Η Αγαθή Γαλανοπούλου μιλάει για τη ζωγραφική, την έμπνευση, τα έργα της και πολλά άλλα.
Τι σας εμπνέει; Τι πυροδοτεί την έμπνευση;
Αγαθή Γαλανοπούλου: Με εμπνέουν τα πάντα γύρω μου, ό,τι με περιβάλλει. Η φύση, τα λουλούδια, οι άνθρωποι με τις συμπεριφορές τους, που μου δείχνουν αγάπη, εκτίμηση, μου προκαλούν το χαμόγελο, την χαρά αλλά και πόνο, απογοήτευση, λύπη. Με συναρπάζουν τα χρώματα των λουλουδιών, της θάλασσας με τις άπειρες αποχρώσεις της, στην νηνεμία, στη φουρτούνα, στο ηλιοβασίλεμα. Με συναρπάζουν τα καλυμμένα με χιόνι βουνά και η χρωματισμένη, με όλα τα χρώματα της παλέτας μου, φύση την άνοιξη. Με εμπνέουν τα πρόσωπα αγαπημένων μου προσώπων, καθώς και ανθρώπων που κινούνται γύρω μου οι οποίοι γελούν, χορεύουν, κλαίνε. Λατρεύω το να αποτυπώνω στον καμβά αυτό που βγαίνει μέσα από την ψυχή μου, να υπάρχει αυτή η καλλιτεχνική απεικόνιση της έκφρασης των συναισθημάτων, είτε χαράς είτε λύπης, τα οποία γίνονται όμορφα όταν ανακατευτούν με τα χρώματα της παλέτας μου. Όλα όσα συμβαίνουν γύρω και με κάνουν να νιώσω χαρά, λύπη, ενθουσιασμό, θυμό πυροδοτούν την έμπνευση μου και μου δίνουν δύναμη να ζωγραφίζω. Ακόμα και εκείνες οι σκληρές εικόνες της κοινωνίας μας, όσο και να με πληγώνουν, μπορούν να γίνουν θέμα ενός πίνακα ζωγραφικής.
Γιατί επιλέξατε ως μέσο καλλιτεχνικής έκφρασης τη ζωγραφική;
Α.Γ.: Η αγάπη μου για τη ζωγραφική υπήρχε πάντα μέσα μου από τα παιδικά χρόνια. Οι πρώτες μου αναμνήσεις με οδηγούν στον πατέρα μου, στα μαγικά του χέρια, στην μαγική του δύναμη, στην ηχηρή του προτροπή να παιδευτώ και να εκπαιδευτώ στην τέχνη της ζωγραφικής. Στα φοιτητικά μου χρόνια το όνειρο με πλησίαζε απειλητικά. Όμως οι σπουδές μου στην Ιατρική σχολή, η εκπλήρωση υπηρεσίας υπαίθρου ως αγροτικός ιατρός και η ειδίκευσή μου στο Κυτταρολογικό τμήμα του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Αθηνών «Άγιος Σάββας» για 5 έτη, δεν μου επέτρεψαν να υλοποιήσω αυτό το όνειρο μου.
Η ζωγραφική ήταν πάντα μέσα μου, ως ένα απαιτητικό απωθημένο μα και ανάγκη έκφρασης. Την επέλεξα ως μέσο καλλιτεχνικής έκφρασης γιατί ήταν πάντα το όνειρο μου. Πιστεύω ότι μέσα από κάτι που αγαπάς πολύ μπορείς να εκφραστείς καλύτερα... σιωπηλά και θεραπευτικά. Είσαι εσύ, η παλέτα σου και ο καμβάς... μιλάς μαζί τους και νιώθεις γαλήνια.
