Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ e-books ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Οι μοίρες της αστροφεγγιάς, Οικογένεια Πελτιέ, Η κατάρα, Ροζ, Ανθοπωλείον ο Έρως * Σε είδα * Μέθεξη * Άννα * Ο καπετάνιος τση Ζάκυθος * Το κορίτσι της Σελήνης * Οι τρεις πίνακες * Η φυγή των τεσσάρων ** Αληθινή ιστορία: Το ανυπεράσπιστο αγόρι * Από τις στάχτες της Καντάνου * Σαν μαργαριτάρι από σ' αγαπώ * 4ος όροφος ** Ποίηση: Δεύτερη φωνή Ι * Εν αρχή ην ο έρως ** Διηγήματα: Ένα πιο σκοτεινό φως * Η οργή του Θεού και άλλες ιστορίες ** Νουβέλες: Αγόρια και κορίτσια * Pelota ** Διάφορα άλλα: Πέντε βιβλία από τις εκδόσεις Ελκυστής * Έξι τίτλοι από τις εκδόσεις Ελκυστής * Βιβλιοδώρα από τις εκδόσεις Ελκυστής ** Για παιδιά: Η περιπετειώδης εξαφάνιση του Καλτσάκη * Ρόνι ο Σαλιγκαρόνης

Γιώργος Κοτανίδης

Γεννήθηκε στη Δράμα το 1945 και σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, από όπου αποφοίτησε το 1970. Ήταν πατέρας της ηθοποιού Εύας Κοτανίδη.

