Σε αυτό το άρθρο θα επιχειρήσω να σας μεταδώσω Φίλοι μου το αναγνωστικό μου βίωμα σχετικά με το μυθιστόρημα «Η επανάσταση των υπογείων» του συγγραφέα Γιώργου Μαχαιρίτσα.
Η πλοκή διαδραματίζεται στην πρωτεύουσα μιας φανταστικής χώρας -στην Όλνταουν- και ο κεντρικός ήρωας είναι ο Μορίς, ο οποίος και είναι προστατευόμενος του μεγαλοεπιχειρηματία Ρον.
Όπως μάλιστα ομολογεί ο ευνοούμενος πρωταγωνιστής μας: «Την εποχή εκείνη είχα μόλις τελειώσει τις σπουδές μου στο πανεπιστήμιο της Όλνταουν. Ήταν επιθυμία του κ. Ρον να σπουδάσω στο ίδιο πανεπιστήμιο με εκείνον. (…) Ήταν ένας ακριβώς χρόνος από τον θάνατο των γονιών μου.»
Η αφήγηση της ιστορίας γίνεται επί το πλείστον από τον Μορίς, όντας διανθισμένη με τις προσωπικές του σκέψεις. Έτσι, γνωρίζουμε σύντομα πολλά στοιχεία τόσο για την προσωπική του ζωή, όσο και για τους γύρω του, προσπερνώντας συχνά την επιφάνεια των γεγονότων και διεισδύοντας μέχρι τα καλά κρυμμένα μυστικά των ψυχών τους.
Μ’ αυτό ως οδηγό, φτάνουμε αναπόφευκτα και στους Υπόγειους: «Χιλιάδες άνθρωποι, κάθε ηλικίας, στην πλειοψηφία τους άστεγοι, καχεκτικοί και αρρωστιάρικοι συνωστίζονται στα υπόγεια της πόλης (…) Εκατοντάδες ιστορίες λέγονται για αυτούς· πως η επανάστασή τους στα τέλη του προηγούμενου αιώνα κόντεψε να καταλύσει την δημοκρατία.»
Σύντομα ο ήρωάς μας μαθαίνει για την σύνδεση που είχε κατά το παρελθόν ο πατέρας του με αυτούς τους ανθρώπους, τον επικίνδυνο αρχηγό τους, καθώς και για την υπόγεια πολιτεία τους.
Από τη στιγμή της αποφοίτησής του από το Πανεπιστήμιο της Όλνταουν, η κοινωνική και επαγγελματική ζωή του Μορίς αλλάζει διαρκώς: «Ήταν η δεύτερη φορά που θα συμμετείχα στο μεγάλο αυτό κοσμικό γεγονός της πόλης. Πολλές φορές οι καλεσμένοι σχολίαζαν τις βραδιές αυτές για μήνες.»
Στη διάρκεια της μύησής του στους κανόνες του επιχειρηματικού παιχνιδιού, ο φιλόδοξος πρωταγωνιστής μας αντιλαμβάνεται πως όλα είναι ένα καλοστημένο θέατρο. Με συνομιλητές, που πίσω από τα όμορφα λόγια και τα χαμογελαστά τους πρόσωπα, υπάρχει μονάχα η προσωπική δίψα για κέρδος, φήμη και δύναμη.
Μάλιστα, στη διάρκεια της ιστορίας μας ακολουθούν κάποιες σοβαρές αποκαλύψεις, οι οποίες και κάνουν τον ίδιο να νιώσει πως: «Για πρώτη φορά στη ζωή μου αισθανόμουν μια περίεργη γύμνια (…) και την ίδια στιγμή είχα την αίσθηση μιας αλλόκοτης ελευθερίας.»
Κλείνοντας την τελευταία σελίδα του βιβλίου, η αίσθηση που μου έμεινε ως αναγνώστης, είναι πως η πλοκή του αφορά περισσότερο τους λάτρεις του αμερικάνικου τρόπου ζωής. Τόσο σχετικά με την ηθική όσο και την ανήθικη πλευρά της.
Κι αν θα έπρεπε να συνοψίσω την ψυχοσύνθεση των ηρώων χρησιμοποιώντας λίγα από τα λόγια του ίδιου του συγγραφέα, τότε θα επέλεγα τα παρακάτω: «Μέσα τους μπορούσα να διακρίνω ασάλευτες φιγούρες που εκείνη την ώρα ίσως συλλογιζόταν κάτι παρόμοιο με μένα, ίσως το δύσκολο αυριανό ξύπνημα, μια λάθος απόφαση που πήραν λίγο νωρίτερα ή τη λάθος ζωή που διάλεξαν για να ζήσουν.»
Βρείτε τον Θεόφιλο Γιαννόπουλο στη σελίδα του βιβλίου του στο facebook
Το μυθιστόρημα του Γιώργου Μαχαιρίτσα, Η επανάσταση των υπογείων, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν.
Το παραπάνω περιέχει αποσπάσματα.