Κώστας Θερμογιάννης: Η "Εφεύρεση του Ανθρώπου" είναι ένα βιβλίο το οποίο γράφτηκε αρχικώς στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο μέσα σε ένα χρονικό διάστημα δύο περίπου χρόνων. Είναι σκέψεις μου για μια σειρά ζητημάτων που αφορούν τον πολίτη και την κοινωνία, οι οποίες φέρουν μαζί τους και την επικαιρότητα της χρονικής στιγμής στην οποία γράφτηκαν. Επομένως, ως απάντηση στην ερώτησή σας δε θα μπορούσε να είναι κάτι άλλο παρά η αίσθηση της ευθύνης μου ως πολίτης που αντιδρά απέναντι σε ό,τι τον ενοχλεί.
Αν θα έπρεπε να το περιγράψετε με μία μόνο λέξη, ποια θα ήταν αυτή;
Κ.Θ.: Ευθύνη!
Τι θα συμβουλεύατε εκείνον που επρόκειτο να το διαβάσει;
Κ.Θ.: Η συμβουλή μου σε κάθε άνθρωπο που διαβάζει είναι… να μελετά και όχι απλώς να διαβάζει! Η μελέτη, με την έννοια της βαθιάς αναζήτησης των εννοιών και του ανθρώπινου πνεύματος πίσω από τις λέξεις, είναι αυτή που φανερώνει τη μαγεία. Για την "Εφεύρεση του Ανθρώπου" λοιπόν, θα συμβούλευα τον αναγνώστη του βιβλίου να έχει στο πίσω μέρος του μυαλού δυο-τρία πράγματα. Το Διάλογο, την Ευθύνη και τη Δημοκρατία. Δυο-τρία πράγματα που είναι μεν σημαντικά και θα πρέπει να είναι και αυτονόητα αλλά συνηθίζουμε να… τα ξεχνάμε!
Αν το βιβλίο σας ήταν/γινόταν ένα κανονικό ταξίδι κάπου στον κόσμο, που θα πηγαίναμε και πόσες μέρες θα κρατούσε;
Κ.Θ.: Μάλλον θα πηγαίναμε σε μια όμορφη θάλασσα, ξέρετε, από εκείνες που ακόμα δεν έχουμε ταξιδέψει!
Κλείστε τη μίνι συνέντευξη με μία φράση/παράγραφο από το βιβλίο
Κ.Θ.: «Η Ιθάκη είναι εκεί, τη βλέπεις, τη νιώθεις, ξέρεις πως σε περιμένει. Το δρόμο όμως θα τον διαλέξεις εσύ γιατί είσαι λεύτερος, λεύτερος να ζήσεις και να πεθάνεις όπως πεθυμάς, χωρίς δόγματα και χωρίς κανείς να σου υποβάλει μύθους για αλήθειες. Είσαι υπεύθυνος για τη δύναμη αλλά και τις αδυναμίες σου.»
(Από το ομότιτλο με το βιβλίο άρθρο μου «Η εφεύρεση του Ανθρώπου»)
Στο βιβλίο αυτό είναι συγκεντρωμένα άρθρα του Κώστα Θερμογιάννη τα οποία έχουν δημοσιευτεί στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο για το χρονικό διάστημα από το τέλος περίπου του 2016 μέχρι το τέλος του 2019. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ελκυστής.
Στην περιγραφή λέει:
Ο άνθρωπος υπήρχε μέχρι τις μέρες του Ομήρου, ίσως όμως χωρίς να έχει συνειδητοποιήσει πως πίσω από την όψη του ανδρός κρύβεται κάτι βαθύτερο και δυνατότερο κι από τον ήλιο ακόμα που σβήνει το σκοτάδι. Πως στις φλέβες του κυλάει ουσία θεών παντοδύναμων που μπορούν να του χαρίσουν δύναμη είτε καταστροφής είτε δημιουργίας. Ο άνθρωπος μπορεί να γίνει θηρίο ή γιατρός που προσφέρει ίαση, δογματικός που βλέπει μέσα σε μια μαύρη τρύπα ή ελεύθερος φωτοδότης που με τη δύναμη της φαντασίας σπρώχνει τον κόσμο προς τα εμπρός. Αυτό ακριβώς έκανε ο Όμηρος, κι ας μην το διδάσκουν στα σχολεία, πήρε τον εφήμερο άνθρωπο και τον έκανε αιώνιο. Ο Οδυσσέας έμπλεξε στην Ιστορία την ύλη και το πνεύμα, την εγγενή αδυναμία και τη σκληρή του δύναμη, τις ατέλειες και την αποφασιστικότητά του κι έδειξε το δρόμο προς τον τέλειο άνθρωπο. Όσο τέλειος μπορεί να είναι ο άνθρωπος. Η Ιθάκη δεν είναι απλώς ένα ταξίδι, είναι η διαρκής προσπάθεια της συνείδησης για να παραμείνει ανθρώπινη και να μη μεταλλαχθεί σε τέρας.
Περισσότερα για τον Κώστα Θερμογιάννη:
Ελένη
Ελένη