Απόστολος Γκέτσος: Οι ιστορίες των "Εναλλαγών" έχουν γραφτεί σε διαφορετικές χρονικές περιόδους η μία από την άλλη. Ενδεικτικά η πρώτη χρονικά γραμμένη από την τελευταία έχουν απόσταση πάνω από 15 χρόνια. Κατά συνέπεια δεν μπορώ να πω ότι υπήρξε ένας μόνο λόγος ή μία αιτία που μου έδωσε την ώθηση για να γράψω το συγκεκριμένο βιβλίο. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι οι ιστορίες αυτές έχουν γραφτεί από διαφόρων ειδών ερεθίσματα που τα περισσότερα σχετίζονται με την αναζήτηση της δικαιοσύνης σε μικρά αλλά και σε μεγάλα πράγματα και θέματα.
Αν θα έπρεπε να το περιγράψετε με μία μόνο λέξη, ποια θα ήταν αυτή;
Τι θα συμβουλεύατε εκείνον που επρόκειτο να το διαβάσει;
Α.Γ.: Τα βιβλία πιστεύω ότι έχουν δύο στόχους. Πρώτον να ψυχαγωγήσουν και δεύτερον να σε κάνουν καλύτερο ως άνθρωπο. Αυτά θα πρότεινα σε όποιον προτίθεται να το διαβάσει. Πρώτα να το ευχαριστηθεί ενώ το διαβάζει και βέβαια να κρατήσει κάποια πράγματα που ίσως να βελτιώσουν την οπτική του για τον κόσμο συνολικά.
Αν το βιβλίο σας ήταν/γινόταν ένα κανονικό ταξίδι κάπου στον κόσμο, που θα πηγαίναμε και πόσες μέρες θα κρατούσε;
Α.Γ.: Δεν ξέρω... τι να πω; Θα πηγαίναμε σε κάθε γωνία του πλανήτη για να επιφέρουμε τη δικαιοσύνη. Και όσο χρειαζόταν...
Κλείστε τη μίνι συνέντευξη με μία φράση/παράγραφο από το βιβλίο
Α.Γ.: Να μην επιτρέπουν οι πολλοί στους λίγους να τους εκμεταλλεύονται.
Στο ύφος, ποντάρει περισσότερο στην ανάλυση των ανωτέρω και στην έκφραση των ιδεών και μηνυμάτων παρά στην αφήγηση μιας ιστορίας. Οι ήρωες σε πλήθος περιπτώσεων γίνονται κοινωνοί του· ακολουθούν πιστά τις γραμμές του, δεν αυτονομούνται, δεν παρεκκλίνουν από το στοχαστικό υπόβαθρο.
Ως είδος, συναντάμε από αφήγημα ως χρονογράφημα και από παραμύθι ως παραβολή/αλληγορία αλλά και αστυνομικό ερωτικό θρίλερ και ψυχογράφημα. Συναντάμε σύγχρονες εικόνες/στιγμές αλλά και εποχής, και σίγουρα θα κρατήσουμε -και θα συζητήσουμε ίσως με την παρέα μας ή με τον εαυτό μας- τα ερωτήματα που θέτει (Οι ανθρώπινες δυνατότητες έχουν όρια;) και θα καταλήξουμε -όπως κι ο ίδιος- στο μόνο ωφέλιμο για τον άνθρωπο: Το νόημα της ζωής... [...] ...να προσπαθείς να πράττεις το σωστό, το δίκαιο, το όμορφο. Ο Γκέτσος στοχάζεται και γράφει για να επικοινωνήσει αυτό ακριβώς. Με έναν τρόπο, όλες οι σκέψεις-διηγήσεις καταλήγουν σε αυτόν τον κοινό παρονομαστή.
Κι εκεί που λέει πραγματικά αναρωτιέμαι αν θα υπάρξει ποτέ σωτηρία και δικαιοσύνη για το σύνολο των ανθρώπων, έρχεται από μόνος του να τολμήσει τη λύτρωση για το ανθρώπινο είδος, τον τρόπο άμυνας απέναντι στα δεινά του κόσμου μας, της εποχής και των κοινωνιών όπως τις έχουμε δομήσει -του συστήματος με μια λέξη. Επανάσταση νοείται πρώτα στους ίδιους τους εαυτούς μας. Άνοιγμα ψυχής, άνοιγμα μυαλών, άνοιγμα βιβλίων.
Να ξέρετε ότι φτάνει και πέρα από την εποχή του/μας, την ξεπερνά και κοιτά το μέλλον. Δοκιμάζεται δουλεύοντας πολλά λογοτεχνικά είδη και στυλ. Πρεσβεύει το καλό στην απόλυτη μορφή του.
Ευχαριστώ τον εκδότη για τη διάθεση του βιβλίου.
Το παραπάνω περιέχει αποσπάσματα.
Στην περίληψη διαβάζουμε:
Το παραπάνω περιέχει αποσπάσματα.
Στην περίληψη διαβάζουμε:
Οι Εναλλαγές είναι ένα μωσαϊκό δράσης, εικόνων, σκέψεων και συναισθημάτων που μεταφέρει τον αναγνώστη από τη μία κατάσταση στην άλλη μην αφήνοντάς τον να πλήξει ή να κουραστεί από αυτές. Εξ ου και η ονομασία του βιβλίου. Ωστόσο οι ιστορίες, όσο και να έχουν τη διαφορετικότητά τους και την ξεχωριστή οντότητά τους η μία από την άλλη, δεν παύουν να έχουν και κοινές παραμέτρους.
Ο Απόστολος Γκέτσος γεννήθηκε το 1966 στην Αθήνα. Η καταγωγή του είναι από τον Αλμυρό Μαγνησίας, ωστόσο γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα όπου και κατοικεί. Εργάστηκε επί σειρά ετών στον Οργανισμό Σιδηροδρόμων Ελλάδος, αρχικά ως τεχνίτης μηχανολόγος και εν συνεχεία ως σταθμάρχης. Εδώ και δέκα περίπου χρόνια εργάζεται στο Υπουργείο Πολιτισμού εκτελώντας καθήκοντα φύλακα αρχαιοτήτων. Είναι παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών. Η συλλογή διηγημάτων “Εναλλαγές” είναι το τρίτο του βιβλίο, αλλά είναι το πρώτο που εκδίδεται από τις εκδόσεις Ελκυστής.