Γεννήθηκε την Πρωτοχρονιά του 1931 στην Αθήνα και μας αποχαιρέτησε στις 26 Φεβρουαρίου 2020. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, όπου σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Μακεδονικού Ωδείου και αποφοίτησε το 1952. Έκανε μια πολύ σημαντική καριέρα σε θέατρο, κινηματογράφο και τηλεόραση κι έτσι, αυτήν τη φορά, προτίμησα απλώς να παραθέσω φωτογραφίες αυτού του αιώνιου εφήβου μας χωρίς άλλες πληροφορίες, που άλλωστε μπορούν να εντοπιστούν παντού.
Ας ξεκινήσουμε με το θέατρο:
Από το πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Ο άγουρος και το τρελλοκόριτσο» (των Πολ. Βασιλειάδη και Λάκη Μιχαηλίδη, θέατρο Μινώα, 1972-1973).
Από το πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Άνθρωπος σούπερ μάρκετ» (του Γεράσιμου Σταύρου, θέατρο Μινώα, 1973-1974, φωτογραφία του σημαντικού καλλιτέχνη Elite).
Είμαστε στην περίοδο 1974-1975 και βλέπουμε την παράσταση «Τράβα στο σπίτι σου, Τζο» (του Κώστα Πρετεντέρη, θέατρο Γκλόρια). Μαζί με τον αγαπημένο ηθοποιό απεικονίζονται η Μάρω Κόντου, η Ειρήνη Δογάνη και η Έμυ Σαράβα.
Δημοσίευμα του περιοδικού «Ντομινό» (9/6/1967) για την παράσταση «Πέντε πρόσωπα ζητούν μεροκάματο» (θέατρο Φλώριντα). Μαζί του ο Νίκος Ρίζος, η Άννα Φόνσου και ο Αλέκος Τζανετάκος.
Ανάγνωση του κειμένου «Ο αγκαλίτσας στη χώρα του σεξ» (του Κώστα Παπαπέτρου, θέατρο Γκλόρια, 1984-1985). Διακρίνουμε τους: Δημήτρη Πιατά, Ελένη Φιλίνη, Νέλλυ Γκίνη, Νίκο Δαδινόπουλο, Φωτεινή Φιλοσόφου, Λιλή Ντερτίμα, τον συγγραφέα και άλλους.
Δημοσίευμα του ένθετου εφημερίδας «Έθνος Άουτ» για την παράσταση «Έχω αγώνα αύριο. Τα χρέη από μεθαύριο» (θέατρο Άλσος, καλοκαίρι 2004). Σωτήρης Μουστάκας, Κώστας Βουτσάς, Γιώργος Κωνσταντίνου. Τι άλλο να πει κανείς...
Δημοσίευμα του περιοδικού Ντομινό (22/9/1967) για τη συμμετοχή των Κώστα Βουτσά, Σμαρούλας Γιούλη και Γιώργου Κωσνταντίνου στο θέατρο «Αμιράλ» με έργο των Πολύβιου Βασιελιάδη και Νίκου Τσιφόρου. Εγώ όμως διαπίστωσα πως εκείνη τη χρονιά ανέβηκε το έργο «Πέστα, Τιμολέων» του Δημήτρη Ψαθά. Χμ...
Θεατρικό αυτόγραφο του ηθοποιού.
Από την παράσταση «Σμύρνη μου αγαπημένη» (θέατρο Ελληνικός Κόσμος, 2014-2016).
Εμφανίστηκε σε 82 ταινίες, με πρώτη την «Ο μπαμπάς εκπαιδεύεται» (1953) ως ανώνυμος κομπάρσος!
Προτελευταία του εμφάνιση ήταν στον «Ακάλυπτο» (2013), από όπου και η φωτογράφιση για το περιοδικό Hello (13/3/2013) με τον Πέτρο Φιλιππίδη και τον Γεράσιμο Σκιαδαρέση.
Έκανε εμφάνιση-cameo ολίγων δευτερολέπτων στην «Παριζιάνα» (1969), εποχή που ήταν παντρεμένος με την Έρρικα Μπρόγερ. Εδώ, αναδρομικό δημοσίευμα του περιοδικού Downtown (1/8/2018).
Είχε την ιδέα για το σενάριο της ταινίας «Τα τούβλα» (1986) και σκηνοθέτησε την ταινία «Αλλαγή... και το λουρί της μάνας» (1982). Εδώ δημοσίευμα του ένθετου περιοδικού «Ένα-Light» για την ταινία «Κόκκινη μαργαρίτα» που προβλήθηκε τότε (7/2/1990).
Φωτογραφίες από τις ταινίες: «Αγάπησα μια πολυθρόνα» (με την Ελένη Ερήμου), «Ο άνθρωπος της καρπαζιάς» (με τον Νίκο Ρίζο και τη Ζωζώ Σαπουντζάκη), «Ένα έξυπνο μούτρο» με τη Ζωή Λάσκαρη και «Η ψεύτρα» με την Αλίκη Βουγιουκλάκη.
Επιλογή από τις 22 βιντεοταινίες που συμμετείχε τη δεκαετία του 1980.
Η πρώτη του τηλεοπτική εμφάνιση και αρκετά επιτυχημένη ήταν στον «Ονειροπαρμένο» (ΥΕΝΕΔ, 1973-1974), όπου έκανε και τη σκηνοθεσία. Εδώ διάφορα δημοσιεύματα του περιοδικού «Ντομινό» για τις ταλαντούχες αυτές εμφανίσεις του.
Δύο πολύ αγαπημένες μου φωτογραφίες με τη Χρυσούλα Διαβάτη για τη σειρά «Αμαρτίες γονέων» (ALPHA, 2003-2004).
Σπάνιο δημοσίευμα από το περιοδικό «Ο κόσμος του video» (Απρίλιος 1988).
Δημοσίευμα του περιοδικού «Ντομινό» για τον δίσκο που κυκλοφόρησε με ευκαιρία της επιτυχίας του «Ονειροπαρμένου» και εξώφυλλο του δίσκου με τη μεγάλη του επιτυχία «Τούμπου τούμπου ζα»!
Το 1986, στην ταινία «Ο ιππότης της λακκούβας» έκανε θραύση ως παρωδία της σειράς «Ο ιππότης της ασφάλτου», χρησιμοποιώντας το θρυλικό αμάξι ΨΙΤ. Μέχρι και γαριδάκια έγινε!
Η δεκαετία του 1980 ήταν ιδιαίτερη και για έναν άλλο λόγο, μιας και ο ηθοποιός συμμετείχε στις διαφημίσεις και αποτυπώθηκε σε παιχνίδια της εταιρείας LYRA, μάλιστα στις «Φιδομαχίες» παρουσιάζεται και ως Κούτση, από την ομώνυμη βιντεοταινία!
Δημοσίευμα του περιοδικού «Εγώ weekly» (10/4/2014), διαφήμιση του 2015 και δημοσίευμα του περιοδικού «Downtown» (29/12/2016).
Πηγές:
Οι φωτογραφίες, εκτός από το προσωπικό μου αρχείο, είναι από το πολύτιμο αρχείο του συλλέκτη Μάκη Σουρμπή, τη Βιβλιοθήκη και το Τμήμα Παραστατικών Τεχνών του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου (Ε.Λ.Ι.Α.-Μ.Ι.Ε.Τ.), το retromaniax, το vintagetoys και τις ιστοσελίδες των κινηματογραφικών οργανισμών Καραγιάννη-Καρατζόπουλου και Φίνος Φιλμ.