Ό,τι αξίζει στην ζωή μου, στο μυαλό μου, στην ψυχή μου αποτυπώνεται στον καμβά. Καλλιτεχνική απεικόνιση της έκφρασης της αγάπης, του πόνου, της ανησυχίας, της αγωνίας, της μελαγχολίας, χρωματισμένα με μια πανδαισία χρωμάτων με σκοπό να αγγίζει, να αγκαλιάζει τον θεατή και να περνά κάποια μηνύματα. Είναι μια κατάθεση ψυχής για μένα, το παιχνίδι με τα χρώματα, κάτι που το διαπιστώνει κανείς διαβάζοντας τους τίτλους των έργων μου!
Η ζωγραφική για μένα είναι μέσο επικοινωνίας και έκφρασης. Είναι τρόπος ζωής και λόγος ύπαρξης. Μέσα από τη ζωγραφική γίνομαι καλύτερος άνθρωπος, εξελίσσομαι, απογυμνώνομαι και αποδεσμεύομαι από την περιττή τοξίνη.Η ζωγραφική και γενικότερα η τέχνη ανανεώνει τον καλλιτέχνη, τον κοινωνικοποιεί, τον χαλαρώνει, του δημιουργεί ψυχική γαλήνη. Τον ντύνει εσωτερικά και τον στολίζει αισθητικά.Τον επαναπροσδιορίζει.Η τέχνη μού δίνει δύναμη να συνεχίζω το λειτούργημα μου ως γιατρός καθώς ανανεώνει και ολοκληρώνει τον γιατρό ως καλλιτέχνη αλλά και ως άνθρωπο.Ο γιατρός-καλλιτέχνης βλέπει με άλλο μάτι τους ασθενείς του, εμβαθύνει στον εσωτερικό τους κόσμο και παντρεύει την έμπνευση με το ερέθισμα.Αγαθή Γαλανοπούλου
Πώς επιλέγετε τα θέματα σας;
Α.Γ.: Η θεματολογία μου ποικίλει. Τοπία (θάλασσα, βουνό, χιονισμένα τοπία), νεκρή φύση, αφηρημένη τέχνη, γυμνό, παιδιά ειρήνης και παιδιά πολέμου, γυναικείες φιγούρες, προσωπογραφία, διάφορες τεχνικές, μικτές τεχνικές, σπάτουλα, πινέλα, ζωγραφική με τα δάχτυλα, ακρυλικά, λάδια, μολύβια, ξηρά παστέλ, κάρβουνο και ψυχή... πολλή ψυχή είναι οι λέξεις που συνθέτουν το παζλ της καλλιτεχνικής μου δραστηριότητας, η οποία μετράει πάνω από 15 χρόνια.
Στην επιλογή του θέματος σε ένα έργο με οδηγούν τα συναισθήματα μου. Η νοσταλγία για την ιδιαίτερη μου πατρίδα, την Παραμυθιά, θα με οδηγήσει να ζωγραφίσω βουνά και χιονισμένα τοπία. Έχω ζωγραφίσει παιδιά του πολέμου επηρεασμένη από τα παιδιά της προσφυγιάς. Χαρούμενα θέματα όταν είμαι χαρούμενη και λυπημένα πρόσωπα όταν είμαι λυπημένη. Κάποια χρόνια που ασχολήθηκα με την κιθάρα ζωγράφισα αρκετά μουσικά όργανα... νότες παντού... ψηλές και χαμηλές οι νότες χορεύουν και φέρνουν την γαλήνη ήταν ο τίτλος σε ένα από τα έργα μου! Ακόμα και την κιθάρα μου ζωγράφισα γιατί εκείνη την περίοδο μάθαινα πολλά τραγούδια και ήμουν πολύ ενθουσιασμένη.
Επίσης έχω επιλέξει θέματα βλέποντας εικόνες στο μικροσκόπιο λόγω της δουλειάς μου ως ιατρός κυτταρολόγος... άτυπα κύτταρα με καλλιτεχνικά αποτελέσματα.
