Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ e-books ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Ο καπετάνιος τση Ζάκυθος * Το κορίτσι της Σελήνης * Οι τρεις πίνακες * Η φυγή των τεσσάρων * Από τις στάχτες της Καντάνου * Σαν μαργαριτάρι από σ' αγαπώ * 4ος όροφος ** Αληθινή ιστορία: Το ανυπεράσπιστο αγόρι ** Διηγήματα: Αγόρια και κορίτσια * Pelota * Backpack: Ιστορίες χίμαιρες ** Διάφορα άλλα: Έξι τίτλοι από τις εκδόσεις Ελκυστής * Βιβλιοδώρα από τις εκδόσεις Ελκυστής ** Για παιδιά: Η περιπετειώδης εξαφάνιση του Καλτσάκη * Ρόνι ο Σαλιγκαρόνης

Ο Χρήστος Γκόλιαρης για το βιβλίο του «Κύπρος 1945-1974, Κρυφές πικρές αλήθειες»

Ποια ήταν η αιτία και η αφορμή που σας ώθησαν ν’ ασχοληθείτε με ένα τόσο καυτό θέμα, όπως το Κυπριακό, μια και δεν είστε Κύπριος;
Χρήστος Γκόλιαρης: Η επαφή μου με την Κύπρο ξεκίνησε όταν, μικρό παιδί ακόμα, παρακολουθούσα από το ραδιόφωνο τον αγώνα της ΕΟΚΑ. Αργότερα στα συλλαλητήρια για την Κύπρο. Αργότερα η τραγωδία του 1974. Μελετώ βιβλία αλλά άκρη δεν βγάζω! Επισκέπτομαι το 2012 την Κύπρο. Παντού σιωπή. Σε αποτρέπουν να μεταβείς στα κατεχόμενα, όπου έγιναν φοβερές μάχες με χιλιάδες Ελληνοκύπριους νεκρούς. Αυτό ήταν το έναυσμα. Πέντε χρόνια συγγραφική, μελετητική και ερευνητική δουλειά. Πέντε φορές επισκέφθηκα τα «θέατρα» των μαχών, όπου μελέτησα όλα τα δεδομένα. Από κοντά μου και ο άξιος συνεργάτης μου κ. Ανδρέας Πίγγουρας, Κύπριος, που τον γνώρισα εκεί. Γι’ αυτό και του αφιερώνω το βιβλίο. Έτσι προέκυψαν όλα!

Πού θα κατατάσσατε ή πώς θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας από πλευράς θεματικής και λογοτεχνικού είδους;
Χ.Γ.: Το βιβλίο είναι ιστορικού περιεχομένου. Σαν εκπαιδευτικός γνωρίζω άριστα τα είδη του λόγου και θεώρησα πιο άμεσο να το παρουσιάσω σε διαλογική μορφή. Επιγραμματικά είναι ένα ιστορικό βιβλίο με διαλογική μορφή.

Το βιβλίο σας έχει μια ιδιαίτερη δομή. Μπορείτε να μας την παρουσιάσετε με λίγα λόγια;
Χ.Γ.: Κάθε κεφάλαιο έχει σαν αφόρμηση μέρος της ζωής του Ανδρέα Πίγγουρα (με το όνομα Αντρίκο) και στη συνέχεια παρέα φίλων συζητά τα θέματα κάθε κεφαλαίου, αλλά ευρισκόμενοι στην εποχή που διεξάχθηκαν.
Στο τέλος του κεφαλαίου ο Αντρίκος ο «πρωταγωνιστής» συζητά με τον συγγραφέα «κατ’ ιδίαν» κατά τη διάρκεια της πενταετίας 2014-2019 τα ίδια γεγονότα, αλλά υπό το φως πλέον νέων δεδομένων, πληροφοριών, μαρτυριών κ.λ.π. Αυτό προξενεί μια αυξανόμενη διάθεση για μελέτη του βιβλίου.

Η περίοδος που αναφέρεστε 1945-1974, είναι η πλέον «καυτή» για το Κυπριακό. Για ενημέρωση των αναγνωστών μπορείτε να μας καταγράψετε ένα μέρος τα γεγονότων που αναφέρετε;
Χ.Γ.: Στο βιβλίο παρουσιάζονται γεγονότα, απόψεις, αναλύσεις, ξεκινώντας από την διασκεπτική του 1948 και συνεχίζοντας με το δημοψήφισμα του 1950, τη συζήτηση στον ΟΗΕ το 1954, την ΕΟΚΑ, τις συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου, την τουρκανταρσία (1963-64), την άφιξη της ελληνικής μεραρχίας στην Κύπρο, τα γεγονότα του Αγίου Ιλαρίωνα και της Τηλλυρίας, το σχέδιο Άτσεσον, τον Ασπίδα, την 21η Απριλίου και τη συνάντηση στον Έβρο, την επιχείρηση Κοφίνου, τον Παναγούλη, την απόπειρα εναντίον του Μακαρίου το 1970, τη δολοφονία Γιωρκάτζη, το Εθνικό Μέτωπο, την ΕΟΚΑ Β΄ και καταλήγοντας με το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή. Ενδιάμεσα αναφέρονται σημαντικές διπλωματικές λεπτομέρειες, συνωμοτικές κινήσεις, παραστρατιωτικές ενέργειες, κατασκοπίες, δολοπλοκίες, πολεμικές συρράξεις, διάφορα κυκλοφορούντα σενάρια κ.λ.π.

