Ο Θοδωρής Δεύτος και Ο Αλεξιπτωτιστής

Ο Αλεξιπτωτιστής ήταν δικός μας, Θοδωρής Δεύτος

Το μυθιστόρημα με τίτλο «Ο Αλεξιπτωτιστής ήταν δικός μας» ξεκινάει στα 1937, όταν μια αποστολή Γερμανών μεταπτυχιακών φοιτητών της αρχαιολογίας έρχεται στην Κνωσό για ανασκαφές. Ένας εξ’ αυτών, ο Έρικ, ερωτεύεται μια Κρητικοπούλα μαθήτρια, την Ροδάνθη. Ο έρωτας αυτός, παρόλο που περνάει δια πυρός και σιδήρου μέσα από δοκιμασίες και αξεπέραστα προβλήματα που προκαλεί ο πόλεμος, εν τούτοις διατρέχει όλο το βιβλίο και κρατάει τον αναγνώστη συνεχώς σε αγωνία.
Μάχη της Κρήτης, αντίσταση στο ναζισμό και τον φασισμό, λιμός της Αθήνας, βομβαρδισμός της Δρέσδης, ψυχρός πόλεμος, Χούντα μέχρι και τις μέρες των μνημονίων, είναι οι σημαντικοί σταθμοί της πολύ ενδιαφέρουσας υπόθεσης του. 
Πάνω απ’ όλα όμως στόχος του βιβλίου είναι να αποδοθεί ο οφειλόμενος φόρος τιμής στην Κρήτη και τους Κρητικούς, που αγωνίστηκαν με αυταπάρνηση και λεβεντιά εναντίον των κατακτητών. Η συλλογή των στοιχείων όλων αυτών των σταθμών που προανέφερα, δεν ήταν μια εύκολη υπόθεση. Όπως και οι αφηγήσεις που είχα την ευλογία να ακούσω από στόματα υπέργηρων Κρητικών, οι οποίοι παρά το βαθύ τους γήρας εξακολουθούσαν να εκπέμπουν μια ξεχωριστή λεβεντιά και αξιοπρέπεια. Όλη αυτή η διαδικασία, συλλογή στοιχείων και συγγραφής, κράτησε πάνω από εννέα μήνες.

Στην υπόθεση ο Έρικ, η Ροδάνθη και η μητέρα της η Ευδοκία, έχουν τους πρωταγωνιστικούς ρόλους αυτής της ιστορίας. Η Ευδοκία λοιπόν, η μητέρα της Ροδάνθης έπαιξε έναν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο, γιατί πέρα από τον έρωτα, κάποιος έπρεπε να διαχειριστεί την σκληρή νοοτροπία της Κρήτης και των ανθρώπων της. Δεν ήταν εύκολο να ανακοινώσεις στον Κρητικό πατέρα, εκείνη την εποχή, έναν έρωτα ανάμεσα στην κόρη του και έναν Γερμανό, πολύ περισσότερο να επιτρέψει να ανθίσει και να αναπτυχθεί αυτός ο έρωτας μετά την Γερμανική κατοχή στην Κρήτη!

Ο ήρωας του βιβλίου είναι ο Έρικ, πολυμορφώτατος, κάτοχος τεσσάρων γλωσσών οι οποίες τον βοήθησαν ιδιαίτερα στην ζωή του. Ελληνολάτρης, λόγω των σπουδών του αλλά και των σπουδών της μητέρας του. Ένας τύπος που αρνήθηκε να ενταχθεί στο ναζιστικό κόμμα και το πλήρωσε.
Ηρωίδα του βιβλίου είναι η Ροδάνθη. Ένα κορίτσι του χωριού, με λίγες παραστάσεις, αλλά εξαιρετική μαθήτρια. Ένα άτομο φιλόδοξο, με στόχους και όνειρα που δύσκολα θα μπορούσε να πραγματοποιήσει μένοντας στο χωριό της, το Μάλεμε των Χανίων.
Οι ήρωες του βιβλίου είναι άνθρωποι καθημερινοί, άνθρωποι απλοί που εκπροσωπούσαν όλα τα στρώματα της Κρητικής κοινωνίας και γενικότερα. Αγρότες, οπλαρχηγοί του αντάρτικου, αγωνιστές, μαυραγορίτες, Γεσταμπίτες, κομμουνιστές, αντιστασιακοί, αντικομμουνιστές, κ.ά.

Ο αναγνώστης θα απολαύσει ένα βιβλίο που τα έχει όλα. Έχει έντονο συναίσθημα, έχει πολλές ανατροπές, έχει εισβολή και κατοχή, έχει αντίσταση στον κατακτητή, έχει την πολύ δύσκολη περίοδο που πέρασε η Αθήνα τον φοβερό χειμώνα του 41-42 με τον λιμό και τους 140.000 νεκρούς, την ολική σχεδόν καταστροφή της Δρέσδης από τους βομβαρδισμούς των Βρετανών και των Αμερικανών, την περίοδο του ψυχρού πολέμου Ανατολής-Δύσης και τελειώνει με έναν εντυπωσιακό νομίζω τρόπο, την περίοδο των μνημονίων.

Ευχή μου είναι αυτό το βιβλίο να αγαπηθεί πολύ από τους αναγνώστες, ήδη ξεκίνησε εντυπωσιακά καλά, γιατί φωτίζει στιγμές της ιστορίας που άξιζαν να φωτιστούν. Γιατί προσπάθεια μου ήταν να δείξω τους Γερμανούς ως κατακτητές και τις φρικαλεότητες που έκαναν, αλλά και ως κατακτημένους και το τι εξευτελισμούς υπέστησαν από τους συμμάχους.

Από το εξώφυλλο του μυθιστορήματος του Θοδωρή Δεύτου, Ο Αλεξιπτωτιστής ήταν δικός μας, και φωτογραφία του ίδιου

Ο Θοδωρής Δεύτος γράφει για το μυθιστόρημά του, Ο Αλεξιπτωτιστής ήταν δικός μας, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Υδροπλάνο.
Στην υπόθεση διαβάζουμε:
Κρήτη 1937. Στον μυστηριακό αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού δύο νέα παιδιά, μια Κρητικοπούλα μαθήτρια κι ένας Γερμανός φοιτητής της αρχαιολογίας, ερωτεύονται. Οι ζωές τους θα περάσουν μέσα από τον λαβύρινθο των γεγονότων και των συνεπειών του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, σε μια Ελλάδα που φλέγεται μέσα στις σελίδες της Ιστορίας.
Μπορεί να επιβιώσει ο έρωτας σε καιρό πολέμου;
Μπορούν να αναγεννηθούν η ζωή και η ελπίδα μέσα από τις στάχτες του θανάτου;
Αρκεί η αγάπη για να βρει ο άνθρωπος το μονοπάτι προς το φως;
Ένα ασπρόμαυρο πάζλ, με εικόνες από την γερμανική αεροπορική απόβαση στην Κρήτη, την αντίσταση στο ηρωικό νησί, τον λιμό της Αθήνας, τον βομβαρδισμό της Δρέσδης, τη μεταπολεμική Ελλάδα μέχρι και τη σύγχρονη οικονομική κρίση, θα μας ταξιδέψει όσο ενώνουμε τα κομμάτια του σε εποχές ζοφερές, από εκείνες που δεν θα θέλαμε να βιώσουμε ξανά...

Περισσότερα: