Τι σας ώθησε να γράψετε αυτό το βιβλίο;
Βασίλης Μαστρογιάννης: Η περίοδος της καραντίνας έδωσε τον αναγκαίο χρόνο για σκέψη και δημιουργικότητα. Έτσι θεώρησα ότι ήταν καιρός να αποτυπωθούν, οι γνώσεις και οι εμπειρίες πέντε σχεδόν δεκαετιών στην κοινωνία, στο δημόσιο χώρο, στην επαγγελματική ζωή και στην επιστημονική κοινότητα ως μία ελάχιστη παρακαταθήκη που θα ήθελα να μείνει, μικρή συνεισφορά σε γενικά και ειδικά θέματα που απασχολούν το δημόσιο βίο της χώρας.
Είναι ένα σύγγραμμα που αναφέρεται σε ζητήματα διαχείρισης κρίσεων, ανθρωπίνων πόρων, δημόσιας διοίκησης, πολιτικής παρέμβασης και πρακτικής, ανησυχιών για το περιβάλλον, για τα διεθνή θέματα, αλλά και επί ειδικών θεμάτων. Προτείνει λύσεις και παραθέτει προτάσεις, ειδικά σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία και απευθύνεται σε ένα κόσμο που δεν θέλει, ούτε να παραδοθεί, ούτε να περάσει στην απάθεια και το περιθώριο της πολιτικής και κοινωνικής ζωής.
Αν θα έπρεπε να το περιγράψετε με μία μόνο λέξη, ποια θα ήταν αυτή;
Β.Μ.: Φιλομάθεια.
Τι θα συμβουλεύατε εκείνον που επρόκειτο να το διαβάσει;
Β.Μ.: Όταν πάρει το βιβλίο στα χέρια του να μείνει για λίγα λεπτά σιωπηλός και να "αφήσει" στο πίσω μέρος του μυαλού του για όσο διαρκεί η "μελέτη", οτιδήποτε τον δένει με το παρελθόν (προκαταλήψεις, ιδεολογίες, πίστη, δεδομένα κλπ). Έτσι ως αδέσμευτος και ανεπηρέαστος άνθρωπος-πολίτης με ελεύθερο πνεύμα και καθαρό μυαλό θα μπορέσει "να δώσει την δική του ερμηνεία στην αθέατη κλωστή που συνδέει τα επιμέρους άρθρα" των σχετικών θεματικών.
Αν το βιβλίο σας ήταν/γινόταν ένα κανονικό ταξίδι κάπου στον κόσμο, που θα πηγαίναμε και πόσες μέρες θα κρατούσε;
Β.Μ.: Δεν ξέρω πόσο "κανονικό" θα ήταν ένα ταξίδι στο χρόνο, όπου θα συμμετείχα και θα κατέγραφα τα μαθήματα των Σχολών του Επίκουρου, του Αριστοτέλη, του Πλάτωνα, θα άκουγα τους Πυθαγόρειους, τους Ελεάτες, το Σωκράτη, το Δημόκριτο, την Υπατία κ.α., προκειμένου να μεταφέρω στο σήμερα όλη τη χαμένη γνώση, η οποία θα έκανε, έχω τη γνώμη, τον κόσμο καλύτερο.
Κλείστε τη μίνι συνέντευξη με μία φράση/παράγραφο από το βιβλίο
Β.Μ.:
Το μέλλον είναι στο φως, αυτό το φως που δώρισε στον άνθρωπο ο Προμηθέας. Η απάντηση σε κάθε είδους φανατισμό είναι η περισσότερη Δημοκρατία. Η απάντηση σε όλα είναι η Γνώση, η Παιδεία, η αναζήτηση της αλήθειας, η έρευνα… Η σύνθεση, ο συνδυασμός των γνώσεων και η καθολική αναζήτηση είναι η μόνη δίοδος και η φιλοσοφία το μόνο όχημα για να οδηγηθούμε στο ιδεατό, το Επέκεινα.
