Σ.Ν.: Η ιδέα της ιστορίας μου γεννήθηκε όταν αντιλαμβανόμουν τις έντονες αντιδράσεις των ανθρώπων και τα αρνητικά συναισθήματα απέναντι στο «διαφορετικό» που διάβαζα στις εφημερίδες, έβλεπα περιστατικά στις ειδήσεις και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι αντιδράσεις αυτές εντάθηκαν με την εγκατάσταση των Σύριων προσφύγων σε αρκετές περιοχές της Ελλάδος, έχοντας ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν έντονα συναισθήματα από τους Έλληνες.
Πού γράψατε το βιβλίο σας;
Σ.Ν.: Σε ένα ήσυχο μέρος, στο πατρικό μου σπίτι. Αγαπώ την ησυχία, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της συγγραφής, για αυτό και επέλεξα αυτό το μέρος.
Πόσο χρόνο σας πήρε η συγγραφή;
Σ.Ν.: Περίπου τρεις μήνες.
Πώς θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας με δυο λόγια;
Τι αγαπήσατε περισσότερο σε αυτό το βιβλίο;
Σ.Ν.: Την αλλαγή που κάνει ο Μανώλης, μέσα από τον έρωτά του για την καθηγήτριά του, αλλάζει και προσπαθεί να αντιληφθεί τον κόσμο, όπως τον αντιλαμβάνεται εκείνη.
Ποιος είναι ο πιο αγαπημένος σας ήρωας και γιατί;
Σ.Ν.: Την ηρωίδα μου, την Κατερίνα και κατ’ επέκταση τον Μανώλη. Την Κατερίνα, γιατί είναι ένας άνθρωπος με αξίες, ιδανικά και κυρίως σεβασμό στον συνάνθρωπο και τον Μανώλη, γιατί κατάφερε μέσα από τον έρωτα για την Κατερίνα να εξελιχθεί και να αλλάξει τον τρόπο σκέψης και την ίδια του τη ζωή.
Τι προσφέρει αυτό το βιβλίο στον αναγνώστη, βιβλιόφιλο ή βιβλιοφάγο;
Σ.Ν.: Τη δυνατότητα να σκεφτεί και να αντιληφθεί καταστάσεις της καθημερινότητάς του. Να του δώσει το έναυσμα να σεβαστεί το «διαφορετικό» και το συνάνθρωπό του, κάνοντας μία κοινωνία καλύτερη και πιο ανθρώπινη.
Ποια είναι η μεγαλύτερη αγωνία σας;
Σ.Ν.: Η στασιμότητα. Να μην υπάρχει εξέλιξη και ανέλιξη του πνεύματος.
Φοβάστε...
Σ.Ν.: ...την απώλεια των αγαπημένων μου ανθρώπων.
Σ.Ν.: ...την απώλεια των αγαπημένων μου ανθρώπων.
Αγαπάτε...
Σ.Ν.: ...τα μικρά πράγματα στη ζωή.
Σ.Ν.: ...τα μικρά πράγματα στη ζωή.
Ελπίζετε...
Σ.Ν.: ...σ’ ένα καλύτερο «αύριο».
Σ.Ν.: ...σ’ ένα καλύτερο «αύριο».
Θέλετε...
Σ.Ν.: ...να ταξιδέψω παντού.
Σ.Ν.: ...να ταξιδέψω παντού.
Ποιοι αναγνώστες θα λατρέψουν αυτό το βιβλίο;
Σ.Ν.: Αυτοί, οι οποίοι ακόμα κρύβουν μέσα τους το ρομαντισμό, την αθωότητα και έναν απέραντο σεβασμό προς τη ζωή και τον άνθρωπο.
Γιατί πρέπει να το διαβάσουμε;
Σ.Ν.: Για τα κοινωνικά μηνύματα που θέλει να περάσει και την οπτική πλευρά του κόσμου της Κατερίνας στη νεότερη γενιά. Βασικό κομμάτι του βιβλίου είναι η ενσυναίσθηση, δηλαδή η δυνατότητα της αντίληψης της θέσης του άλλου και ο σεβασμός αυτής.
Πού/πώς μπορούμε να βρούμε το βιβλίο σας;
Σ.Ν.: Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ελκυστής», από όπου μπορεί κάποιος να το προμηθευτεί είτε ηλεκτρονικά είτε στα βιβλιοπωλεία.
Πού μπορούμε να βρούμε εσάς;
Σ.Ν.: Στο προσωπικό μου ιστολόγιο, στο λογαριασμό μου στο Instagram: nova_sta και στο Facebook: Nova Sta.
Ποιο χρώμα του ταιριάζει;
Σ.Ν.: Νομίζω, το άσπρο.
Ποια μουσική;
Σ.Ν.: Το παραδοσιακό κυπριακό τραγούδι «Το γιασεμί στην πόρτα σου».
Ποιο άρωμα;
Σ.Ν.: Ένα άρωμα που θα έχει ως βάση το γιασεμί.
Ποιο συναίσθημα;
Σ.Ν.: Αγάπη.
Αν δεν ήταν βιβλίο, τι θα μπορούσε να είναι;
Σ.Ν.: Ταινία.
Ποιον συγγραφέα διαβάζετε ανελλιπώς;
Σ.Ν.: Την Αλκυόνη Παπαδάκη.
