Νικήτας Πλατής

Γεννήθηκε στην Αμοργό το 1912 και υπήρξε αξιαγάπητος ηθοποιός, θεατρικός συγγραφέας και θιασάρχης. Πρώτη του σύζυγος υπήρξε η ηθοποιός Αγγελική Πλατή και δεύτερη η επίσης ηθοποιός Γκόλφω Μπίνη. Πέθανε στις 14 Νοεμβρίου 1983. Η φωτογραφία είναι από το πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Πυρ… ΠΑΣΟΚ και θάλασσα - Είκοσι εκατομμύρια ζητούν… τσέπη» (των Νίκου Αθερινού, Σταμάτη Φιλιππούλη, Διονύση Τζεφρόνη, θέατρο Λουζιτάνια, 1983-1984).
Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του ως επιθεωρησιογράφος και έγραψε, μαθητής ακόμη, την επιθεώρηση «Φλόγες». Εμφανίστηκε σε διάφορες οπερέτες και έργα πρόζας, με πρώτη στο Αγρίνιο, με τον θίασο Ρ. Ρουγγέρη (1932). Πολλές φορές συγκρότησε δικούς του θιάσους. Η φωτογραφία είναι από το πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Αριστείδης ο ατυχής» (του Δημήτρη Ψαθά, θέατρο Μινώα, καλοκαίρι 1969).
Στον κινηματογράφο εμφανίστηκε σε δεύτερους ρόλους σε 113 κωμικές, κατά κύριο λόγο, ταινίες και μάλιστα σε διάστημα μόλις είκοσι χρόνων, με πρώτη τον «Μιμίκο και τη Μαίρη» (1958, στον ρόλο του νοικάρη κυρ-Παναγιώτη) και τελευταία την «Μονά ζυγά δικά μου» (1979).
Στην τηλεόραση εμφανίστηκε σε ελάχιστες σειρές, κυρίως της δεκαετίας του 1970, με κορυφαία τον «Μεθοριακό σταθμό» (ΥΕΝΕΔ, 1974-1981). Επίσης, έπαιξε στις: «Κεκλεισμένων των θυρών» (ΕΙΡΤ, 1972), «Μπολσόι Ιβάν και Μπιγκ Τζον» (ΥΕΝΕΔ, 1972), «Ρομαντικές ιστορίες» (ΥΕΝΕΔ, 1980) κ.ά. Στις φωτογραφίες σκηνές από τις σειρές «Χωρίς φόβο και πάθος» (αριστερά, περιοδικό «Επίκαιρα», 24/3/1977) και «Μεθοριακός σταθμός» (δεξιά, περιοδικό «Ντομινό», 21/1/1981).
Τους στίχους από τις επιθεωρήσεις, τραγούδια που πρόσμενε να μελοποιηθούν και άλλα κείμενά του τα συγκέντρωσε στο βιβλίο «Τα παραπονεμένα» (Αθήνα: χ.ό., 1982).
Κλικ για περισσότερα του Πάνου Τουρλή
Πηγές:
Η πρώτη φωτογραφία και τα δημοσιεύματα των περιοδικών είναι από το Τμήμα Παραστατικών Τεχνών και τη Βιβλιοθήκη αντίστοιχα του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (Ε.Λ.Ι.Α.-Μ.Ι.Ε.Τ.)
Η δεύτερη φωτογραφία είναι από το πολύτιμο αρχείο του συλλέκτη Μάκη Σουρμπή.
Η φωτογραφία του βιβλίου είναι από το αντίστοιχο άρθρο της LIFO
Το screenshot της ταινίας είναι από το προσωπικό μου αρχείο.