Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1940 και σπούδασε στη Δραματική Σχολή Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν, μετά τις σπουδές της στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Υπήρξε σύζυγος του Γιώργου Λαζάνη. Πέθανε στις 22 Ιουλίου 2021. Η φωτογραφία είναι από την παράσταση «Το ημέρωμα της στρίγγλας» (του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, 1978).
Άρχισε να εμφανίζεται στη σκηνή κατά τη διάρκεια των σπουδών της με ειδική άδεια άσκησης επαγγέλματος ηθοποιού ως εξαιρετικό ταλέντο. Στις φωτογραφίες, δημοσίευμα του περιοδικού Γυναίκα για την πρώτη της θεατρική εμφάνιση (23/12/1959).
Παρέμεινε στο Θέατρο Τέχνης για δώδεκα χρόνια ως βασικό στέλεχος και αργότερα συνεργάστηκε με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το Εθνικό Θέατρο, το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας κ.ά. Στη φωτογραφία, δημοσίευμα του περιοδικού Γυναίκα (2/3/1960) για τη σύνθεση του Θεάτρου Τέχνης εκείνη την εποχή. Κάτω δεξιά η Μάγια Λυμπεροπούλου μεταξύ Καρόλου Κουν, Ιάκωβου Ψαρά και Νίκου Κούρου (αγνώριστοι πάνω αριστερά), Γιώργου Κωνσταντίνου, Μελίνας Μερκούρη και πολλών άλλων.
Δίδαξε υποκριτική στη Δραματική Σχολή του Λαϊκού Πειραματικού Θεάτρου Λεωνίδα Τριβιζά (1976-1979). Κατά διαστήματα διοργάνωσε και Εργαστήρια Υποκριτικής με διάφορα θέματα. Από το 1987 άρχισε σκηνοθετική δραστηριότητα, αφήνοντας κι εκεί το δημιουργικό της στίγμα. Στη φωτογραφία, δημοσίευμα του περιοδικού Ταχυδρόμος (12/1/2002).
Στον κινηματογράφο εμφανίστηκε σε μόλις επτά ταινίες, με πρώτη την «Ανατολική περιφέρεια» (1979) και τελευταία την «Μια μέρα τη νύχτα» (2001). Στην τηλεόραση επίσης έκανε επιλεγμένες εμφανίσεις: «Η δε πόλις ελάλησεν» (ΕΤ1, άνοιξη 1990) και «Eroica» (ΕΤ1, 1999-2000).
Βρήκα φωτογραφία της στο εξώφυλλο του βιβλίου «Η πόλη» της Λούλας Αναγνωστάκη (Κέδρος, 1974).
Η μορφή της αποτυπώθηκε σε μόνο δύο εξώφυλλα, το ανωτέρω είναι μάλλον το πρώτο της (Μάης 1961) (η έρευνα συνεχίζεται).
Πηγές:
Τα εξώφυλλα και τα δημοσιεύματα -πλην του Ταχυδρόμου- είναι από τη Βιβλιοθήκη του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (Ε.Λ.Ι.Α.-Μ.Ι.Ε.Τ.).
Το screenshot της ταινίας και το δημοσίευμα του Ταχυδρόμου είναι από το προσωπικό μου αρχείο.
Η εικόνα 1 βρέθηκε στο διαδίκτυο.