Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ e-books ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Ο καπετάνιος τση Ζάκυθος * Το κορίτσι της Σελήνης * Οι τρεις πίνακες * Η φυγή των τεσσάρων * Από τις στάχτες της Καντάνου * Σαν μαργαριτάρι από σ' αγαπώ * 4ος όροφος ** Αληθινή ιστορία: Το ανυπεράσπιστο αγόρι ** Διηγήματα: Αγόρια και κορίτσια * Pelota * Backpack: Ιστορίες χίμαιρες ** Διάφορα άλλα: Έξι τίτλοι από τις εκδόσεις Ελκυστής * Βιβλιοδώρα από τις εκδόσεις Ελκυστής ** Για παιδιά: Η περιπετειώδης εξαφάνιση του Καλτσάκη * Ρόνι ο Σαλιγκαρόνης

Μπέμπα Κυριακίδου

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1936 και σταδιοδρόμησε στο μουσικό θέατρο και την επιθεώρηση. Εδώ έχουμε ένα από τα πρώτα δημοσιεύματα της καριέρας της («Θησαυρός», 7/6/1953).

Ηθοποιός και τραγουδίστρια, από τις πιο εντυπωσιακές παρουσίες στον χώρο. Η λεζάντα που συνοδεύει την ανωτέρω φωτογραφία γράφει: «ένα παιδί-θαύμα όπως πρωτοεμφανίστηκε στο Άλσος το 1947» («Οικογένεια», 26/8/1953)!
Υπήρξε σύζυγος του Μανώλη Χιώτη, με τον οποίο παντρεύτηκαν το 1967, μετά το διαζύγιό του με τη Μαίρη Λίντα. Στη φωτογραφία, δημοσίευμα του περιοδικού «Θησαυρός» (17/3/1960).
Μετά τον θάνατο του Μανώλη Χιώτη το 1970 έκανε καριέρα στην Αμερική, όπου είχε ήδη διαπρέψει από τις αρχές του 1960. Πέθανε στις 20 Μαΐου 2019. Η φωτογραφία είναι από δημοσίευμα του περιοδικού «Θησαυρός» για την εμφάνισή της στο Στρατιωτικό Θέατρο Θεσσαλονίκης (3/8/1961).
Στον κινηματογράφο εμφανίστηκε σε μόλις έξι ταινίες, με πρώτη την «Καπετάν Σοροκάδας» (1953) και τελευταία την «Ο χρυσός και ο τενεκές» (1962).
Στην τρίτη της εμφάνιση μάλιστα («Δολάρια και όνειρα», 1956) αναφέρεται με το πραγματικό της όνομα (Πόπη). Στη φωτογραφία, περικυκλωμένη από θαυμάστριες («Θησαυρός», 12/10/1961). Στο δημοσίευμα που συνόδευε τη φωτογραφία αποκάλυψε πως το πραγματικό της όνομα ήταν Χριστίνα και εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο τραγούδι σε ηλικία μόλις 12 ετών, σ’ έναν διαγωνισμό στο «Κεντρικόν» που είχαν οργανώσει ο Κ. Κοφινιώτης και η Σοφία Βέμπο.
Η φωνή της ακούστηκε και στο ραδιόφωνο, όπου έλαβε μέρος σε εκπομπές του Γιώργου Οικονομίδη. Στη φωτογραφία, δημοσίευμα του περιοδικού «Θησαυρός» (29/11/1962).
Αυτή η λαμπερή παρουσία εμφανίστηκε σε πάρα πολλά δημοσιεύματα και μάλλον σε ένα μόνο εξώφυλλο, το ανωτέρω (Σεπτέμβρης 1955) (η έρευνα συνεχίζεται).
Δημοσίευμα του περιοδικού «Ντομινό» (24/11/1972) που αναφέρεται στην καριέρα της στην Αμερική.
Κλικ για περισσότερα του Πάνου Τουρλή
Πηγές:
Το screenshot της ταινίας είναι από το προσωπικό μου αρχείο.
Τα δημοσιεύματα, πλην του εξωφύλλου, είναι από τη Βιβλιοθήκη του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (Ε.Λ.Ι.Α.-Μ.Ι.Ε.Τ.).

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
Pelota, Σταμάτη Γιακουμή4ος όροφος, Μάριου ΛιβάνιουΗ φυγή των τεσσάρων, Χάρη ΜπαλόγλουΑγόρια και κορίτσια, Δημήτρη ΣιάτηΣαν μαργαριτάρι από σ' αγαπώ, Αντώνη ΠαπαδόπουλουBackpack: Ιστορίες χίμαιρεςΑπό τις στάχτες της Καντάνου, Χριστίνας Σουλελέ
Βιβλιοδώρα από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΟι τρεις πίνακες, Βαΐας ΠαπουτσήΈξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΤο κορίτσι της Σελήνης, Μαργαρίτας ΔρόσουΤο ανυπεράσπιστο αγόρι, Αλέξανδρου ΠιστοφίδηΡόνι ο Σαλιγκαρόνης, Χριστίνας ΔιονυσοπούλουΗ περιπετειώδης εξαφάνιση του Καλτσάκη, Ευαγγελίας Τσαπατώρα