Τι σας ώθησε να γράψετε αυτό το βιβλίο;
Β.Γ.Π.: Ταξίδευα με το αυτοκίνητο μου και άκουγα μία ραδιοφωνική εκπομπή πανελλαδικής εμβέλειας. Καλεσμένος ήταν ένας προπονητής του TAE KWON DO. Κάποια στιγμή ρωτήθηκε από τη δημοσιογράφο πως πρέπει να αντιδρούν οι γονείς σε ενδεχόμενη ήττα του παιδιού τους σε έναν αγώνα. Εκείνος απάντησε ότι θα πρέπει να του λένε ότι δεν πειράζει και ότι θα κερδίσει την επόμενη φορά. Αυτό που ίσως φαντάζει για πολλούς το σωστό, για μένα ήταν η πιο λάθος απάντηση! Τι θα γίνει αν δεν κερδίσει ούτε στον επόμενο αγώνα, αλλά ούτε και στον επόμενο; Για μένα, ο μόνος αγώνας που θα πρέπει να παλεύει για να κερδίσεις κανείς και ο μοναδικός αντίπαλος, είναι ο ίδιος του ο εαυτός. Δεν ξέρω πως, αλλά αμέσως μου ήρθε η ιδέα ότι θα έπρεπε να ξαναγράψω τον μύθο του Αισώπου. Μόνο που αυτή τη φορά έπρεπε να δούμε αν θα μπορούσε να κερδίσει μία χελώνα έναν λαγό, εφόσον δεν τον έπαιρνε ο ύπνος. Το παραμύθι αυτό ήταν η δική μου απάντηση στην ερώτηση της δημοσιογράφου.
Αν θα έπρεπε να το περιγράψετε με μία μόνο λέξη, ποια θα ήταν αυτή;
Β.Γ.Π.: Επιμονή.
Τι θα συμβουλεύατε εκείνον που επρόκειτο να το διαβάσει;
Β.Γ.Π.: Να το απολαύσει.
Αν το βιβλίο σας ήταν/γινόταν ένα κανονικό ταξίδι κάπου στον κόσμο, που θα πηγαίναμε και πόσες μέρες θα κρατούσε;
Β.Γ.Π.: Εδώ θα απαντήσω με τους στίχους από το ποίημα του Καβάφη: Σα βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη, να εύχεσαι να ‘ναι μακρύς ο δρόμος, γεμάτος περιπέτειες, γεμάτος γνώσεις.
Κλείστε τη μίνι συνέντευξη με μία φράση/παράγραφο από το βιβλίο
Β.Γ.Π.: Ποτέ τους άλλους μη σε νοιάζει να τους ξεπεράσεις, μα κάθε μέρα να αγωνίζεσαι τον εαυτό σου, όσο πιο ψηλά μπορείς να φτάσεις!
Ήρθε η στιγμή που η
Χελώνα και ο λαγός
Επιτέλους γράφτηκε αλλιώς.
Λες τούτη τη φορά να κέρδισε ο λαγός;
Ώρα είναι
Να τα πει κάποιος σωστά, ετούτη τη φορά.
Αν είναι δυνατόν ένας λαγός μία χελώνα να νικά!
Και
Αν πάλι έχουμε την ίδια
Ιστορία;
Όχι πάλι! Ελπίζω νικητής να ‘ναι ο
Λεβέντης
Αήττητος
Γρήγορος
Ογκώδης
Σωματαράς
Αν πάλι αναρωτιέσαι μήπως και πάλι χάσει ο
Λαγός από ένα νέο
Λάθος, δεν έχεις παρά ο
Ίδιος να το ψάξεις
Ώσπου να ανακαλύψεις τι κρύβεται σε τούτες τις
Σελίδες[1]
Το παραμύθι της Βούλας Γιαγκάζογλου-Παπούδα, Η χελώνα και ο λαγός αλλιώς..., κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ελληνοεκδοτική. Εικονογράφηση Ζωής Χωριατέλλη.
Περισσότερα:
Η Βούλα Γιαγκάζογλου-Παπούδα γεννήθηκε στη Δράμα. Σπούδασε στη Θεσσαλονίκη όπου έζησε για 12 έτη. Έκανε προπτυχιακές σπουδές και διδακτορικό στο ΤΕΦΑΑ του Α.Π.Θ. και εργάστηκε με παιδιά με και χωρίς αναπηρία σε παιδικές κατασκηνώσεις, αθλητικούς συλλόγους και ειδικά σχολεία. Από το 2003 ζει μόνιμα στις Σέρρες όπου εργάζεται στο Πανεπιστήμιο ως Καθηγήτρια Ειδικής Αγωγής και έχει κάνει περισσότερες από εκατό έρευνες και διαλέξεις σε συνέδρια.
Από τις εκδόσεις Ελληνοεκδοτική κυκλοφορούν επίσης τα βιβλία της: Νταν Νταν Τέλης, ο σοφός Κουνέλης, Ένα αστέρι για την Ευτυχία και Η ΧΑμένη ΧΑρά της Θυμιώς που παρουσιάστηκε στο θέατρο από επαγγελματική ομάδα ηθοποιών. Έχει γράψει και τη Μάσα και τον Αρκούδο (παρουσιάστηκε στο θέατρο από την επαγγελματική θεατρική ομάδα «Παιδική Σκηνή Θεσσαλονίκης» στο Ράδιο Σίτυ και σε περιοδείες σε όλη την Ελλάδα).
[1] Η Βούλα Γιαγκάζογλου-Παπούδα συμπληρώνει την ακροστιχίδα του τίτλου του βιβλίου της. Η ακροστιχίδα είναι ένα παλαιό ποιητικό παιχνίδι στο οποίο τα αρχικά γράμματα των στίχων αν διαβαστούν από πάνω προς τα κάτω δίνουν μια λέξη ή φράση. Στην δική μου εκδοχή τα αρχικά γράμματα δίνουν τον τίτλο του έργου εκείνου που γράφει το παζλ και, εφόσον είναι ελεύθερος να συμπληρώσει τα αρχιγράμματα με όποιον τρόπο θέλει (μονολεκτικά, ποιητικά, περιγραφικά, κ.ο.κ. ακόμα και μονοσύλλαβα) ονόμασα την στήλη Ακρότιτλο. Περισσότερα σαν κι αυτό εδώ.