Σας έχει επηρεάσει άλλος συγγραφέας στον τρόπο που γράφετε ή σκέφτεστε ή ζείτε; Ποιος/ποιο βιβλίο;
Σ.Ν.: Ο Χαλίλ Γκίμπραν με το έργο του «Ο Προφήτης», που συνοψίζει την ουσία της ζωής και ο άνθρωπος που θα πρέπει να στρέφει την προσοχή του.
Οι ήρωές σας μπορούν να σας κατευθύνουν ή εσείς και μόνο ορίζετε την συνέχεια και τις τύχες τους;
Σ.Ν.: Εγώ ορίζω τη συνέχειά τους και τις τύχες τους.
Τι χρειάζεται κάποιος για να γράψει; Φαντασία ή εμπειρία;
Σ.Ν.: Νομίζω φαντασία.
Τι καθορίζει την επιτυχία σε ένα βιβλίο;
Σ.Ν.: Επιτυχία για μένα, είναι ένας συνδυασμός πραγμάτων. Η ύπαρξη θετικών σχολίων από τους αναγνώστες, ένας αρκετά ικανοποιητικός αριθμός αναγνωστών και η πρόκληση συναισθημάτων ή αλλαγή σκέψης για το βέλτιστο δυνατό στη ζωή τους.
Τι την αποτυχία;
Σ.Ν.: Το ακριβώς αντίθετο. Όταν δηλαδή το περιεχόμενο ενός βιβλίου δε μπορεί να προκαλέσει συναισθήματα, ή δε μπορεί να αποτελέσει «τροφή για σκέψη», ώστε να υπάρξει η βελτίωση και η εξέλιξη του πνεύματος.
Η βιβλιοφαγία είναι/μπορεί να γίνει κατάχρηση;
Σ.Ν.: Δε νομίζω πως μπορεί να γίνει κατάχρηση ό,τι έχει άμεση σχέση με τα βιβλία. Η κατάχρηση είναι ένας αρνητικός όρος και όταν ένας άνθρωπος διαβάζει αρκετά και πολύ δε περιέχει κάτι το αρνητικό, αλλά βοηθάει στην εξέλιξη και στην ανέλιξη του πνεύματός του.
Ποιον τίτλο βάζετε στο βιβλίο της ζωής σας;
Σ.Ν.: «Σαν ταινία παλιά».
Η νουβέλα της Σταυρούλας Νοβακίδου, Το γιασεμί, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ελκυστής.
Στο οπισθόφυλλο λέει:
Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης, 2016: Η τοπική κοινωνία βρίσκεται σε αναβρασμό καθώς οι Έλληνες κάτοικοι της περιοχής αντιτίθενται έντονα στην εκεί εγκατάσταση Συρίων προσφύγων και οι εκδηλώσεις ακραίας ρατσιστικής συμπεριφοράς πυκνώνουν ανησυχητικά. Μέσα σε αυτό το ταραγμένο κοινωνικό κλίμα, μία πενταμελής παρέα ανηλίκων αγοριών, με φυσικό αυτουργό τον Μανώλη, προβαίνει σε μια εγκληματική πράξη. Mόνη μάρτυρας η Κατερίνα, η ευαίσθητη, ιδεολόγος φιλόλογός τους. Θα μπορέσει η Κατερίνα να βοηθήσει τα πέντε αγόρια να ξεφύγουν από τις λαθεμένες αντιλήψεις των οικογενειών τους αλλά και ενός κοινωνικού περιβάλλοντος που απεχθάνεται τη διαφορετικότητα; Τι θα συμβεί όταν ο Mανώλης, που αρχίζει να ανακαλύπτει τον εαυτό του μέσα από τα μάτια της Κατερίνας, τελικά την ερωτεύεται;
Η Σταυρούλα Νοβακίδου γεννήθηκε στην Καβάλα. Αποφοίτησε από το τμήμα της Νομικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου το 2016. Ως φοιτήτρια εκδήλωσε έντονο ενδιαφέρον για το Ποινικό Δίκαιο, το Ποινικό Δικονομικό Δίκαιο και το Δίκαιο Ανηλίκων. Το 2016 συμμετείχε στο Summer Law School του οργανισμού ELSA, στο πρόγραμμα με τίτλο Αεροπορικό Δίκαιο και Τρομοκρατία στην Aix-en-Provence, στη Μασσαλία της Γαλλίας. Ακολούθως έλαβε μετά από τρίμηνη παρακολούθηση το Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης με τίτλο Εγκληματολογική Ψυχολογία από το ΕΚΠΑ. Παράλληλα, παρακολουθεί μεταπτυχιακό στη Διοίκηση των Επιχειρήσεων. Κατά διαστήματα αρθρογραφεί σε τοπική εφημερίδα του Δήμου Παγγαίου και σε ιστοσελίδα Υγείας. Είναι μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δικαίου Φοιτητών και της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος. Έχει έντονο ενδιαφέρον για τη δημιουργική γραφή, καθώς παρακολούθησε μαθήματα από τον συγγραφέα και καθηγητή Τάσο Αγγελίδη-Γκέντζο επί έξι μήνες στη ΧΑΝΘ. Τον Ιούλιο του 2018 έλαβε τον 2ο έπαινο από τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Μυθιστορήματος με τίτλο Ασημένια Σελίδα 3 για το μυθιστόρημά της Το γιασεμί.