Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ e-books ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Ο καπετάνιος τση Ζάκυθος * Το κορίτσι της Σελήνης * Οι τρεις πίνακες * Η φυγή των τεσσάρων * Από τις στάχτες της Καντάνου * Σαν μαργαριτάρι από σ' αγαπώ * 4ος όροφος ** Αληθινή ιστορία: Το ανυπεράσπιστο αγόρι ** Διηγήματα: Αγόρια και κορίτσια * Pelota * Backpack: Ιστορίες χίμαιρες ** Διάφορα άλλα: Έξι τίτλοι από τις εκδόσεις Ελκυστής * Βιβλιοδώρα από τις εκδόσεις Ελκυστής ** Για παιδιά: Η περιπετειώδης εξαφάνιση του Καλτσάκη * Ρόνι ο Σαλιγκαρόνης

Λευτέρης Βουρνάς


Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1942.


Σπούδασε στη Δραματική Σχολή Κωστή Μιχαηλίδη. Η φωτογραφία είναι από το πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Το νησί της Αφροδίτης» (του Αλέξη Πάρνη, Δημοτικό Θέατρο Πειραιώς, 1963-1964).


Αυτοκτόνησε την 1η Ιουνίου 1987. Η φωτογραφία είναι από το πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Οι εραστές του ονείρου» (του Γιάννη Δαλιανίδη, θέατρο Βέμπο, καλοκαίρι 1972).


Στο θέατρο συμμετείχε σε πολλές παραστάσεις κυρίως τις δεκαετίες του 1960 και του 1970 σε κωμικά και δραματικά έργα. Η φωτογραφία είναι από το πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Μια αξέχαστη νύχτα» (του Γιέγκερ, θέατρο Ακάδημος, 1980-1981).


Έπαιξε δίπλα στην Έλλη Λαμπέτη, την Τζένη Καρέζη, τον Κώστα Ρηγόπουλο κ.ά.


Δημοσιεύματα του περιοδικού «Ντομινό» για τις εμφανίσεις του σε θεατρικές παραστάσεις (31/10/1969 με την Έλλη Λαμπέτη, 30/3/1978 για την παράσταση «Καφέ Σαντάν») αλλά και για να μάθουμε… πώς δροσίζεται το καλοκαίρι! (13/8/1966).


Στον κινηματογράφο εμφανίστηκε σε 37 ταινίες, με πρώτη την «Μπουμπουλίνα» (1959, ως Λεωνίδας Βουρνιάς) και τελευταία την «Ο κυρ-Γιώργης εκπαιδεύεται» (1977).


Επίσης εμφανίστηκε σε τουλάχιστον πέντε βιντεοταινίες (η έρευνα συνεχίζεται).


Στην τηλεόραση εμφανίστηκε σε μόνο τέσσερις σειρές: «Το ταξίδι» (ΥΕΝΕΔ, 1978, απ’ όπου και η φωτογραφία, με τον σκηνοθέτη Αντώνη Τέμπο και την Καίτη Πάνου), «Συνταγματάρχης Λιάπκιν» (ΥΕΝΕΔ, 1979), «Η κραυγή των λύκων» (ΥΕΝΕΔ, άνοιξη 1981), «Ο δικός μας άνθρωπος» (ΕΡΤ1, άνοιξη 1984).


Επίσης εμφανίστηκε σε τουλάχιστον τέσσερις παραστάσεις του Θεάτρου της Δευτέρας την περίοδο 1976-1980. Στη φωτογραφία δημοσίευμα του περιοδικού «Επίκαιρα» (28/2/1980) για την παράσταση «Η σημασία του να είναι κανείς σοβαρός» (προβλήθηκε στις 3 Μαρτίου 1980).


Η σημαντική αυτή πορεία αποτυπώθηκε σε τουλάχιστον δύο εξώφυλλα (η έρευνα συνεχίζεται).



Πηγές:
Η εικόνα 1 είναι αυθεντική φωτογραφία και είναι από το προσωπικό μου αρχείο.
Το screenshot της ταινίας είναι από το άρθρο του cosmopoliti
Η φωτογραφία από την τηλεοπτική σειρά «Το ταξίδι» (από το προσωπικό αρχείο του σκηνοθέτη Αντώνη Τέμπου) και το εξώφυλλο είναι από το site retromaniax.gr.
Οι φωτογραφίες των θεατρικών προγραμμάτων και τα δημοσιεύματα είναι από το Τμήμα Παραστατικών Τεχνών και τη Βιβλιοθήκη αντίστοιχα του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (Ε.Λ.Ι.Α.-Μ.Ι.Ε.Τ.).
Οι βιντεοκασέτες και η εικόνα 5 βρέθηκαν στο διαδίκτυο.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
Pelota, Σταμάτη Γιακουμή4ος όροφος, Μάριου ΛιβάνιουΗ φυγή των τεσσάρων, Χάρη ΜπαλόγλουΑγόρια και κορίτσια, Δημήτρη ΣιάτηΣαν μαργαριτάρι από σ' αγαπώ, Αντώνη ΠαπαδόπουλουBackpack: Ιστορίες χίμαιρεςΑπό τις στάχτες της Καντάνου, Χριστίνας Σουλελέ
Βιβλιοδώρα από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΟι τρεις πίνακες, Βαΐας ΠαπουτσήΈξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΤο κορίτσι της Σελήνης, Μαργαρίτας ΔρόσουΤο ανυπεράσπιστο αγόρι, Αλέξανδρου ΠιστοφίδηΡόνι ο Σαλιγκαρόνης, Χριστίνας ΔιονυσοπούλουΗ περιπετειώδης εξαφάνιση του Καλτσάκη, Ευαγγελίας Τσαπατώρα