Τέσσερις τίτλοι βιβλίων, που αποτελούν την πρώτη εμφάνιση των δημιουργών τους στα γράμματα (της Heib σε σχέση με το ελληνικό κοινό), για να τα γνωρίσετε. Διαβάστε τις σχετικές πληροφορίες για καθένα και σημειώστε πως τα δύο από αυτά είναι νεότατες κυκλοφορίες.
Η ηρεμία πριν την καταιγίδα
Marina Heib
Μυθιστόρημα
Οι τρεις γιοι ενός εφοπλιστή από το Κίελο κάνουν όνειρα για την ιστιοπλοϊκή κρουαζιέρα που πρόκειται να κάνουν με φίλους. Ωστόσο από το ξεκίνημα κιόλας η κατάσταση βγαίνει εκτός ελέγχου. Ένας από τους γιους δεν εμφανίζεται καν στο λιμάνι της Γκραν Κανάρια, απ’ όπου πρόκειται να σαλπάρουν. Στην ομάδα επικρατεί κλίμα εμφυλίου. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, λίγο αφότου σηκώσουν άγκυρα πρέπει να περισυλλέξουν έναν ναυαγό. Τότε γίνεται ένας φόνος. Φόβος και καχυποψία δηλητηριάζουν τις σχέσεις. Η επικοινωνία με τον έξω κόσμο κόβεται ξαφνικά. Σύντομα οι υποψίες όλων επικεντρώνονται στο πρόσωπο του ξένου. Είναι πράγματι όμως ο δολοφόνος; Όταν ανακαλύπτουν ακόμη ένα πτώμα η μέχρι πρότινος φιλική παρέα καταλαμβάνεται από σύγχυση και πανικό…
Η Μαρίνα Χάιμπ γεννήθηκε στο Σανκτ Ίνγκμπερτ του Σάαρλαντ. Μετά το πέρας των σπουδών της στις Ανατολικές Σπουδές και τη Φιλοσοφία δραστηριοποιήθηκε στο Αμβούργο, όπου εργάστηκε ως συντάκτρια σε πολλά περιοδικά. Από το 1998 εργάζεται ως ελεύθερη συγγραφέας σεναρίων για την τηλεόραση. Μέχρι σήμερα έχει δημοσιεύσει σε διάφορους εκδοτικούς πέντε αστυνομικά μυθιστορήματα, δύο θρίλερ και αρκετά σύντομα διηγήματα.
*
Ερωταποκρίσεις
Ελένη Σκριβάνου
Ποιητική συλλογή
Η Ελένη Σκριβάνου γεννήθηκε στον Πειραιά το Μάη του 1968. Κατάγεται από τη Χίο και τη Μικρά Ασία. Σπούδασε νομικά στη Νομική Σχολή Αθηνών, όπου και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο ποινικό δίκαιο. Ποιήματά της έχουν δημοσιευθεί κατά καιρούς σε λογοτεχνικά περιοδικά. Οι Ερωταποκρίσεις είναι η πρώτη της ποιητική συλλογή.
*
Το εργοστάσιο
Κώστας Πούλιος
Μυθιστόρημα
«Αν ήταν να σας διηγηθώ κάτι κοινότοπο, δε θα έμπαινα, πιστέψτε με, διόλου στον κόπο. Όμως, αυτό που έζησα εκείνα τα -παράξενα από κάθε άποψη- χρόνια με ξεπερνάει…»
Η Ρίνα, σύζυγος του Γεράσιμου και μητέρα του Σωκράτη Χατζηκύρκου -της μεγαλύτερης δυναστείας Ελλήνων τσιμεντοβιομηχάνων- λίγο πριν το αλτσχάιμερ διαγράψει τη μνήμη της πατάει στα ίχνη του παρελθόντος, τα δικά της μαζί με αυτά τεσσάρων άλλων γυναικών, για να ξετυλίξει το μπερδεμένο νήμα της ζωής τους και αυτής των ανδρών με τους οποίους συνδέθηκαν.
