Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ e-books ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Ο καπετάνιος τση Ζάκυθος * Το κορίτσι της Σελήνης * Οι τρεις πίνακες * Η φυγή των τεσσάρων * Από τις στάχτες της Καντάνου * Σαν μαργαριτάρι από σ' αγαπώ * 4ος όροφος ** Αληθινή ιστορία: Το ανυπεράσπιστο αγόρι ** Διηγήματα: Αγόρια και κορίτσια * Pelota * Backpack: Ιστορίες χίμαιρες ** Διάφορα άλλα: Έξι τίτλοι από τις εκδόσεις Ελκυστής * Βιβλιοδώρα από τις εκδόσεις Ελκυστής ** Για παιδιά: Η περιπετειώδης εξαφάνιση του Καλτσάκη * Ρόνι ο Σαλιγκαρόνης

Η Γιώτα Τηγανούρια για τα Τρία παραμύθια όλο τραγούδια: Απ' το πυκνό δάσος... στο πηγάδι της Γερακίνας

Τι σας ώθησε στη δημιουργία των Τριών Παραμυθιών όλο Τραγούδια;
Γιώτα Τηγανούρια: Τα «Τρία Παραμύθια Όλο Τραγούδια» αποτελούν κυρίως μια μουσική πρόταση, που ικανοποιεί την προσωπική μου ανάγκη για έκφραση, για μουσική ερμηνεία και καλλιτεχνική δημιουργία..! Και εδώ συμπεριλαμβάνεται μαζί με τη μυθοπλασία, η μουσική επεξεργασία των μελωδιών των τραγουδιών, η ενορχήστρωση, το παίξιμο των μουσικών οργάνων και βέβαια η φωνητική ερμηνεία!

Ποια ήταν η έμπνευση ή η κινητήριος δύναμή σας;
Γ.Τ.: Ήταν η ανάγκη να συνδέσω, να βρω ένα κοινό παρανομαστή και τελικά να εντάξω σε κάποιο θέμα μια σειρά από όμορφα παιδικά τραγούδια που μας έχει κληρονομήσει η λαϊκή μούσα και ο πλούσιος μουσικός μας πολιτισμός!
Έτσι προέκυψαν οι ιστορίες των τριών παραμυθιών μέσα από τις εικόνες που δημιουργούσαν τα ίδια τα τραγούδια. Κάποια από αυτά είναι νανουρίσματα, άλλα τραγούδια της κούνιας, παιχνιδοτράγουδα, τραγούδια της άνοιξης, της αγάπης μέσα από τα οποία μεγάλωσαν πολλές γενιές παιδιών τραγουδώντας ξένοιαστα με κέφι, πολύ παιχνίδι και χαρά!

Γιατί ασχοληθήκατε με το παιδικό βιβλίο;
Γ.Τ.: Εκτός από μουσικός είμαι και μουσικοπαιδαγωγός! κι όλα αυτά τα τραγούδια αποτέλεσαν και αποτελούν το εκπαιδευτικό μου υλικό. Τις ιστορίες των παραμυθιών μαζί με τα συγκεκριμένα τραγούδια τις έχω δουλέψει με παιδικές ομάδες Μουσικής Προπαιδείας και Προχορωδίας και τις έχουμε παρουσιάσει με επιτυχία σε μουσικές παραστάσεις, δίνοντας πολλή χαρά τόσο στα παιδιά που συμμετείχαν όσο και στον κόσμο που τις παρακολούθησε. Οπότε μιλάμε για ένα δουλεμένο και δοκιμασμένο υλικό που αποφάσισα να εκδώσω.

Ποιος/οι είναι ο/οι στόχος/-οι σας;
Γ.Τ.: Οι στόχοι μου μεταξύ άλλων είναι η διάδοση και η διάχυση αυτών των τραγουδιών που μας έχει κληρονομήσει, κυρίως, η λαϊκή μας παράδοση ώστε να συνεχίσουν να αποτελούν πηγή μουσικής έκφρασης, δημιουργικότητας και χαράς στις νέες γενιές παιδιών, μέσω της αφήγησης, του παιχνιδιού, της κίνησης του χορού και της δραματοποίησης. Μ’ αυτό τον τρόπο μπορούν τα παιδιά να μεγαλώνουν φυσικά, μουσικά και να συμμετέχουν ενεργά στο μουσικό παιχνίδι, κόντρα στα κακώς κείμενα της ψηφιακής εποχής των πολυμέσων και των ηλεκτρονικών παιχνιδιών… Εδώ τη σκυτάλη παίρνουν γονείς, δάσκαλοι, μουσικοί, μουσικοπαιδαγωγοί, κάνοντας ένα δώρο για ακρόαση στα παιδιά τους ή δουλεύοντας τα τραγούδια και τα θέματα των παραμυθιών στις τάξεις τους με τους μαθητές τους!

