Γ.Κ.: Αν εννοήσουμε την ευτυχία ως «καλοτυχία» ίσως ο αστάθμητος παράγοντας, να μονοπωλούσε την απάντηση, ωστόσο, αν ισχυριστούμε πως «ό,τι δίνεις παίρνεις», τότε σε μια απόπειρα μέτρησης –κατ’ εμέ ανέφικτη– μπορούμε να τη νοήσουμε ως αποτέλεσμα των επιλογών, στη διαχείριση των συγκυριών και των αντιξοοτήτων.
Πώς μετράμε την δημιουργία;
Γ.Κ.: Ο καθένας μπορεί να μετρήσει την δημιουργία όπως αυτός νομίζει, παρ’ ολ’ αυτά δεν ξέρω κατά πόσο το ποσόν μπορεί να κρίνει το ποιόν, θα μπορούσαμε ν’ αναφερθούμε στον Ρεμπώ, το έργο του οποίου σταμάτησε περίπου στο εικοστό έτος της ηλικίας του ωστόσο, είναι ολοζώντανο πάνω από μια εκατονταετία.
Πώς μετράμε την επιτυχία;
Γ.Κ.: Δυστυχώς η επιτυχία «μετράει» περισσότερο απ’ ότι θα έπρεπε, με αποτέλεσμα να καταστέλλεται η ελευθερία και να θυσιάζεται η έκφραση, στο βωμό της ένταξης. Αν μπορούσαμε όλοι να μαθαίναμε απλώς ότι τα πράγματα δεν είναι ακριβώς όπως υπαγορεύουν οι –διαφόρων ειδών– προκαταλήψεις, θα βιώναμε όλοι μια μορφή επιτυχίας.
Πιστεύεις;
Γ.Κ.: Προσωπικά θεωρώ πως η πίστη είναι ο χώρος μιας «ακίνητης κινήσεως»· ο χώρος της πιθανότητας ή μάλλον της δυνατότητας όπου αντλούμε μιαν απεραντοσύνη που έχει την ίδια ουσία με αυτή του ονείρου, δίχως αυτήν, η ψυχή θ’ αγκομαχούσε στην περατότητα και στο ανέφικτο.
Η συλλογή του Γιώργου Καράμπελα, Απλή μετάβαση, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν.
Στην περίληψη:
Στην περίληψη:
Απλή μετάβαση, είν’ όταν φεύγει κανείς,
με δίχως τη σκέψη της επιστροφής.
Και τότε ταξίδι βαθιά μπορετό,
θα κάνει στον κόσμο χωρίς δισταγμό.
Γιατί με τη δράση μαθαίνει κανείς,
στις ύστατες τόλμες εντός της στιγμής.
Που όταν θωράει δυο μάτια ανοιχτά,
τ’ αδύνατα γίνονται πια δυνατά.
Εικόνες τη θλίψη θα διώξουν μα... Εμπρός.
Ο χρόνος δεν στέκει, κυλά συνεχώς.
Ο Γιώργος Καράμπελας γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος του τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και μεταπτυχιακός φοιτητής Ιστορίας της Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στο παρελθόν έχει εργαστεί ως συνοδός ατόμων με αναπηρία και ως καλλιτεχνικό μοντέλο. Η Απλή μετάβαση είναι η πρώτη του ποιητική συλλογή.