Σπούδασε για δύο χρόνια στην Κτηνιατρική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, μόνο που η δημιουργική πορεία της παρέας του (με τον Φοιτητικό Όμιλο Θεάτρου και Κινηματογράφου) ανεκόπη με τη Δικτατορία. Ο ηθοποιός τα παράτησε και κατέβηκε στην Αθήνα για να πραγματοποιήσει το όνειρό του. Στη φωτογραφία δημοσίευμα του περιοδικού «Ταχυδρόμος» (8/4/2000) για την παράσταση «Λίστα γάμου» που είχε ανέβει στο θέατρο Αμιράλ.
Ήταν ένας από τους πρωτεργάτες της θρυλικής «Ελεύθερης Σκηνής» που ανέβασε το πρώτο της έργο («Η όπερα του ζητιάνου», του John Gay) στις 3 Νοεμβρίου 1970, κάνοντας πάταγο στα καλλιτεχνικά χρονικά, καταφέρνοντας τεχνηέντως να περάσουν αντιδικτατορικά μηνύματα μέσα από αυτήν. Συμμετείχε ενεργά στον αγώνα κατά της Δικτατορίας, συνελήφθη και βασανίστηκε. Το 1975 ξεκίνησε την προσωπική του πορεία στην ελεύθερη σκηνή, συμμετέχοντας σε έργα ποικίλου ρεπερτορίου. Στη φωτογραφία χαριτωμένο δημοσίευμα από το περιοδικό People (17/11/2013) με έναν επίσης αγαπημένο ηθοποιό που χάσαμε πρόσφατα, τον Μηνά Χατζησάββα.
Συμμετείχε σε 17 ταινίες, με πρώτη την «Από πού πάνε για τη χαβούζα;» (1978) και τελευταία την «Κόρη του Ρέμπραντ» (2015). Επίσης εμφανίστηκε στη συμπαραγωγή «Το κορίτσι της Μάνης» (1986), στην ξένη ταινία «Το μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι» (2001), στην ξένη τηλεταινία «Οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Ελλάδα» (1984) και σε τουλάχιστον έξι ταινίες μικρού μήκους.
Στην τηλεόραση εμφανίστηκε σε πάρα πολλές σειρές σε πρωταγωνιστικούς ρόλους αλλά και γκεστ εμφανίσεις: «Περίπλους» (ΥΕΝΕΔ, 1975-1977), «Άφρικα» (MEGA, 1992-1993), «Το χρώμα του φεγγαριού» (ΑΝΤ1, 1996-1997), «Βοήθεια, γειτόνοι» (ALPHA, 2003-2004), «Στο παραπέντε» (MEGA, 2006-2007). Η τελευταία του εμφάνιση ήταν τον Νοέμβριο του 2019 στο «Έρωτας μετά» (ALPHA). Με την Αντιγόνη Αμανίτου παρουσίασε στην ΕΡΤ2 την περίοδο 1986-1987 το τηλεπαιχνίδι «Ταξίδι στους μύθους και την ιστορία». Στη φωτογραφία δημοσίευμα του περιοδικού της Καθημερινής για την τηλερόαση (25/7/2004) με αφορμή τη σειρά «Λίστα γάμου» (ΝΕΤ).
Δε δίστασε να διαφημίσει και προϊόντα, όπως την Ασπίς πρόνοια (1988, βλ. φωτογραφία), τις τσίχλες Έλμα (2013), την μπίρα Amstel (2017, βλ. το δημοσίευμα από το περιοδικό Downtown, 27/4/2017) και τα χάπια διατροφής Moller’s Total (2019).
Στα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 1980 συμμετείχε στη δημιουργία του εκδοτικού οίκου «Ιθάκη» που εξέδωσε βιβλία για το θέατρο, τον κινηματογράφο και τη μουσική. Ο ίδιος ήταν πολυγραφότατος (δοκίμια και μυθιστορήματα): «Περί μαιάνδρου» (Αθήνα: Γαβριηλίδης, 1995), «Απρόσμενα αισθήματα» (Αθήνα: Γαβριηλίδης, 1999), «Οι σαλτιμπάγκοι» (Αθήνα: Καστανιώτης, 2004), «Όλοι μαζί, τώρα!» (Αθήνα: Καστανιώτης, 2011), «Ηθοποιός σημαίνει φως» (Αθήνα: Γαβριηλίδης, 2015).
Η μορφή του αποτυπώθηκε σε ελάχιστα εξώφυλλα (η έρευνα συνεχίζεται). Σπάνιο εξώφυλλο του περιοδικού TV Μικρή Οθόνη (5/5/1984) και εξώφυλλο της «Ραδιοτηλόρασης» (4/5/1984) για τη σειρά «Οι υπάλληλοι» και εξώφυλλο του περιοδικού «Αθηνόραμα» (8/11/2018) για την τελευταία θεατρική του εμφάνιση που συνεχίστηκε για δύο χρόνια!
Κλικ για περισσότερα του Πάνου Τουρλή
Πηγές:
Τα δημοσιεύματα και το screenshot της ταινίας είναι από το προσωπικό μου αρχείο.
Τα εξώφυλλα είναι από το www.retromaniax.gr, το www.naftemporiki.gr και από το προσωπικό μου αρχείο.
Τις υπόλοιπες φωτογραφίες τις βρήκα στο διαδίκτυο.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
Νόστος, Εν ονόματι της μούσας Ερατώς, Διόρθωση Ημαρτημένων, Η χρυσή κληρονόμος και Φρουτίνο4ος όροφος, Μάριου ΛιβάνιουΗ φυγή των τεσσάρων, Χάρη ΜπαλόγλουΑγόρια και κορίτσια, Δημήτρη ΣιάτηΈνα πιο σκοτεινό φως, Μαρίας ΣυλαϊδήΟ καπετάνιος τση ΖάκυθοςΗ οργή του Θεού και άλλες ιστορίες, Ιωάννας Σερίφη
Βιβλιοδώρα από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΟι τρεις πίνακες, Βαΐας ΠαπουτσήΈξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΤο κορίτσι της Σελήνης, Μαργαρίτας ΔρόσουΤο ανυπεράσπιστο αγόρι, Αλέξανδρου ΠιστοφίδηΡόνι ο Σαλιγκαρόνης, Χριστίνας ΔιονυσοπούλουΗ περιπετειώδης εξαφάνιση του Καλτσάκη, Ευαγγελίας Τσαπατώρα
Μέθεξη, Μαρίας ΠορταράκηΣαν μαργαριτάρι από σ' αγαπώ, Αντώνη ΠαπαδόπουλουPelota, Σταμάτη ΓιακουμήΕν αρχή ην ο έρως, Ευαγγελίας ΤσακίρογλουΑπό τις στάχτες της Καντάνου, Χριστίνας Σουλελέ
Άννα, Μαρίας ΚέιτζΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη