Μύθοι και ιστορίες της Άπω Ανατολής
Διακρίνω μια στροφή προς τα έργα και τις ημέρες του Πάτρικ Λευκάδιου Χερν και σίγουρα θα το έχετε προσέξει κι εσείς. Εκ του προχείρου, θυμάμαι την πρόσφατη μελέτη «Λευκάδιος Χερν και Πιέρ Λοτί» της Παρασκευής Κοψιδά-Βρεττού όπου περιγράφει τους δύο άντρες ως «δραπέτες» του δυτικού πολιτισμού και διαπολιτισμικές φυσιογνωμίες, κι έχω την αίσθηση ότι, ενώ ο Χερν ήταν πάντα εκεί, εμείς εδώ στην Ελλάδα τον «ανακαλύψαμε» -στην πλειοψηφία μας- απότομα, ενθουσιαστήκαμε και αποφασίσαμε να εντρυφήσουμε στη ζωή του. Σημαντικό ρόλο σε αυτό, φυσικά, έπαιξε η ιδιωτική πρωτοβουλία του συλλέκτη Τάκη Ευσταθίου, ιδρυτή του Open Mind of Lefcadio Hearn. Όπως κι αν έγινε όμως, καλά κάνουμε καθώς πρόκειται για εξέχουσα προσωπικότητα των γραμμάτων με σημαντικό αλλά και ενδιαφέρον έργο καθώς η διαμονή του στις Ινδίες και αργότερα στην Ιαπωνία, όπου έζησε ως το θάνατό του, προσέφεραν εξαίσια δείγματα βιβλιογραφίας μέσω της οποίας «σύστησε» στη Δύση τον πολιτισμό της Ανατολής.
Ερχόμενοι στο σήμερα, χαιρετίζουμε μια συλλογή μύθων της Άπω Ανατολής που μετέφρασε η συγγραφέας παιδικών παραμυθιών Εύα Πετροπούλου-Λιανού (τα βιβλία της έχουν εγκριθεί από το Υπουργείο Παιδείας της Κύπρου) και εικονογράφησε η ζωγράφος του ιαπωνικού sumi-e, Ντίνα Αναστασιάδου. Μια πολυτελή έκδοση με διδακτικές ιστορίες που θα λατρέψουν όλες οι ηλικίες και θα ωφελήσουν κάθε παιδί.
Με δυο λόγια, στις σελίδες του βιβλίου γνωρίζουμε τον ηλικιωμένο αγρότη Χαμαγκούτσι Γκοχέι που με αυταπάρνηση, ψυχική δύναμη και σοφία καταφέρνει να σώσει όλο το χωριό του από βέβαιο θάνατο, το αγόρι που έγινε σπουδαίος καλλιτέχνης αφού σώθηκε από τις ζωγραφιές του, την Κον Γκάι που κλαίει για το χαμένο της παπούτσι, μα και τα εξωτικά των χαλιών.
Βλέπουμε πώς οι ιστορίες διαμορφώνονται αναλόγως του γεωγραφικού μήκους και πλάτους όπου γεννιούνται, γνωρίζουμε χαρακτήρες αλλιώτικους από τους οικείους μας των δυτικών παραμυθιών και διαβάζουμε ιαπωνικούς μύθους... Τέλος, παίρνουμε ισχυρά μηνύματα αγάπης, δύναμης, φιλανθρωπίας, αυτοθυσίας, ευγένειας και ήθους.
Και όλα τα παραπάνω, σε ένα βιβλίο που προλογίζεται από τον Ιάπωνα Πρέσβη Yasuhiro Shimizu, τον Τάκη Ευσταθίου και τη διευθύντρια του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού Μόσχας.
Μια τέλεια εναλλακτική πρόταση για το παραμύθι των παιδιών -προάγει και την πολυπολιτισμικότητα και τη διαφορετικότητα- και εξαιρετικό δώρο προς τους μικρούς μας φίλους.
Η συλλογή, Παραμυθοταξιδεύοντας... Μύθοι και Ιστορίες της Άπω Ανατολής, της Εύας Πετροπούλου-Λιανού, κυκλοφορεί από τις Βιβλιοεκδόσεις Αναζητήσεις.