Ανήκετε σε κάποια πολιτική τάση (της Κύπρου) αυτής της περιόδου που αναφέρετε και την οποία υποστηρίζετε;
Χ.Γ.: Η μεγαλύτερη πληγή του Κυπριακού. Σέβομαι και τιμώ και τον Μακάριο και τον Γρίβα, αλλά κατέγραψα τα γεγονότα με μεγάλη αντικειμενικότητα διατηρώντας αποστάσεις από φανατικές προσεγγίσεις, γιατί στόχος μου ήταν να γραφτεί η αλήθεια. Και η αλήθεια πάντα πονάει!

Ποιο είναι το στοιχείο που διαφοροποιεί το βιβλίο σας από όσα έχουν γραφτεί μέχρι σήμερα, ώστε να το αγοράσει ένας πολίτης;
Χ.Γ.: Πρώτον ότι προσπάθησα να σταθώ αντικειμενικά σε όλα τα γεγονότα. Δεύτερον ότι επεδίωξα να πω την αλήθεια μακριά από επικίνδυνες και μονομερείς συνεργασίες ή επιρροές. Και τρίτον ότι προσπάθησα όλα αυτά τα γεγονότα να τα περιλάβω σε έναν τόμο (450 σελίδες), ώστε το βιβλίο να είναι αναγνώσιμο από τους απλούς πολίτες.

Υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο κοινό στο οποίο απευθύνετε το βιβλίο σας;
Χ.Γ.: Ναι. Είναι όσοι ενδιαφέρονται για την αληθινή ιστορία της Ελλάδας με όλες τις δυσάρεστες πολιτικές μας και ειδικότερα στους ενδιαφερόμενους για την τραγική διπλωματική και στρατιωτική πολιτική στην Ελλάδα και στην Κύπρο στο κρίσιμο διάστημα 1945-1974.
Το δοκίμιο του Χρήστου Γκόλιαρη, Κύπρος 1945-1974, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ελκυστής. Στην περίληψη λέει μεταξύ άλλων:
Το βιβλίο αυτό απευθύνεται σε όλους τους, απανταχού, Έλληνες, που επιθυμούν να γνωρίσουν λεπτομέρειες για όλα τα γεγονότα που σημάδεψαν την ιστορία της Κύπρου από το 1945 έως το 1974. [...] Υπάρχουν καταστάσεις, γεγονότα, μαρτυρίες πολιτικών, διπλωματών, στρατιωτικών κ.λπ. που αποσιωπώνται, για να καλύψουν τραγικές αποφάσεις και αποτελέσματα για την Κύπρο. [...] Με το βιβλίο μας αυτό προσπαθούμε να πλησιάσουμε στο τι συνέβη στο προσκήνιο και στα παρασκήνια στην παραπάνω αναφερόμενη κρίσιμη περίοδο, μέσα από τα επιπρόσθετα στοιχεία που ήλθαν στο φως τα τελευταία είκοσι χρόνια με τις μαρτυρίες και τις συνεντεύξεις των πρωταγωνιστών, από κρατικά αρχεία, έρευνες κ.λ.π. ένθεν και ένθεν του Ατλαντικού. Κι όλα αυτά απλά και κατανοητά για όλους τους πολίτες. [...] Στόχος είναι σε έναν τόμο να παρουσιαστούν όλα αυτά τα γεγονότα και οι κρυφές, πικρές αλήθειες που τα συνοδεύουν, ώστε ο κάθε ενδιαφερόμενος να πληροφορηθεί τα γεγονότα πολύπλευρα και να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα.

Ο Χρήστος Γκόλιαρης γεννήθηκε στις Σέρρες το 1947 και από το 1981 ζει με την οικογένειά του στο Κιλκίς. Είναι συνταξιούχος δάσκαλος και διετέλεσε για πολλά χρόνια Σχολικός Σύμβουλος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και Προϊστάμενος της Π.Ε.Ν. Κιλκίς. Έχει συγγράψει βιβλία παιδαγωγικού-ερευνητικού περιεχομένου και έναν σημαντικό αριθμό αντίστοιχων άρθρων σε παιδαγωγικά, φιλολογικά και λογοτεχνικά περιοδικά. Τελευταία ασχολείται με δοκίμια, μελέτες και έρευνες κοινωνιολογικού και ιστορικού περιεχομένου, που κυκλοφορούν ως βιβλία σε έντυπη και ψηφιακή μορφή, ως άρθρα εφημερίδων, περιοδικών κ.λ.π.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
Pelota, Σταμάτη Γιακουμή4ος όροφος, Μάριου ΛιβάνιουΗ φυγή των τεσσάρων, Χάρη ΜπαλόγλουΑγόρια και κορίτσια, Δημήτρη ΣιάτηΣαν μαργαριτάρι από σ' αγαπώ, Αντώνη ΠαπαδόπουλουBackpack: Ιστορίες χίμαιρεςΑπό τις στάχτες της Καντάνου, Χριστίνας Σουλελέ
Βιβλιοδώρα από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΟι τρεις πίνακες, Βαΐας ΠαπουτσήΈξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΤο κορίτσι της Σελήνης, Μαργαρίτας ΔρόσουΤο ανυπεράσπιστο αγόρι, Αλέξανδρου ΠιστοφίδηΡόνι ο Σαλιγκαρόνης, Χριστίνας ΔιονυσοπούλουΗ περιπετειώδης εξαφάνιση του Καλτσάκη, Ευαγγελίας Τσαπατώρα