Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ e-books ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο –παρακολουθείτε όλα τα είδη– ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθoπλασίες: Από τις στάχτες της Καντάνου * Τα σπασμένα κομμάτια μιας αγάπης * Ιόντα θανάτου * Ο βυθός αλλιώς * Ο εραστής του Ντεβ Μάρτιν * Μ' ένα ζευγάρι σαγιονάρες * Το ταξίδι μιας στιγμής ** Διηγήματα: Backpack: Ιστορίες χίμαιρες * Πέτα μακριά, Πέπε ** Ποίηση: Δεύτερη φωνή Ι * Το ξενοδοχείο της αυτοπραγμάτωσης * λοιπόν, * Ναι, αρνούμαι * Η άλλη πλευρά *** Παιδικά: Από τη σοφίτα στα άστρα *** Μουσικό άλμπουμ: The 12 Kalikatzari of Christmas *** Εγκυκλοπαίδεια: Rock Around... Troubadours

Μέρα επιστροφής

Όταν αγαπάς την ζωή, και αυτό το όμορφο θαύμα σε γοητεύει ξεχνάς κάθε σκοτούρα. Με αυτό τον τρόπο εκείνη στεκόταν απέναντι στην μιζέρια και δεν θα μπορούσε αλλιώς.

Ο λόγος για την Μαρία. Είχε αντιμετωπίσει αρκετές δυσάρεστες στιγμές στα τριάντα χρόνια της. Πολλές φορές ξεχνούσε μάλιστα πόσες ήταν οι θετικές που την είχανε σημαδέψει. Από την τρυφερή ηλικία των έντεκα είχε ζήσει αρκετά γεγονότα που θα ήθελε να ξεγράψει απ' την μνήμη της όπως οι συνεχείς καβγάδες των γονιών της που της είχανε δημιουργήσει πολλάκις προβλήματα, ειδικά στον ψυχολογικό τομέα, και που οδηγήθηκαν σε διαζύγιο.

Η περίοδος όμως της εφηβείας της, αν και δεν ήταν ανέμελη ήταν η αιτία ώστε να ωριμάσει νωρίτερα από πολλές συνομήλικες της και να ανεξαρτητοποιηθεί ουσιαστικά. Τα τελευταία τρία χρόνια εργαζόταν για τους θερινούς μήνες στην Κρήτη, αλλά τους υπόλοιπους διέμενε στην Θεσσαλονίκη.

Η μέρα επιστροφής την πρώτη εβδομάδα του Οκτώβρη από το νησί με το αεροπλάνο τής έφερνε πρόσφατες αναμνήσεις. Την ώρα που έβλεπε την θάλασσα από ψηλά, παρέα με το δυνατό φως του ήλιου, ένιωθε σαν αποδημητικό πουλί. Μόνο που τα φτερά του ήταν δυνατά και δεν φοβόταν για το μέλλον της. Ήταν αποφασισμένη για να γευτεί το μεδούλι της ζωής μέχρι βαθιά.
Περισσότερα από τον Νίκο Βαρδάκα
Τα χρονογραφήματα του Νίκου συνοδεύει κολάζ από έργα της Elinore Schnurr.
Βρείτε τον Νίκο Βαρδάκα στη σελίδα του στο facebook.