Ευχαριστώ τις Βιβλιοεκδόσεις Αναζητήσεις για τη διάθεση του βιβλίου.
Ο Λευκαδιος Πάτρικ Χερν (1850-1904) γεννήθηκε στην Λευκάδα και έχει ζήσει στο Δουβλίνο, την Αμερική όπου εργάσθηκε ως δημοσιογράφος, τις Δυτικές Ινδίες και, τέλος, την Ιαπωνία, όπου έμελλε να περάσει το υπόλοιπο του βίου του. Εκεί, εμπνευσμένος από τον ιδιαίτερο πολιτισμό και την κουλτούρα της χώρας, έγραψε πολλά μυθιστορήματα, ταξιδιωτικά διηγήματα και παραμύθια βασισμένα σε παραδοσιακούς Ιαπωνικούς θρύλους και ιστορίες, μέσω των οποίων γνώρισε στην Δύση τον πολιτισμό της Ανατολής. Το έργο του ακόμη και σήμερα συμβάλλει στην κατανόηση της κουλτούρας των Ιαπώνων, καθώς και στις διαπολιτισμικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδος και Ιαπωνίας, όπως πολύ σωστά αναφέρει στο εισαγωγικό του σημείωμα o Yasuhiro Shimitzu, πρέσβης της Ιαπωνίας στην Ελλάδα.
Επίσης, όπως αναφέρει στο εισαγωγικό του σημείωμα και ο Τάκης Ευσταθίου, συντονιστής του Διεθνούς Πολιτισμού και μέλος του The Hearn Society και του συλλόγου The open mind of Lefkadio Hearn, ο Λευκαδιος Χερν υπήρξε ένας πολίτης του κόσμου, πολύ πριν την διάδοση αυτής της αντίληψης και του τρόπου ζωής. Όπως θα συνέχιζα κι εγώ, αυτό τιμά ιδιαίτερα τους συντελεστές της παρούσας έκδοσης, καθώς εμπνέει την ιδέα μιας παγκόσμιας ανταλλαγής ιδεών και μιας πολυπολιτισμικής κοινωνίας, όπου ο κάθε λαός, με την ιδιαίτερη κουλτούρα του μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη και την εξύψωση της καλλιέργειας του ανθρώπινου πνεύματος.
Το βιβλίο "Παραμυθοταξιδευοντας..." αποτελείται από τέσσερις ιστορίες: "Ένας ζωντανός Θεός", "Το αγόρι που ζωγράφιζε γάτες", "Η καμπάνα..." και "Τσιν Τσιν Καμπακαμα, τα ξωτικά των χαλιών".
Τέσσερα παραμύθια με γλαφυρή αφήγηση, ιδιαίτερη ευαισθησία, και, το κυριότερο, προβολή παγκοσμίων θεμελιωδών ανθρώπινων αρετών και ιδανικών όπως ο αλτρουισμός, η αλληλεγγύη, η αξία της ανθρώπινης ζωής πάνω από την περιουσία και το κέρδος και την αποδοχή της φύσης, της διαφορετικότητας και των ιδιαιτέρων κλίσεων του κάθε ανθρώπου. Στιλιστικά, μέσα από την ορθολογική αφήγηση της Δύσης, το βιβλίο σε ταξιδεύει στη μαγευτική ατμόσφαιρα της Ανατολής, φέρνοντας μας σε επαφή με μια σημαντική κουλτούρα, από την οποία θα μπορούσαμε πολλά να πάρουμε.
Τα παραμύθια του Λευκάδιου Πάτρικ Χερν απευθύνονται σε παιδιά από δώδεκα ετών μέχρι... οποιασδήποτε ηλικίας, αφού έχουν την ποιότητα να κρατήσουν το ενδιαφέρον και να μιλήσουν στην καρδιά και το νου τόσο του παιδιού όσο και του ενήλικα, μα και κάτι παραπάνω απ' αυτό: Να τον διασκεδάσουν και να τον συγκινήσουν εξίσου...
Μα πάνω απ' όλα, ο εξαιρετικός αυτός συγγραφέας θα σας γοητεύσει με το πανέξυπνο και όντως πολύ ανοιχτό του μυαλό.
Φαίη Ρέμπελου
Περισσότερα από/για την Εύα Πετροπούλου-Λιανού: