Παρθένα Τσοκτουρίδου: Θέλησα να συνοδεύσω τους αναγνώστες μέσω των επιστολών μου σε μια νέα πραγματικότητα μιας εποχής, αλλόκοτης θα χαρακτήριζα, στο κατώφλι του νέου κόσμου που διαμορφώνει η παγκοσμιοποίηση και όχι μόνο.
Πιο συγκεκριμένα, στο βιβλίο μου αυτό προτείνω συμβουλευτικές συνταγές μαγειρικής για ένα εξελιγμένο πνεύμα δικαιοσύνης και ανθρωπισμού στους μάγειρες της πολιτικής εξουσίας και συνιστώ κάποια πράγματα στους πολιτικοπληττόμενους πολίτες μεταξύ αστείου και σοβαρού.
Ασχολούμαι με το δρόμο του χωρισμού των προδομένων, απατημένων και χωρισμένων γυναικών που οδηγεί στην απελευθέρωση και στην εσωτερική τους αναζήτηση, με το πώς πρέπει και γιατί ένας λογοτέχνης να στρέφει την προσοχή του στην αλήθεια και στην πίστη για μια αναπνεύσιμη ανθρωπότητα, για το αν μπορεί ένας ζωγράφος να δώσει συναισθήματα ομορφιάς και ελευθερίας βοηθώντας τον ψυχισμό των ανθρώπων να ισορροπεί αρμονικά και με τις παροτρύνσεις μου στους φοβικούς καλλιτέχνες, με τα μαθήματα που δίνω με τη νεραϊδένια φαντασία μου στους ασυνείδητους μη οικολόγους για σεβασμό και αρμονία στη Φύση και στο Περιβάλλον.
Επίσης, έγραψα και δυο ασυνήθιστες επιστολές, η μία ερωτική και η άλλη στην πληγωμένη καρδιά, με απαντήσεις πάντα σε όλες τις επιστολές μου πάνω στα ερωτήματα της αλλόκοτης εποχής που ζούμε, τα οποία χαρακτηρίζουν τον πολιτισμό μας σήμερα και κάνουν την καρδιά του Έλληνα να χτυπά δυνατά πότε από δάκρυα και πότε από χαρά.
Αν θα έπρεπε να το περιγράψετε με μία μόνο λέξη, ποια θα ήταν αυτή;
Π.Τ.: Στοχασμός.
Τι θα συμβουλεύατε εκείνον που επρόκειτο να το διαβάσει;
Π.Τ.: Να αναζητήσει το δρόμο του πάνω στα συγκεκριμένα αυτά θέματα που τον ενδιαφέρουν δίχως εφησυχασμούς και συμβιβασμούς στις παγίδες της αλλόκοτης πολιτισμικά και γενικά κοινωνικά εποχής μας, αποτινάσσοντας όλα αυτά τα βαρίδια από τον ψυχισμό και τη ζωή του που τον πλακώνουν και τον καταρρακώνουν ψυχικά και ηθικά.
Αν το βιβλίο σας ήταν/γινόταν ένα κανονικό ταξίδι κάπου στον κόσμο, που θα πηγαίναμε και πόσες μέρες θα κρατούσε;
Π.Τ.: Ένα γαλήνιο ταξίδι στη δύναμη της αλήθειας που θα κρατούσε για όσο συμμαχούσαμε μαζί της.
Κλείστε τη μίνι συνέντευξη με μία φράση/παράγραφο από το βιβλίο
Π.Τ.: Μάθετε να επαινείτε τους άξιους, να σιωπάτε όταν, όπου και όποτε πρέπει να μη λέτε ποτέ κακό λόγο για κανένα καλό άνθρωπο, να μην τον συκοφαντείτε, να μη υβρεολογείτε και χυδαιολογείτε, να διατηρείτε το απόρρητο, να μη προδίδετε, να μη κομπορρημονείτε, να έχετε κοινωνική αγωγή, αξιοπρέπεια κι ευπρέπεια.
Η συλλογή αφηγημάτων της Παρθένας Τσοκτουρίδου, Επιστολές μιας αλλόκοτης εποχής, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αποστακτήριο. Στο οπισθόφυλλο διαβάζουμε μεταξύ άλλων:
Οι απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα μέσω επιστολών της αλλόκοτης εποχής που ζούμε και που καθρεπτίζουν τα κύρια χαρακτηριστικά του πολιτισμού μας, τα οποία κάνουν την καρδιά του Έλληνα να χτυπά δυνατά πότε από λύπη και πότε από χαρά.