδιά όπου η διαφορετικότητα γίνεται ένας ύμνος στη ζωή! Ελάτε να ανακαλύψουμε τον πολύχρωμο κόσμο μας σε μια διαδραστική παράσταση-παιχνίδι στον Βοτανικό Κήπο Διομήδους, Χαϊδάρι [κρατήσεις 2103464903, 2103464002] το Σάββατο 23/10 και Κυριακή 24/10 και Σάββατο 30/10 και Κυριακή 31/10 στις 16.30. Μια φορά κι έναν καιρό ένας δράκος λιχούδης και πεινασμένος τριγυρνούσε στο πολύχρωμο δάσος… Μα με τόσα χρώματα γύρω του και τόσο που πείναγε η κοιλιά του, δεν άντεξε για πολύ άνοιξε το στόμα του και έφαγε όλα τα χρώματα, το κόκκινο που του θύμιζε μια τούρτα φράουλα, το πράσινο που του θύμιζε γλειφιτζούρι και όλα μα όλα τα χρώματα που όλα τελικά του θύμιζαν κάποιο νόστιμο γλυκό! Τι θα συμβεί όμως τώρα που ο κόσμος έμεινε χωρίς χρώματα;
Σύλληψη - κείμενο - τραγούδια - σκηνοθεσία: Άννα Σεβαστή Τζίμα | Μουσική σύνθεση: Άννα Σεβαστή Τζίμα, Δημήτρης Σκούρτης, Αντώνης Βαρθαλίτης | Ερμηνεύουν: Άννα Σ. Τζίμα, Δημήτρης Σκούρτης