Ποιος είναι ο διδακτικός χαρακτήρας του βιβλίου;
Γ.Τ.: Το 1ο παραμύθι μέσα από το τραγούδι και τη μυθοπλασία καλλιεργεί το σεβασμό στη φύση, στο δάσος ως πηγή ζωής, καθώς και σ’ όλα τα πλάσματα που ζουν εκεί, στα ζώα, στα πουλιά. Το 2ο παραμύθι καλλιεργεί τη φιλία και την αγάπη προς την οικογένεια και ιδιαίτερα τη σύνδεση των εγγονών με τον παππού και τη γιαγιά, κάνοντας λόγο για τη ζεστασιά, τη φροντίδα την αγάπη τους. Το 3ο παραμύθι κάνει λόγο για την ευγένεια, τη φρόνηση, την καλοσύνη, την τιμιότητα, την ειλικρίνεια, έννοιες που δίνουν αφορμές για συζήτηση με το παιδί, αφού περικλείουν όλες εκείνες τις αρετές, τις αξίες και τα ιδανικά που θα πρέπει να χαρακτηρίζουν το μεγάλωμα και τη ζωή ενός ανθρώπου!

Τι θα μάθει ο αναγνώστης -μικρός ή μεγάλος- μέσα από αυτό;
Γ.Τ.: Τα Τρία Παραμύθια όλο Τραγούδια απευθύνονται όχι μόνο σε παιδιά αλλά και σε ενήλικες που απολαμβάνουν τη μουσική και το τραγούδι μέσα από τη μυθοπλασία! Μαζί με τη ψυχαγωγία, τη χαλάρωση και την όμορφη αίσθηση που δημιουργεί η Αφήγηση και η Μουσική των Παραμυθιών, δημιουργούν ακούσματα και μουσικά βιώματα, ικανά να προετοιμάσουν το έδαφος για μια πιο συστηματική μουσική εκπαίδευση και το χτίσιμο γερών μουσικών βάσεων σε παιδιά ηλικίας 2-11 χρονών. Αυτά τα ίδια τραγούδια μπορεί κανείς να τα βρει οργανωμένα και ταξινομημένα γι’ αυτό τον σκοπό, στις παρακάτω σειρές μουσικοπαιδαγωγικών βιβλίων:
«Σολ-Μι Ντο-Λα: διαβάζω, γράφω, ακούω, τραγουδώ. Οι βάσεις της θεωρίας του solfege και του dictee μέσα από 100 ελληνικά παραδοσιακά τραγούδια», 1ο & 2ο τεύχος, εκδόσεις Φίλιππος Νάκας, 2004. «Μέσα απ’ το τραγούδι, μαθαίνω μουσική γραφή και ανάγνωση» Μέθοδος solfege - θεωρίας - dictee Α΄ και Β΄ μέρος, εκδόσεις Νεφέλη 2011 & 2019, «35 Δίφωνα Κομμάτια για Παιδική Χορωδία βασισμένα πάνω σε ελληνικά παιδικά τραγούδια» εκδόσεις Φυλάτος 2014.

Πώς θα το χαρακτηρίζατε με μια φράση;
Γ.Τ.: Αυτό ακριβώς που λέει ο γενικός τίτλος: Τρία Παραμύθια όλο Τραγούδια για μικρούς και μεγάλους που απολαμβάνουν τη μουσική και το τραγούδι μέσα από τη μυθοπλασία!!

🌴

Το βιβλίο της Γιώτας Τηγανούρια, «Τρία παραμύθια όλο τραγούδια. Απ' το πυκνό δάσος... στο πηγάδι της Γερακίνας», κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Φυλάτος σε εικονογράφηση Θεοδώρας Τουτζιαράκη.

