Πώς προέκυψε η ανάγκη/ιδέα για αυτό το δοκίμιο; Μιλήστε μας για το βιβλίο.
Χρυσούλα Βακιρτζή: Ο αλφισμός ή αλμπινισμός ή λευκοπάθεια είναι πάθηση που εμφανίζεται εκ γενετής σ' ένα άτομο και σαν κύρια συνέπεια έχει το λευκό χρώμα στο δέρμα και στις τρίχες των μαλλιών και ολόκληρου του σώματος, ενώ η ίριδα των ματιών είναι ρόδινη. Το τελευταίο δεν θα πρέπει να συγχέεται με το φαινόμενο των κόκκινων ματιών. Σε όλα τα σημεία του πλανήτη μας υπάρχουν άνθρωποι με Αλφισμό και εγώ, μέσω μιας πολύχρονης έρευνας στην επίσημη σελίδα psychology.gr, συγκέντρωσα απόψεις και εμπειρίες από Ελλάδα και εξωτερικό.
Σκοπός μου η ενημέρωση, η επαφή, η ψυχολογική στήριξη, ώστε να εντοπίσουμε τις σωματικές διαφορές μας και να μάθουμε όλοι μαζί πώς να αντιμετωπίσουμε τις ρατσιστικές τάσεις που ο κάθε ένας από εμάς -άλλος λίγο άλλος πολύ- αντιμετωπίζουμε. Αν και δεν μπόρεσα να ταξιδέψω στον Έβρο, στα πομακοχώρια Ξάνθης (εδώ ακόμα υπάρχει έξαρση του Αλφισμού, μια που σ’ αυτές τις κλειστές κοινωνίες γίνονται γάμοι μεταξύ συγγενών πρώτου βαθμού), πρόσφατα εξέδωσα στο βιβλίο αυτή την έρευνα. Με την ευκαιρία, ευχαριστώ την Πανελλήνια Ένωση Αμφισβλητροειδοπαθών και τον πρόεδρο της, για τη στήριξη και τις πληροφορίες που μου έδωσαν
Η ιδέα/ανάγκη να αρχίσω μια έρευνα για τον Αλφισμό (αλμπινισμό) ήταν στο μυαλό μου από τότε που ήμουν μικρή. Στους περιπάτους μου συναντούσα ένα ξανθό, απόμακρο αγόρι. Μεγάλοι πια γνωριστήκαμε κι έμαθα το όνομα του. Είχε γεννηθεί με Αλφισμό, έψαχνε να μάθει για τη νόσο κι εγώ του πρότεινα την έρευνα/συζήτηση την οποία τώρα έχετε έντυπη στα χέρια σας.
Πώς θα περιγράφατε το δοκίμιο με δέκα λέξεις:
Χ.Β.: Έρευνα, Αγάπη, Ψυχολογία, Ενσυναίσθηση, Αντάμωμα, Κοινωνία, Μοναδικότητα, Ζωή, Ευαισθησία, Άνθρωπος.
Χ.Β.: Έρευνα, Αγάπη, Ψυχολογία, Ενσυναίσθηση, Αντάμωμα, Κοινωνία, Μοναδικότητα, Ζωή, Ευαισθησία, Άνθρωπος.
Η Χρυσούλα Βακιρτζή μιλάει για το βιβλίο της και, αποδεχόμενη την πρό(σ)κληση της στήλης Ακρότιτλο, συμπληρώνει τα γράμματα του τίτλου ως εξής:
Αγάπη
Λευκή
Φύσης
Ιδανικό
Σώμα
Μύρο
ΑνθρώπΟυ
Σπάνιου