Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ e-books ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Ο καπετάνιος τση Ζάκυθος * Το κορίτσι της Σελήνης * Οι τρεις πίνακες * Η φυγή των τεσσάρων * Από τις στάχτες της Καντάνου * Σαν μαργαριτάρι από σ' αγαπώ * 4ος όροφος ** Αληθινή ιστορία: Το ανυπεράσπιστο αγόρι ** Διηγήματα: Αγόρια και κορίτσια * Pelota * Backpack: Ιστορίες χίμαιρες ** Διάφορα άλλα: Έξι τίτλοι από τις εκδόσεις Ελκυστής * Βιβλιοδώρα από τις εκδόσεις Ελκυστής ** Για παιδιά: Η περιπετειώδης εξαφάνιση του Καλτσάκη * Ρόνι ο Σαλιγκαρόνης

Βιβέτα Τσιούνη

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1934 και σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, στη Βασιλική Ακαδημία Δραματικής Τέχνης του Λονδίνου και στο Actor’s Studio της Νέας Υόρκης. Σιωπηλά και αθόρυβα, κηδεύτηκε στις 6/5/2019. Η φωτογραφία είναι από το πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Αριστείδης ο ατυχής» (του Δημήτρη Ψαθά, θέατρο Μινώα, καλοκαίρι 1969).
Η καριέρα της ξεκίνησε με το Εθνικό Θέατρο το 1955, με φωτογραφία της να βρίσκουμε στο πρόγραμμα της μόλις τέταρτης παράστασής της («Θεοφανώ», Άγγελου Τερζάκη, 1955-1956).
Στο Εθνικό Θέατρο συμμετείχε σε τριάντα πέντε παραστάσεις ως το 1993, μ’ ένα διάλειμμα ανάμεσα στα 1963 και 1975, όπου στράφηκε στο ελεύθερο θέατρο, παίζοντας σε κωμωδίες αλλά και δραματικά έργα. Η φωτογραφία είναι από το πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Ο κοριός» (του Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι, θέατρο Βρετάνια, 1970-1971).
Στον κινηματογράφο εμφανίστηκε σε μόλις έξι ταινίες, με πρώτη την «Οργή» (1962) και τελευταίο τον «Θαυματοποιό» (1969). Έκανε μια cameo εμφάνιση στην «Και οι 14 ήταν υπέροχοι» (1965) κι εμφανίστηκε και στη συμπαραγωγή «Μια σφαίρα στην καρδιά» («Une balle au coeur», 1965).
Την ανακάλυψα επίσης σε μια βιντεοταινία: «Βία και γοητεία» (1989).
Στην τηλεόραση εμφανίστηκε σε λίγες σειρές, κυρίως τις δεκαετίες του 1970 και 1980: «Το ταξίδι» (ΥΕΝΕΔ, 1976), «Οι παραστρατημένοι» (ΕΡΤ, 1979-1980), «Ο θάνατος του Τιμόθεου Κώνστα» (ΕΤ2, άνοιξη 1987) κ.ά. Στη φωτογραφία δημοσίευμα από το περιοδικό «Ντομινό» για τη σειρά «Ρωμαίος και Ιουλιέτα ‘75» όπου πρωταγωνιστούσε (27/11/1975).
Συμμετείχε σε τέσσερις παραστάσεις του «Θεάτρο της Δευτέρας» μεταξύ 1976 και 1981 (μετέφρασε το έργο «Χάρβετ» της Μαίρη Τσέις που προβλήθηκε στις 25/8/1975). Για ένα επεισόδιο εμφανίστηκε επίσης στις «Τρεις χάριτες» (MEGA, άνοιξη 1990, απ’ όπου και η φωτογραφία) και στις «Ιστορίες με απρόοπτο τέλος» (ΕΤ2, άνοιξη 1992).
Η καριέρα της αποτυπώθηκε σε τουλάχιστον έξι εξώφυλλα, όπως το ανωτέρω (10/11/1964) (η έρευνα συνεχίζεται).
Κλικ για περισσότερα του Πάνου Τουρλή
Πηγές:
Η εικόνα 1 είναι από το πολύτιμο αρχείο του συλλέκτη Μάκη Σουρμπή
Η εικόνα 2 είναι από το ψηφιοποιημένο αρχείο του Εθνικού Θεάτρου (http://www.nt-archive.gr/)
Η εικόνα 3 είναι από το Τμήμα Παραστατικών Τεχνών και οι εικόνες 6, 7 και 8 από τη Βιβλιοθήκη του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (Ε.Λ.Ι.Α.-.Μ.Ι.Ε.Τ.).
Το screenshot της ταινίας είναι από το προσωπικό μου αρχείο.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
Pelota, Σταμάτη Γιακουμή4ος όροφος, Μάριου ΛιβάνιουΗ φυγή των τεσσάρων, Χάρη ΜπαλόγλουΑγόρια και κορίτσια, Δημήτρη ΣιάτηΣαν μαργαριτάρι από σ' αγαπώ, Αντώνη ΠαπαδόπουλουBackpack: Ιστορίες χίμαιρεςΑπό τις στάχτες της Καντάνου, Χριστίνας Σουλελέ
Βιβλιοδώρα από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΟι τρεις πίνακες, Βαΐας ΠαπουτσήΈξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΤο κορίτσι της Σελήνης, Μαργαρίτας ΔρόσουΤο ανυπεράσπιστο αγόρι, Αλέξανδρου ΠιστοφίδηΡόνι ο Σαλιγκαρόνης, Χριστίνας ΔιονυσοπούλουΗ περιπετειώδης εξαφάνιση του Καλτσάκη, Ευαγγελίας Τσαπατώρα