Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ e-books ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Ο καπετάνιος τση Ζάκυθος * Το κορίτσι της Σελήνης * Οι τρεις πίνακες * Η φυγή των τεσσάρων * Από τις στάχτες της Καντάνου * Σαν μαργαριτάρι από σ' αγαπώ * 4ος όροφος ** Αληθινή ιστορία: Το ανυπεράσπιστο αγόρι ** Διηγήματα: Αγόρια και κορίτσια * Pelota * Backpack: Ιστορίες χίμαιρες ** Διάφορα άλλα: Έξι τίτλοι από τις εκδόσεις Ελκυστής * Βιβλιοδώρα από τις εκδόσεις Ελκυστής ** Για παιδιά: Η περιπετειώδης εξαφάνιση του Καλτσάκη * Ρόνι ο Σαλιγκαρόνης

Φαίδων Γεωργίτσης

Γεννήθηκε στη Νέα Σμύρνη στις 21 Ιανουαρίου 1939 και, παρατώντας τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν και στις δραματικές σχολές Πέλου Κατσέλη (αποφοίτησε το 1962) και Χρήστου Βαχλιώτη. Η φωτογραφία είναι από το πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Σουίτα γενεθλίων» (του Robin Hawdon, θέατρο Αυλαία, 1997-1998).
Στη συνέχεια σπούδασε σκηνοθεσία κινηματογράφου στο London School of Films Technique στο Λονδίνο. Υπήρξε ιδρυτής του Λαϊκού Θεάτρου (1982). Δίδαξε υποκριτική στις δραματικές σχολές Πέλου Κατσέλη και Μαίρης Βογιατζή-Τράγκα. Εδώ, εξώφυλλο στο περιοδικό «Σινεμασκόπ» (4/9/1968).
Πρώτη του σύζυγος υπήρξε η ηθοποιός Μπέτυ Αρβανίτη. Πατέρας των ηθοποιών Ραφαέλο και Μαρίζας Γεωργίτση. Πέθανε την 1η Μαρτίου 2019. Στη φωτογραφία, δημοσίευμα του περιοδικού «Ντομινό» (11/5/1978) για τη συμμετοχή του στη σειρά «Οι Πανθέοι».
Στο θέατρο εμφανίστηκε σε πολλές παραστάσεις, συνεργαζόμενος με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν και τον Μίνω Βολανάκη. Η φωτογραφία είναι από το πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Γάμος στην υψηλή κοινωνία» (του Φίλιπ Μπάρρυ, θέατρο Βρετάνια, 1991-1992).
Η πρώτη του εμφάνιση ήταν στο έργο «Νεκροί χωρίς τάφο» (1963) με τον θίασο του Λεωνίδα Τριβιζά. Έπαιξε σε έργα κλασικού ρεπερτορίου («Αντιγόνη» του Ζαν Ανούιγ, «Έντα Γκάμπλερ» του Ερρίκου Ίψεν) και σε κωμωδίες («Φωνάζει ο κλέφτης» του Δημήτρη Ψαθά). Εδώ, εξώφυλλο στο περιοδικό «Φαντάζιο» (7/4/1970).
Στον κινηματογράφο εμφανίστηκε σε 40 ταινίες, με πρώτη την «Ποτέ την Κυριακή» (Never on Sunday) (1960) στον ρόλο ενός ναύτη που παζαρεύει τη βραδιά του με την Ίλια (Μελίνα Μερκούρη).
Εμφανίστηκε σε κωμωδίες, ιστορικά δράματα, κοινωνικές ταινίες κ.ά. Η τελευταία του εμφάνιση ήταν στην «Ο γιος του Τσάρλι» (2008), είκοσι εφτά ολόκληρα χρόνια μετά τη συμμετοχή του στην ταινία «Ο σεξοκυνηγός» (1981). Στη φωτογραφία δημοσίευμα του περιοδικού «Ντομινό» (1/5/1980) με αφορμή την επίσκεψη της Ναστάζια Κίνσκι στην Αθήνα!
Το 1973 είχε αναλάβει την παραγωγή και σκηνοθεσία και είχε γράψει το σενάριο της ταινίας «Ο αποστάτης». Εδώ, σπάνιο εξώφυλλο του περιοδικού «Λάουρα» (21/6/1979).
