Τι σας ώθησε να γράψετε αυτή την ποιητική συλλογή;
Βίκυ Αναγνώστη: «Δος μου το χέρι σου πάρε τη λέξη μου» μας είπε ο γνωστός ποιητής Ανδρέας Εμπειρίκος.
Η ανάγκη της επικοινωνίας των εύ-μορφων, ποιητικών, μουσικών εικόνων φαίνεται να είναι κοινό μας χαρακτηριστικό από τα πρώτα χρόνια της κοινωνικής ζωής του ανθρωπίνου γένους, καθώς «ο λόγος εν εικόνι πορεύεται». Από νεαρή λοιπόν ηλικία, ήταν αυτή η έμφυτη ανάγκη που με ωθούσε να εκφράζομαι μέσω του έντεχνου ποιητικού λόγου, που όσο περισσότερο πλούτιζε διανθιζόμενος από γνώσεις και εμπειρίες, άλλο τόσο αναζητούσε «το χέρι» που θα ανταποκρινόταν στη λέξη-εικόνα! Άλλο τόσο μεγάλωνε η ανάγκη τού να μοιραστώ τη συγκίνηση που εμπεριείχαν τα μηνύματα των στίχων μου. Έτσι τα «Ρυτά και Άρρητα» πιστεύω θα μπορούσαν να «ρέουν» για να συναντήσουν τα άρρητα που βρίσκονται καλά κρυμμένα στα μύχια της ψυχής μας.
Τι θα θέλατε να αποκόμιζαν οι αναγνώστες της;
Β.Α.: Ο τρόπος που επιλέγει ο αναγνώστης να προσεγγίσει ένα ποίημα, εξαρτάται πάντα από τα βιώματα, τις εμπειρίες, τις γνώσεις. Και είναι αυτό το υπόβαθρο που θα δεχτεί τους ανάλογους κραδασμούς, αυτό που θα κινητοποιήσει τις αισθήσεις μέσω των εικόνων για να οδηγηθεί ο δέκτης στη μέθεξη του συγκινησιακού φορτίου. Η αδιάλειπτη ενασχόλησή μου με τον αρχαίο πολιτισμό, κυρίως τον ελληνικό, την αρχαιολογία, την ιστορία, τη φιλοσοφία με οδήγησε να αναδείξω στους αναγνώστες μου το μεγαλείο των διαχρονικών αξιών, που από το παρελθόν πορεύονται αναλλοίωτες μέσα στον παρόντα χρόνο και θα εξακολουθούν στο μέλλον να στέλνουν το φως τους, να θέτουν σε εγρήγορση το νου, για να απαλύνουν τον πόνο και να καταδεικνύουν το νόημα της ζωής
Σε ποια θέματα εστιάζετε κυρίως στην ποίησή σας;
Β.Α.: Η θεματολογία στην ποίηση από την ομηρική ακόμη εποχή μέχρι σήμερα είναι ίδια, καθώς τα προβλήματα του ανθρώπου στο βάθος δεν έχουν αλλάξει. Οι διαφορές βρίσκονται ως προς τον τρόπο έκφρασης και γενικότερα της μορφής που χρησιμοποιούν οι ποιητές. Τα θέματα αναφοράς της ποιητικής μου συλλογής είναι: η δύναμη του έρωτα, η φιλοσοφική προσέγγιση του ανθρώπινου πόνου στις διάφορες μορφές του και η υπαρξιακή διάστασή του, η ανάγκη για ελευθερία και ειρήνη, το αρχαίο κάλλος, η αλήθεια και η πλάνη, το δίκαιο και το άδικο, η αγάπη για τη φύση, η άδολη και συμπαντική αγάπη. Πολλά ποιήματα έχουν μυθολογική ή ιστορική βάση με διάχυτο το στοχασμό και το λυρισμό.
Αν το βιβλίο σας ήταν/γινόταν ένα ταξίδι κάπου στον κόσμο, πού θα πηγαίναμε και πόσες μέρες θα κρατούσε;
Β.Α.: Είναι γνωστό ότι ο λογοτέχνης μεταδίδει τη συνείδηση του κόσμου κωδικοποιημένη μέσα από τον εαυτό του, ανοίγοντας στους άλλους την πόρτα του προσωπικού του κόσμου. Έτσι λοιπόν ο ποιητής με τους αναγνώστες του γίνονται συνταξιδιώτες μέσω των στίχων του. Πού μπορεί να φτάσει αυτό το ταξίδι ή ποια θα είναι η διάρκειά του; Τα «Ρυτά και Άρρητα» μπορούν να φτάσουν εκεί όπου έχει ταξιδέψει και υιοθετηθεί ο ελληνικός πολιτισμός, μέσα από τον μοναδικό πλούτο της γλώσσας του, τα υπέροχα μνημεία του, το βαθύ στοχασμό του, τον ηρωισμό της ελληνικής φυλής, την ελεύθερη σκέψη, εκεί όπου η αγάπη και ο έρωτας έχουν τη δική τους αξία και σημασία. Και αυτό το ταξίδι πιστέψτε με δεν είναι καθόλου σύντομο, γιατί μέσα από τη διαρκή αναζήτηση ο αναγνώστης έχει να γνωρίσει και να απολαύσει τα αριστουργήματα τού λόγου και της τέχνης μέχρι εκεί και όσο θα τον οδηγήσουν οι συνειρμοί του.
