Γ.Π.: Καθώς συνέλεγα στοιχεία για τη συγγραφή του δίτομου ιστορικού έργο «Η Προκυμαία της Σμύρνης» που κυκλοφόρησε πρόσφατα, σκέφτηκα να χρησιμοποιήσω κάποια απ’ αυτά σε ένα βιβλίο που θα απευθυνόταν σε ένα ευρύτερο κοινό, δίνοντάς του την ευκαιρία να γνωρίσει την κοσμοπολίτικη Σμύρνη του 1918-22 με «ύπουλο» τρόπο, μέσα από ένα ερωτικό μυθιστόρημα με πολλές ανατροπές. Αν κρίνω μάλιστα από τη μέχρι τώρα ανταπόκριση, μάλλον το πέτυχα.
Αν θα έπρεπε να το περιγράψετε με μία μόνο λέξη, ποια θα ήταν αυτή;
Γ.Π.: Ιστορικονοσταλγικοερωτικορεαλιστικό. Από τη μία πρόκειται για ένα ιστορικό μυθιστόρημα, που περιγράφει με νοσταλγία τη Σμύρνη των τελευταίων χρόνων και τα γεγονότα που οδήγησαν στην Καταστροφή. Από την άλλη είναι μια αδιέξοδη ερωτική ιστορία ανάμεσα σε έναν Χριστιανό και μία Μουσουλμάνα που εκτυλίσσεται παράλληλα, με τολμηρές, ρεαλιστικές σκηνές.
Τι θα συμβουλεύατε εκείνον που επρόκειτο να το διαβάσει;
Γ.Π.: Να μη φοβηθεί τις 700 σελίδες γιατί φεύγουν πολύ γρήγορα, και να είναι έτοιμος για μεγάλες «συγκινήσεις».
Αν το βιβλίο σας ήταν/γινόταν ένα κανονικό ταξίδι κάπου στον κόσμο, που θα πηγαίναμε και πόσες μέρες θα κρατούσε;
Γ.Π.: Μια και η πόλη που περιγράφω στο φόντο της ιστορίας δεν υπάρχει πια, το ταξίδι θα οδηγούσε, για όσο αντέξει κανείς, σε μια από τις σημερινές κοσμοπολίτικες μεγαλουπόλεις, όπως είναι π.χ. το Λονδίνο και η Νέα Υόρκη, με τα όλα θετικά και αρνητικά επακόλουθα της πολυπολιτισμικότητας που τις διακρίνουν.
Κλείστε τη μίνι συνέντευξη με μία φράση/παράγραφο από το βιβλίο
Γ.Π.: «…Σε λίγο η φάλαγγα των Τούρκων αιχμαλώτων ξεκινούσε και πάλι, αφήνοντας πίσω της το άψυχο σώμα του Σελίμ, κουλουριασμένο σε μια παράξενη στάση πάνω στο πλακόστρωτο. Κι η μπόρα που ξέσπασε αργότερα μπορεί να ξέπλυνε το αίμα, δεν κατάφερε όμως ν’ απαλύνει τις εντυπώσεις απ’ τα γεγονότα. Η ζωή στη Σμύρνη δεν θα ’ταν ποτέ πια όπως πριν…»
Το μυθιστόρημα του Γιώργου Πουλημένου, Λέων και Εμινέ, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ωκεανός. Θα το βρείτε εδώ.
Στο οπισθόφυλλο διαβάζω:
Σμύρνη, Δεκέμβρης του 1918, λίγο μετά το τέλος του Μεγάλου Πολέμου. Το χρονικό της πόλης και η ζωή μιας νέας γυναίκας ξετυλίγονται σαν δυο κουβάρια σιγά-σιγά. Πόσο μοιραία θα αποδειχτεί η ύπαρξη ενός άντρα, που καθορίζει την τύχη της κοπέλας, ενώ ταυτόχρονα παλεύει για την επιβίωση της πατρίδας του;
Τέσσερα χρόνια μετά, λάθη και προδοσίες θα οδηγήσουν τη Σμύρνη στο τραγικό της τέλος, με αποκορύφωμα τη φοβερή φωτιά του Σεπτέμβρη. Θα ακολουθήσει και ο έρωτας της νεαρής γυναίκας παράλληλη πορεία ή θα καταφέρει παρ' ελπίδα να επιζήσει ανάμεσα στις φλόγες;
Ο Γιώργος Πουλημένος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1959 και είναι απόφοιτος της Γερμανικής Σχολής Αθηνών. Σπούδασε χημικός μηχανικός στην Καρλσρούη και στη συνέχεια ασχολήθηκε με την ανάπτυξη ψηφιακών εφαρμογών για την αυτοκινητοβιομηχανία και μελετητικά γραφεία της Γερμανίας. Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα εργάστηκε επί εικοσαετία ως υπεύθυνος δικτύου και αναλυτής-προγραμματιστής στο Αλουμίνιον της Ελλάδος, αναπτύσσοντας ευρύ φάσμα εφαρμογών.
Πέρα από τα επαγγελματικά του ενδιαφέροντα, επιδεικνύει έντονο ενδιαφέρον για τη μελέτη της ιστορίας των Χαμένων Πατρίδων της Μικράς Ασίας. Το 2012 εξέδωσε σε συνεργασία με τους Σμυρνιούς Λεβαντίνους Alex Baltazzi και George Galdies το A Lexicon of Smyrneika, ένα μικρό τρίγλωσσο λεξικό της σμυρναίικης διαλέκτου, και το 2017 τον Ιστορικό Χάρτη της Σμύρνης, όπου αποτυπώνονται οι θέσεις των χαμένων ιστορικών μνημείων της πόλης πάνω στον ιστό της σύγχρονης Ιζμίρ. Το πιο πρόσφατο βιβλίο του είναι το βασισμένο σε πολυετή έρευνα δίτομο έργο Η Προκυμαία της Σμύρνης, το οποίο συνυπογράφει με τον Αχιλλέα Χατζηκωνσταντίνου, ενώ το παρόν είναι το πρώτο του μυθιστόρημα.