Επίσης εμφανίστηκε σε έξι συμπαραγωγές, με πρώτη τη «Φαίδρα» (1961), πάλι στο πλευρό της Μελίνας Μερκούρη, και τελευταία την «Ο ταξιδιώτης του χρόνου» (1983) (άλλοι τίτλοι της ταινίας: «Ο επόμενος», «The next one» «The time traveler»).
Τον εντόπισα και σε τέσσερις βιντεοταινίες της δεκαετίας του 1980!
Στην τηλεόραση εμφανίστηκε σε ελάχιστες αλλά σημαντικές σειρές των πρώτων χρόνων της ΕΡΤ και της ΥΕΝΕΔ, όπως: «Το κορίτσι της Κυριακής» (ΕΙΡΤ, 1972-1974), «Γιούγκερμαν» (ΥΕΝΕΔ, 1976-1977), «Πανθέοι» (ΕΡΤ, 1977-1979), «Το μυστικό του άσπρου βράχου» (ΥΕΝΕΔ, 1982) κ.ά. Εδώ, εξώφυλλο με τη Σπεράντζα Βρανά (7/3/1980) με αφορμή τη σειρά «Τα παλιόπαιδα τ’ ατίθασα».
Μεγάλους ρόλους υποδύθηκε στις καθημερινές σειρές του Νίκου Φώσκολου «Η λάμψη» (ΑΝΤ1, περίπου 1992-1994 και 1998-1999) και «Καλημέρα ζωή» (ΑΝΤ1, περίπου 1993-1998). Η φωτογραφία είναι από το πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Η κυρία του Μαξίμ» (του Ζωρζ Φεϋντώ, θέατρο Διάνα, 1979-1980).
Τελευταία του εμφάνιση ήταν σε μόνο 2 επεισόδια της σειράς «Τυφλόμυγα» (ALPHA, άνοιξη 2007). Επίσης συμμετείχε σε παραστάσεις του «Θεάτρου της Δευτέρας», κυρίως την περίοδο 1973-1978. Εδώ εξώφυλλο του περιοδικού «Και» (3/4/1985).
Αυτή η σημαντική καριέρα έχει αποτυπωθεί σε τουλάχιστον 17 εξώφυλλα (η έρευνα συνεχίζεται), εκ των οποίων η επιλογή ήταν πραγματικά δύσκολη! Εδώ, εξώφυλλα των περιοδικών «Φαντάζιο» (13/3/1973) και «Ραδιοτηλεόραση» (3/3/1978).
Κλικ για περισσότερα του Πάνου Τουρλή
Πηγές:
Οι φωτογραφίες από τα προγράμματα των θεατρικών παραστάσεων είναι από το Τμήμα Παραστατικών Τεχνών και τα δημοσιεύματα του περιοδικού «Ντομινό» είναι από τη Βιβλιοθήκη του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (Ε.Λ.Ι.Α.-Μ.Ι.Ε.Τ.)
Τα εξώφυλλα, πλην των περιοδικών «Σινεμασκόπ» και «Λάουρα» που είναι από το greekcomics.gr· τα βρήκα στο διαδίκτυο (retromaniax.gr κυρίως αλλά και αλλού).
Τις αφίσες των βιντεοταινιών και του περιοδικού «Κατερίνα» τα βρήκα στο διαδίκτυο.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
Pelota, Σταμάτη Γιακουμή4ος όροφος, Μάριου ΛιβάνιουΗ φυγή των τεσσάρων, Χάρη ΜπαλόγλουΑγόρια και κορίτσια, Δημήτρη ΣιάτηΣαν μαργαριτάρι από σ' αγαπώ, Αντώνη ΠαπαδόπουλουBackpack: Ιστορίες χίμαιρεςΑπό τις στάχτες της Καντάνου, Χριστίνας Σουλελέ
Βιβλιοδώρα από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΟι τρεις πίνακες, Βαΐας ΠαπουτσήΈξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΤο κορίτσι της Σελήνης, Μαργαρίτας ΔρόσουΤο ανυπεράσπιστο αγόρι, Αλέξανδρου ΠιστοφίδηΡόνι ο Σαλιγκαρόνης, Χριστίνας ΔιονυσοπούλουΗ περιπετειώδης εξαφάνιση του Καλτσάκη, Ευαγγελίας Τσαπατώρα