Η εξιστόρηση αρχίζει με αφορμή τις ανάγκες του σεναρίου μιας κινηματογραφικής ταινίας με θέμα τα γεγονότα των ετών 2019-2021, που συγκλόνισαν την Ελλάδα (κι η Ρίνα, όπως και όλοι οι ήρωες του μυθιστορήματος, τα έζησε από πρώτο χέρι). Οι εξελίξεις ήταν καταιγιστικές και κορυφώθηκαν την 25η Μαρτίου 2021. Όλοι πια είχαν διαβεί τον Ρουβίκωνα και όσα διαδραματίζονται εκείνη τη μέρα θα επηρεάσουν καταλυτικά τις ζωές τους, αλλά και την πορεία της χώρας ολόκληρης.
Ο Κώστας Πούλιος (γεν. 1968) κατάγεται από το Κεραμίδι Μαγνησίας. Είναι παντρεμένος και πατέρας τριών παιδιών. Φιλόλογος στο επάγγελμα, εργάζεται στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Ποιήματα και άρθρα του (για εκπαιδευτικά και γενικότερου ενδιαφέροντος θέματα) έχουν δημοσιευτεί κατά καιρούς σε εφημερίδες και περιοδικά του Βόλου. Έχει βραβευτεί σε πανελλήνιους ποιητικούς διαγωνισμούς, καθώς και με το 1ο βραβείο διηγήματος στον Δ' Διεθνή Λογοτεχνικό διαγωνισμό «Αντώνης Σαμαράκης» (η σχετική Ανθολογία κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη). «Το Εργοστάσιο» είναι το πρώτο του μυθιστόρημα.
*
Ο μύθος του εαυτού
Βαγγέλης Κατσούπης
Μυθιστόρημα
Σε ποιο βαθμό ανταποκρίνεται στην αλήθεια η ιδέα που έχουμε για τον εαυτό μας; Άραγε, υπάρχει μια τέτοιου είδους αλήθεια, ή η ακλόνητη βεβαιότητα των βιωμάτων αποτελεί μια αυταπάτη; Μήπως τελικά η ύπαρξη πραγματώνεται μέσα από προσωπικούς μύθους; Μ’ αυτά τα ερωτήματα έρχεται αντιμέτωπος ο Χρήστος, ένας μονήρης και αντικοινωνικός άνδρας, όταν έπειτα από ένα ατύχημα τον χτυπάει σαν κατάρα μια ιδιότυπη αμνησία. Στο μυαλό του παραμένουν άθικτες οι γνώσεις, οι δεξιότητες, οι κάθε λογής προτιμήσεις του και η πρόσφατη καθημερινότητά του, ωστόσο τα παιδικά του χρόνια, η εφηβεία και η πρώτη του νεότητα, βουλιάζουν στα σκοτεινά νερά της λήθης. Ανήμπορος να βρει πληροφορίες για τα χαμένα του χρόνια, ή να ζήσει αγνοώντας τα, με μόνη συνθήκη αυτοκαθορισμού το ανεξήγητο παρόν, αποφασίζει να δημιουργήσει ένα πλαστό παρελθόν και να το υιοθετήσει. Οι συνέπειες της πράξης του αποδεικνύονται βαθύτερες απ’ όσο νόμιζε, καθώς οι αναμνήσεις του, φευγαλέες, αποσπασματικές και ακατανόητες, καραδοκούν κυοφορώντας την ανατροπή.
Ο Βαγγέλης Κατσούπης είναι γεννημένος το 1980. Ζει και εργάζεται στην Πάτρα. Είναι απόφοιτος του τμήματος Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου. Τα τελευταία χρόνια, που καταπιάνεται συστηματικά με την τέχνη της γραφής, δημοσίευσε ορισμένα διηγήματα στον δικτυακό τόπο tovivlio, έλαβε μέρος σ’ έναν συλλογικό τόμο διηγημάτων και βραβεύτηκε δυο φορές σε διαγωνισμούς της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών. «Ο μύθος του εαυτού» είναι το πρώτο μυθιστόρημα που δραπέτευσε από τα συρτάρια του.