Το βιβλίο του Βασίλη Μαστρογιάννη, «Με περίσκεψη - Σκέψεις καραντίνας», κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Φίλντισι. Αντί άλλης περιγραφής, ο ίδιος σημειώνει:
Η απαρχή της περιόδου της καραντίνας σήμανε την ανατροπή της αίσθησης ελευθερίας που θέλουμε να πιστεύουμε ότι έχουμε και συναισθηματικά νιώσαμε εγκλωβισμένοι μέσα στο ίδιο μας το σπίτι. Μέρα με την ημέρα αυτό το συναίσθημα άλλαξε και η ανάγκη για δημιουργικότητα κυριάρχησε στη σκέψη και την δράση πολλών ανθρώπων που ξέρω. Έβλεπα συχνά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναρτήσεις με έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, ποίηση, πεζογραφία, μαγειρική και σίγουρα υπήρχαν τόσα άλλα που άλλοι επέλεξαν να μην δημοσιοποιήσουν. Για μένα ήταν μια ευκαιρία να βρεθώ περισσότερο με την οικογένειά μου, να κάνουμε πράγματα μαζί, να συζητήσουμε πιο πολλές ώρες την ημέρα να παίξουμε επιτραπέζια να περπατήσουμε (μετά το απαραίτητο μήνυμα 6) όσο δεν είχαμε ποτέ περπατήσει στην προηγούμενη κοινή μας ζωή.Εκτός αυτών ασχολήθηκα τόσο όσο δεν είχα ασχοληθεί με τα λουλούδια και τον κήπο μου εδώ και είκοσι χρόνια και έκτοτε μπορεί να πει κανείς ότι μέσα σε μία γειτονιά περιτριγυρισμένη από μπετόν απολαμβάνω μια μικρή όαση όπου οι μυρωδιές από τα τριαντάφυλλα, το γιασεμί, το ρυγχόσπερμα και το νυχτολούλουδο, όπως και τα διάφορα χρώματα από τις βωκαμβύλιες, μου έδινε την αίσθηση ότι δεν ήμουν στο κέντρο του λεκανοπεδίου.Η μέρα όμως μεγάλωσε ξαφνικά και όλα αυτά δεν αρκούσαν να μου καλύψουν όλο τον χρόνο. Έτσι ένιωσα την ανάγκη να αποτυπώσω δειλά-δειλά τις σκέψεις μου, μετά την παρότρυνση καλών φίλων. Η συσσώρευση εμπειρίας πάνω σε ζητήματα διαχείρισης κρίσεων, διαχείρισης ανθρωπίνων πόρων, δημόσιας διοίκησης, πολιτικής παρέμβασης και πρακτικής, ανησυχιών για το περιβάλλον, για τα διεθνή θέματα, αλλά και επί ειδικών θεμάτων, όπως η Αστυνομία, η δικαιοσύνη, η τοπική αυτοδιοίκηση, αποτυπώθηκαν σε μια σειρά άρθρων που αξιόπιστα και κοινώς αποδεκτά από την κοινή γνώμη sites και έγκυρες ειδησεογραφικές ιστοσελίδες τα δημοσίευσαν και τα έκαναν γνωστά στο ευρύ κοινό.Επειδή πιστεύω ότι αποτελούν ώριμες σκέψεις, απαύγασμα (μεταφορικά) εμπειριών πέντε σχεδόν δεκαετιών στην κοινωνία, στο δημόσιο χώρο, στην επαγγελματική ζωή και στην επιστημονική κοινότητα, μπορεί να τις θεωρήσει κανείς ως μία ελάχιστη παρακαταθήκη που θα ήθελα να μείνει, μικρή συνεισφορά σε γενικά και ειδικά θέματα που απασχολούν το δημόσιο βίο της χώρας.Αν κατάφερα να βάλω έστω ένα μικρό λιθαράκι σε αυτά τα θέματα που ασχολήθηκα και να πήγα την κοινή σκέψη ένα βήμα πιο πέρα θα ήμουν πραγματικά ευτυχής.Βασίλης Μαστρογιάννης
Ο Βασίλης Μαστρογιάννης γεννήθηκε στο Κουμαρίτσι Φθιώτιδας και διέμεινε διαδοχικά μέχρι την ενηλικίωσή του σε Γοργοπόταμο, Λαμία και Ν. Κρίκελλο. Σήμερα ζει στην Αθήνα. Είναι Πτυχιούχος Νομικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου και Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου. Κατέχει Μεταπτυχιακό και Διδακτορικό Δίπλωμα στο Δημόσιο Δίκαιο. Εργάστηκε στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη (ΕΛΑΣ) σε διάφορες περιοχές της Επικράτειας και στην Αθήνα και διετέλεσε Διευθυντής του Π. Γ. του Αν. Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Πανούση. Από το 2017 διδάσκει στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια στην Αστυνομική Ακαδημία. Διετέλεσε για τρία χρόνια Επικεφαλής του Συντονιστικού Κέντρου για την Εποπτεία της Αγοράς και την Αντιμετώπιση Παραεμπορίου του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης. Συμμετείχε (2018) στην Επιστημονική «Επιτροπή Πανούση» για την Ίδρυση Πανεπιστημίου Στερεάς. Έχει γράψει επιστημονικά άρθρα σε Ελληνικά περιοδικά, όπως την «Επιθεώρηση Δημοσίου Δικαίου» και τον «Συνήγορο», σχετικά με την Τοπική Αστυνόμευση, τις Μεταρρυθμίσεις στη Δημόσια Διοίκηση, το Παραεμπόριο κ.ά. Αρθρογραφεί σε ειδησεογραφικές έγκριτες ιστοσελίδες και σε εφημερίδες. Άλλα έργα του ιδίου: Δημοτική Αστυνόμευση 2019, Το Ποτάμι της Σιωπής (μυθιστόρημα) 2018. Είναι παντρεμένος με την Αλεξάνδρα Παπαθωμά και έχουν μία κόρη, τη Βάλια.