Κλείστε τη μίνι συνέντευξη με μία φράση/παράγραφο από το βιβλίο σας που ξεχωρίζετε.
Β.Α.: Κλείνοντας θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά για τη φιλοξενία σας. Παραθέτω κάποιους στίχους από το ποίημά μου «Το φως του Παρθενώνα» όπου πιστεύω ότι συμπυκνώνεται το νόημα της ύπαρξής μας.
Όσοι βαδίζουν στον ήλιο
τους ακολουθεί η σκιά τους
και όσοι βαδίζουν στη δόξα
ο φθόνος του συνοδεύει.
Η Αγάπη για τη Σοφία
στο θάνατο οδηγεί,
στο θάνατο του Εγώ και της Αμάθειας.
Μόνο η θεϊκή μανία του Έρωτα
μπορεί το κατάφωτο κάλλος να χαρίσει.
...
Μην ξεχνάς άνθρωπε το τελικό σκοπό της ενσαρκώσεως σου:
είναι η επάνοδος στη θεϊκή μονάδα.
Η πρώτη ποιητική συλλογή της Βίκυς Αναγνώστη, Ρυτά και άρρητα, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Φίλντισι.
Η μοναδικότητα της ποίησης της Βίκυς Αναγνώστη στηρίζεται στην συνύπαρξη δύο στοιχείων που πολύ σπάνια συνυπάρχουν στην σύγχρονη ποίηση: την εξομολόγηση της ψυχής -βασικά της νεανικής ερωτευμένης καρδιάς- αλλά και όλου του μυστικού κόσμου της ύπαρξης και μαζί τής απέραντης γνώσης του αρχαίου κόσμου, αλλά και του σύγχρονου κόσμου τής επιστήμης.
Και δεν είναι μόνο συνύπαρξη είναι ένα δέσιμο βαθύ, μια ανταλλαγή λόγων ύπαρξης που συχνά οδηγεί στη βαθιά σοφία: «χωρίς σκέψη / η απόλυτη ελευθερία στο παράλογο».
Η γνώση μου και βασικά η μνήμη μου δεν μ’ αφήνει να πλησιάσω πολύ την ποίηση της Βίκυς Αναγνώστη, όταν αυτή στηρίζεται στον αρχαίο κόσμο. Αλλά κι εκεί ακόμα, όταν η ποιήτρια εκφράζει το συμπέρασμα μιας ματιάς της στον αρχαίο κόσμο, είναι μια σοφή μαρτυρία ζωής.
Η ποίηση της Βίκυς Αναγνώστη με πείθει ότι, τελικά, η γνώση βοηθάει το αίσθημα, το συναίσθημα, να βιώνονται πιο ολοκληρωτικά, αν βέβαια η γνώση βιώνεται σωστά.
Κατερίνα Αγγελάκη Ρουκ
Η Βίκυ Αναγνώστη γεννήθηκε στην Άρτα. Τα μνημεία και η ιστορία της πόλης αποτέλεσαν τα πρώτα ερεθίσματα που την ώθησαν στις περαιτέρω πνευματικές ανησυχίες της. Όταν ήταν σε μικρή ηλικία η οικογένειά της μετακινήθηκε στην Αθήνα, όπου ολοκλήρωσε τις σπουδές της σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Ως πτυχιούχος του Ιστορικού Αρχαιολογικού τμήματος της Φιλοσοφικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών συμμετείχε σε αρχαιολογικές ανασκαφές στην Ερέτρια. Υπηρέτησε ως φιλόλογος στη μέση εκπαίδευση και αποχώρησε το 2012. Έκτοτε, ασχολείται με τη λογοτεχνία και άλλες μορφές τέχνης. Η ποίηση είναι η μεγάλη της αγάπη και γράφει από πολύ νεαρή ηλικία. Τελευταία, της απονεμήθηκε το Β' βραβείο για τη συμμετοχή της στο Η' Παγκόσμιο, Ποιητικό Διαγωνισμό από την Αφικτυονία Ελληνισμού για το 2019.