Σας έχει επηρεάσει κάποιος ζωγράφος;
Α.Γ.: Ο Πιερ-Ογκίστ Ρενουάρ. Είναι σχεδόν αδύνατον να δει κάποιος έργα του Ρενουάρ και να μη σχηματιστεί στα χείλη του ένα χαμόγελο. Οι Κλωντ Μονέ και Βίνσεντ Βαν Γκογκ με την ξεχωριστή θεματογραφία και τεχνική, ο Μιχαήλ Άγγελος... αξιόλογοι καλλιτέχνες οι οποίοι επηρεάζουν με τα έργα τους τον καθένα μας. Πώς θα γινόταν άλλωστε να μην επηρεάσουν το έργο μου όλοι αυτοί οι αξιόλογοι καλλιτέχνες!
Το έργο μου επίσης έχουν επηρεάσει και απλοί καθημερινοί άνθρωποι με τις διαφορετικές κάθε φορά συμπεριφορές, άνθρωποι που μου δώσανε χαρά και άλλοι που μου προκάλεσαν λύπη και απογοήτευση.
Υπάρχουν αγαπημένοι σας καλλιτέχνες ή εποχές ή τάσεις ή κινήματα;
Α.Γ.: Υπήρξαν εξαιρετικοί καλλιτέχνες ανά περιόδους αξιόλογοι. Καλλιτέχνες της Αναγέννησης, εκπρόσωποι του ιμπρεσιονισμού, του ρεαλισμού, του εξπρεσιονισμού....
Ο Κλωντ Μονέ, Βίνσεντ Βαν Γκογκ με την ξεχωριστή θεματογραφία και τεχνική, ο Πωλ Σεζάν, ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος, ο Μιχαήλ Άγγελος, ο Leonardo da Vinci (αγαπημένοι)... Renoir, Matisse, καθώς επίσης και πολλοί ζωγράφοι της Νεοελληνικής Τέχνης: Τσαρούχης, Παρθένης, Μόραλης,Τέτσης, Φασιανός...
Θεωρώ πως τα έργα μου είναι κυρίως νατουραλιστικά και ρεαλιστικά, με προσέγγιση προς τον εξπρεσιονισμό μέσα από ιδιαίτερες φόρμες που μου δίνουν την δυνατότητα να δημιουργώ ελεύθερα. Έχω επηρεαστεί από αυτά τα καλλιτεχνικά ρεύματα.
Αν δεν υπήρχε η ζωγραφική στην ζωή σας, τι θα μπορούσε να την αντικαταστήσει;
Α.Γ.: Είμαι τυχερή γιατί έχω συνδυάσει την ιατρική με την ζωγραφική. Είναι πρόκληση για μένα να καταφέρω να παντρέψω άριστα την ιατρική με την ζωγραφική. Να δημιουργώ και να συνθέτω εκ του μηδενός πάνω σε λευκό καμβά ή σε ένα επεξεργασμένο ξύλο μια μορφή, μια σύνθεση, ένα τοπίο. Οι εικόνες που βλέπω μέσα από το μικροσκόπιο να μπορούν να αποτυπωθούν με επιτυχία στον καμβά. Εικόνες οι οποίες βρίσκονται πάνω σε ένα προς εξέταση πλακίδιο και σε συνδυασμό με ένα δεύτερο πλακίδιο που τοποθετείται στο μικροσκόπιο για να γίνει η μικροσκόπηση, προερχόμενες κάποιες φορές από την «κόλα» που χρησιμοποιείται για την κάλυψη των πλακιδίων,είτε από «σκουπιδάκια» που μπορεί να παρεισφρήσουν μεταξύ τους, μη ορατά δια γυμνού οφθαλμού αλλά με «καλλιτεχνικά» αποτελέσματα. Εικόνες όμορφες, που ενώ προκύπτουν από «άσχημα» κύτταρα, δηλαδή κύτταρα με ατυπία, μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο καλλιτεχνικών εκθέσεων.
Δεν χρειάζεται λοιπόν κάτι να αντικαταστήσει την ζωγραφική. Αισθάνομαι πλήρης με αυτόν τον συνδυασμό ιατρικής και ζωγραφικής.
