Την συλλογή της Μαρίζας Καζακλάρη θα την πρότεινα ανεπιφύλακτα σε μη μυημένους ποιητικά φιλαναγνώστες που θα ήθελαν να προσπαθήσουν στον στίχο, κι αυτό γιατί θεωρώ πως ενδείκνυται για περιπτώσεις όπου θέλει κανείς να δοκιμάσει κάτι ποιητικό που δεν θα υποτιμά τη νοημοσύνη του αλλά έχει το φόβο της πρώτης επαφής. Σε αυτό το βιβλίο, υπάρχει η απλότητα συνδυαστικά με την ουσία. Η εύκολη νόηση και η άμεση γλώσσα σε συνδυασμό με το απόσταγμα.
Η Μαρίζα Καλακλάρη γράφει ελεύθερα, αγγίζει την πεζοποίηση στο ύφος και το νανοδιήγημα ενώ αλλού είναι και διαλογική. Τα πιο ολιγόλογά της λειτουργούν και ως ρήσεις -για παράδειγμα το «Διάθλαση» ορίζει τον έρωτα περιεκτικά.
Στο σύνολο, έχεις την αίσθηση ότι φεύγει ή διώχνει ή απομακρύνει ή απομακρύνεται από την αγάπη ή την απώλεια αυτής, με έναν τέτοιο τρόπο ώστε να αποφύγει τον πόνο (αυτής) ενώ σε αντιδιαστολή τονίζει την πάλη (της), όπως στον έρωτα, που εμφανίζεται ποικίλως -κάθε είδους.
Το θηλυκό -γένος, πρόσωπο, ψυχή... ηδονή, απώλεια, σελήνη, θύμηση, προσπάθεια, κάθαρση...) κυριαρχεί στα έργα με τις σπανιότατες ρίμες και τον ελεύθερο στίχο. Μαζί όμως και ο έρωτας και το έρεβος. Αισθάνομαι σα να μου λέει πίσω από τις γραμμές ότι μπορεί όλα να έχουν μια θηλυκή όψη αλλά αρκούν ένα-δύο αρσενικά για το άπειρο.
Αιωνία η μάχη.
Στο συγγραφικό ύφος πρέπει να σημειώσουμε και τους κοφτούς, σύντομους στίχους. Τους μονολεκτικούς πολλές φορές, που δίνουν ένα ρυθμό στην ανάγνωση.
Κάρμα είναι η σύμπτωση της διακαούς / επιθυμίας με την πραγματικότητα.
Και στο περιεχόμενο να μη παραλείψουμε όλες τις εποχές και τις γιορτές, και κάθε επικαιροποιημένο ζητούμενο-έναυσμα, όπως η πανδημία.
Μια πλούσια από κείμενα συλλογή που διαβάζεται ρέουσα για τους παραπάνω λόγους κι αφήνει την επίγευσή της στον αναγνώστη που τελικώς δεν απογοητεύεται.
Η ποιητική συλλογή της Μαρίζας Καζακλάρη, Λαξεμένοι ψίθυροι, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ελκυστής.
Ευχαριστώ τον εκδότη για τη διάθεση του βιβλίου.
Το παραπάνω περιέχει αποσπάσματα.
Στην περίληψη λέει η κυρία Καζακλάρη:
Το βιβλίο «Λαξεμένοι Ψίθυροι» αποτελείται από 105 ποιήματα. Τα ποιήματα αυτά άλλοτε έχουν εφαλτήριο πραγματικές ιστορίες που συναντώ στην κλινική πρακτική, ιστορίες καθημερινής ψυχοπαθολογίας ανθρώπων που παλεύουν να ισορροπήσουν ανάμεσα στη λογική και στη διαστρέβλωσή της και να αντιμετωπίσουν τους δαίμονες της διαταραχής τους, της απομόνωσης, του στίγματος. Άλλοτε επιχειρούν να αποτυπώσουν με διάχυτο συναισθηματισμό την περιρρέουσα πραγματικότητα. Κι άλλοτε πραγματεύονται ερώτων έργα που σαγηνεύουν, διεγείρουν και παιδεύουν.
Οι περισσότερες ιστορίες εμπερικλείουν μια αντίφαση, δείχνοντας ότι τα βιώματά μας δε βρίσκονται σε ένα συνεχές, αλλά υποκρύπτουν ανατροπές. Η υπαρξιακή αγωνία είναι διάχυτη στο σύνολο του έργου, είτε φανερά, είτε συγκαλυμμένα.
Τα ποιήματα αυτά προσδοκούν να μαλακώσουν φόβους, να εμπνεύσουν αισιοδοξία, να εισχωρήσουν στο άβατο της ανθρώπινης ψυχής. Ή αλλιώς, αποτελούνται από λέξεις που φοράνε τα γιορτινά τους για να εκτεθούν.
Η Μαρίζα Καζακλάρη γεννήθηκε στην Κατερίνη. Είναι απόφοιτος του τμήματος Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος στην Κοινωνική Κλινική Ψυχολογία του τμήματος Ψυχολογίας του Α.Π.Θ. με ειδίκευση στη Γνωστική Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία. Εργάζεται εδώ και δεκατρία χρόνια στο Γ.Ν.Θ. «Γ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ»-Οργανική Μονάδα Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, σε τμήματα Οξέων, στον Συμβουλευτικό Σταθμό Απεξάρτησης από Αλκοόλ, Φάρμακα και Τυχερά Παιχνίδια και τα τελευταία χρόνια στο Κοινοτικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων του Νοσοκομείου. Κάνει διαγνωστική αξιολόγηση παιδιών και εφήβων, συμβουλευτική γονέων και ψυχοθεραπεία ανηλίκων καθώς και ενηλίκων στον Συμβουλευτικό Σταθμό Ψυχολόγων του Νοσοκομείου. Έκανε σπουδές στη θεωρία της μουσικής και στο πιάνο. Είναι γνώστης της αγγλικής και της γερμανικής γλώσσας. Είναι λάτρης της λογοτεχνίας, της μουσικής, των ταινιών του Χίτσκοκ και της θάλασσας. Είναι παντρεμένη και έχει μια κόρη. Το 2018 έγραψε την ποιητική συλλογή «Γαλάζιες Ενδορφίνες», η οποία και εκδόθηκε από τις Εκδόσεις Όστρια. Το 2019 συμμετείχε με ποίημά της στο Επίλεκτο Λεύκωμα των Εκδόσεων Όστρια «Όταν η ζωγραφική συναντά την ποίηση».