Η Γιώτα Τηγανούρια είναι Μουσικός, Μουσικοπαιδαγωγός και Διδάκτωρ Εθνομουσικολογίας. Διετέλεσε Σχολική Σύμβουλος Μουσικής στην Περιφέρεια Ανατ. Μακεδονίας & Θράκης (2012-2018). Γεννήθηκε στη Σαμοθράκη από οικογένεια λαϊκών μουσικών. Σε ηλικία πέντε χρονών άρχισε να παίζει παραδοσιακή μουσική «πρακτικά». Πτυχιούχος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ. κατέχει τα πτυχία Αρμονίας, Αντίστιξης, Φούγκας & Δίπλωμα Κλασικών Κρουστών του Κρατικού Ωδείου Θεσ/νικης, καθώς και το πτυχίο Πιάνου με καθηγήτρια τη Δόμνα Ευνουχίδου. Το 2007 εκπόνησε διδακτορική διατριβή στο Τ.Μ.Σ. του Πανεπιστημίου Αθηνών στο γνωστικό αντικείμενο της Εθνομουσικολογίας με επιβλέποντα ερευνητή τον καθηγητή Λάμπρο Λιάβα. Συμμετείχε σε μουσικοπαιδαγωγικά σεμινάρια, των Dalcroze, Orff και Κodaly στο Κέτσεμετ της Ουγγαρίας (2001 & 2003), καθώς και σε σεμινάρια πιάνου, θεωρητικών, διεύθυνσης χορωδίας και τραγουδιού με τους: Τότσιου, Μπακοπούλου, Altinok, Τραυλό, Μπαλτά, Αντωνίου, Αλεβίζο, Κοντογεωργίου, Σακά, Μπάκα. Από το 2007 διδάσκει και διευθύνει την Παιδική-Νεανική Χορωδία Σαμοθράκης του «Συλλόγου Φίλων Μουσικής Σαμοθράκης: Αρμονίας Γένεσις» του οποίου υπήρξε ιδρυτικό μέλος. Ως μαέστρος της χορωδίας έχει διακριθεί σε φεστιβάλ και διαγωνισμούς: διεθνής διαγωνισμός «Αντόνιο Βιβάλντι» Πιτέστι Ρουμανίας (πρώτη θέση 2018), διεθνής διαγωνισμός Interkultur Κέρκυρα (χρυσό δίπλωμα 2016), περιφερειακό φεστιβάλ Ανατ. Μακεδονίας & Θράκης «Κάτω απ’ το ίδιο ουρανό» (1ο βραβείο 2010). Έχει συνεργαστεί με σημαντικούς Έλληνες μαέστρους, Κοντογεωργίου, Παπακωνσταντίνου, Αλεβίζο, Μελιγκοπούλου, κ.ά. στο πλαίσιο του φεστιβάλ Μουσική στη Σαμοθράκη: «Τραγουδώντας με τα φτερά της Νίκης» (2013, 2015, 2016, 2017, 2018). Πήρε μέρος στις συναυλίες και τα εργαστήρια του 6ου & 8ου χορωδιακού φεστιβάλ παιδικών και νεανικών χορωδιών που διοργάνωσε το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (2016, 2018) καθώς και στο φεστιβάλ «Ξάνθη πόλις ονείρων» (2016) διδάσκοντας και διευθύνοντας άλλες τρεις χορωδίες από Ρουμανία, Βουλγαρία και Τουρκία. Έχει πραγματοποιήσει εισηγήσεις σε ημερίδες, επιστημονικά μουσικολογικά, εκπαιδευτικά και μουσικοπαιδαγωγικά συνέδρια. Έχει διδάξει και οργανώσει πολλά μουσικά εργαστήρια και σεμινάρια. Εφαρμόζει καινοτόμες πρωτοβουλίες σε σχέση με το εκπαιδευτικό έργο και έχει υλοποιήσει με επιτυχία πολλά εκπαιδευτικά προγράμματα. Έχει γράψει σειρές μουσικοπαιδαγωγικών βιβλίων, ενώ έχει γράψει και επεξεργαστεί πολλά παραδοσιακά τραγούδια για παιδικές και νεανικές χορωδίες. Έχει ιδρύσει τη μουσική ομάδα «Ηχοϋφάντες», ενώ παράλληλα μελετά την ελληνική παραδοσιακή μουσική, μέσα από το ελληνικό σαντούρι, εστιάζοντας και στη φωνητική ερμηνεία.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
Pelota, Σταμάτη Γιακουμή4ος όροφος, Μάριου ΛιβάνιουΗ φυγή των τεσσάρων, Χάρη ΜπαλόγλουΑγόρια και κορίτσια, Δημήτρη ΣιάτηΣαν μαργαριτάρι από σ' αγαπώ, Αντώνη ΠαπαδόπουλουBackpack: Ιστορίες χίμαιρεςΑπό τις στάχτες της Καντάνου, Χριστίνας Σουλελέ
Βιβλιοδώρα από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΟι τρεις πίνακες, Βαΐας ΠαπουτσήΈξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΤο κορίτσι της Σελήνης, Μαργαρίτας ΔρόσουΤο ανυπεράσπιστο αγόρι, Αλέξανδρου ΠιστοφίδηΡόνι ο Σαλιγκαρόνης, Χριστίνας ΔιονυσοπούλουΗ περιπετειώδης εξαφάνιση του Καλτσάκη, Ευαγγελίας Τσαπατώρα