Γιώργος Μπουμπούσης: Θα έλεγα δύο πράγματα. Αρχικά η αγάπη μου για τη γραφή την ίδια. Με θυμάμαι να γράφω σε κάθε εύκολη ή δύσκολη φάση της ζωής μου. Και μετά, η αγάπη μου για τα παιδιά και την παιδική ηλικία. Τα δύο παραπάνω μαζί, βρήκαν την έκφρασή τους στο παιδικό βιβλίο.
Πώς ξεκινάει το δημιουργικό ταξίδι; Τι αποτελεί το έναυσμα κάθε φορά;
Γ.Μ.: Τα πάντα μπορούν να αποτελέσουν έναυσμα: ένα τραγούδι, μια μνήμη, μια μυρωδιά, κάτι που είδα, άκουσα, ένιωσα. Είναι αυτό που λέει ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν «Οτιδήποτε βλέπεις μπορεί να γίνει ένα παραμύθι και μπορείς να γράψεις μια ιστορία από οτιδήποτε αγγίξεις».
Τι πιστεύετε για τα παιδιά σήμερα; Διαβάζουν ή τους διαβάζουν αρκετά, λιγότερο, περισσότερο...;
Γ.Μ.: Νομίζω ότι τα παιδιά σήμερα έχουν μεγαλύτερη πρόσβαση στην ανάγνωση: είτε με τη μορφή παραδοσιακών βιβλίων είτε με τη μορφή e-books. Επίσης τους διαβάζουν πολύ περισσότερο από μικρή κιόλας ηλικία. Υπάρχουν για παράδειγμα τα πάνινα βιβλία που απευθύνονται σε παιδιά λίγων μόνο μηνών. Επιπλέον στα σχολεία ενθαρρύνονται οι αναγνωστικές δράσεις. Παρόλα αυτά το βιβλίο, στην όποια του μορφή, έχει να αναμετρηθεί με τις νέες κοινωνικές και τεχνολογικές συνθήκες. Από τη μια το πρόγραμμα των παιδιών ασφυκτιά από δραστηριότητες εις βάρος του ελεύθερου χρόνου. Η ανάγνωση όμως προϋποθέτει ελεύθερο χρόνο. Από την άλλη οι νέες τεχνολογίες φαίνεται πως έχουν κερδίσει το στοίχημα στην ερώτηση: Τι με ξεκουράζει καλύτερα; Να διαβάσω ένα βιβλίο ή να παίξω ένα παιχνίδι στο κινητό;
Ο Γιώργος Μπουμπούσης μιλάει για το παιδικό βιβλίο, την πηγή της έμπνευσης για τις ιστορίες του, για τα οφέλη της ανάγνωσης-εμπειρίας του βιβλίου και άλλα πολλά, με αφορμή την κυκλοφορία δύο τίτλων του. «Ο μαγικός καθρέφτης της Εβίτας» και «Ένα χαμόγελο για τη Χαρά», από τις εκδόσεις Ελληνοεκδοτική. Για το δεύτερο μας λέει επιπλέον:
Τι αφορά το «Ένα χαμόγελο για τη Χαρά»; Ποια είναι η υπόθεση της λαγουδίνας Χαράς και ποια τα οφέλη για τα παιδιά;
Γ.Μ.: Το «Ένα χαμόγελο γα τη Χαρά» είναι το δεύτερο μιας σειράς βιβλίων από την Ελληνοεκδοτική που φέρνει τα παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας σε επαφή με τα ευχάριστα και δυσάρεστα συναισθήματά τους. Κάθε βιβλίο και ένα συναίσθημα, που ξετυλίγεται στα μάτια των παιδιών μέσα από μια σύντομη ευχάριστη ιστορία. Όλα τα συναισθήματα έχουν μορφή ζώου και κατοικούν στο νησί της Αγκαλιάς.
Στο «Ένα χαμόγελο γα τη Χαρά» τα παιδιά μέσα από την ιστορία της Χαράς, της λαγουδίνας, θα κατανοήσουν τη σημαντικότητα των συναισθημάτων για τη ζωή μας. Τα κρατάμε όλα στη συναισθηματική παλέτα μας, τα αποδεχόμαστε, εκφράζοντάς τα με τρόπο ανάλογο του πλαισίου που βρισκόμαστε. Ναι λοιπόν στη χαρά, στον θυμό, στην αγάπη, στη λύπη, στον φόβο κ.τ.λ. αλλά με λειτουργικό τρόπο.
Τώρα, για το άλλο βιβλίο, τον «Μαγικό καθρέφτη της Εβίτας» διαβάζουμε στο οπισθόφυλλο:
Η Εβίτα έχει έναν μαγικό καθρέφτη!
Ένας καθρέφτη που την αποκαλεί «πριγκίπισσα» και της απαντά σε ό,τι τον ρωτάει.
Όμως ο καθρέφτης δεν λέει ποτέ ψέματα, ακόμα κι όταν η μικρή κυρία του θυμώνει.
Οι αλήθειες του μαγικού καθρέφτη τελικά, όσο κι αν στενοχωρούν, βοηθούν καμιά φορά και τις πριγκίπισσες να γίνουν καλύτερες!
Ας είναι το 2021 γεμάτο αγκαλιές που περικλείουν μέσα τους τα πιο σημαντικά για τον καθένα μας πράγματα.
Γιώργος Μπουμπούσης