Τι σας ώθησε να γράψετε αυτό το βιβλίο;
Βασιλική Μακρή: Η αγάπη μου για την Κρήτη και τον ανεξάντλητο πολιτισμό της. Η αγάπη μου για τη μυθιστορία αρχαιολογικής περιπέτειας, που δεν είναι ανεπτυγμένη στη χώρα μας όσο θα μπορούσε. Και ακόμα ένα σιντριβάνι από ιστορίες, πραγματικές και φανταστικές, που διεκδικούσαν να μετασχηματιστούν σε λέξεις, που είχαν τη δική τους φωνή.
Αν θα έπρεπε να το περιγράψετε με μία μόνο λέξη, ποια θα ήταν αυτή;
Β.Μ.: Αναζήτηση. Έτσι θα περιέγραφα με μία λέξη το «Αίνιγμα του Ερωτόκριτου». Ο αναγνώστης ακολουθεί το μίτο για την αναζήτηση ενός αρχαίου θησαυρού. Συγκεκριμένα, ενός αγαλματίδιου και μιας αρχαίας πινακίδας που έρχονται να επιβεβαιώσουν αρχαίους μύθους της Κρήτης. Ο μίτος αυτός οδηγεί στην αποκρυπτογράφηση γρίφων, καλά κρυμμένων μυστικών από τη συλλογική ιστορία του νησιού και την ατομική ιστορία της κεντρικής ηρωίδας και αρχαιολόγου, της Ναυσικάς. Αναζήτηση και για τον αντι-ήρωα, τον Γκούσταβ, έναν Γερμανό υπαξιωματικό των Ναζί. Αναζήτηση ενός ανεκπλήρωτου έρωτα από το παρελθόν και συνάμα αναζήτηση της εξιλέωσης, της συγχώρεσης, της αποκατάστασης της ισορροπίας πριν το τέλος.
Τι θα συμβουλεύατε εκείνον που επρόκειτο να το διαβάσει;
Β.Μ.: Να είναι έτοιμος για εκπλήξεις και ανατροπές. Για μυστήριο, αρχαίες πηγές, συγκίνηση και ένας ανεκπλήρωτος έρωτας στα χνάρια του Ερωτόκριτου και της Αρετούσας.
Αν το βιβλίο σας ήταν/γινόταν ένα κανονικό ταξίδι κάπου στον κόσμο, που θα πηγαίναμε και πόσες μέρες θα κρατούσε;
Β.Μ.: «Το Αίνιγμα του Ερωτόκριτου» είναι ένα ταξίδι στην Κρήτη. Στην Κρήτη του Δαίδαλου και της Αριάδνης, στην Κρήτη του Βιτσέντζου Κορνάρου και του Ερωτόκριτου. Στην Κρήτη της Κατοχής και των ολοκαυτωμάτων, στην Κρήτη της δεκαετίας του ’80. «Το Αίνιγμα του Ερωτόκριτου» είναι ένα ταξίδι στην ενιαία γραμμή του χρόνου με αέναες παλινδρομήσεις.
Κλείστε τη μίνι συνέντευξη με μία φράση/παράγραφο από το βιβλίο
Β.Μ.:
«Συγχώρεσέ με, Αρετούσα. Είμαι ένας άνθρωπος μόνο. Ένας ανήμπορος άνθρωπος. Ένας φοβισμένος άνθρωπος. Ήθελα τόσο να σε βρω και να σου ζητήσω συγνώμη, αλλά δεν μπορούσα. Είμαι ένας δειλός. Δεν είμαι ο βασιλιάς κύκνος ούτε ο ιππότης με τη σιδερένια πανοπλία που νίκησε τον δράκο. Είμαι ένας κύκνος που μπροστά στον κυνηγό απλώνει τα φτερά του και φεύγει. Κρύβεται στις καλαμιές. Η ζωή με τιμώρησε για τα αμαρτήματά μου. Για αυτό που σου έκανα πάνω σε μία στιγμή τρέλας».
«Πιστεύω πως θα είσαι το τελευταίο πράγμα που θα ξεχάσω. Ίσως σε μία άλλη ζωή συναντηθούμε ξανά, Αρετούσα. Και τότε ο Ρήγας θα μας δώσει την ευχή του και θα ζήσουμε ευτυχισμένοι, όπως στα παραμύθια. Όπως στον Ερωτόκριτο».
Το μυθιστόρημα της Βασιλικής Μακρή, «Το αίνιγμα του Ερωτόκριτου, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Bookoo (ομίλου Ψυχογιός). Στην υπόθεση διαβάζουμε:
Μία ανακάλυψη στο βυθό της θάλασσας του Ηρακλείου τον Ιούλιο του 1942, θα οδηγήσει 38 χρόνια μετά έναν Γερμανό αξιωματικό των Ναζί στην Κρήτη αναζητώντας τον αρχαίο θησαυρό που άφησε πίσω του.
Η Ναυσικά, μία φιλόδοξη αρχαιολόγος, θα πάρει το ημερολόγιο του Γερμανού στα χέρια της και θα ξεδιπλώσει την ιστορία. Ένας ανεκπλήρωτος έρωτας, τόσο δυνατός, όσο του Ερωτόκριτου και της Αρετούσας. Ένα γυναικείο αγαλματίδιο και μια πινακίδα Γραμμικής Γραφής Βήτα κρύβονται πίσω από τα σύμβολα και μια αινιγματική αφήγηση. Μία συγκλονιστική αποκάλυψη περιμένει την ηρωίδα σε αυτό το ταξίδι στο παρελθόν.
H Βασιλική Μακρή γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάτρα. Σπούδασε Κλασική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Δημόσια Διοίκηση, αλλά και στην Επιστήμη των Εκδόσεων στο Βερολίνο. Τώρα ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Η Βασιλική αγαπά τη συγγραφή και διδάσκει δημιουργική γραφή σε ενηλίκους. «Το Αίνιγμα του Ερωτόκριτου» είναι το πρώτο της μυθιστόρημα.