Ιατρική: στόχος ζωής Ζωγραφική: καρδιά και ψυχή, χέρι και ευαισθησίες.
Με την ιατρική προσφέρω στον συνάνθρωπο μου, στον ασθενή μου ό,τι περισσότερο μπορώ· με την ζωγραφική ξεκουράζεται, γαληνεύει η ψυχή μου!
Ποια είναι η μεγαλύτερη ανταμοιβή όσον αφορά τα έργα σας;
Α.Γ.: Ό,τι με έχει αγγίξει προσπαθώ να το αποτυπώσω στον καμβά. Είναι μια κατάθεση ψυχής για μένα το παιχνίδι με τα χρώματα, κάτι που το διαπιστώνει κανείς διαβάζοντας τους τίτλους των έργων μου!
Αισθάνομαι ιδιαίτερη ικανοποίηση όταν βλέπω ότι όλα αυτά τα συναισθήματα που αποτυπώνονται στον καμβά αγγίζουν και αγκαλιάζουν τον θεατή. Αισθάνομαι τυχερή γιατί μέσα από πολλή δουλειά και άπειρες ώρες ζωγραφικής κατάφερα να συμμετέχω σε αρκετές εκθέσεις, καθώς και στην πραγματοποίηση 7 ατομικών εκθέσεων.
Ευελπιστώ η ευαισθησία, η ευπρέπεια και η αξιοπρέπεια με την οποία άγγιξα τον καμβά να φανεί στα έργα μου, να αφυπνίσω και να μεταδώσω μηνύματα που θα προβληματίσουν το θεατή.
Ευχαριστώ θερμά!
Η Αγαθή Γαλανοπούλου είναι Ιατρός Κυτταρολόγος, απόφοιτη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και απόφοιτη του τμήματος εικαστικών της σχολής ΑΚΤΟ. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Καμίνι Παραμυθιάς-Θεσπρωτίας. Έζησε εκεί μέχρι τα 18 της. Μετά το πέρας των σπουδών της, εργάστηκε ως αγροτικός ιατρός στη Ρόδο και στη συνέχεια ως ειδικευόμενη ιατρός στο Κυτταρολογικό τμήμα του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Αθηνών «Άγιος Σάββας», για 5 έτη. Εργάζεται στη Ρόδο ως ιατρός Κυτταρολόγος από το 1997.
Όσον αφορά την Ζωγραφική ήταν ανέκαθεν το όνειρό της. Από μικρή ακολουθούσε τον πατέρα της στην δουλειά του, η οποία ήταν η λαϊκή τέχνη. Η μητέρα της βέβαια λέει ότι πήρε το γονίδιο από τον παππού της, που ήταν ζωγράφος. Άρχισε να ασχολείται με την Ζωγραφική εδώ και δέκα πέντε χρόνια, συγχρόνως με την μουσική (συγκεκριμένα κιθάρα η οποία διήρκεσε 5 χρόνια). Την κέρδισε βέβαια η Ζωγραφική. To 2010-2011 παρακολούθησε το εικαστικό πρόγραμμα «Ζωγραφική και Σχέδιο» στο Εργαστήριο Ζωγραφικής και σχεδίου ART PALACE στη Ρόδο. Το 2013 παρακολούθησε ένα κύκλο μαθημάτων σε Ζωγράφο και Αγιογράφο στη Ρόδο. Το 2014 παρακολούθησε ένα κύκλο μαθημάτων στο Εικαστικό Καφενείο, με την ζωγράφο Κωνσταντινίδου Μαριέλα. Το 2016 παρακολούθησε μαθήματα εικαστικών στο Ίδρυμα Σταματίου στην Ρόδο. Το 2019 αποφοίτησε από το τμήμα εικαστικών της σχολής ΑΚΤΟ. Έχει στο ενεργητικό της πάμπολλες συμμετοχές και ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής από το 2013 ως σήμερα. Έργα της μπορείτε να δείτε στον ιστότοπο galanart.gr.